grzyby - 15226 przepisów (strona:427/1016)

BIGOS DOMOWY 115

Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego, sól, pieprz, papryczka chili peperoncini, papryka słodka, smalec, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego . Przygotowanie: Kapustę(...)opłukuję, kroję, zalewam wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję. Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście laurowe oraz pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję. W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę

JejKuchnia
Śledź z borowikami duszonymi w winie 134

Składniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody (posolić). Gotować ok 20 min, następnie pokroić w paseczki włożyć znów do gotującej się wody i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne(...)razem dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę lub pora. Dusić na małym ogniu, aż woda z winem ładnie się zredukuje.  Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Połączyć z przestudzonymi grzybami i posiekanymi listkami szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ja podałam z pokruszonym żółtkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Bigos staropolski 360

wina 8. Z kapusty usuwamy głąb obieramy zewnętrzne liści i siekamy w drobne paseczki, dorzucamy do podgotowanego mięsa, dodajemy również namoczone śliwki razem z winem i namoczone grzyby razem z wodą w której się moczyły, dolewamy pozostałe wino, przykrywamy i gotujemy aż kapusta zmięknie, ok 15 minut  9. Kiszoną kapustę płuczemy pod bierzącą wodą, odsączamy

Słodki Kompromis
Pełną parą na nowo, czyli pierożki dim sum 177

parze: indyk i zioła himalajskie jarmuż i tempeh  szpinak i ser  dynia i orzechy krewetka i pędy bambusa wołowina i szalotka kaczka i pomarańcza wieprzowina i grzyby shitake łosoś i suszone pomidory owoce morza i kawior Bardzo fajnym pomysłem jest mix pierożków pół/pół, można wtedy zamówić dwa różne smaki. W ofercie jest też deska(...)Jednak Pełną parą słynie ze swoich pysznych pierożków i na nich postanowiłyśmy się skupić. Zamówiłyśmy deskę dim sum,  w której skład w chodziły 4 pierożki z wieprzowiną i grzybami shitake, 4 pierożki z krewetką i pędami bambusa, pikantną sałatkę  z marynowanych ogórków, 4 chrupiące pierożki wonton i 4 chrupiące spirng rollsy z kaczką. To fajny zestaw dla dwóch

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w sosie curry 117

łyżeczek czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego pół czerwonej papryki pół szklanki kiełków fasoli Mung kilka grzybów mun   sól czarny sezam Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Posolić. Dodać pokrojoną paprykę, kiełki i pokrojone grzyby uprzednio namoczone w gorącej wodzie(15 min.) i ugotowane(10 min). Smażyć przez 2-3 minutki , dodać mleczko

Pysznie & Pięknie
Kanie w cieście piwnym 113

Bywają plusy tego, że pada deszcz. Jednym z nich jest wysyp grzybów. Chciałbym się bardzo pochwalić, że zebrałem je sam do czego zawsze zachęcam, ale nie zrobię tego gdyż kupiłem je od pewnej starszej pani w chuście na głowie w okolicach targowiska, nie pytając o certyfikat i jednocześnie ufając własnej znajomości tego gatunku. Choć wielką znajomością nie trzeba było się(...)wykazywać gdyż pomimo powszechnie panującej legendzie nie ma grzyba podobnego do kani :) Za całą reklamówkę dałem 5 zł i były to bardzo dobrze wydane pieniądze. Zarówno pod kątem przedmiotu jak i podmiotu :) Składniki: - czubajka kania - mąka - piwo - zasadniczo najtańsze się nada, ale zachowajmy odrobinę godności i wybierzmy coś bardziej przypominające piwo :) Wykonanie: Kapelusze lekko solimy, żeby puściły trochę soku. Przygotowujemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Boczniaki cytrynowe w sosie chrzanowym 89

zasadzie mogą to być jakiekolwiek grzyby, ale ja akurat zakupiłem mini hodowlę boczniaków cytrynowych na kostce słomy, do czego wszystkich zachęcam, bo inwestycja niewielka, a się szybko zwraca. Co najważniejsze, to że nie jest zbyt wymagająca.  Postanowiłem wykorzystać moje pierwsze plony.  Składniki: - boczniaki - mąka - chrzan tarty Wykonanie: Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy. Osobno podsmażamy trochę mąki

Kryzysowa Książka Kucharska
Babka łężniowa z sosem borowikowym 120

mąki. Układamy spód w foremce. Kładziemy na to kapustę kiszoną i przykrywamy kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Formę wkładamy do piekarnika nastawionego do poziomu 180 stopni na jakieś pół godziny. Grzyby podsmażamy, podsypujemy mąką i dodajemy wody aby wyregulować gęstość sosu. Wyjmujemy babkę, kładziemy kawałek na talerzu i polewamy sosem

Kryzysowa Książka Kucharska
Ślimaki z kaszą – kaszotto (pęczotto) ze ślimakami 107

ślimaków Snails Garden   :), gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki . 500 g ślimaków w skorupkach* 3 łyżki masła, 2 cebule, cukier, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu, 15 g grzybów suszonych, 250 ml kaszy pęczak, około gorącego 750 ml bulionu (u mnie z gęsi z wołowiną), sól, pieprz świeżo mielony 80 g zimnego masła, 3 łyżki świeżo startego parmezanu, płatki(...)zostawić całe lub oddzielić wątróbkę. Ja oddzieliłam wątróbki. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach masła. Dodać ślimaki, podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać rozkruszone grzyby, czosnek, rozmaryn i kaszę, chwilę smażyć. Wlać około 150 ml bulionu, gotować aż płyn odparuje. Dalej stopniowo wlewać bulion (około 150 ml za jednym razem) i smażyć mieszając

królestwo garów
Barszcz na zakwasie 203

Idealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin rzymski Jałowiec Grzyby Miód Majeranek Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi(...)założenia, że im więcej, tym lepiej – buraki nie są drogie, a na głównym składniku nie ma co oszczędzać. Na duży garnek dodaję ok. 3kg buraków. Nie może zabraknąć również grzybów. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Po ok 30 minutach dodajemy przyprawy: sporo ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych

MarcinChef
Boże Narodzenie 149

swoim utartym szlakiem. Dla Niego specjalnie suszyła owoce na wigilijny kompot, tak jak robiła to teściowa. Jabłka, śliwki, gruszki...Pięknie pachniało w całym domu. Barszcz czerwony i kapusta z grzybami, krokiety z grzybami, karp. Ryby oboje szczególnie lubili zawsze, więc i chętnie je dla Niego przygotowywała. Bo przecież te "pierwsze święta" były czymś w rodzaju prezentu. Dawanego potem(...)obrusem i dodatkowe nakrycie. Na stole królowały zawsze ryby na różne sposoby (przede wszystkim ryba po grecku i karp w galarecie), barszcz z uszkami, cudownie słodka kutia, kapusta z grzybami... Nie mogło zabraknąć świątecznych symboli: czosnku (zdrowie), miodu (powodzenie), soli (obfitość) i chleba (jedzenie).  I tak, jak podczas pierwszej Wigilii, kiedy to po kolacji całą rodziną szli na pasterkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony na zakwasie 95

barszcz za każdym razem kiedy chcemy go podać, nie gotujemy intensywnie. ———– * Wywar grzybowy otrzymamy mocząc przez noc sporą garść suszonych grzybów w niecałej szklance wody. Na drugi dzień można podgotować chwilę grzyby w tej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i mamy gotowy wywar do barszczu. Artykuł Barszcz czerwony na zakwasie pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 132

gotowe, chrupiące rożki zachwycą każdego wielbiciela niespodzianek kulinarnych! Idealne nie tylko na wyjątkowe okazje, a nadzienie zależy już tylko od nas! Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g przygotowanego wcześniej farszu - kapusta z grzybami 1 jajko czarnuszka Przygotowanie: Ciasto rozwijamy na blacie. Dzielimy na równe kwadraty. Na każdy, na środek nakładamy(...)farsz z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zamykamy ciasto, tworząc trójkąt. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką. Rożki pieczemy przez 15 minut w temp. 200 st. C. Smakują dobrze na ciapło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Barszczyk czerwony na zakwasie 144

garść suszonych grzybów kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku  2 litry wody sól do smaku zakwas buraczany ok 1,5 szklanki Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć, buraczki pokroić na małe kawałki. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać wszystkie przyprawy oraz obrany czosnek. Warzywa zalać wodą, dodać opłukane suszone grzyby. Zagotować

Monia miesza i gotuje
Farsz z kapusty i grzybów 146

jakiś czas mieszać i podlewać odrobiną wina. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody, posolić do smaku i gotować do miękkości. Wodę przelać do kapusty z pokrojonymi grzybami. Pieczarki obrać i pokrojone podsmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie dodać do kapusty. Drugiego pora podsmażyć na maśle i na końcu dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania