Najprostsza wersja kremowego i bogatego w smaku sosu kurkowego, przygotowanego na bazie białego wina, ale koniecznie słodkiego- dzięki czemu sos nabiera nie tylko subtelnej słodyczy, ale i wykwintności! Grzyby bardzo lubią masło, niby tylko niewielki dodatek, ale robi ogromną różnicę więc czasami nie próbujcie zamienić tego składnika na olej!☝️ Mnie sos najbardziej smakuje z najzwyklejszymi kopytkami czy domowym makaronem
Kraina Miodem Płynącasię na stary zeszyt z przepisami jeszcze z czasów panieńskich. Szczególną uwagę przykuła mocno już zdewastowana strona z przepisem na pizzę – taką prostą, swojską bez żadnych udziwień, tylko grzyby, cebulka, kiełbaska i ser. Taka pizza gościła bardzo często na naszym rodzinnym stole, pomyślałam sobie – dlaczego nie? – i upiekłam :). Pizza Ciasto 2 szkl mąki 5 dkg drożdży
Pieguskowa KuchniaGrzybów w lesie mnóstwo po ostatnich deszczach, więc czas na zupę ze świeżych, leśnych grzybów. Jak myślę o tej zupie to mam wrażenie, że to już jesień, a przecież tak jakoś mało tego lata w tym roku było :((. Zupa grzybowa podgrzybki 1 cebula masło ziemniaki marchewka sól i pieprz Oczyszczone i umyte podgrzybki pokroić na paski i obgotować w osolonej
Pieguskowa KuchniaDodaj trochę masła do patelni i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż do zeszklenia, dodaj kurki wraz z cukinią i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż cukinia zmięknie a grzyby lekko się zarumienią. Dodaj kurczaka, bulion, śmietankę i ser pleśniowy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany
karmelowysparzyć wrzątkiem i moczyć jakiś czas, potem kilkakrotnie wypłukać, odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z mięsem. Pomidory posiekać i dodać do mięsa i grzybów. Kiedy mięso i grzyby będą miękkie, a suszone pomidory napęcznieją od sosu, dodać posiekane zioła (wcześniej z łodyżki obrać rozmaryn i majeranek). Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie
Czerwień i błękitKurki to jedne z pyszniejszych grzybów niestety na piaszczyste miejsca w których rosną posiadają wiele piasku oraz innych zabrudzeń. Próbowałem różnych metod ich oczyszczania i najskuteczniejszą z nich postanowiłem się z Wami podzielić. Potrzebujemy : kurki sól wrzątek Sposób oczyszczenia : Kurki przesypujemy do szklanej misy, dodajemy ok 1 łyżeczki soli i całość zalewamy wrzątkiem. Obserwując opadające zanieczyszczenia delikatnie je mieszamy. Chwilka(...)zależności od siły zabrudzeń czynność tą powtarzamy dwu lub trzykrotnie. Dodatkowe informacje : Najlepsze w tej metodzie jest to że to płukanie w żaden sposób nie wpływa na kondycję grzybów. Nadal zachowują jędrność, utrzymują kształt i nie rozpadają się. Sposób prosty, efektowny i mało wymagający oraz godny polecenia
Mechanik w kuchniposłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka wody(...)jeśli nie mam zbyt wiele czasu i zależy mi na tym, aby przyśpieszyć ten proces, wówczas marynuję mięso w pojemniku próżniowym - zajmuje to nie więcej niż 20 minut). Grzyby shitake zalewam wrzątkiem na minimum godzinę przed przygotowaniem, po wyjęciu z wody kroję w cienkie plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewam olej i na bardzo ostrym ostrym ogniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsty sposób na kurki. Bardzo lubię te grzyby i uważam, że wystarczy naprawdę odrobina przypraw i dodatków, żeby stworzyć z nich wspaniałe danie. Przepis na dwie porcje obiadowe. Makaron zagotować
Bulliominut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plastry, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, do każdego słoja włożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka kawałków marchewki i cebuli. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczkaDeszcze padają, pojawiają się pierwsze grzyby. My już grzybobranie mamy za sobą i efektem tego była zupa z kurkami. Była przepyszna ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniezawsze tak, jak uczyła ją jeszcze jej mama. Żeberka z tego przepisu zawsze rozpływają się w ustach. Sos możemy zrobić w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem grzybów leśnych. W obydwu wydaniach są one wyśmienite, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. pasek żeberek sól pieprz oregano (opcjonalnie) grzybki suszone Pasek żeberek pokroić na kawałki
Dieta bez mlekapodgrzewamy. Marchewkę kroimy np. w krążki. Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię z masłem i chwilkę dusimy (ok. 15 min., możemy podlać niewielką ilością rosołu). Podduszone grzyby, marchewkę oraz koperek dodajemy do gorącego rosołu. Chwile podgrzewamy. Podajemy z pokrojonym w kostkę omlecikiem. składniki na 1 mały omlecik: 1 jajko 1/2 łyżki mąki odrobina soli wykonanie: Białko
Domowy Smak JedzeniaDziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na długo. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna! Nawet mój wybrzydzający ukochany chciał dokładkę;) Jeżeli lubisz takie szybkie i pyszne dania, polecam też przepis na jeszcze bardziej ekspresową zupę(...)rozdrobnij łyżką mięso jeżeli to konieczne, dodaj pastę czerwonej curry i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion i włóż paprykę wraz z grzybami. Uruchom program P2 slow cook na 15 minut. 1 minutę przed końcem wciśnij pauzę, dodaj szpinak, więcej pasty curry jeżeli to konieczne i dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą
karmelowyusatysfakcjonuje. A jeśli do tego lubicie delikatne wariacje w oparciu o tradycyjne smaki- to świetnie trafiliście. Pomysł jest dość prosty, tak samo, jak składniki. Dwa rodzaje mięsa wieprzowego, grzyby, cebula- nie ma szans, by te produkty, połączone ze sobą nie stworzyły czegoś rozkosznie smacznego. Czytaj więcej
Pichceniomaniawarzywa podobnie. Noodle z warzywami / 2 porcje Składniki: 125 g makaronu chow mein noodles 1 czerwona papryka 1 marchew 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego kawałek jasnej części pora Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem(...)pora kroimy na plasterki. Marchew obieramy ze skóry, kroimy w paski. Na oleju rzepakowym, na dużej patelni, obsmażamy w pierwszej kolejności marchewkę. Po chwili dodajemy paprykę, pokrojone w paski grzyby shitake i cebulę oraz jasną część pora. Całość smażymy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do warzyw ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami
Moja smaczna kuchnia