grzyby - 15226 przepisów (strona:426/1016)

Opieńki - cz.2 169

mrożenia. Myjemy kilka razy w zimnej wodzie. Porcjami wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem. Gotujemy a kiedy pojawi się "szum", zbieramy go z powierzchni. Gotujemy do czasu, kiedy grzyby przestaną "szumieć" ( ok. 10 minut ). Zbieramy łyżką cedzakową na sitko i przelewamy zimną wodą. W drugim dużym garnku zagotowujemy zalewę: -3 l wody -1/2 l octu 10% -4 czubate

Maminek kulinarny
Kotlety z jaj i grzybów 313

Sezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo. Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach. Kotlety są pyszne i aromatyczne a podałam je z kiszonymi rzodkiewkami . Polecam serdecznie pyszny obiad. Kotlety z jaj i grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem z kurek 179

Na pewne warzywa musimy czekać z utęsknieniem cały rok, a... Artykuł Krem z kurek pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Omlet z kurkami 211

Składniki: 250 g kurek 1 cebula 6 wiejskich jaj 2 łyżki masła sól i pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać grzyby i masło, podsmażyć, doprawić. Jajka ubić … Czytaj dalej Omlet z kurkami

czarrna od kuchni
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 176

momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i jak powiedzieć, że w tym pasztecie grama mięsa nie ma? Jest soczewica i grzyby, czyli baza wielu wegańskich zdrowych smarowideł, zastępujących jak widać mięsne pasztety z wielkim powodzeniem. Soczewicę zalewamy wodą – wody do gotowania potrzeba dwa razy tyle, co soczewicy (2 szklanki). Doprowadzamy wodę(...)studzimy. Portobello kroimy w grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy – niekoniecznie najdrobniej. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię orzechy i wszystkie przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci

Karo in the Kitchen
Wołowina z kurkami z pęczakiem 165

przepis na ten jesienny czas. Wołowina z kurkami i pęczakiem to prosty sposób na obiad dla całej rodziny, jak i lunch do pracy. Pamiętajcie, że możecie użyć także innych grzybów (a nawet suszonych). Można również zamienić wołowinę na kurczaka, jednak danie będzie dużo mniej aromatyczne. Składniki (dla około 4-5 osób): 100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek(...)międzyczasie gotujemy pęczak. Krok 4 Kiedy woda z sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 195

magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był to sezon grzybowy, więc użyłam do niego suszonych borowików (jak widać na załączonych zdjęciach), ze świeżymi grzybami to danie smakuje jeszcze lepiej, ale z suszonymi również jest niezwykle smaczne, dlatego możecie je przygotować niemalże o każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna(...)cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami 139

Sezon na grzyby w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula

Kolizje Smaków
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 298

smażymy do momentu aż cebula ładnie się zeszkli, a wino odparuje. Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości. Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Grzyby mieszamy z pasztetem i tak przygotowaną masą nadziewamy upieczone gniazdka ptysiowe. Posypujemy posiekanymi, podprażonymi orzechami laskowymi i świeżymi ziołami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Góralskie chlebki czyli Moskole 242

gramów mąki pszennej 1 jajko od wesolusiej kurki podhalańskiej  szczypta soli z Wieliczki (co by było jeszcze bardziej patriotycznie)  szczypta pieprzu czarnego Do moskoli: kurki leśne (grzyby znaczy) też wesołe masełko minimum procent 82% cebula (ile lubisz) możesz dodać też pietruszkę i gałkę muszkatołową (ja tego nie robię, bo moim zdaniem "morduje" to biedne kurki).  Wykonanie

Garniec Magalie
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 322

Kurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości jego wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy na połowy w poprzek i jeszcze raz na pół – tak, aby z każdej uzyskać 4 raczej cienkie(...)stygły. W rondlu rozgrzewamy masło z pozostałym olejem i na sporym ogniu smażymy pieczarki, do zrumienienia. Dodajemy do nich czosnek, ½ kostki grzybowej (polecam Wam borowikowe z Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka usmażone wcześniej i gotujemy do zgęstnienia sosu, na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 251

majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu jabłkowego, 50ml balsamicznego i 50ml winnego – użyjcie takie, jakie akurat macie) 4-5 łyżek miodu Kilka suszonych grzybów 500ml koncentratu Przyprawy: owoce jałowca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, cukier, sól. W przepisie używamy koncentratu, jednak jego ilość jak na liczbę porcji jest niewielka, a smak(...)przez co koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa będzie miała sporo wartości odżywczych. Do zimnej wody wrzucamy wszystkie warzywa, które myjemy i obieramy. Wraz z nimi w garnku lądują grzyby i ostra papryczka. Cebulę wcześniej, bez obierania, wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowaną dodajemy do garnka. Możemy dodać oczywiście więcej buraków, to jest jednak przepis

MarcinChef
Jajecznica z kurkami 196

mała cebula sól  świeżo zmielony pieprz szczypiorek koperek        Wykonanie: Najpierw trzeba oczyścić kurki. Ten sposób podpatrzyłam u leśników/grzybiarzy. Sprawdził się. Do miski włożyłam grzyby, wsypałam około 1 łyżkę soli i zalałam wrzącą wodą. Zamieszałam. Kiedy wypłynęły na powierzchnię, wyjęłam za pomocą   łyżki cedzakowej. Odsączyłam na papierowym ręczniku. Po pierwszym razie(...)powinno się udać i kurki są już oczyszczone, a to co było przyklejone do nich opadło na dno miski. Jeśli nie, to trzeba tę czynność powtórzyć. Z   dużymi grzybami łatwiej pójdzie, dlatego lepiej wybierać większe okazy.   Po oczyszczeniu kurek zabrałam się za zrobienie mojej jajecznicy.   Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkliła

Kuchnia u Krysi
Bakłażany faszerowane kurkami 234

wytarłam je papierowym ręcznikiem.   Kurki oczyściłam w ten sposób, że zasypałam je łyżką soli i zalałam wrzątkiem. Zamieszałam i wyjęłam łyżką cedzakową do odsączenia na papierowym ręczniku.   Grzyby po odsączeniu z wody pokroiłam w paseczki, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kostkę.   Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone(...)wstawiłam do piekarnika na około 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia.     Takie bakłażany można podać na kolację.     Farsz grzybowy można zrobić również ze   świeżych grzybów, z pieczarek. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Jeśli zasmakuje Wam moja wersja, życzę SMACZNEGO! Krys   Polecam również inne faszerowane warzywa: Papryka faszerowana Papryka z farszem wegetariańskim Patisony faszerowane

Kuchnia u Krysi
Zupa pieczarkowa z warzywami i ziemniakami 169

się wydłuża. Może ta zupa też trafi na Waszą listę ulubionych? Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam MENU : GRZYBY, PIECZARKI ... gdzie znajdziecie wiele przepisów na dania z pieczarkami, z grzybami świeżymi, suszonymi... Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi