grzyby - 15226 przepisów (strona:423/1016)

Sos tatarski 109

gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min. Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, po czym obieramy ze skorupek. Wystudzone jajka, grzyby i ogórki drobno siekamy (możemy je również zmielić przy pomocy maszynki do mięsa, wtedy nasz sos będzie miał lepszą konsystencję). Całość doprawiamy majonezem, śmietaną i pieprzem. Ważne, żeby przed dodaniem

PatiGotuje
Ziemniaczane gołąbki w grzybowym sosie 165

Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na ziemniaczane gołąbki. Dzisiaj wracam do tego pomysłu, ale oczywiście w innej wersji. Może nie jest to sezon na kapustę i grzyby, ale wszystkie składniki z łatwością możecie kupić tak czy siak. Świetna propozycja na bezmięsny apetyt. Zastanawiacie się, czy ta receptura przypadnie Wam do gustu? Nie mam wątpliwości. Jeśli lubicie kapustę

Pichceniomania
Suszone warzywa, czyli domowa vegeta. 141

około 40 dkg gotowej mieszanki 1 i 1/2 kg marchewki 40 dkg korzenia selera   30 dkg korzenia pietruszki 20 dkg pasternaku 1 dkg suszonych borowików lub innych leśnych grzybów duży pęczek zielonej natki pietruszki duży pęczek świeżego lubczyku 1 płaska łyżka ziaren czarnego pieprzu  3 łyżeczki mielonej kurkumy 4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej kilka ziaren ziela angielskiego Sposób(...)kilka godzin.  Natkę pietruszki i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki. Susz podobnie jak warzywa z tym że trwa to krócej 1-2 godziny. Dobrze wysuszone warzywa, grzyby, ziele angielskie, pieprz czarny, sól i zioła przełóż do blendera. Zmiksuj dokładnie tak, aby nie powstał pył lecz tylko drobniutko posiekane warzywa ! Następnie dodaj mieloną kurkumę , wymieszaj całość i przesyp

Przepisy i porady kulinarne
Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym 108

czosnek. 2. Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość solimy, aby grzyby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez ok. 10-15 minut. 3. Do usmażonych grzybów dodajemy szpinak. Mieszamy i smażymy, aż liście zmniejszą swoją objętość (ok. 5-10 minut). 4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta. 5. Jako

Bez Cebuli
Pieczone portobello z pesto z rukoli, mozzarellą i prażonym boczkiem 194

usmażyć na nich jajecznicę. Piekarnik nastawiamy na 220°C z termoobiegiem.  Grzyby układamy na najniższej półce i pieczemy max 15 min. Plastry boczku (tuż przed podaniem grzybów) miksujemy blenderem. Portobello podajemy z kiełkami i prażonym boczkiem

Moniki Smakołyki
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 146

garście krewetek tygrysich (dużych) -mogą być mrożone 1 marchew obrana i pokrojona cienko w paski 1 cebula pokrojona szeroko w księżyce 3 ząbki czosnku (przeciśnięty nożem) 3 czubate łyżki grzybów mun 1 papryczka chilli pokrojona drobno 1 garść słodkiego groszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii(...)garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy  pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając

Viola cooks with passion
Grzyby gatunkami. Orzechówka mączysta 164

mało kto łazi zimą po lesie wpatrując się w pozbawione liści krzaki i drzewa. Chyba, że jest porządnie grzybnięty. Zajrzyj do mojego małego atlasu . Znajdziesz tam jeszcze inne ciekawe grzyby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
A’la pizza z ziemniaków 142

pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić blaszkę z ciastem, bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi

Kuchnia Pokoleń
Risotto ze szparagami i grzybami 229

Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów ok. 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 szklanka ryżu do risotto 1 cebula 2 szklanki bulionu (może … Czytaj dalej Risotto ze szparagami i grzybami

czarrna od kuchni
Pasztet z jabłkową galaretką 152

Masa na pasztet: 500 g łopatki wieprzowej 350g mięsa wołowego na pieczeń 200 g surowego boczku 100 g wątróbki z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów 2 liście z pora około 10 cm 1 cebula 4 kulki ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 5 kulek czerwonego pieprzu 2 łyżeczki soli 1 czerstwa bułka(...)Cymes 17 g żelatyny 1 jabłko 1 łyżeczka masła klarowanego tymianek 30 ml soku jabłkowego  Przygotowanie: Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą bardzo miękkie. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Jajka z boczniakami, orzechami i natką pietruszki 142

twardo, wystudzić, obrać ze skorupek. Grzyby oczyścić, drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut, aż zmiękną i nadmiar wody odparuje.  Wystudzić. Do zimnych grzybów dodać orzechy, natkę i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Jajka przekroić na pół, na każde wyłożyć łyżkę farszu. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Wieprzowina z pieczarkami 125

Mięso i grzyby to zgrabne i popularne połączenie. Jeśli dodamy do tego jeszcze świeże zioła, na przykład idealny w zestawieniu z grzybami tymianek, to w zasadzie mamy kompletne danie. Proste i pyszne. Potrzebne składniki to: 400 g chudego mięsa wieprzowego, polecam szynkę 400 g pieczarek mała cebula dwie łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oleju 3/4 szklanki wody mąka

Pichceniomania
Jajka faszerowane pieczarkami 137

czarny pieprz, papryczka chilli Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i rozkrawamy na pół. Pieczarki oczyszczamy i siekamy w plasterki. Na łyżce masła przesmażamy grzyby z drobno posiekana cebulką i dodatkiem soku z cytryny. Doprawiamy do smaku sola , świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami chilli. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Na każdą połówkę jajka nakładamy

Pyry na Gaz
Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. 192

kapuśniaki głównie z kapusty kwaszonej, nasi sąsiedzi używają kapusty w każdej postaci - czy to białej młodej, kwaszonej, czy zupełnie innej jej odmiany. Zupę tę gotuje się z dodatkiem jarzyn, grzybów, oraz mięsa - zwierzęcego lub rybnego. Z zasady jest to zupa warzywna na rosole i można dołożyć do niej swoje ulubione dodatki, składnikiem niezmiennym jednak pozostaje wspomniana wyżej kapusta.  Czekałam(...)pokrojone w kostkę mięso. Zebrać wytrącającą się pianę. Następnie dołożyć do garnka obrany ząbek czosnku, liść laurowy, sól, pieprz oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, oraz grzyby. Zmniejszyć palnik i na małym ogniu gotować pod przykryciem, przechodząc jednocześnie do kolejnych czynności. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do garnka.  3. Na patelni rozgrzać

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania