grzyby - 15226 przepisów (strona:415/1016)

Gulasz z karkówki orientalnie 114

tajskiej 100 g grzybów mrożonych (podgrzybki) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego cynamon sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, oprószamy mąką, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Do mięsa wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście kaffiru, ziele angielskie, sok z limonki i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Do mięsa dodajemy grzyby, dusimy kolejne

R'n'G Kitchen
SAJGONKI Z MAKARONEM 127

nieco nietypowe danie kuchni orientalnej! Składniki: 1 marchewka 1 ząbek czosnku 300g grzybów (borowiki) 25 g imbiru 250g świeżego szpinaku 500g mięsa mielonego Łyżka smalcu Łyżka sosu ostrygowego Łyżka sosu sojowego Pieprz, sól do smaku Makaron Lubellanitki cięte (filini) Papier ryżowy Rozgrzewamy patelnie. Wrzucamy grzyby, marchewkę, czosnek i imbir. Smażymy, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy

Słodki Zakątek
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) 148

Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana. Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały rok (u nas dokupienia na razie

Moja Delicja
uszka z prawdziwkami suszonymi... 134

Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka stopionego masła, 1 żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków, 1 średnia cebula, sól, pieprz - ile potrzeba, 1-2 łyżki bułki tartej, barszcz czerwony - ile potrzeba na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia(...)złoto, dodać posiekane prawdziwki i smażyć z 8 minut mieszając co jakiś czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić, można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami Z lodówki ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować na dość cienki placek na podsypanej

W Mojej Kuchni Lubię
Wigilijny barszcz na zakwasie 178

buraczanego ( przepis znajdziesz tutaj)  1 litr bulionu warzywnego 10 suszonych grzybów  4 ziarna ziela angielskiego 3 liście lau rowe   4 ziarna jałowca  1 łyżka majeranku 2 łyżki octu jabłkowego pieprz, sól Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu dodajemy zakwas wraz z burakami dodajemy przyprawy, namoczone wcześniej grzyby i gotujemy na bardzo małym ogniu.  Dodajemy ocet jabłkowy

Łycha smaków
Uszka z farszem pieczarkowym 274

barszczu. Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po same grzyby. Z racji, iż nie wszyscy w […] Artykuł Uszka z farszem pieczarkowym pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Śledzie w sosie tatarskim 148

Śledzie moczymy w mleku przez około 12 godzin. Następnie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka, ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski. Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier i przyprawy mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do reszty składników

e-PrzepisyKulinarne
Barszcz z suszonych buraczków 123

pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru garść suszonych grzybów 1 liść laurowy  2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz suszony lubczyk W garnku nastawiamy świeże warzywa (marchew, pietruszkę, por i lekko rozgnieciony czosnek, grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewamy około 2 litry wody i gotujemy warzywa do miękkości

MamaOskarka
Orientalny schab z grzybami mung 123

przepis autorski) Składniki: 0,5 kg schabu bez kości 1 garść suszonych grzybów mung sos sojowy imbir suszony chilli suszone czosnek suszony miód łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka jogurtu naturalnego cebula olej do smażenia ziele angielskie i liść laurowy – po 2 sztuki sól, pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, odłóż na bok grzybki zalej wrzątkiem o odstaw(...)będzie Ci najbardziej odpowiadać, czy bardziej ostry, wtedy daj więcej chilli, słony- więcej sosu sojowego czy słodszy- więcej miodu; duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1 godzinę grzyby odsączyć z wody i posiekać na małe kawałki, dodać do garnka w kubku połącz jogurt z mąką, zahartuj gorącym sosem i dodaj do garnka, wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Świąteczny pasztet grzybowy 127

podsmaż na 4 łyżkach oleju, gdy się zeszkli dodaj starte na tarce pieczarki (odłóż kilka sztuk do dekoracji). Smaż około 10 minut, dopraw pieprzem , gałką muszkatołową i papryką. Podsmażone grzyby przełóż do ugotowanej kaszy, dopraw solą (jeżeli kasza nie była solona co łyżka jak nic) oraz ugotowane borowiki. Zblenduj całość wedle uznania, u mnie było tak pół na pół

greenscarf
MENU NA BOŻE NARODZENIE 157

ogórkiem i grzybkami marynowanymi: Śledzie w przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy

Smaczne Zdrowe
Śledzie z grzybami. 127

Składniki : 4-5 filetów śledziowych 2 duże cebule garść suszonych grzybów leśnych 4-5 łyżek oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania :   Ś ledzie wymocz, osącz z nadmiaru wody, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w paski, zeszklij na oleju. Grzyby opłucz, ugotuj. Gdy będą już miękkie odcedź, pokrój w cienkie paski

Przepisy i porady kulinarne
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 131

chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami(...)Święta jest w tym artykule. 19.12 Dzień 2 : Bigos wigilijny Zwykle korzystam z t radycyjnego przepisu na kapustę wigilijną takiego jak tu, ale w tym roku robię bigos z grzybami doprawiony chrzanem – jest pyszny. Zwykle przygotowuje je z podwójnej ilości składników. Gotowy bigos dzielimy na 2 części. Połowę zamrażamy, bo będzie jedzona po prostu jako bigos. Wystarczy tę kapustę

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 256

będzie krótszy. Nagroda jest warta czekania, chrupiąca warstwa sera znika najszybciej z talerzy dziewczynek, a starszyzna dopełnia kulinarne zadowolenie szklanką Coca-Coli.   Zapiekanka ziemniaczana z grzybami Składniki: 500 g ziemniaków 300 g pieczarek lub innych grzybów 150 g żółtego sera ząbek czosnku pęczek pietruszki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz

kuron.com.pl

Proponowane wyszukiwania