KLUSKI ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI I SOCZEWICĄ

KLUSKI ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI I SOCZEWICĄ

Te kluski z przepisu to mała modyfikacja śląskich. Nie są z dziurką a nadziewane aromatyczną pastą. Wyglądają jak pyzy, ale nie ma w nich surowych ziemniaków. Są tylko gotowane z dodatkiem mąki ziemniaczanej. SKŁADNIKI MASA ZIEMNIACZANA 1 kg ziemniaków skrobiowych po obraniu   1 łyżeczka soli   skrobia (mąka) ziemniaczana NA FARSZ  – ½ kg pieczarek lub innych grzybów – 1 szklanka zielonej soczewicy – sól i pieprz do smaku – 1 spora cebula – 1 liść laurowy – 4 ziarna ziela angielskiego – 1 łyż...

Czytaj dalej na blogu Mała w garnku miesza

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.