Te kluski z przepisu to mała modyfikacja śląskich. Nie są z dziurką a nadziewane aromatyczną pastą. Wyglądają jak pyzy, ale nie ma w nich surowych ziemniaków. Są tylko gotowane z dodatkiem mąki ziemniaczanej. SKŁADNIKI MASA ZIEMNIACZANA 1 kg ziemniaków skrobiowych po obraniu 1 łyżeczka soli skrobia (mąka) ziemniaczana NA FARSZ – ½ kg pieczarek lub innych grzybów – 1 szklanka zielonej soczewicy – sól i pieprz do smaku – 1 spora cebula – 1 liść laurowy – 4 ziarna ziela angielskiego – 1 łyż...
Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...pozytywnie zakręcona mama miłośniczka zdrowej kuchni ,uwielbiam przyrodę i podróże.Ostatnio odkryłam swoją nową pasję - szydełkowanie :)