grzyby - 15226 przepisów (strona:417/1016)

Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim 250

Wylać do miski, nakładać na rozgrzaną patelnię. Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Sos myśliwski: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów- zmiksowałam na drobno (niczym proszek) 3 ogórki kiszone 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku Woda Sól Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Przygotowanie Cebulę i ogórki kroimy(...)bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na rumiano, dodajemy do niego cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż cebula się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucamy ogórki i grzyby suszone. Dolewamy do tego wody (wedle uznania – zależy, ile sosu chcemy uzyskać) i dokładamy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.Pod koniec duszenia zagęszczamy sos mąką rozrobioną

ClauditteMissCooking
Wołowina pieczona z czarną soczewicą i grzybami 254

Składniki: 30 dkg mięsa wołowego 30 grzybów leśnych, waga po obraniu 2 marchewki po kawałku selera i pora 1 mała pietruszka 1/2 szklanki czarnej soczewicy sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić … Czytaj dalej Wołowina pieczona z czarną soczewicą i grzybami

czarrna od kuchni
Kurki w śmietanie 157

śmietany 30% masło do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kurki dokładnie oczyścić, większe przekroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni na maśle zeszklić cebulę. Dodać grzyby, całość dusić przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając  aż odparuje cała woda. Następnie wlać śmietanę, dusić przez parę minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić

magiczna kuchnia Kasi
Grzyby gatunkami. Gąska niekształtna - gąska siwa 304

często nazywana jest gąską siwą, siwiatką, siwką, gąską szarą, siwuszką bądź siwulą. Jeśli znacie jeszcze inne, regionalne jej nazwy to chętnie je poznam. W październiku rośnie jeszcze sporo różnych grzybów więc trzeba się ciepło ubrać i ruszyć z koszykiem do lasu. Udanego grzybobrania! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kurki na maśle 146

Aromatyczne grzyby z patelni - rumiane kurki smażone na maśle z czosnkiem. Pyszne same z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw.   Składniki: 200 g kurek 2 łyżki masła ząbek czosnku sól Kurki umyć i dokładnie oczyścić. Większe pokroić na mniejsze kawałki, wzdłuż nóżki. Czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, rozpuścić na niej masło i wrzucić kurki.  Smażyć

wyzwania kuchenne
Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje. 172

składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już(...)klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie z tym dodatkiem jest nisko kaloryczna. Jeżeli jednak smak pieczarek już Ci się znudził, możesz je zastąpić innymi grzybami, np. kurkami, prawdziwkami czy borowikami. 4. Ogórek kiszony Kiszonki to samo zdrowie, dlatego warto dodać je do pizzy. Ogórki pokrojone w cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią

W kuchennym oknie Ewy
Zupa kurkowa 289

Podsmażamy na maśle. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zrumienionego boczku. Kurki dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do warzyw i boczku. Podsmażamy przez ok. 10 minut. Oprószamy mąką. Krótko przesmażamy. Zawartość patelni wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu

Pobite gary Barbary
Barszcz ukraiński SyS 163

więcej szczegółów zapraszam na stronę http://sklep-sys.pl/. Tym razem w paczce znalazłam: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony Borowikowa z łazankami Koperkowa Kasza jęczmienna z pieczarkami Kasza gryczana z grzybami Ryż z jabłkami i rodzykami Placki ziemniaczane klasyczne Buraki suszone Włoszczyzna suszona Tak więc dużo kulinarnych eksperymentów przede mną :). Pierwszy do garnka poszedł barszcz ukraiński. A to jest moja wersja jego(...)przygotowania - miało być na dwa obiady, wyszło na jeden, bo był dokładki :). Zapraszam... Składniki: 2 małe marchewki kawałek selera 1 pietruszka garść suszonych grzybów barszcz ukraiński firmy SYS 2 ugotowane wcześniej buraki liście laurowe ziele angielskie pieprz w kulkach sok z cytryny sól pieprz pietruszka zielona - posiekana opcjonalnie śmietanka Wykonanie: Z marchewki, selera, pietruszki, suszonych grzybów, liści laurowych, ziela

Trufelkowo
Zupa z kurek 164

grzybów żółte kurki są w ogólnej pogardzie. - Dla kurków nie warto się schylać. Ale że jest ich dużo, szkoda zostawić, więc zbierają je chłopcy na prezent albo później zamieniają całą czapę kurków na jednego maślaka." Fragment książki " Józki, Jaśki i Franki" autorstwa Janusza Korczaka.  My kurki uwielbiamy, w każdej postaci. Przysmażone na masełku z czosnkiem, albo jako dodatek(...)rozgrzany na patelni olej wrzucamy posiekaną cebulę, lekko solimy i szklimy ok. 3 min. Zwiększamy ogień, dodajemy kurki i co chwilę mieszając smażymy do momentu gdy woda odparuje a grzyby lekko zarumienią. Dodajemy masło a po chwili wlewamy gorący bulion. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 4 minuty. Następnie wrzucamy makaron i gotujemy ok. 5 min. Śmietanę

Moja Mama Gotuje
Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu 174

teraz z zachwytem wpatrywaliśmy się w leśne poszycie pełne grzybów. Mnóstwo gatunków, o których nie mamy bladego pojęcia, czy są trujące, czy nie. Aż w końcu... Na zwalonym, spróchniałym pniu znaleźliśmy grzybnię kurek! Te znają chyba wszyscy; bez wahania więc nazbieraliśmy całkiem pokaźną ilość. Są to zdecydowanie moje ulubione grzyby; będzie tarta, albo zupa, albo sos... A może wszystkiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Królik w sosie grzybowym 211

Składniki: comber i skoki z królika 1 cebula 2 garście suszonych grzybów 1 szklanka odgotowanych podgrzybków 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz zioła Małgosi ostra papryka 1/2 szklanki białego wytrawnego … Czytaj dalej Królik w sosie grzybowym

czarrna od kuchni
Panierowane kanie/ kotlety „schabowe” z kani 188

jeden z tych przepisów, który przywołuje u mnie wspomnienia z dzieciństwa, kiedy jeździłam na wieś do babci - las, polska kolorowa jesień i grzyby, których zawsze było pod dostatkiem. Obecnie żyjąc w dużym mieście chętnie uciekam w takie klimaty, które pozwalają mi się zresetować i na chwilę zapomnieć o codzienności.  Dostałam 2 dorodne sztuki kani i od razu wiedziałam(...)pokroić na mniejsze kawałki np. 4 części. Obtoczyć w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu po kilka minut, aby grzyb był miękki i nabrał złocistego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Marynowane skarby jesieni 116

Skoro spacerom do lasu cały czas jeszcze towarzyszą obfite zbiory grzybów, to oczywiście nie mogło być inaczej. Marynuję. Niewielkimi porcjami, ale kilka niedużych słoiczków się uzbierało, a mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec. Mój przepis to wypadkowa podpatrzonych przepisów mojej mamy i cioci, oraz własnych przemyśleń, no i oczywiście tego, co lubię. Grzybki są średnio octowe, lecz oczywiście ocet

Pichceniomania
Naleśniki z mięsem i grzybami 236

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 szklanki odgotowanych grzybów leśnych, u mnie podgrzybki 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz sól, pieprz ser żółty naleśniki: ok. 1,5 szklanki mąki … Czytaj dalej Naleśniki z mięsem i grzybami

czarrna od kuchni
Bitki wołowe z prawdziwkami 210

Wkrótce zasypię Was potrawami z grzybów. Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na świeżo i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z prawdziwkami. Składniki: 800 g wołowiny na pieczeń pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego łyżeczka kminku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 250 mrożonych(...)oleju. Przełożyć płaskiego rondelka lub patelni z przykrywą, zalać wrzątkiem 2-3 cm ponad mięsem. W połowie gotowania (po ok. 30 min.) dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno po czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i przekrojone na pół śliwki. Jeśli

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania