grzyby - 15226 przepisów (strona:407/1016)

Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake 172

gotuj przez 5 minut, odcedź i ułóż w naczyniu do zapiekania. Włącz piekarnik i ustaw go na 190oC. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z olejem, dodaj marchewkę, czosnek i grzyby i smaż przez 5 minut, następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 2-3 minuty. Polej przygotowaną kapustę sosem z warzywami, posyp serem i piecz przez

karmelowy
Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety 155

Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety. Ostatnio miałam ogromną ochotę na „kotlety” z grzybów. Pamiętam jak kiedyś mój tata robił takie z kani (sowa) lub z boczniaków. Nie miałam tamtych grzybów „pod ręką”, więc wykorzystałam duże kapelusze pieczarek portobello. Wyszło naprawdę pysznie Prostota i smak. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Spróbujcie. Składniki: (ilość można zwiększyć

Słodkie okruszki
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 138

białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam i też było super) lub bulion grzybowy - woda (do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy) - jajka ugotowane na twardo (po 1/2-1 szt. na porcję zupy) Zakwas blenduję razem ze śmietaną i z bulionem, wlewam do garnka z wywarem od parzenia szynki, dodaję suszone grzyby i całość doprowadzam do wrzenia

Smaczne Zdrowe
Wielkanocny żurek 98

Wielkanocny żurek Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów liść laurowy, ziele angielskie 1 ząbek czosnku 1500 g wody 300 g zakwasu na żurek z butelki lub domowego ( przepis na zakwas na żurek ) 3-4 łyżki śmietany 12% lub 18% sól, pieprz majeranek dodatkowo do podania: chrzan jajko(...)kawałki. Rozdrabniamy czas 10s/obr.6 Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i podduszamy czas 5min/temp. Varoma lub 120/obr.2. Do naczynia Thermomix wkładamy koszyczek. Do koszyczka dajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ząbek czosnku, grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie. Wlewamy 1500 g wody. Zakładamy pokrywę. Na pokrywę dajemy nakładkę Varoma. Na dolnej części umieszczamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Na górnej części umieszczamy białą

Themo przepisy
Wegański omlet z grzybami 154

łyżeczki kurkumy plaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 1 cebula dodałam tez łyżkę kontentratu grzybowego Devalando , który na stałe zagościł w mojej kuchni, właśnie ze wzgędu na miłość do grzybów Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z przyprawami i wodą, powstanie gęste ciasto o konsystencji naleśnikowego. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Na średniej wielkości patelni possmaż najlpierw na złoto(...)minut), a następnie dodaj pieczarki. Smaż 3-5 minut. Odłóż połowę na bok, albo przełóż na drugą patelnię i smaż dwa omelty na raz. Na połowę podsmażonych grzybów z cebulką wylej połowę ciasta. Smaż na małym ogniu aż górna wartwa ometu się zetnie (około )3 minuty. Smażenie przyśpieszy przykrycie patelni pokrywą. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, zresztą zimny też

greenscarf
ŻUREK NA ZAKWASIE Z KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY 169

mnie ukwaszona) 2 łyżki mąki sól pieprz włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) ziele angielskie liść laurowy garść suszonych grzybów Dodatkowo jajka ugotowane na półtwardo surowa biała kiełbasa Wykonanie:  Do garnka wkladamy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie , pokrojone (wcześniej zamoczone) suszone grzyby i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Karkówka w sosie z pieczarkami, musztardą Dijon i estragonem 138

czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i kroimy w niezbyt grube plasterki. Jeśli tylko macie możliwość – wybierzcie pieczarki brunatne lub skorzystajcie z grzybów Portobello – mają zdecydowanie więcej aromatu niż jasne pieczarki.   Szykujemy patelnię i rondel. Na patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, mocno go rozgrzewamy i wykładamy mięso ( tylko tyle, ile zmieści się(...)dwie tłuszczu – rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone cebule i pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając, do czasu aż pieczarki zrobią się miękkie i stracą swoją sztywność. W takim tłoku grzyby na pewno puszczą wodę, ale i ona wyląduje w rondlu. Dodajemy do pieczarek i cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i gotujemy razem przez minutę. Zawartość patelni zlewamy do rondla

Karo in the Kitchen
Królik w sosie grzybowym 147

marchewki 1 cebula Kawałek korzenia selera 1 pietruszka Spora garść suszonych grzybów Sól Pieprz Bulion/ woda Olej Opcjonalnie: śmietana, masło Wykonanie: Królika kroimy na kawałki. Nacieramy solą i przyprawiamy pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i przesmażmy na oleju. Podsmażamy również królika. Podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy suszone grzyby. Doprawiamy solą do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości królika. Opcjonalnie możemy

Smaki Ewy
XV edycja warsztatów z gwiazdą – Martyna Chomacka i Lorek Zedju 136

idealne na wiosenny detox. Smoothie passiflora: ananas – kokos –  banan – jabłko Smoothie spirulina:  pomarańcza –  jabłko – kiwi -banan Runoland z eko konfiturami i grzybami. Zachwyciła Baziółka, która pokazała szeroki asortyment produktów od ziół w doniczkach po zioła cięte i mikrozioła. Ich mięta i pietruszka była hitem w koktajlu ANTI- AGING, czy w makaronie(...)mąką i na chwilkę odstawiamy na bok. W międzyczasie na patelni z odrobiną masła szklimy cebulkę szalotkę. Dodajemy do niej posiekane dwa ząbki czosnku, pieprz i sól. Wrzucamy nasze grzyby i pozwalamy im odparować. Po mniej więcej dwóch minutach smażenia dodajemy śmietankę i sprawdzamy smak. Dodajemy tymianek. Redukujemy odrobinę, jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę

Słodkie okruszki
Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem 107

sprawa. Możemy zrobić przeróżne wersje – a to dodając do ryżu rybę, a to znów kawałki kurczaka, ser czy choćby ugotowane jajka. Na blogu prezentowałam już ryżowe kotleciki z grzybami, tyle, że były to suszone borowiki, dziś przedstawiam przepis na równie pyszne, o ile nie smaczniejsze kotleciki z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Przygotujecie je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną(...)cząstki. Na patelni lub w dużym rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody, którą puszczą grzyby. Odkładamy do przestudzenia. Ryż łączymy w misce z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, starty ser oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość kleistą masę

Smaki Na Talerzu
Zupa krem z pieczarek 147

push({}); Co sprawia, że ta zupa, to euforia smaku? Dodanie ziemniaków, czyli konsystencja. Podsmażenie pieczarek z czosnkiem i cebulką w dużej ilości masła, czyli aksamitność i wyrazisty, mocniejszy smak grzybów. Dobry bulion, bądź wywar, czyli podstawa, która łączy w sobie wszystkie smaki. Czy już macie ochotę na krem z pieczarek?  Zupa krem z pieczarek - przepis:  500 g czystych(...)kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w plastry. Czosnek siekamy. Na patelni topimy masło, dodajemy pieczarki, czosnek i cebulę. Szklimy na małym ogniu przez ok. 5-7 min. Grzyby i cebula nie mogą się smażyć, muszą tylko lekko się zeszklić. W międzyczasie bulion/wywar doprowadzamy do wrzenia.  Do bulionu dodajemy zeszkloną cebulkę z pieczarkami, pokrojone ziemniaki. Gotujemy na średnim

Kuchnia Łukasza
Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup 132

większy garnek na na średnim ogniu, dodaj boczek i podsmaż do ładnego zarumienienia. Przełóż go na talerz i odstaw. Dodaj masło do tego samego garnka, włóż ziemniaki, marchewkę i grzyby i smaż do lekkiego zarumienienia przez około 5 minut. Dodaj cebulę, smaż kolejne 2 minuty i dodaj czosnek, zamieszaj i smaż około 1 minuty. Dodaj wino, i gotuj przez

karmelowy
Schabowe w sosie śmietanowo- miodowym na ostro. 114

wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć aż cebulka zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Następnie dodać pokrojone w plasterki grzyby. Smażyć, co jakiś czas mieszając aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć wszystko z patelni. Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić. Rozłożyć plastry mięsa i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć

Kuchnia Pokoleń
Boczniaki w panierce z sosem jogurtowym 105

greckiego) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy aby przyprawy równomiernie pokryły grzyby. Każdy kawałek osobno obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki

Qchnia po prostu
Klops z wieprzowiny i dzika z boczniakami 127

Składniki : ok.1/2 kg mięsa z dzika ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego, u mnie dość tłusty boczek 20 dag grzybów boczniaków 2 jajka sól, pieprz, czosnek, papryka mielona ostra kilka plastrów słoniny Przygotowanie: Mięso z dzika i boczek zmielić Grzyby ugotować, odcedzić i również zmielić Składniki połączyć, dodać ubite na pianę jajka, przyprawy, wymieszać Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania