Kurczak w sosie kurkowym 176innymi w komentarzach za co bardzo dziękuję. Dzisiaj mam dla Was kurczaka w sosie kurkowym. Sezon grzybowy w pełni i możemy się delektować owocami lasu. Ja bardzo lubię grzyby nie tylko jeść(...)też zbierać. Niestety w tym roku nie będę miała możliwości wędrować po lesie, ale zawsze można przecież kupić i przygotować swoje ulubione dania. Polecam! Składniki 400 g kurek (grzybów) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 400 g śmietany słodkiej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka Pierś z kurczaka pokroić w paski. Oprószyć
O kuchni z uczuciem
Szybki kurczak z boczniakami z Woka 191tylko raz na jakiś czas się ją wspomina Dokładnie tak jest Wokiem . Dzisiaj dopadła ich nostalgia i zażyczyli sobie takie danie . Z Woka najlepiej sprawdza się kurczak i grzyby z warzywami tak więc do dzieła Proste i szybkie danie , a do tego smaczne i zdrowe . Doskonały wybór na końcówkę tygodnia . Składniki : 100 g , mała paczka makaronu sojowego 1/2 małego
Ogrodnik w podróży
Pomidorowo paprykowa z kurkami 159Sezonowa zupa pomidorowo paprykowa z kurkami. Kremowa w smaku, z nutą sera, grzybów. Za małą porcję zrobiłam bo sama nie mogłam się jej oprzeć. Tak naprawdę zupę zrobimy w 30 minut. Pomidory o tej porze roku są najlepsze i zawierają dużo likopenu. Dlatego zachęcam do spożywania jak najwięcej takich zup. Miłośnicy kurek będą zachwyceni. 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)makaronu kokardki 80 g sera camembert Do garnka wlewam półtora litra wody, dodaję marchewkę, por, seler i gotuję bulion. Na patelni na maśle przesmażam kurki, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam grzyby na talerz. Na tej samej patelni na maśle przesmażam cebulę pokrojoną, czosnek, dodaję pomidory ze skórą pokrojone, paprykę. Smażę na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka. Miksuję blenderem. Dzięki
wesoła kuchnia
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 130posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka wody(...)lodówki (jeśli nie mam zbyt wiele czasu i zależy mi na tym, aby przyśpieszyć ten proces, wówczas marynuję mięso w pojemniku próżniowym - zajmuje to nie więcej niż 20 minut). Grzyby shitake zalewam wrzątkiem na minimum godzinę przed przygotowaniem, po wyjęciu z wody kroję w cienkie plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewam olej i na bardzo ostrym ostrym ogniu
Cztery Fajery
Risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem 262warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki
Moja pasja smaku
Tagliatelle Z Kurczakiem W Sosie Lekko Musztardowym Z Kurkami 244kurek 1/2 główki cebuli 1 pierś z kurczaka 1-2 ząbki czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % 1-2 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku natka pietruszki 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki. 2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek/ząbki czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki i opieprzamy
Gotowanie...to proste !
Naleśniki z kurczakiem, kurkami i parmezanem 245smażeniu roztapiamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy przez parę minut aby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek oraz oczyszczone kurki (w całości). Gdy grzyby zaczną puszczać sok dodajemy z powrotem kawałki mięsa. Smażymy do momentu aż woda z patelni w większości odparuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz parmezan. Mieszamy i podgrzewamy
Qchnia po prostu
Makaron kremowy z kurkami 178Grzybów w tym roku jak na lekarstwo w lesie uzbierałam, dlatego jeszcze większy smak nie miałam. Kurki jednak w sklepie kupiłam i bardzo proste, szybkie danie z nimi zrobiłam. Ja użyłam makaronu lasagne, bo cieńsze prostokąty były, ale z innym długim, płaskim też świetnie grzyby by się połączyły. Takie danie najlepiej tuż po przygotowaniu smakuje
Moniki Smakołyki
Zupa z sałaty i grzybów 126ziemniaki fioletowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g boczniaków 1 łyżka masła śmietana 18% sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy. Grzyby kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Całość dusimy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Miks sałat gotujemy w bulionie warzywnym, studzimy i miksujemy. Do bulionu wrzucamy warzywa
R'n'G Kitchen
Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce 211samej patelni dodaj masło, cebulę i czosnek i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia. Dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje, po czym dodaj śmietanę, przyprawy i grzyby. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zdejmij przykrywkę i gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie
karmelowy
TATAR WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 396żółtka 30 g grzybów marynowanych 10 g (1 łyżeczka) musztardy 10 g oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie kapary opcjonalnie anchois Mięso oczyścić z błonek i drobno posiekać bardzo ostrym nożem lub zmielić w maszynce. Osobiście polecam jednak siekane. Mięso przyprawić solą, pieprzem, musztardą i oliwą. Cebulę, grzyby i ogórki
Ola la LCHF
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake 354głębokiej patelni na dużym ogniu, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i chilli i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż mięso się lekko zrumieni. Dodaj grzyby, podsmaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj cukinię, paprykę i czosnek i smaż przez kolejną minutę. Wmieszaj wszystkie pozostałe składniki sosu, gotuj na wolnym
karmelowy
Rozmarynowe risotto z kurkami 172owocnik zwężający się trzonem w jak niby „lejek” ku podłożu. Młode kurki z kolei mają owocniki lekko wypukłe. Smak i struktura kurek też nieco odbiegają od innych grzybów – są lekko korzenne, a starsze egzemplarze delikatnie, acz wyczuwalnie pieprzne. Są mięsiste i mnie ich konsystencja przypomina lekko boczniaki. Kurkę można pomylić (ale trzeba się o to postarać(...)trzeba się jej naprawdę sporo najeść, żeby żołądek się zbuntował, jednak po co ryzykować. Kurki – wartości odżywcze Jak chodzi o wartości odżywcze, to tak jak w przypadku innych grzybów składających się w 90% z wody, fajerwerków ilościowych nie ma. Ale… za to są jakościowe, ponieważ w pozostałych 10% oprócz węglowodanów i śladowych ilości tłuszczy są białka składające
Kate's Kitchen
Makaron z żeberkami po tajsku 155grzybów mun 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 50 ml oleju z orzechów arachidowych 1/2 strąku zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa 2 łyżki kiełków fasoli mung 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego Przygotowanie Mięso z ugotowanych żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby
R'n'G Kitchen
Leniwe zrazy 512suszonych grzybów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby
Blog z Apetytem