grzyby - 15226 przepisów (strona:395/1016)

KURKOWA. TYM RAZEM Z ZIEMNIAKAMI 151

Kurkowa moja miłość 💓  Zresztą jak wszystkie zupy z leśnych grzybów. Uwielbiam ją ze względu na jej delikatny smak, no i sezonowość 😉 Przez to, że  kurki są tak krótko, nigdy chyba mi sie nie znudzą.  Składniki: 4 skrzydełka   0,4 kg kurek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki  ziele angielskie liść(...)angielskim, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach.  Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zawartość patelni do wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki

Walijskie Pichcenie
Gulasz z sarny - dziczyzna 160

Składniki: 1 kg mięsa z  sarny (użyłam udźca) 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 średni seler 250 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca(...)następnie przelej do garnka. Dodaj liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek.  Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby.   Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę.  Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu

Niezły Młynek
Krupnik z pęczakiem i grzybami 152

Składniki: porcja rosołowa z indyka lub inne mięso, lub nic 🙂 300 g odgotowanych grzybów 100 g kaszy pęczak 400 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera zielona część … Czytaj dalej Krupnik z pęczakiem i grzybami

czarrna od kuchni
Pęczotto z grzybami 178

Składniki: 200 g kaszy pęczak 300 g odgotowanych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 50 g szpinaku 2 szklanki bulionu sól, pieprz maggi sos chili Przygotowanie: Cebulę obrać, … Czytaj dalej Pęczotto z grzybami

czarrna od kuchni
Kurczak po Chińsku czyli Chow Mein Faceta w Kuchni 82

Sól ✅ Pieprz biały ✅ 350 g makaronu jajecznego ✅ 1 szklanka bulionu warzywnego ✅ 3 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 1 cebula pokrojona w talarki ✅ 1 chili pokrojona w talarki ✅ 200 g grzybów shitaka pokrojonych w paski ✅ 3 łodygi szczypiorku pokrojone w kawałki ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ Duża garść kiełków fasoli ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Kurczak wymieszaj z sosem sojowym, skrobią, winem, solą(...)oleju. 🛠️ Wrzuć kurczaka i obsmaż go z każdej strony na złoto-brązowy kolor, przełóż na talerzu. 🛠️ Wypłukaj Woka wodą i wlej dwie łyżki oliwy i wrzuć imbir, cebulę, szczypiorek, grzyby, chili, cały czas mieszaj, podsmaż chwilę, wlej bulion, dodaj kurczaka i olej sezamowy. 🛠️ Gotuj całość przez chwilę, aż płynny lekko się zredukują, wrzuć kiełki i wymieszaj. 🛠️ Nałóż chrupki makaron

RafalCook
Aksamitna pieczarkowa 88

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W sumie nie pamiętamy, czy kiedykolwiek wspominaliśmy na blogu, że uwielbiamy pieczarki pod każda postacią. Te grzyby mają w sobie coś co nam smakuje, dlatego też towarzyszą nam często w potrawach - po prostu nie potrafimy się im oprzeć.    Przepis na aksamitną pieczarkową Przepis na krem

Związek na patelni
Domowy Bigos 85

Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić. Żeberka włożyć do garnka(...)razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć na odrobinie masła. Dorzucić do garnka z kapustą i gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy

Przepiski.pl
Warzywny gulasz z boczniakami i dynią 143

papryki 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody Przygotowanie: Boczniaki kroimy w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy boczniaki, nie mieszamy, przez około 4 minuty, grzyby mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlewamy sos sojowy, wsypujemy łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę pieprzu i teraz mieszamy. Smażymy kolejne 3 minuty, do momentu

Smakowity Blog Kulinarny
Bardzo grzybowe klopsiki w sosie kurkowym 107

poza miasto, brodzeniem w żółknącej trawie, coraz głośniejszym szelestem liści i włosami tańczącymi na wietrze. Nad głową szum i złoto, pod nogami szelest i złoto przeplatane to brązowym kapeluszem grzyba, to zieloną poduszeczką mchu, w powietrzu lekki zapach dymu, liści i mokrej ziemi. A po długim, wietrznym spacerze przyjemnie zjeść coś ciepłego i sycącego, dlatego dziś posyłam Wam pomysł(...)dodatkiem siekanych pieczarek staje się wyjątkowo soczyste i wyraziste w smaku. Do tego aksamitny sos ze świeżmi kurkami na bazie śmietanki i odrobiny tartego parmezanu, który wspaniale podkreśla smak grzybów i lekko zagęszcza całość. W tle aromat tymianku i moc pietruszki. Takie leśne potrawki i sosy najbardziej lubię podawać z prażoną kaszą gryczaną, która swoim ziemisto-orzechowym smakiem idealnie wpasowuje

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron z sosem grzybowym 73

łyżka oliwy tymianek sól pieprz makaron tarty ser orzechy Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie.  Masło dodać do cebuli.  Grzyby pokroić w plasterki lub kostkę, wrzucić na patelnię do cebuli, smażyć, często mieszając, aż odparują (ok 5-7 minut). Dodać listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę, zagotować, zmniejszyć

Obiad gotowy
Cessarecee z sosem czterogrzybowym 95

Cessarecce to dosyć grube rurki rozcięte w górnej części. Jest bardzo efektowny, ale równie dobrze spiszą się nasze rurki lub grube świderki.Najlepszy jest z sosem z kilku rodzajów grzybów, chociaż same podgrzybki też się dobrze sprawdzają. Potrzebujemy:  20 dag makaronu Cassarecee (Mogą być grube  świderki) 25 dag grzybów leśnych mieszanych 2 łyżki masła naturalnego 1 mały kubek

Co w garnkach piszczy
Makaron z pieczonymi warzywami i boczniakami 125

prosta, bardzo smaczna i zdrowa potrawa. Robi się ją szybko i nie wymaga dużo pracy. Zadanie można sobie jeszcze ułatwić piekąc wszystkie składniki w piekarniku, łącznie z grzybami. Potem wystarczy wymieszać warzywa z makaronem i gotowe. Danie inspirowane przepisem z cooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu pełnoziarnistego, albo według uznania ½ główki kalafiora 1 puszka cieciorki 400 g Dwie garści pomidorków koktajlowych Kilka(...)szeroki rondel, rozgrzej i wsyp na nią umyte pomidorki. Praż na dość mocnym ogniu bez tłuszczu, aż zaczną się podpiekać. Wtedy dodaj do nich 2 łyżki masła, a następnie grzyby, tymianek i parmezan. Smaż aż boczniaki się zezłocą. Zacznij rozgniatać pomidorki, żeby wydobyć z nich sok i żeby zmiękły. Krok 4 Wyjmij warzywa z piekarnika, dodaj do warzyw

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania