grzyby - 15226 przepisów (strona:395/1016)

Sałatka z tofu i pieczarkami 165

Jeszcze w XVI wieku pieczarki były przysmakiem, na który stać było tylko najbogatszych. Obecnie pieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie. Oprócz tego, że pieczarki są bardzo dobre, sprawdzają się w wielu daniach. Jednym z pomysłów na pieczarki jest ta sałatka z dodatkiem naturalnego tofu. Sałatka jest pyszna i uniwersalna. Oto prosty przepis na smakowitą sałatkę z tofu i pieczarkami(...)pozostałym szczypiorkiem. Podajemy od razu z ulubionym pieczywem na kolację. Sałatka sprawdzi się także na drugie śniadanie lub jedno z dań na imprezie. Wbrew pozorom pieczarki nie są bezwartościowymi grzybami. Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne

My Chcemy Jeść
Surowe białko wegańskie, banan z cynamonem + BCAA, Perform – Siła Roślin 126

białka z grochu i nasion konopi z kompleksem BCAA od Siła Roślin . Smak to banan z cynamonem , czyli brzmi ciekawie, do tego w składzie możemy znaleźć takie perełki jak grzyby Reishi czy błonnik z dziwidła 😎 Zapraszamy do recenzji.       Nazwa: Surowe Białko Wegańskie + BCAA, banan z cynamonem Producent: Vivo Life Dystrybutor: Siła Roślin Skład: Kompleks białek roślinnych(...)białko grochu, tłoczone na zimno białko nasion konopi*], kompleks BCAA [L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina], liofilizowany banan ekwadorski*, naturalny aromat bananowy, ekstrakt z owocującego ciała grzybów Reishi (ekstrakt 15:1, 30% polisacharydów), cynamon cejloński*, błonnik z dziwidła, różowa sól himalajska, ekstrakt z kurkumy (95% kurkuminoidów), kompleks enzymów trawiennych [papaina z papai, ekstrakt z imbiru, ekstrakt z liści mięty pieprzowej

Candy Pandas
Wieprzowy gulasz myśliwski 132

Tradycyjny gulasz myśliwski powinien być zrobiony z dziczyzny, jednak nie w każdej miejscowości możemy kupić taki gatunek mięsa. Dlatego mój gulasz jest z mięsa wieprzowego, a suszone grzyby leśne, jagody jałowca i rozmaryn nawiązują do smaków lasu. Taki gulasz idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Możemy podać go z kaszą albo ziemniakami, ale też będzie smakował ze świeżym(...)pieczywem. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego 2 kiełbasy śląskie 100 g boczku wędzonego 1 cebula 3 nieduże ogórki kiszone garść grzybów suszonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 4 jagody jałowca 1 łyżka majeranku gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego olej do smażenia mąka

Danka Pichci
5 produktów, które podrasują każde wegańskie danie 157

niemowlaki… znajdziemy go bowiem w mleku matki! Poza tym – pomijając produkty mięsne – dominuje w fermentowanej soi i wspaniałych, niedocenionych zupełnie jeszcze tak, jak na to zasługują grzybach. To właśnie przynajmniej te dwa produkty powinniśmy mieć zawsze w lodówce, by zamienić każde niepozorne danie w takie, które rozpływa się w ustach. Wpiszmy więc na listę zakupów: sos sojowy(...)grzyby shitake i… cokolwiek innego, niechby to był zwykły makaron. Raz, dwa, trzy, obiad gotowy. 4. Musztarda – serio. Choć zalega na tylnej ściance lodówki, czasem nawet z zapomnienia już się z nią stapia, potrafi zdziałać w wegańskiej kuchni cuda . Zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, zwłaszcza, gdy na straganach królują dynia, cukinia, papryka – i kiedy

sierotka maRysia w kuchni
Bigos z brukselką 132

dodawać swoje smaki. PRZEPIS NA BIGOS Z BRUKSELKĄ Składniki na bigos z brukselką: 500g brukselki 2 kg kapusty kiszonej 30 dag kiełbasy wędzonej 20 dag boczku wędzonego kilka grzybów suszonych 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach 4 liście laurowe 15 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz tłuszcz Jak zrobić bigos(...)brukselką: Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy posiekane grzyby suszone. Gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Marchewkę oraz mięsa kroimy w kostkę i obsmażamy z cebulą, dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu. Wyłączamy. Bigos przenosimy w chłodne miejsce np. na balkon. Następnego dnia dodajemy brukselkę, bigos

Dorota Smakuje
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 228

Składniki: 1 tuszka z królika (samego mięsa po ugotowaniu 1 kg) 800 g kapusty kiszonej 400 g odgotowanych grzybów leśnych 3 średnie cebule sól, pieprz słodka papryka ciasto: 1 kg … Czytaj dalej Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

czarrna od kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 188

Pierogi z kapustą i grzybami uwielbiam, ale zazwyczaj robię je tylko na Wigilię 😉 W tym roku skorzystałam z wysypu grzybów i zrobiłam je również przed Świętami. Z przepisu wychodzi

Bullio
Kanie w zalewie orientalnej 106

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec

R'n'G Kitchen
Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym 125

łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych i pokrojonych na  kawałki 1 średnia cebula, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety dajemy do miski, wyrabiamy(...)kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Do rondla wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 1 łyżeczkę soli, a następnie wkładamy przygotowane pulpety. Dodajemy grzyby, pokrojoną bardzo drobno cebulę, delikatnie mieszamy, gotujemy 40 minut bez przykrycia na mniejszym płomieniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper i natkę pietruszki. Wyłączamy płomień. Do kubka dajemy

Bułka z Chlebem
Leczo z boczniaków 101

ostrej łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Boczniaki kroimy w drobne paski. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia się. Ważne, aby grzyby się usmażyły na złoto, a nie udusiły, ponieważ wtedy zachowają swoją jędrność i smak. Po usmażeniu przekładamy na talerz. 2 Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w pióra, podsmażamy kilka

Kuchnia Bazylii
Tygodniówka – tani obiad na cały tydzień! 291

szynki lub jakiegoś mięsa lub po prostu zjeść makaron z sosem. Sos jest bardzo pożywny. W środku tygodnia planuję zupę. Na czasie jest obecnie zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów. Grzyby zbieram sama, więc grzybowa to naprawdę tani obiad w środę. Jeśli gotuję zupę na rosole z kurczaka to na drugi dzień smażę naleśniki i robię krokiety z farszem

codojedzenia
Pasta do chleba z bakłażanem i orzechami 190

Proste składniki, a efekt nadspodziewanie smaczny :) Składniki : mała, młoda cukinia połowa małego bakłażana 5 ząbków czosnku, 1 cebula słoiczek pomidorów w oleju spora garść orzechów laskowych 25 dag grzybów boczniaków sól, pieprz, ostra papryka mielona Przygotowanie: Pokrojoną cukinię, bakłażana, rozdrobnione grzyby, pokrojony czosnek i cebulę obsmażyć na oleju- osączyć Do miksera dajemy w/w warzywa, do tego słoiczek pomidorów suszonych

Proste Potrawy
Kasza Pęczak – przepisy 131

Zupa pomidorowa z pęczakiem Zupa pomidorowa z soczewicą i pęczakiem Krupnik z pęczakiem i kukurydzą Paprykarz z wędzoną rybą i pęczakiem Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Pilaw z grzybami Kaszotto z grzybami Kaszotto ze szparagami Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Kasza pęczak z dynią Kasza pęczak – kaszotto z kukurydzą Sałatka

Dorota Smakuje
Polędwiczki wieprzowe 123

Choć tegoroczna jesień dosłownie wysypała grzybami, ja niestety nie miałam okazji wybrać się do lasu. Ale… nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło- grzyby dostałam, część ususzyłam, część zamroziłam, a z kolejnej części sos zrobiłam! Continue reading Polędwiczki wieprzowe at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl