grzyby - 15226 przepisów (strona:392/1016)

Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym 76

Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został”. Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym jest absolutnie wyjątkowa: kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? No i jeszcze jedna(...)przepisem na zupę pieczarkową przez dość długi czas leżała odłogiem w telefonie, drażniąc i prowokując myśl o wypróbowaniu nieoczywistego połączenia smaków. No i w końcu spróbowaliśmy i się opłaciło. Grzyby delikatnie pokrywają zapach i smak kokosa, który z kolei łagodzi aromat pieczarek. To samo dzieje się ze słodyczą warzyw, którą mleczko doskonale tonuje. Zupa pieczarkowa jest łagodna i aksamitna

Niedzielny kucharz
Beef Wellington – wołowina w cieście 89

następnie ją odłóż. Wymieszaj musztardę z pół łyżeczki soli i grubo zmielonego pieprzu oraz posiekanym rozmarynem. Otrzymaną pastę rozsmaruj dokładnie po całości polędwicy. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Dodaj pieprz, sól dla smaku i smaż aż wyparuje nadmiar wody około 10-15 min. Wyłóż do miseczki i po ostygnięciu zblenduj lub zmiel na jednolitą masę. Na arkuszu(...)papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem.  Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej się

Niezły Młynek
Gulasz z sarny - dziczyzna 90

Składniki: 1 kg mięsa z  sarny (użyłam udźca) 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 średni seler 250 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca(...)następnie przelej do garnka. Dodaj liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek.  Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby.   Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę.  Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu

Niezły Młynek
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym 81

Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został”. Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym jest absolutnie wyjątkowa: kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? No i jeszcze jedna(...)przepisem na zupę pieczarkową przez dość długi czas leżała odłogiem w telefonie, drażniąc i prowokując myśl o wypróbowaniu nieoczywistego połączenia smaków. No i w końcu spróbowaliśmy i się opłaciło. Grzyby delikatnie pokrywają zapach i smak kokosa, który z kolei łagodzi aromat pieczarek. To samo dzieje się ze słodyczą warzyw, którą mleczko doskonale tonuje. Zupa pieczarkowa jest łagodna i aksamitna

Niedzielny kucharz
Paszteciki z kapustą i grzybami 95

zimno za oknem najlepszym trunkiem staje się zakwas z buraka, najlepszym dodatkiem do herbata konfitura z pigwy, syrop malinowy czy słodkie owsiane ciasteczka a na obiad przepyszna kapusta z grzybami. Na pierwszy ogień poszła kapusta ze  Spiżarnia Schronisko Smaków   i powiem tak lepszej nie jadłam i kropka! Świetny skład (biała kapusta kiszona, małso, mąka, sól, przyprawy), przepyszny(...)szklanka mąki sól zioła po pół łyżeczki oregano, majeranek i pieprz młotkowany z kolentrą 50 ml oleju 2 jajka farsz do pasztecików: słoik 600 gram kapusty zasmażanej z grzybami od Spiżarnia Schronisko Smaków panierka: 1 jako 50ml mleka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Zioła dodajemy na sam koniec

Życie zaczyna się w kuchni
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 66

swojsko, bo też kasza gryczana nieodłącznie związana jest z tradycyjnymi polskimi smakami. Kasza niepalona od palonej różni się mniej intensywnym smakiem oraz większymi właściwościami zdrowotnymi. Doskonale komponuje się z grzybami. Sekretem udanych kotletów wegetariańskich jest moim zdaniem duża ilość przypraw (w szczególności zmielonego ziela angielskiego, liści laurowych i suszonej cebulki), niemniej upodobanie do nich jest sprawą indywidualną, dlatego należy(...)niewielkiej ilości tłuszczu, na umiarkowanie dużym ogniu, do zrumienienia. 1/4 usmażonych pieczarek odłożyć i posiekać, resztę dodać do ugotowanej kaszy. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przestudzone kaszę i grzyby zblendować na gładką masę, dodać odłożone i posiekane pieczarki, posiekany koperek, cebulę i czosnek, sos sojowy, sól, przyprawy oraz zmielone płatki owsiane i siemię. Całość wyrobić na jednolitą masę, posmakować

Even Better Food
Domowy kisiel żurawinowy 121

migdałowe. Do tego jeszcze płatki migdałowe. Dodatek śmietanki był oczywiście zakazany z uwagi na postny charakter wigilijnej wieczerzy. Ten wyjątkowo lekki deser jest idealnym zakończeniem wigilijnej kolacji pełnej ciężkostrawnych grzybów i kapusty. Kisiel żurawinowy to tradycyjne danie wigilijne na Kresach Wigilijne inspiracje: Pierniczki z mąki żytniej , Kotleciki z suszonych grzybów , Wigilijne śledzie marynowane w soku cytrynowym , Pierniczki z okienkiem witrażowym(...)Wigilijna kapusta z grzybami

Korniszonki
Domowy kisiel żurawinowy 121

migdałowe. Do tego jeszcze płatki migdałowe. Dodatek śmietanki był oczywiście zakazany z uwagi na postny charakter wigilijnej wieczerzy. Ten wyjątkowo lekki deser jest idealnym zakończeniem wigilijnej kolacji pełnej ciężkostrawnych grzybów i kapusty. Kisiel żurawinowy to tradycyjne danie wigilijne na Kresach Wigilijne inspiracje: Pierniczki z mąki żytniej , Kotleciki z suszonych grzybów , Wigilijne śledzie marynowane w soku cytrynowym , Pierniczki z okienkiem witrażowym(...)Wigilijna kapusta z grzybami

Gotujemy i jemy
Sajgonki 120

danie, które nawet w swojej ojczyźnie występuje w wielu odmianach. Zaczynając od początku: sajgonki to cienkie ciasto, w które zawinięty jest farsz (warzywny lub z dodatkiem mięsa, owoców morza, grzybów) smażone w głębokim oleju i podawane są z różnego rodzaju sosami (na prawdę tylko wyobraźnia może nas ograniczać). Nie mogę w ich przypadku nie wspomnieć o pochodzeniu nazwy, bo sajgonki(...)dobrze by było gdyby było lekko prześwitujące). sajgonki Farsz warzywny do sajgonek Kapusta pekińska 1 sztuka (220-250 g) Cebula 2 sztuki Marchew 3 sztuki Czosnek 4 ząbki Suszone grzyby 1 garść Imbir 2 grube plastry Olej roślinny 40 g Sos sojowy 15 g Ocet ryżowy 3 łyżki Pieprz do smaku Szczypiorek do podania Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną

rabarbarowo
Candida. Skuteczne uzdrawianie holistyczne Molly Devine 109

napisano tylko kilka książek, a że od jakiegoś czasu zgłębiam temat szukając naturalnego sposobu na pozbycie się tego na pozór niewinnego grzybka dlatego z chęcią sięgnęłam po tą nowość. Grzyby Candida ma w swoim organizmie każdy z nas i o ile nie dojdzie do ich przerostu wszystko jest ok, niestety gdy zbytnio się rozmnożą człowiek zaczyna chorować. Objawów przerostu(...)białego nalotu na języku, poprzez grzybicę paznokci, infekcje drug rodnych, problemy jelitowe i wiele wiele innych o których nawet nie pomyślelibyście, że mogą być powiązane z ekspansją tego podstępnego grzyba. Molly Devine w swojej książce przedstawia wszystkie objawy jakie mogą towarzyszyć kandydozie, opisuje także dokładnie przyczyny jej powstawania. Zorientowani w temacie na pewno wiedzą, że należą do nich między innymi

Cynamonowe szczęście
Omlet dyniowy z grzybami 145

Składniki: omlet: 100 g musu dyniowego 1 jajko 30 g płatków owsianych 20 g odzywki białkowej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia sos: 100 g grzybów leśnych … Czytaj dalej Omlet dyniowy z grzybami

czarrna od kuchni
Naleśniki z grzybami i soczewicą 215

Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 300-400 g odgotowanych grzybów leśnych 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz naleśniki: 1 szklanka mąki 1 jajko woda sól Przygotowanie: Składniki na naleśniki … Czytaj dalej Naleśniki z grzybami i soczewicą

czarrna od kuchni
Zupa kaniowa z kaniami 99

paski, smażymy na rozgrzanym maśle, dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Smażymy do odparowania powstającego płynu i do lekkiego zrumienienia grzybów. Usmażone kanie przekładamy do garnka. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny licząc od początku gotowania się zupy. 15 minut przed końcem dodajemy kalafiora pokrojonego w różyczki. Po tym czasie wyłączamy płomień, dodajemy słodką śmietankę, mieszamy. Smacznego(...)grzyby, kania, kanie, seler, marchewka, pietruszka, kalafior, ziemniaki, śmietanka 30%, śmietana słodka

Bułka z Chlebem

Proponowane wyszukiwania