grzyby - 15226 przepisów (strona:393/1016)

Zupa pieczarkowa z kaszą 107

Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy mniejsze zostawiamy w całości lub kroimy na pół. Marchew, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Warzywa i grzyby dusimy pod przykrycie na maśle, po 10 minutach zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kaszę, serek (w mniejszych kawałkach), gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Jajecznica z kurkami 109

śniadań! Musicie koniecznie spróbować! Składniki (2 porcje): 200 g kurek 4 jajka 1 czubata łyżka masła sól, pieprz garść posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami i bobem 108

zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub listków świeżego tymianku Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki

Moja pasja smaku
Szybki makaron z krewetkami 109

mała cukinia 1 kawałek selera korzeniowego 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 kawałek pora 2 łyżki pędów bambusa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 150 g grzybów shimeji 50 ml oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 100 ml wody 1 łyżka mąki z tapioki 300 g makaronu ze spiruliną Przygotowanie: Normal(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy krewetki, pokrojone w słupki warzywa, grzyby, pędy bambusa, posiekaną szalotkę, pora pokrojonego krążki, posiekany czosnek, dodajemy sosy, cukier, razem smażymy kilka minut na największym płomieniu, cały czas mieszając. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z przegotowaną

R'n'G Kitchen
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 134

zupy. Natomiast owocowy to świetna alternatywa dla lodów, wystarczy przed zamrożeniem wbić do pojemniczka patyczek. Jest to również świetny pomysł na serwowanie lodów latem naszym dzieciom. 4. Grzyby – niektóre gatunki, świetnie nadają się, aby je mrozić . Najlepiej sprawdzą się te o zwartym miąższu – podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i rydze. Jednak przed zamrożeniem grzybów, należy je dokładnie oczyścić nożykiem

W Kawiarence
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną – kuchnia podkarpacka 158

podczas >>Biesiady nad Wyczawą<< w latach 2010-2012”. Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - kuchnia podkarpacka Składniki: 100 g kaszy gryczanej (lub garść na osobę) garść grzybów suszonych (50 g) 1-2 cebule 1-2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1/2 szklanki zakwasu na barszcz (żurku) 2 litry wody 3 łyżki oleju Sól i pieprz(...)smaku opcjonalnie: ćwiartka kurczaka Suszone grzyby kruszymy, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Można dodać ćwiartkę z kurczaka, żeby wywar był treściwszy. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju na złoty kolor. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę warzywa i razem dusimy około 10 minut. Warzywa dodajemy do wywaru grzybowego. Wsypujemy również kaszę gryczaną

Trzeci talerz
Tajska zupa krewetkowa 133

smaki, ta prostota i przede wszystkim, prędka w przygotowaniu. Składniki: 500 g mrożonych krewetek 2 marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku 100 g grzybków shimeji 100 g grzybów shitake 1 por 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 liście kaffiru 1 litr mleka kokosowego 100 ml bulionu(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy. Krewetki przelewamy wrzątkiem. Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru

R'n'G Kitchen
Wegetariańskie kotlety z boczniaków 124

Składniki : 25 dag grzybów- boczniaków 5 dag granulatu sojowego 1 jajko bułka tarta sól, pieprz 1 cebula tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Umyte, rozdrobnione boczniaki przesmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą ( do odparowania soku) Granulat sojowy ugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu zmiksować grzyby i ugotowany osączony granulat, dodać roztrzepane jajko, przyprawy, wymieszać i ewentualnie dodać tyle bułki tartej

Proste Potrawy
Polędwiczka po tajsku 100

Najbardziej aromatyczna i ekspresowa kuchnia. Pełen wykon w 25 minut. A jakie pyszne <3 Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 23 g thai curry 2 marchewki 1 kalarepka 5 grzybów mun 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 małe papryczki szpiczaste 100 g ananasa z puszki 3 łyżki kiełków fasoli mung 3 łyżki pędów bambusa 500 ml mleka kokosowego(...)kroimy na grubość 1 cm, później   każdą na 4 części. Marchew i kalarepkę kroimy w zapałkę. Szalotki kroimy w piórka. Ananasa kroimy na kawałki. Papryczki kroimy w krążki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po kwadransie odcedzamy, kroimy w paski. Kiełki i pędy osączamy z zalewy. Czosnek siekamy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy w wysokiej temperaturze (pamiętajmy

R'n'G Kitchen
Lasagne Bazyliszek 164

Lasagne Bazyliszek Makaron przekładany filetem z kurczaka, grzybami i kapustą z pysznym sosem beszamel. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        ½ opakowania makaronu Lasagne ·        10 liści kapusty włoskiej ·        Cebula ·        15 dag pieczarek(...)układamy ponownie płaty makaronowe. 6.     Przykrywamy pozostałą kapustą. 7.   Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy z pokrojonymi pieczarkami, doprawiamy pieprzem oraz solą. 8.   Wykładamy grzyby na kapustę. 9.   Pozostał nam do zrobienia sos, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy mleko, doprawiamy pieprzem oraz gałką i solą. 10.    Sosem polewamy zapiekankę

Kulinarna Chwila
Steki z polędwicy w sosie grzybowym - steki z polędwicy z jelenia 292

polędwicy (wołowej lub z jelenia), 50 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki), 1 – 2 cebule, pieprz świeżo zmielony, sól, cukier, sok z cytryny, masło i olej do smażenia, Cebulę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na maśle dodając szczyptę soli i cukru. Dodać rozdrobnione suszone grzyby, przesmażyć. Wlać trochę wody i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem

królestwo garów
Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą 104

przepis na nietypową tartę z polenty. Uwielbiam ją, jednakże trzeba ją dobrze przyrządzić, by była pyszna. Z tym przepisem możecie być pewni, że wyjdzie Wam ona obłędnie, a zamiast grzybów możecie użyć czego tylko chcecie, do dzieła! Przepis na około 9 sporych porcji. Składniki na polentę: – 850ml bulionu warzywnego – 200g kaszki kukurydzianej – 50g parmezanu – 25g masła(...)palnika i mieszamy z parmezanem, masłem, posiekanym rozmarynem i doprawiamy solą i pieprzem. Polentę rozsmarowujemy na papierze i pieczemy przez około 30 minut. DODATKOWO: W czasie pieczenia polenty grzyby płuczemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Smażymy na oliwie z listkami tymianku, aż wchłoną całą wodę, którą wcześniej wypuszczą.Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy

Be Fit Be Strong
Idealne ciasto na pierogi 117

poprzyklejały, ale też nie przesadzamy z mąką , gdyż im więcej mąki ,tym twardsze ciasto. Ciasto podczas wykrawania kółek jest jeszcze ciepłe .   Nakładamy farsz np. ziemniaki i ser, grzyby i kasza gryczana, kapusta słodka z grzybami, itd. Składamy kółka na pół i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia około 3 minuty. Po wyciągnięciu polewamy masłem

Z Kuchni Do Kuchni
Kapusta z grzybami na wigilię 82

niej oleju rzepakowego. Robię ją nawet tydzień przed świętami. Ugotowaną wkładam do słoików i tak odstawiam do lodówki na kilka dni. Składniki: * 1 kg kiszonej kapusty * duża garść suszonych grzybów leśnych * olej rzepakowy ok 1/4 szkl * średniej wielkości cebula * liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawy * 1 łyżka mąki Z racji, że moja rodzina nie przepada za kwaśnością, przelałam kapustę(...)wodą i odcisnęłam. Wrzuciłam do garnka  z wywarem z grzybów. Dodałam liść, ziele i troszkę soli. Wrzuciłam pokrojone grzybki. Jak już kapusta ugotowała się do miękkości zrobiłam zasmażkę. Na oleju rzepakowym podsmażyłam cebulkę, dodałam mąkę i połączyłam z kapustą. Przyprawiam solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czasami dodaję trochę gotowych przypraw, ale raczej tych, które zawierają jak najmniej chemii

Pieprzyć z Fantazją
Wino na świąteczny stół 116

słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić? Musimy znać dwie prawidłowości: – wino dobierane do tego typu potraw powinno(...)takimi daniami – smak umami możemy jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości

Kate's Kitchen