Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został”. Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym jest absolutnie wyjątkowa: kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? No i jeszcze jedna(...)przepisem na zupę pieczarkową przez dość długi czas leżała odłogiem w telefonie, drażniąc i prowokując myśl o wypróbowaniu nieoczywistego połączenia smaków. No i w końcu spróbowaliśmy i się opłaciło. Grzyby delikatnie pokrywają zapach i smak kokosa, który z kolei łagodzi aromat pieczarek. To samo dzieje się ze słodyczą warzyw, którą mleczko doskonale tonuje. Zupa pieczarkowa jest łagodna i aksamitna
Niedzielny kucharzzimno za oknem najlepszym trunkiem staje się zakwas z buraka, najlepszym dodatkiem do herbata konfitura z pigwy, syrop malinowy czy słodkie owsiane ciasteczka a na obiad przepyszna kapusta z grzybami. Na pierwszy ogień poszła kapusta ze Spiżarnia Schronisko Smaków i powiem tak lepszej nie jadłam i kropka! Świetny skład (biała kapusta kiszona, małso, mąka, sól, przyprawy), przepyszny(...)szklanka mąki sól zioła po pół łyżeczki oregano, majeranek i pieprz młotkowany z kolentrą 50 ml oleju 2 jajka farsz do pasztecików: słoik 600 gram kapusty zasmażanej z grzybami od Spiżarnia Schronisko Smaków panierka: 1 jako 50ml mleka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Zioła dodajemy na sam koniec
Życie zaczyna się w kuchniswojsko, bo też kasza gryczana nieodłącznie związana jest z tradycyjnymi polskimi smakami. Kasza niepalona od palonej różni się mniej intensywnym smakiem oraz większymi właściwościami zdrowotnymi. Doskonale komponuje się z grzybami. Sekretem udanych kotletów wegetariańskich jest moim zdaniem duża ilość przypraw (w szczególności zmielonego ziela angielskiego, liści laurowych i suszonej cebulki), niemniej upodobanie do nich jest sprawą indywidualną, dlatego należy(...)niewielkiej ilości tłuszczu, na umiarkowanie dużym ogniu, do zrumienienia. 1/4 usmażonych pieczarek odłożyć i posiekać, resztę dodać do ugotowanej kaszy. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przestudzone kaszę i grzyby zblendować na gładką masę, dodać odłożone i posiekane pieczarki, posiekany koperek, cebulę i czosnek, sos sojowy, sól, przyprawy oraz zmielone płatki owsiane i siemię. Całość wyrobić na jednolitą masę, posmakować
Even Better Foodmigdałowe. Do tego jeszcze płatki migdałowe. Dodatek śmietanki był oczywiście zakazany z uwagi na postny charakter wigilijnej wieczerzy. Ten wyjątkowo lekki deser jest idealnym zakończeniem wigilijnej kolacji pełnej ciężkostrawnych grzybów i kapusty. Kisiel żurawinowy to tradycyjne danie wigilijne na Kresach Wigilijne inspiracje: Pierniczki z mąki żytniej , Kotleciki z suszonych grzybów , Wigilijne śledzie marynowane w soku cytrynowym , Pierniczki z okienkiem witrażowym(...)Wigilijna kapusta z grzybami
Korniszonkimigdałowe. Do tego jeszcze płatki migdałowe. Dodatek śmietanki był oczywiście zakazany z uwagi na postny charakter wigilijnej wieczerzy. Ten wyjątkowo lekki deser jest idealnym zakończeniem wigilijnej kolacji pełnej ciężkostrawnych grzybów i kapusty. Kisiel żurawinowy to tradycyjne danie wigilijne na Kresach Wigilijne inspiracje: Pierniczki z mąki żytniej , Kotleciki z suszonych grzybów , Wigilijne śledzie marynowane w soku cytrynowym , Pierniczki z okienkiem witrażowym(...)Wigilijna kapusta z grzybami
Gotujemy i jemydanie, które nawet w swojej ojczyźnie występuje w wielu odmianach. Zaczynając od początku: sajgonki to cienkie ciasto, w które zawinięty jest farsz (warzywny lub z dodatkiem mięsa, owoców morza, grzybów) smażone w głębokim oleju i podawane są z różnego rodzaju sosami (na prawdę tylko wyobraźnia może nas ograniczać). Nie mogę w ich przypadku nie wspomnieć o pochodzeniu nazwy, bo sajgonki(...)dobrze by było gdyby było lekko prześwitujące). sajgonki Farsz warzywny do sajgonek Kapusta pekińska 1 sztuka (220-250 g) Cebula 2 sztuki Marchew 3 sztuki Czosnek 4 ząbki Suszone grzyby 1 garść Imbir 2 grube plastry Olej roślinny 40 g Sos sojowy 15 g Ocet ryżowy 3 łyżki Pieprz do smaku Szczypiorek do podania Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną
rabarbarowonapisano tylko kilka książek, a że od jakiegoś czasu zgłębiam temat szukając naturalnego sposobu na pozbycie się tego na pozór niewinnego grzybka dlatego z chęcią sięgnęłam po tą nowość. Grzyby Candida ma w swoim organizmie każdy z nas i o ile nie dojdzie do ich przerostu wszystko jest ok, niestety gdy zbytnio się rozmnożą człowiek zaczyna chorować. Objawów przerostu(...)białego nalotu na języku, poprzez grzybicę paznokci, infekcje drug rodnych, problemy jelitowe i wiele wiele innych o których nawet nie pomyślelibyście, że mogą być powiązane z ekspansją tego podstępnego grzyba. Molly Devine w swojej książce przedstawia wszystkie objawy jakie mogą towarzyszyć kandydozie, opisuje także dokładnie przyczyny jej powstawania. Zorientowani w temacie na pewno wiedzą, że należą do nich między innymi
Cynamonowe szczęścieSkładniki: omlet: 100 g musu dyniowego 1 jajko 30 g płatków owsianych 20 g odzywki białkowej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia sos: 100 g grzybów leśnych … Czytaj dalej Omlet dyniowy z grzybami
czarrna od kuchniSkładniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 300-400 g odgotowanych grzybów leśnych 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz naleśniki: 1 szklanka mąki 1 jajko woda sól Przygotowanie: Składniki na naleśniki … Czytaj dalej Naleśniki z grzybami i soczewicą
czarrna od kuchnipaski, smażymy na rozgrzanym maśle, dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Smażymy do odparowania powstającego płynu i do lekkiego zrumienienia grzybów. Usmażone kanie przekładamy do garnka. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny licząc od początku gotowania się zupy. 15 minut przed końcem dodajemy kalafiora pokrojonego w różyczki. Po tym czasie wyłączamy płomień, dodajemy słodką śmietankę, mieszamy. Smacznego(...)grzyby, kania, kanie, seler, marchewka, pietruszka, kalafior, ziemniaki, śmietanka 30%, śmietana słodka
Bułka z ChlebemSkładniki; młode, drobne borowiki lub inne grzyby leśne zalewa: 4,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 4 łyżki cukru 1,5 łyżki soli 1 łyżka gorczycy 1 łyżka pieprzu ziarnistego 6 ziaren … Czytaj dalej Marynowane borowiki
czarrna od kuchniKurkowa moja miłość 💓 Zresztą jak wszystkie zupy z leśnych grzybów. Uwielbiam ją ze względu na jej delikatny smak, no i sezonowość 😉 Przez to, że kurki są tak krótko, nigdy chyba mi sie nie znudzą. Składniki: 4 skrzydełka 0,4 kg kurek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki ziele angielskie liść(...)angielskim, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach. Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zawartość patelni do wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 kg mięsa z sarny (użyłam udźca) 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 średni seler 250 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca(...)następnie przelej do garnka. Dodaj liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek. Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę. Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu
Niezły Młynek