grzyby - 15226 przepisów (strona:385/1016)

Szybka sylwestrowa sałatka z tortellini 109

przykład robi ją na Święta i urodziny, gdy gości rodzinę. To właśnie ona zainspirowała mnie do przygotowania tego cuda w domu, zwłaszcza, że została mi paczka uszek z grzybami - czyż można mieć lepszy pretekst? :) Składniki: - uszka z grzybami (u mnie paczka mrożonych, swojskie oczywiście najlepsze) - ok. 200 g dowolnej szynki - puszka groszku - ok. 4 ogórków kiszonych - 200 g pomidorków koktajlowych(...)czosnkowy - majonez - pietruszka - sól, pieprz Jak już wspominałam, przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Na początku musimy ugotować nasze uszka, tudzież tortellini. Nie muszą być z grzybami, można wybrać opcję z mięsem bądź bardziej wymyślnymi dodatkami, np. szpinakiem. W czasie gdy woda się gotuje, kroimy szynkę i ogórki w kostkę  odsączamy groszek i myjemy pomidorki.  Po ugotowaniu uszka

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka jarzynowa jak grzybek 115

Jaki jest najlepszy przepis na sałatkę warzywną? Najczęściej w odpowiedzi pojawi się zapewne sałatka jarzynowa Mamy. Część z nas przygotowuje sałatkę warzywną bez ziemniaków. Niektórzy dodają pora oraz grzyby marynowane. Ci, którzy dbają o linię, przygotowują sałatkę jarzynową bez majonezu. A zatem ile domów tyle przepisów. Sałatka jarzynowa to sprawdzony przepis na bardzo ekonomiczną i uniwersalną sałatkę nie tylko(...)mieszamy. Aby ułatwić sobie pracę radzimy z papieru zrobić szablon grzybka, który będzie wielkością pasować do półmiska, na którym będziemy serwować sałatkę. Po prostu w papierze wyciąć nożyczkami kształt grzyba. Następnie położyć go na półmisku i według niego ułożyć odpowiednią ilość sałatki. Potem kapelusz grzybka posypać startym żółtkiem, a korzeń białkiem. Na koniec tak jak na zdjęciu suszonym koperkiem imitujemy

Kuchnia Na Wypasie
Sos tatarski 91

Naprawdę pyszny. Kwaśny, słodki, bardzo intensywny. Jest bardzo duża szansa, że do niego wrócę. Muszę tylko pomyśleć do czego będzie jeszcze pasował, poza jajkami i śledziem. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru(...)sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Artykuł Sos tatarski pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Gulasz wołowy z kociołka 88

wołowiny (ja użyłam udźca) 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 750 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody duża garść suszonych grzybów 3 gałązki świeżego tymianku 3 liście laurowe 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru (lub więcej, do smaku) pieprz sól olej rzepakowy (przepis na około 8 porcji)   Mięso kroimy(...)dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy 5 minut na mocnym ogniu. Po tym czasie dolewamy wodę, wino, dodajemy liście laurowe, tymianek, cukier, grzyby, kociołek zamykamy i pieczemy na wolnym ogniu około dwóch godzin, do miękkości mięsa. Pamiętajcie o częstym mieszaniu mięsa. Pod koniec pieczenia doprawiamy gulasz solą. W razie potrzeby można podczas

Kardamonovy
BARSZCZ WIGILIJNY BEZ ZAKWASU 160

pietruszki mały seler cebula por 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu Łyżka soli 3   litry wody oraz: garść suszonych grzybów 2 -3 kwaśne jabłka 3 łyżki octu świeżo mielony pieprz  Sposób przygotowania Włoszczyznę obrać umyć pokroić w mniejsze kawałki, czosnek liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zalać wodą i gotować około(...)minut. Po tym czasie do gotujących się warzywa dołożyć obrane umyte i pokrojone w plastry  buraki, grzyby oraz obrane jabłka oaz skórki z nich, dla zatrzymania ładnego koloru dodaje również ocet. Całości gotować jeszcze około 25 minut na małym ogniu. Gotowy barszcz doprawiam do smaku i przecedzam przez sito. Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki

RAROSSA
Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs 86

składników, wszystko powoli smażymy, aż do redukcji płynów. Studzimy i blendujemy. Możecie zmiksować to na gładką pastę, ja zrobiłam to po łebkach. 3. Sos tatarsk i Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru(...)sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. 4. Sos tatarski z kaparami Składniki: 5 korniszonów 1 szalotka 1 łyżka kaparów

Kardamonovy
Dorsz Curry w żółtym Kroeung 117

minut 🇰🇭 – Kambodża Co potrzebujesz by zrobić Dorsza Żółta pasta ziołowa Kroeung 400 g dorsza bez skóry i kości lub ości 200 g egzotycznych grzybów lub pieczarek pokrojonych w talarki 2-3 łyżki oleju roślinnego Puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 2 liście amok – ngor – jest on ciężko dostępny jako alternatywy użyj szpinaku(...)pół talarki Sok z limonki Ryż Dorsz Curry jak go zrobić Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej, dodaj dwie, trzy łyżki pasty Kroeung i chwilę podsmaż. Teraz dodaj grzyby, cebulę, cukier, sól, sos rybny, wymieszaj i podsmaż przez chwilę. Szpinak umyj, włóż do blendera i wlej mleko kokosowe, zmiksuj całość, przelej na patelnię, wymieszaj, zagotuj. Dodaj pokrojonego na wielkość

RafalCook
Pierogi z grzybami 116

Dziś propozycja na kolejne pierogi wigilijne, tym razem z grzybami. Uwielbiam te pierogi bo takie robiła moja babcia a smakowały wybornie. Zawsze na wigilie zjem jednego pieroga za dużo, ale cóż tak już mam. Pierogi z grzybami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Karp z grzybami i warzywami w sosie 107

zmielone suszone podgrzybki/ olej rzepakowy sól, pieprz Sos: Pieczarki zalewam mlekiem i odstawiam na 30 minut. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej przesmażam. Wsypuję sproszkowane grzyby. Zdejmuję z ognia patelnię, dodaję śmietanę gęstą, doprawiam solą, pieprzem. Ryba: Dzwonka karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, przyprawę do ryb i odstawiam do lodówki(...)najlepiej na noc.Na drugi dzień wyjmuję karpia z marynaty, cebulę wyrzucam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam dzwonka karpia, w środek każdego dodaję warzywa z grzybami. Wcześniej je odmroziłam doprawiałam solą, pieprzem, dodałam natkę pietruszki. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i wstawiam naczynie.Piekę 30 minut

wesoła kuchnia
Domowe pierożki z pieczarkami 98

Mięciutkie, bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu domowe pierożki z pieczarkami . Takie pierożki to świetna alternatywa dla uszek i pierogów z grzybami. Pierożki są małe, bardzo zgrabne i ekonomiczne w przygotowaniu. Ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze się z nim „współpracuje”. Pierożki z pieczarkami idealnie smakują z barszczem czerwonym. Możesz je podać również z przesmażoną cebulką jako dodatek(...)przechowują. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pieczarki ścieramy na tarce, lub drobno kroimy. Partiami dodajemy do cebuli i przesmażamy. Chodzi o to, by woda szybko z grzybów odparowała. Po ok. 15 minutach smażenia dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie ostrym nożem lub radełkiem kroimy na kwadraty

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i grzybami 119

Bardzo smaczne paszteciki z kapustą i grzybami, świetny dodatek do filiżanki gorącego czerwonego barszczu. Idealne na święta! Artykuł Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i grzybami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Śledziki w sosie tatarskim z grzybkami i korniszonem 113

/2020\/12\/sledzie-po-tatarsku-480x270.jpg"],"description":"Filety \u015bledziowe w sosie tatarskim z og\u00f3rkiem konserwowym i marynowanymi grzybkami. \u015aledziki na kanapk\u0119 lub przek\u0105sk\u0119.","keywords":["cebula","jogurt","majonez","marynowane grzyby","og\u00f3rek konserwowy","\u015bled\u017a"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-12-09T12:53:05+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT1H","recipeCategory":["Przek

ProstePesto.pl
Śledzie po myśliwsku 97

Śledzie po myśliwsku to idealna propozycja na świąteczny stół jak i na spotkanie przy mocniejszym trunku. Towarzystwo grzybów i jałowca czyni zwykłe matiasy solone niebanalnym przysmakiem. Świetnie prezentują się na stole jak i również znakomicie smakują. W moim domu jest to jeden z ulubionych przysmaków świątecznych. Skąd przepis? Z marketu. Za szklaną ladą zobaczyłam te [...] Artykuł Śledzie po myśliwsku pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Bigos z kiszonej kapusty 121

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula olej rzepakowy do smażenia ok. 600 g łopatki wieprzowej ok. 300 g kiełbasy podwawelskiej 3-4 szklanki wody 30 g suszonych grzybów leśnych 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 5 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bigos z kiszone kapusty przepis: Przygotowanie bigosu zaczynamy od namoczenia grzybów w wodzie o pokojowej temperaturze, aby napęczniały. Najlepiej na kilka godzin. Następnie kroimy w kostkę łopatkę wieprzową. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pokrojoną łopatkę i podsmażamy ją z każdej strony. Przygotowujemy garnek, wkładamy do niego

Olcia gotuje!