czasie studzenia mięsa wywar przecedzamy przez drobne sito. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półmiękkie. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, pokrojoną paprykę, pokrojone grzyby, przyprawy i mięso. Gotujemy przez kwadrans. Na tłuszczu ze smażenia grzybów, podsmażamy mąkę, łączymy z wywarem na patelni, wlewamy do zupy, dokładnie łącząc. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchendwóch dań, jest pożywny i smaczny. Przepis na krokiety jest niezmiernie prosty. Gotowane mięso, w tym przepisie jest to karkówka drobno kroję i dodaję gotowaną, białą kapustę oraz smażone grzyby z cebulą. Zdarzało mi się, że farsz mieliłam na jednolitą masę, ale od dawna przyrządzam krokiety z drobno posiekanego mięsa zamiast przepuszczonego przez maszynkę do mięsa. Według mnie(...)ugotować z warzywami. Wywar zostawić do zupy. Mięso drobno pokroić i przełożyć do miski. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. Wymieszać kapustę z cebulą, grzybami i mięsem. Doprawić solą i pieprzem. Nadziewać naleśniki farszem i zwijać tak, aby powstała paczuszka. Na talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem. W misce rozmącić jajka widelcem. Zanurzać krokiety najpierw
codojedzeniaZupa przygotowana na bazie domowego wywaru jarzynowego z trzech rodzajów świeżych grzybów zabielona śmietaną. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW SKŁADNIKI 300 gramów świeżych prawdziwków; 250 gramów świeżych kozaków; 350 gramów świeżych podgrzybków; 2 marchewki; 3 pietruszki; natka pietruszki; kawałek selera; 1 duża cebula; gęsta, kwaśna śmietana; masło; mąka pszenna; 1 czerwona papryczka chilli; 2 garści makaronu... Artykuł Zupa ze świeżych grzybów
Kuchnia TomkaProsty i szybki przepis na śledzie z marynowanymi grzybami. Do przygotowania takich śledzi możecie użyć jakichkolwiek grzybów w occie, także pieczarek, ja jednak polecam podgrzybki. Śledzie proboszcza to nie tylko znakomity pomysł na śledzie wigilijne - sprawdzą się także jako doskonała przekąska na Sylwestra lub inną imprezę. składniki: 4 filety śledziowe a'la matias(...)średnia cebula pęczek pietruszki 200 g grzybów marynowanych 1/3 szklanki oleju pieprz, ewentualnie sól do smaku wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Do śledzi
babka w formieGrzyby marynowane w oliwie, soku z cytryny i doprawione suszonym oregano, a następnie przyrządzone na grillu. BOCZNIAKI Z GRILLA SKŁADNIKI 500 gramów boczniaków suszone oregano oliwa z oliwek suszone płatki chilli cytryna sól przepis na boczniaki z grilla Artykuł Boczniaki z grilla na sposób z Krety pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkacienkie półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i cukru, dusić 5 minut, dodać pokruszone suszone grzyby, chwilę razem przesmażyć, dodać starte warzywa, przesmażyć, dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, jałowiec), wlać gorący bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda) i dusić, aż warzywa(...)mięso na gulasz już pokrojone), 100 ml sosu sojowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (smalec, olej, tłuszcz gęsi), 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 10 g suszonych grzybów, 1/4 średniego selera, 8 ziaren pieprzu czarnego, 3 kuleczki ziela angielskiego, 3 jagody jałowca, 1 listek laurowy, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml bulionu z dziczyzny, z gęsi
królestwo garówŚledzie po cygańsku to zimne danie robione z filetów śledziowych, ogórków, grzybów oraz cebuli. Po pokrojeniu składniki mieszane są z sosem na bazie ketchupu, musztardy i doprawiane do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Tak przygotowane śledzie są świetne jako przystawka lub przekąska , podawana w trakcie Świąt, ale także każdej innej uroczystości. Przygotowanie śledzi po cygańsku zaczynam zazwyczaj od podsmażenia(...)moczenie śledzi robić przez kilka godzin, a wodę w której się moczą kilka razy zmienić. Z kolei śledzie z oleju przed pokrojeniem dobrze jest dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Marynowane grzyby leśne zastąpić można marynowanymi pieczarkami. Ogórki konserwowe zastąpić można korniszonami. Ketchup pikantny zastąpić można ketchupem łagodnym, a pikantności daniu dodać na przykład poprzez dodatek mielonej ostrej papryki. Ja sięgnęłam
MeCooksGrzyby duszone z warzywami podane w sosie z pomidorami i soczewicą. BOCZNIAKI DUSZONE Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów świeżych boczniaków soczewica brązowa lub zielona 2 duże pomidory 2 ziemniaki sałatkowe marchewka dymka suszone oregano sól, pieprz przepis na boczniaki duszone z warzywami Artykuł Boczniaki duszone z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPrzygotuj smacznego kurczaka w białym winie z dodatkiem estragonu i grzybów w delikatnym sosie. KURCZAK W BIAŁYM WINIE SKŁADNIKI 6 podudzi z kurczaka; 400 ml domowego bulionu drobiowego; butelka alzackiego rieslinga; pęczek świeżego estragonu; garść suszonych grzybów; kilka szalotek; 3 ząbki czosnku; masło; słodka śmietanka 30% tłuszczu; sól, pieprz; KURCZAK W BIAŁYM WINIE SPOSÓB Artykuł Kurczak w białym winie
Kuchnia TomkaBłyskawiczny przepis na aromatyczne grzyby z dodatkiem chrupiących warzyw. BOCZNIAKI SMAŻONE SKŁADNIKI 500 gramów świeżych boczniaków marchewka dymka czosnek sól lub sos sojowy przepis na boczniaki smażone na sposób chiński Artykuł Boczniaki smażone na sposób chiński pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkawieprzowa o wadze około 500 gramów; garść suszonych podgrzybków; 1 cebula; suszony cząber lub Twoja ulubiona mieszanka przypraw; twardy ser żółty (np. kaszkawał); sól, pieprz; przepis na polędwiczkę faszerowaną grzybami i serem Artykuł Polędwiczka faszerowana grzybami i serem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaduża główka kapusty włoskiej; 150 gramów kaszy jaglanej; domowy bulion warzywny; 500 gramów świeżych podgrzybków; kilka suszonych podgrzybków; 4 szalotki; masło; sól, pieprz; przepis na gołąbki wegetariańskie z grzybami i kaszą Artykuł Gołąbki wegetariańskie z grzybami i kaszą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkagoreng. Zrobiłem w wersji ognistej łącząc dwie kwestie, które kojarzą mi się z ogniem. Płomiennicą zimową i ostrymi przyprawami. Składniki: - zupka "chińska" - płomiennica zimowa - jakaś ostra przyprawa Wykonanie: Kapelusze grzybów podsmażyć na patelni. Makaron zalać małą ilością wody. Podsmażyć makaron z grzybami i przyprawami z zupy. Jeśli zupka nie była pikantna, to dopikatnić ulubioną ostrą przyprawą
Kryzysowa Książka Kucharskakapusty kiszonej 4 cebule 4 ząbki czosnku 0,5kg kiełbasy wędzonej 0,5kg boczku wędzonego 0,5kg innego mięsa pieczonego czy okrawków z wędliny 100g grzybów suszonych 250g pieczarek kilka śliwek wędzonych garść suszonych śliwek garść rodzynek 1 mały słoiczek 200g powideł śliwkowych 1 mały słoiczek konfitury z czerwonej cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wina czerwonego 2 kostki(...)majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 4 liście laurowe 15 szt ziela angielskiego sól, pieprz 150ml oleju Jak zrobić bigos świąteczny: Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, dodajemy posiekane grzyby suszone oraz rodzynki i posiekane śliwki suszone i wędzone. Gotujemy. Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu
Dorota Smakuje