Czas na zupę kurkową, czyli jedną z tych zup której latem zabraknąć nie powinno na naszych talerzach. Oczywiście jeśli lubicie grzyby bo jeśli nie to nie ma sprawy, niech jedzą ci co kurki uwielbiają. Zupa jest aromatyczna i przepyszna więc polecam każdemu wielbicielowi kurek. Zupa kurkowa z koperkiem - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTradycyjna polska kuchnia obfituje w potrawy z grzybów. Na bazie tego składnika można przygotować rozmaite dania – zupy, sosy, pierogi czy zapiekanki. Jednak każdy z grzybów ma też swoją specyfikę i charakterystyczny smak. Zobacz, jakie dania można przyrządzić z grzybów! Czytaj więcej
Di gotujeprzygotowania. Wariacje na temat żurku - nowe smaki i inspiracje Żurek to danie, które pozwala na wiele wariacji i eksperymentów smakowych. Można go przygotować z dodatkiem pieczonych warzyw, kiszonej kapusty, grzybów lub nawet suszonych owoców. Dodatki mogą nadawać zupie nowych smaków i wzbogacać jej konsystencję. Warto także spróbować wersji wegetariańskiej żurku, w której mięso zastępujemy soczewicą lub tofu. Takie danie również(...)naturalny i bez konserwantów. Żurek smakuje najlepiej podawany z dodatkami, takimi jak kiełbasa, jajka i skwarki, ale można także eksperymentować z innymi dodatkami, takimi jak pieczarki, kiszone warzywa czy grzyby. Żurek to tradycyjne danie, które doskonale smakuje podczas świąt i w chłodne dni. Jego przygotowanie może wymagać trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Pamiętaj, że żurek najlepiej smakuje
Podstawy GotowaniaBoczniaki po koreańsku Lubicie boczniaki? Ja bardzo i nawet zastanawiam się nad własną hodowlą, podobno nie jest trudna. To pyszne i dość uniwersalne grzyby z których można przygotować wiele dań na ciepło jak kotlety, flaczki czy na zimno jak wege śledzie. Dzisiaj boczniaki przygotowane na koreańską modłę. Naprawdę smaczne! Można je podać z ryżem czy też makaronem ryżowym. PRZEPIS
Dorota Smakujesałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SOS TATARSKI Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 4-5 łyżek majonezu – 2 łyżki posiekanych grzybów marynowanych (mogą być marynowane pieczarki) – 2 łyżki drobno posiekanych korniszonów lub ogórków konserwowych – 2-3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli – 1-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku(...)łyżki drobno posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie 1 łyżka małych lub posiekanych kaparów Przygotowanie: Bardzo drobno posiekaj grzyby, korniszony, cebulę, zioła oraz kapary. Dodaj je do majonezu i wlej jeszcze sok z cytryny. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i gotowe! SMACZNEGO! Artykuł Sos tatarski pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plwołowiny (ja użyłam udźca) 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 750 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody duża garść suszonych grzybów 3 gałązki świeżego tymianku 3 liście laurowe 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru (lub więcej, do smaku) pieprz sól olej rzepakowy (przepis na około 8 dużych porcji) Mięso kroimy(...)dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy 5 minut na mocnym ogniu. Po tym czasie dolewamy wodę, wino, dodajemy liście laurowe, tymianek, cukier, grzyby, kociołek zamykamy i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin, do miękkości mięsa. Pamiętajcie o częstym mieszaniu mięsa. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą. W razie potrzeby można podczas
Kardamonovywszystko powoli smażymy, aż do redukcji płynów. Studzimy i blendujemy. Możecie zmiksować to na gładką pastę, ja zrobiłam to po łebkach. 3. Sos tatarsk i Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru(...)pudru sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. 4. Sos tatarski z kaparami Składniki: 5 korniszonów 1 szalotka 1 łyżka kaparów
KardamonovyWielkanocy bez, chociaż jednego, takiego sosu. Dla mnie to podstawa, jak sałatka jarzynowa. Tego typu sosy pasują nie tylko do wędlin, ale też do jajek. Zróbcie. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu sok z połowy(...)cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) sól pieprz Do miski wlewamy jogurt, majonez, musztardę, chrzan i sok z cytryny, mieszamy. Ogórki i grzyby kroimy w drobną kostkę, wrzucamy je do sosu. Cebulę kroimy także w drobną kostkę, ale przed dodaniem jej do reszty składników, trzeba ją sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec doprawiamy solą
Kardamonovyzwiększcie tylko ilość jajek i ryby). To jak? Może jednak wyląduje u Was na świątecznym stole? Składniki: 100 g wędzonego filetu z pstrąga 4 jajka sos tatarski: 6 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 1 duży ogórek konserwowy 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu(...)połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) sól pieprz Do miski wlewamy jogurt, majonez, musztardę, chrzan i sok z cytryny, mieszamy. Grzyby i ogórka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy je do sosu. Cebulę kroimy także w drobną kostkę, ale przed dodaniem jej do reszty składników, sparzamy ją wrzątkiem. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Na koniec doprawiamy
Kardamonovypewnie nie wiecie, że to było popisowe danie mojej mamy. Myślę, że już o tym wspominałam niejednokrotnie, ale powtórzę to raz jeszcze: moja mama robiła najlepsze bitki wołowe z grzybami, jakie kiedykolwiek jadłam. Moje z grzybami niestety nie były, ale nie szkodzi. I tak wyszły przepyszne. Tak, rodzaj mięsa na pewno ma znaczenia, nie podlega to żadnej dyskusji. Tym razem(...)połowy zrobiłam właśnie bitki. Mięso być spore, pięknie czerwone, bez żył, pachnące. No idealne. Nic dziwnego, że i bitki wyszły niemalże idealne. „Niemalże”, bo były bez grzybów i nie były robione przez moją mamę. Dodatki? No najlepsze będą tłuczone ziemniaki i tarte buraki. Chociaż to jak zwykle jest bardzo indywidualne. Mnie by pasował do tego jeszcze ogórek kiszony
Kardamonovywspomnę. A teraz bardzo Was przepraszam, ale będę się ewakuować. Kończę dziś 40 lat, idę trochę poświętować :). Zajrzyjcie do mnie ponownie za dwa dni. Składniki: 5 jajek 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki kiszone 1 mała cebula 2 płaskie łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka(...)cukru (ja dodałam cukier puder) pół małego pęczka cienkiego szczypiorku sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, słoik zamykamy i energicznie nim mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić solą i pieprzem. Gotowy
Kardamonovytego typu sosy. Rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. I pamiętajcie, że sos tatarski najlepiej smakuje na drugi dzień, weźcie sobie na to poprawkę. Smacznego. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula (ja użyłam czerwonej) 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny(...)łyżeczka cukru (ja dodałam cukier puder) 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka poszatkowanego koperku sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem, osuszamy, dodajemy do reszty składników. Na koniec dorzucamy poszatkowane zioła i wszystko jeszcze
KardamonovyBoczniaki smażone jak kotlety to moja propozycja na pyszny obiad w stylu wegetariańskim. Boczniaki to bardzo smaczne grzyby, szczególnie ich konsystencja jest ciekawa i może przypominać mięso. To z pewnością cecha, którą warto wykorzystać przygotowując ciekawe dania np kotlety. Jeśli lubicie schabowe to polecam wam wypróbować boczniaki jak schabowe. A dzisiaj bardzo prosta i szybka wersja. PRZEPIS BOCZNIAKI SMAŻONE
Dorota Smakujetego typu sosy. Rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. I pamiętajcie, że sos tatarski najlepiej smakuje na drugi dzień, weźcie sobie na to poprawkę. Smacznego. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula (ja użyłam czerwonej) 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny(...)łyżeczka cukru (ja dodałam cukier puder) 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka poszatkowanego koperku sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem, osuszamy, dodajemy do reszty składników. Na koniec dorzucamy poszatkowane zioła i wszystko jeszcze raz doprawiamy
Kardamonovymięsem i kapustą Dzisiaj można znaleźć jiaozi w różnych smakach i nadzieniach, począwszy od tradycyjnego mięsa wieprzowego i kapusty, aż do bardziej nowoczesnych odmian, takich jak krewetki i grzyby, a nawet czekolada i ser. Jedną z rzeczy, które czynią jiaozi tak szczególnymi, jest sztuka ich wytwarzania. Aby stworzyć te pyszne małe pierożki, cienkie ciasto jest wypełnione smakowitą mieszanką mięsa(...)Guotie to dwa rodzaje chińskich pierogów, które różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania oraz kształtem. Jiaozi Jiaozi to pierożki gotowane na parze, wypełnione mięsem — najczęściej wieprzowiną lub wołowiną-, krewetkami, grzybami, kapustą lub mieszanką tych składników. Są one charakterystyczne ze względu na półksiężycowaty kształt, który przypomina półksiężyc. Jiaozi są tradycyjnie jedzonym daniem podczas chińskiego Nowego Roku. Goutie Guotie to pierożki smażone
RafalCook