grzyby - 15226 przepisów (strona:372/1016)

Risotto z kurkami 228

łyżka masła * oliwa z oliwek * sól * pieprz Wykonanie:  Cebulkę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na odrobinie oliwy. Do podsmażonej cebuli dodać kurki - smażyć kilka7-8 minut. Usmażone grzyby z cebulką zdjąć z patelni, pozostawiając resztki tłuszczu. Na patelnię wsypać ryż - smażyć, mieszając, aż ryż stanie się szklisty(...)Następnie podlewać ryż bulionem i gotować, cały czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, dolać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzać, do momentu, aż ryż stanie się miękki. Ugotowany ryż połączyć z grzybami i cebulą. Dodać masło oraz ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać więcej bulionu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Xmas... and a Happy 2014 182

Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami.  Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem(...)białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych Świąt

bastalena
Schab Chow Mein 268

łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa: 1/2 papryki 100 g pędów bambusa ½ zielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego(...)oleju sezamowego łyżka sosu chilli łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie odstawiamy do lodówki na 20-25 minut. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Grzyby mun zamaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut. Paprykę kroimy w paski. Przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Dodajemy resztę składników i mieszamy

Mania Gotowania
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 154

śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku gotujemy grzyby do miękkości(...)samym czasie na dużej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w paseczki boczek, podsmażamy. Jak ładnie się zrumieni, dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące

SMYKWKUCHNI
Phở bò - mmm...! 223

łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę. Po godzinie wylewamy wodę(...)godziny. Przecedzamy wywar przez sitko. Zostawiamy na noc. Rano zdejmujemy z powierzchni zupy tłuszczyk. Dodajemy dymkę. Gotujemy wywar aż będzie wrzał. W miseczce układamy ugotowany makaron ryżowy, chili, grzyby mung (wcześniej zalane wrzątkiem), opłukane kiełki, szczypiorek, kolendrę, mięte, troszkę soku z limonki, 1/2 łyżeczki sosu rybnego, mięsne części szpondra i cieniutko pokrojoną łopatkę wieprzową. Całość zalewamy bulionem. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Chińska zupa z jajkiem 295

pragnienie na azjatyckie smaki. Dobra na syndrom dnia następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę. SKŁADNIKI (składniki na ok. 6 niewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami(...)pieprzem. Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy by mąka obtoczyła mięso. Grzyby mun moczymy we wrzątku aż będą miękkie i kroimy w cienkie paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy

OstryKęs
Flaczki z boczniaków 202

grzyby jakoś nie mogę się w tym roku wybrać...  Ale przy okazji wizyty w markecie kupiłam boczniaki. Tym razem przygotowałam z nich: FLACZKI. Trzeba przyznać, że smak jest bardzo zbliżony do prawdziwych flaczków. Natomiast potrawa nie jest tak pracochłonna jak oryginał. Flaczki z boczniaków Składniki: 250 g boczniaków, marchew(...)pietruszka, seler, l cebula, sól, (ewentualnie: magi), pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki. Włoszczyznę gotujemy w małej ilości wody. Umyte grzyby kroimy w paski w poprzek blaszek i wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 20 minut, dodajemy przyprawy do smaku, z mąki i masła robimy masę którą zagęszczamy wywar. Doprowadzamy jeszcze

Miksturownik
Migawki z grzybobrania 127

Chociaż raz w roku udaje mi się wybrać na grzyby(...)jako że sama nie mam swoich sprawdzonych miejsc, to zawsze raczej trzymam się taty. Grzybiarzem też nie jestem wybitnym, z wypadów do lasu więcej przywożę jagód i zdjęć niż grzybów... Ale i tak jest fajnie

Pasja Smaku
Mielone zraziki 270

mielonego wieprzowo-wołowego,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz,  cebula (ja użyłam czerwoną), 100 g wędzonego boczku,  ok. 10 dużych ogórków kiszonych, 3 suszone grzyby, łyżeczka mąki, 3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso). Przygotowanie   Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.  Do mięsa(...)stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.  Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką

Z miłości do słodkości
Hot - Dog w naleśniku wg Ewy Wachowicz 377

500g pieczarek,  cebula,  8 drobiowych parówek,  sól, pieprz,  200 g startego żółtego sera. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebule posiekać, podsmażyć wraz z grzybami na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Na środku każdego naleśnika ułożyć połówki parówek, zwinąć brzegi ciasta do środka, tak by przykryły parówkę. Ułożyć w żaroodpornym

Z miłości do słodkości
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 170

dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów(...)soczewicę należy dokładnie odsączyć. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, a gdy odparuje z nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką.  Składniki

Przysmaki Karolki
Skarby lasu czyli roladki wołowe z borowikami 162

obietnice i regularnie chodził na grzyby. Parę razy udało mu się przynieść kilka fajnych okazów prawdziwków i część z nich postanowiłam wykorzystać do zrobienia swoich pierwszych rolad z grzybami. Chyba się powtarzam z tym "pierwszy":) W każdym razie wyszły obłędnie pyszne, z dodatkiem domowych pyz i śmietanowego sosu rewelacyjne. Polecam każdemu. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 182

obgotowujemy grzyby. Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki(...)maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min. starty ser ok 100 gr , troche bulki

Smaki Edyty
Bigos-czyli lekki bigos ze swiezej kapusty 244

patelni teflonowej z niewielka iloscia oleju. Obgotowalam grzyby. Skroilam trzy glowki kapusty. Gotowalam kapuste do miekkosci- zmieniajac pare razy wode. Gdy kapusta byla gotowa dodalam kielbase, boczek i grzyby. "Dusilam" je razem ok 1h , dodajac w miedzyczasie przecier pomidorowy. Doprawilam duza iloscia pieprzu , slodkiej papryki i soli

Smaki Edyty
Lazanki 182

Swietami. Na poczatek obgotowuje grzyby.  Skroilam dwie male glowki kapusty, gotuje ja do miekkosci, co jakis czas zmieniajac wode.  Wrzucam odcedzona I pokrojona drobno kapuste I grzyby na woka. (W miedzyczasie gotujemy makaron lazankowy.) Smazymy na wolnym ogniu, przyprawiajac sola I pieprzem. Moja rada by mocniej przyprawic- poniewaz jak polaczymy z makaronem lazankowym - trudniej jest dobrze

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania