grzyby - 15226 przepisów (strona:369/1016)

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 191

olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić  odsączoną kapustę, listek, goździki, grzyby namoczone drobno pokrojone, szczyptę soli i pieprzu. Dodać również wodę w której grzyby się moczyły ( około 2/3 szklanki). Dusić pod przykryciem również 15 minut. Po tym czasie zrobić pośrodku patelni z kapustą miejsce i ułożyć na nim białą kiełbasę oraz pokrojone

Gosia gotuje
Wege bigos. 141

namoczenia grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli jest mocno kwaśna i delikatnie siekamy. Możecie również użyć gotowej kapusty kiszonej na winie dostępnej w Lidlu. My ją preferujemy, bo jest wyśmienita. Do garnka wrzucamy kapustę i podlewamy ją kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zaczynamy delikatnie dusić. W tym czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby

vegetanie
Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 189

polędwiczka wieprzowa 2 cebule 1 czerwona papryka 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść suszonych grzybów łyżka mąki pszennej oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól, pieprz KROK 1: Mięso popieprzyć, oprószyć dokładnie mąką KROK 2: Na wolnym ogniu, w około 300 ml wody gotować grzyby przez około 20 minut KROK 3: Na rozgrzaną brytfankę lub patelnię wlać około 3 łyżki(...)oleju Podsmażyć dokładnie mięso z obydwóch stron, po około 5 minutach podlać winem Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami   Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania. KROK

smacznieinatemat
Tom yum - tajska zupa ostro-kwaśna 129

Składniki (na średniej wielkości garnek): 2-3 łyżki pasty tom yum 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki (kaffiru) 1 szalotka kilka pochwiaków (jeśli ich nie dostaniecie, dodajcie inne grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu(...)ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie moczyć makaron ryżowy w zimnej wodzie. Do wrzątku dodać zmiażdżoną bokiem noża trawę cytrynową, liście limonki, grzyby, galangal, imbir i cukier. Po kilku minutach dodać pastę tom yum, szalotkę, sok z limonki oraz sosy rybny i ostrygowy, a po kilku kolejnych - kukurydzę, pomidora pokrojonego na kilka

W SMAK
Tom Yum z kurczakiem 370

tysiące kilometrów, zupa ta świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe wieczory w Polsce. Jednym ze składników tej zupy są pochwiaki - bardzo popularne w kuchni tajskiej grzyby, nazywane też grzybami słomianymi. W Azji kupowane są świeże, jak u nas pieczarki. W Europie są one dostępne suszone lub w zalewie (w puszkach). Mi udało się kupić te drugie. Pochwiaki zbierane(...)niedojrzałe - przed  pęknięciem osłony. Z tego powodu młody kapelusz grzyba widoczny jest dopiero po przepołowieniu. Składniki (na średni garnek): 1 podwójna pierś kurczaka 4 podudzia kurczaka 3 szalotki 2 pędy trawy cytrynowej 2 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 cm kawałek imbiru 6 liści limonki (kaffiru) skórka i sok z 1 limonki 1 puszka pochwiaków 1 łyżka trzcinowego cukru

W SMAK
Bigos 133

kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, a połowę dodatkowo przepłukać(...)bieżącą wodą i ponownie odcisnąć. Zalać szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, i rozgniecione ziarna jałowca. Doprowadzić do wrzenia i gotowac na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Grzyby zalać wrzątkiem (im mniej, tym lepiej) i gotować ok. 20-30 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć łyżką cedzakową, odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać

W SMAK
Wegetarianizm - za i przeciw. 175

dopuszcza jedynie jaja weganizm Dieta bardzo restrykcyjna, wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także miód.  Dopuszcza jedynie warzywa, owoce, zboża i nasiona roślin strączkowych i grzyby. Weganizm nie ogranicza się tylko do produktów spożywczych – weganie wykluczają  także niektóre postacie leków oparte na tkankach zwierzęcych, wełnę, większość kosmetyków, produkty testowane na zwierzętach itp. witarianizm Dopuszcza jedynie owoce(...)produkty zbożowe. Wymienione produkty należy łączyć z witaminą C – zwiększa ona przyswajalność żelaza Cynk – semiwegetarianie dostarczają go wraz z owocami morza, drobiem i rybami, natomiast pozostałym zaleca się kukurydzę, grzyby, orzechy, ciecierzycę, kiełki i otręby pszeniczne,  a w wypadku wystąpienia niedoborów suplementację. Witamina D - Jej źródłem jest niewiele produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego. Wytwarzana jest w organizmie

Powiedz dietom nie
Łazanki z kapustą i grzybami 127

średnia kapusta biała 10 dag. grzybów leśnych suszonych łazanki z dwóch jaj i mleka 3 duże cebule WYKONANIE: kapustę pokroić jak łazanki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, odcedzić, dodać masło i pieprz, zrobić łazanki ( całe 2 jajka, mąka i trochę mleka, zagnieść, rozwałkować wykroić łazanki), dodać kolejne 3 łyżki masła, grzyby ugotować (około 1/2 godz.), pokroić

Kuchnia Beaty
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 126

około 1 kg karkówki 2 czybate łyżki skwarek z boczku wędzonego 1 cebula 1 liść laurowy 2 kostki warzywne knorr 1 pęczek koperku ale niekoniecznie majeranek suszone śliwki suszone grzyby sól, pieprz, ostra papryka, odrobina cukru, woda, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: kapustę pokroić posypać solą, pieprzem dodać odrobinę cukru, możyć około(...)godz. karkówkę usmażyć z przyprawami, cebulą i majerankiem do miękkości, połączyć kapustę z mięsem, skwarkami i koncentratem dodać drobno pokrojony koperek pokrojone w paski śliwki suszone oraz ugotowane(1/2h) grzyby z dodatkiem odrobiny wywaru gotować około 40 min. i gotowe-sprawdź smak w razie co dodaj potrzebne przyprawy SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa

Kuchnia Beaty
Paszteciki z kapustą i grzybami. 146

suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek  masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz

Kuchnia Beaty
Zupa z pieczarkami i boczniakami 146

uwielbiam zupę pieczarkową, jest ona zdecydowanie w czołówce moich ulubionych zup. Najlepsza jest taka z dużą ilością grzybów, śmietany i z ziemniaczkami. Dziś zaproponuje jednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego(...)kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut. Pod koniec

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem z pieczarek smażonych w porach na bulionie drobiowym z serowymi grzankami. 171

Bardzo lubię grzyby, wszystkie. Nie żebym przesadzać chciał i wszystko robił z grzybami, ale lubię je do tego stopnia, że mógłbym coś z grzybami jeść codziennie. Ostatnio ktoś w mailu poprosił mnie o łatwy przepis na krem z pieczarek, mówisz i masz. Czytelnik nasz Pan! Czego potrzebujemy: -bulion drobiowy, rosół z niedzielnego obiadu 1.5 litra -10 dużych pieczarek

BaRepas
Domowe zapiekanki 193

jako rodzic sama sobie czasem pozwolę na śmieciowe jedzenie. Nic na to nie poradzę, jestem mało asertywna jeśli chodzi o walkę z zachciankami.  Grzyby i pieczarki Grzyby są ciężkostrawne, nie powinno się ich podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia , natomiast pieczarki można podać już powyżej 12 miesiąca życia , oczywiście nie surowe, a po obróbce termicznej. Pieczarka

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania