grzyby - 15226 przepisów (strona:367/1016)

Hot - Dog w naleśniku wg Ewy Wachowicz 399

500g pieczarek,  cebula,  8 drobiowych parówek,  sól, pieprz,  200 g startego żółtego sera. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebule posiekać, podsmażyć wraz z grzybami na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Na środku każdego naleśnika ułożyć połówki parówek, zwinąć brzegi ciasta do środka, tak by przykryły parówkę. Ułożyć w żaroodpornym

Z miłości do słodkości
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 191

dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów(...)soczewicę należy dokładnie odsączyć. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, a gdy odparuje z nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką.  Składniki

Przysmaki Karolki
Skarby lasu czyli roladki wołowe z borowikami 187

obietnice i regularnie chodził na grzyby. Parę razy udało mu się przynieść kilka fajnych okazów prawdziwków i część z nich postanowiłam wykorzystać do zrobienia swoich pierwszych rolad z grzybami. Chyba się powtarzam z tym "pierwszy":) W każdym razie wyszły obłędnie pyszne, z dodatkiem domowych pyz i śmietanowego sosu rewelacyjne. Polecam każdemu. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 199

obgotowujemy grzyby. Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki(...)maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min. starty ser ok 100 gr , troche bulki

Smaki Edyty
Bigos-czyli lekki bigos ze swiezej kapusty 259

patelni teflonowej z niewielka iloscia oleju. Obgotowalam grzyby. Skroilam trzy glowki kapusty. Gotowalam kapuste do miekkosci- zmieniajac pare razy wode. Gdy kapusta byla gotowa dodalam kielbase, boczek i grzyby. "Dusilam" je razem ok 1h , dodajac w miedzyczasie przecier pomidorowy. Doprawilam duza iloscia pieprzu , slodkiej papryki i soli

Smaki Edyty
Lazanki 201

Swietami. Na poczatek obgotowuje grzyby.  Skroilam dwie male glowki kapusty, gotuje ja do miekkosci, co jakis czas zmieniajac wode.  Wrzucam odcedzona I pokrojona drobno kapuste I grzyby na woka. (W miedzyczasie gotujemy makaron lazankowy.) Smazymy na wolnym ogniu, przyprawiajac sola I pieprzem. Moja rada by mocniej przyprawic- poniewaz jak polaczymy z makaronem lazankowym - trudniej jest dobrze

Smaki Edyty
Krupnik z grzybami 180

obgotowujemy grzyby.   6 ziemniakow 1 pietrucha 2-3 marchewki Kroimy w kostke I wrzucamy do rosolu. Gotujemy ok 10-15 min.   Dodajemy kubek kaszy jeczmiennej I grzyby. Doprawiamy. Gotujemy ok 30 min. Dodajemy natke pietruszki. Smacznego

Smaki Edyty
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 204

dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne  * mielone mięso  * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce(...)koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny  * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona fasola bądź kukurydza konserwowa  Przygotowanie : Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić i dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako

Magiczne Życie Marty
Kurki - pieprznik jadalny 193

Kurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Płachetka zwyczajna 908

Płachetka zwyczajna nazywana do niedawna kołpakowatą Cortinarius caperatus - grzyb miejscami bardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem, kołpakiem albo niemką. Moje dania z płachetkami: - Kołpaki na kołach - Grzyby duszone pasteryzowane - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Borowik zajęczy - zajączek 772

Borowik zajęczy Xerocomus subtomentosus - podgrzybek zajęczy, zajączek to także dobrze znany grzyb jadalny. Może nie tak chętnie zbierany jak podgrzybek brunatny, nie tak wartościowy i aromatyczny, ale można go używać właściwie tak samo. Moje dania z zajączkami : - Sos z zajączkiem - Grzyby duszone ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Polędwiczki drobiowe z borowikami 377

potem kilka szalonych dni na naszym polskim Podlasiu. Spędziłam ten urlop bardzo intensywnie i wbrew pozorom całkiem pracowicie bo grzybów w lasach mnóstwo. Pozwiedzałam a potem narobiłam przetworów i jeszcze przywiozłam trochę skarbów do domu. A skoro mam świeże grzyby to będziemy jedli pyszne dania z nimi. Wczoraj mała część ostatnich zbiorów, czyli śliczne borowiki brunatne , trafiła do obiadu

Smaczna Pyza
Borowiki z marynacie miodowej 163

Grzyby marynuję przeważnie w jeden, sprawdzony od lat, sposób - właśnie takie lubi najbardziej moja rodzina i przyjaciele. Rodzajów marynat jednak może być wiele(...)każdy może modyfikować jej skład wedle własnego gustu i potrzeb. Jedni wolą zalewę kwaśniejszą, inni słodszą. Można też zmieniać zestaw dodanych do niej przypraw. W książeczce "Dania z grzybami" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein znalazłam przepis na marynatę z miodem. Przystosowałam ją do swoich potrzeb i tak powstało kilka słoiczków grzybków marynowanych nieco inaczej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babeczki makaronowe z łuszczakami 181

grzyby a szkoda bo są bardzo smaczne. W lasach rośnie jednak dużo podobnych gatunków więc pamiętajcie, żeby nie zbierać niczego jeśli nie jesteście pewni jadalności na 200 %. Z grzybami nie ma żartów i nie warto ryzykować. Ale jeśli już nazbierać trochę łuszczaków to można je wykorzystać np. w takich małych zapiekankach makaronowych w formie babeczek. Było wyśmienite ! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Łysiczka niebieskozielona - pierścieniak grynszpanowy 130

Łysiczka niebieskozielona, bardziej znana jako pierścieniak grynszpanowy Stropharia aeruginosa to kolejny kolorowy, ciekawy grzyb jaki znam. Zdania na temat jego jadalności są podzielone - w starszych atlasach widnieje jako grzyb jadalny, w nowszych już różnie to bywa. W USA zanotowano przypadki zatruć tym gatunkiem, ale to podobno raczej zasługa toksyn jakie gatunek mocno wchłania ze środowiska niż jego samego. Dań(...)znajdziecie bo znajdowałam go zawsze w bardzo małych ilościach, nie wartych zbierania. Zresztą nie ma jakiejś dużej wartości smakowej i jest nieduży więc jeśli już go używać to jako grzyba domieszkowego do innych gatunków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza