grzyby - 15226 przepisów (strona:371/1016)

Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 157

wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto

BaRepas
Pulpeciki gryczane 218

dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki:* 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów* 1 cebula* 1 jajko* 2 łyżki oleju rzepakowego* sól, pieprz Wykonanie:Grzyby zmielić w młynku do kawy na proszek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.Kaszę gryczaną zmielić w robocie

kolorowotorcikowo
Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą 192

Znajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)Czytaj więcej

bistro mama
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 127

wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło.Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę.Na koniec talerz pokropiłam oliwą

Kulinarna rozmowa
Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa) 255

szumowiny, wylewamy wodę. Królika zalewamy ponownie drugą wodą i gotujemy około 1 h. Po godzinie dodajemy zioła i włoszczyznę na rosół wraz z przypaloną cebulką. W osobnym garnuszku gotujemy grzyby(...)miękkości. Gdy mięso i włoszczyzna jest miękka doprawiamy solą i cukrem i odcedzamy wywar. Mięso przyda nam się na pasztet. Do wywaru dodajemy zaklepkę z mąki, dodajemy ugotowane grzyby i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy zahartowaną śmietanę. Hartujemy ją zupą. Kwasek gotowy :) Doprawiamy natką pietruszki. kwasek z królika

Bon Appetit Małgorzaty
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 177

gotujemy grzyby do miękkości. Następnej je studzimy a potem kroimy w mniejsze części. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 176

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry warzywnego bulionu1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórkiok. 15 suszonych grzybów3 cebule1 jajkosól, pieprzolej do smażenia Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez około 30 minut. Następnie kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju w raz z 1 posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu(...)przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Podajemy z sosem grzybowymgołąbki z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 158

płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 listki laurowe1 łyżka miodu (opcjonalnie)sól, pieprz do smakuKapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać(...)małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę miodu, przyprawić solą i pieprzem do smaku

Delicious Titbits
Świąteczna pieczeń schabowa 293

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień wcześniej(...)pół, ale nie do końca, tak aby dało się je później zawinąć w roladę. Rozbijamy lekko, nacieramy przyprawami, musztardą i olejem. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku.Wstawiamy na noc do lodówki.Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie blendujemy. Boczek kroimy w drobną kostkę, żurawinę na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy resztę składników.Na całej powierzchni mięsa

Czerwona Porzeczka
Pieczona szynka z marynaty 225

liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli(...)lodówce lub na zewnątrz (do max 6-7oC) przez 5-6 dni. Po tym czasie wyjąć mięso, delikatnie przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha

Czerwień i błękit
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 176

Dodać ser i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Doprawić  sosem chili, solą i pieprzem.KanapkiŁyżkę masła stopić na patelni na średnim ogniu . Dodać pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje -  około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać  grill w piecyku.  kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie

Stare Gary
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 166

burakow2-3 marchewki1 pietruszkapol selera1 cebula2-3 liscie laurowe6-8 ziaren ziela angielskiego1-2 zabki czosnkuzakwas z burakow-okolo 0,5 l1 lyzka maki2 lyzki maslasol,pieprz,cukierWykonanie:°Grzyby dobrze wyplukac,zalac zimna woda okolo 1-1,5 l i odstawic na cala noc .Wywar z burakow mozemy rowniez ugotowac(...)dzien wczesniej wieczorem(bedzie bardziej aromatyczny).Jesli tego nie zrobilismy gotujemy w wigilie razem z pozostalymi dwoma wywarami,bo na barszcz skladaja sie trzy wywary:grzybowy,buraczany i warzywny.°Grzyby ugotowac do miekkosci,odcedzic.Wywar grzybowy posolic do smaku i doprawic pieprzem.Odstawic na bok.° Ugotowac wywar z burakow.Buraki pokroic w kostke,cienkie talarki lub zetrzec na tarce.Zalac 2 l wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarki faszerowane serkirm philadelphia i suszonymi pomidorkami 139

grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawily sie w polskiej kuchni w XVIII wieku,najpierw na krolewskim stole Stanislawa Augusta,potem zadomowily sie na dobre .Pieczarki smakiem dorownuja jadalnym grzybom lesnym,a maja ogromna zalete-swieze mozna dostac przez caly rok.Sa lekostawne,zdrowe i niskokaloryczne.Czy po przygotowaniu nadal pozostana niskokaloryczne zalezy juz tylko od naszych dodatkow.W moich tlusty,ciezki zolty(...)chwile dolozyc czosnek i w koncu posiekane trzonki.Podsmazyc.Przelozyc do miseczkina patelni ulozyc kapelusze pieczarek i lekko je podsmazycpokroic drobno pomidorki z zalewy i wymieszac z twarozkiem i podsmazonymi grzybami z cebula.Posiekac drobno rozmaryn i zielone pietruszke.Mase polaczyc z ziolami .Doprawic sola i pieprzem z malym nadmiarem.Napelnic kapelusze pieczarek.ulozyc w zaroodpornym naczyniu razem z pomidorkami i zapiekac 10 minut w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w sosie kurkowym 177

popularne grzyby w polskiej kuchni.Zachwycaja wyrazistym ,bardzo delikatnym smakiem.Nigdy nie sa robaczywe i sa stosunkowo trwale oraz bardzo latwo je znalezc w lesnej sciolce dzieki zywej,pomaranczowej barwie.Wszystkie grzyby sa doskonalym uzupelnieniem zdrowej ,zbilansowanej diety.Zawieraja niewielkie ilosci ,ale za to cennych dla naszego zdrowia mineralow i mikroelementow.Kurka jest rekordzistka w zawartosci witaminy B1,bo ilosc ta jest porownywalna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z opieńkami 162

Uwielbiam połączenie mięsa z grzybami. W tym roku grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania