grzyby - 15226 przepisów (strona:364/1016)

Kurczak a'la Stroganow 636

właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich pomidorów, odrobinę bulionu, sporo cebuli i wychodzi pyszne danie. Będzie jeszcze pyszniej(...)zeszklić na oleju, posolić i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć, posolić je i doprawić pieprzem. Przełożyć grzyby do cebuli. Patelnię po pieczarkach zalać bulionem, podgrzewać cały czas mieszając, przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, kiedy zmieni kolor

Kulinarne Inspiracje
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 216

średnia papryczka chili 2-3 łyżki cytryny 3 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli Instrukcje Pieczarki dokładnie płuczemy. Duże grzyby dzielimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne i bardzo drobno ją kroimy. Z pietruszki usuwamy najgrubsze łodygi(...)często mieszając. Dodajemy pieczarki. Dokładnie mieszamy je z pozostałymi składnikami, w międzyczasie również solimy. Przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dość powoli przez ok. 20 minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy

Kulinarna Pokusa
Grzyby gatunkami. Klejówka różowa 179

Klejówka różowa Gomphidius roseus to dość rzadki grzyb w naszych lasach. Znajduje się nawet na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych zagrożonych w Polsce ze statusem "R"- rzadkie. Klejówka zwykle pojawia się w sąsiedztwie maślaka sitarza bo pasożytuje na jego grzybni. Jej kapelusz ma dość intensywny kolor i ciężko pomylić ją z innymi grzybami chociaż wszystkie klejówki są do siebie

Smaczna Pyza
Kapuśniaczki 187

godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować(...)przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić bułki tartej i przyprawić do smaku. Pieczarki pokroić raczej drobno i podsmażyć. Wszystko wymieszać razem, dodając ewentualnie suszone grzyby, jeśli ktoś takowe posiada. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na dwie części i z każdej utoczyć wałeczek, odcinać po plastrze ciasta, nakładać na środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krupnik 122

ziaren pieprzu czarnego włoszczyzna lub kostka rosołowa zielona pietruszka kilka suszonych grzybów woreczek kaszy perłowej sól, pieprz Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy do wywaru. Wrzucamy przyprawy i grzyby, pietruszkę drobno siekamy i również dodajemy do zupy (trochę zostawiamy do posypania

Pelusiowa Kuchnia
Wieprzowina z borowikami i puree z rzepy 98

Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut. Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło. Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę. Na koniec talerz pokropiłam oliwą

Smaki Przyprawy i Kolory
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 144

mała cebula 6 suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić na kawałki. Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić rozdrobnione grzyby. Zagotować. Gdy woda

Weekendy w domu i ogrodzie
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami 153

soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin 1 duża lub dwie małe cebule 5 dkg margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku    Sposób przygotowania: 1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie.  2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną

Kuchnia w czekoladzie
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 267

zlewamy do dużego garnka.   Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin(...)liście 50 najlepszych restauracji na świecie. SKŁADNIKI 1,2kg skrzydełek kurzęcych 3 łyżki stołowe (z lekką górką) mleka w proszku 1 świeże udko z kury 2-3 suszone grzyby 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 4 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól do smaku

Karo in the Kitchen
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 430

zrumienienia mięso z kurczaka. Sajgonki smażą się stosunkowo krótko, mięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem(...)łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego

Karo in the Kitchen
Sakiewki naleśnikowe z grzybami 186

Uwielbiam połączenie grzybów i śmietany, i nie ma znaczenia czy będzie to sos do kaszy, makaronu lub ziemniaków czy farsz do naleśników. Tym razem postanowiłam przygotować sakiewki naleśnikowe z grzybami, bo zostało mi trochę naleśników. Danie łatwe do wykonania, a jednocześnie ciekawie wygląda. Można zaskoczyć nim gości lub domowników.   Składniki /4 porcje/: 4 naleśniki 250 g pieczarek(...)kurek 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy Appetita 1 łyżka Czytaj dalej... Artykuł Sakiewki naleśnikowe z grzybami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Kopytka z kurkami i angielskim ALE 164

oczyścić i osuszyć. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucamy kolejno tymianek, boczek i cebulę. Czekamy aż się cebula zeszkli a boczek zrumieni, a wtedy dodajemy grzyby, które szybko tracą swój turgor. Na sam koniec wlewamy śmietankę i chwilę gotujemy, by ciecz trochę odparowała.  Dorzucamy kopytka, by nam się podgrzały i już możemy podawać wygłodniałym

Karczma Honorietty
Bigos – czyli porządki po świętach 169

mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy(...)Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej

Smaki Ewy
Spaghetti z borowikami w sosie śmietanowym z szafranem i oregano. 204

oliwą. Wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy odsączone i drobno posiekane borowiki. Podsmażamy na wolnym ogniu 5-7 minut. Podlewamy kilkoma łyżkami wywaru z grzybów i podduszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy oregano. Czynność powtarzamy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Kurczaka przyprawiamy solą, papryką i pieprzem. Grillujemy i odstawiamy. Kurczaka łączymy z grzybami, po minucie dodajemy śmietanki (4-5 łyżek

BaRepas
OMLET Z KURKAMI NA CHIPSACH Z SZYNKI 137

Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, podsmażyć. Wsypać kurki, doprawić solą i pieprzem. Dusić całość, do momentu odparowania wody. Grzyby zdjąć z patelni.  Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie(...)piana. Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty. Przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć zagarniając masę z brzegów patelni do środka, dodać podsmażone grzyby i pokrojony w kostkę ser. Podczas smażenia ciągle zagarniać widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta. Gdy omlet będzie już

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania