grzyby - 15226 przepisów (strona:364/1016)

Risotto z grzybami i koprem włoskim 173

smażenia 1 duża posiekana cebula 200 g ryżu arborio 1/3 posiekanej bulwy kopru włoskiego lub 1/2, jeśli jest nieduża  2 łyżki naci kopru włoskiego (lub zwykłego) garść suszonych grzybów leśnych -namoczonych przez noc, obgotowanych przez min. 15 minut i pokrojonych w grubą kostkę 125 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego 400 ml gorącego bulionu warzywnego 2 płaskie łyżki startej(...)odstawić. Na dużej patelni o grubym dnie lub dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, cebulę i koper włoski i zeszklić, dodać ryż, podsmażać, mieszając, aż ryż będzie biało-szklisty. Dodać obgotowane grzyby i podsmażać jeszcze 5 minut. 2. Wlać wino, mieszać, aż płyn wyparuje. Dodać 1,5 łyżki skórki cytrynowej (resztę odłożyć do dekoracji) i cukier, smażyć 2 minuty. 3. Wlać

Kuchnia Prezydentowej
Zupa grzybowa z pęczakiem na gęsinie 172

Jesienią gdy w lasach pełno grzybów przygotowuję sobie z nich ”bazę” do zupy grzybowej. Wybieram zazwyczaj borowiki i maślaki bo mają jasne kapelusze. Po oczyszczeniu i opłukaniu z piasku (zwłaszcza borowików) kroję je w paseczki i obsmażam na maśle. Przekładam do małych plastikowych pojemników, zalewam wodą lub bulionem warzywnym i zamrażam. Warstwa lodu, która powstanie na wierzchu uchroni je przed(...)wysychaniem. Najczęściej wykorzystuję do tego prostokątne pojemniki po serkach, takie które mają przykrywki. Taka porcja wystarcza mi na jeden raz. Wolę zdecydowanie taka zupę niż z suszonych grzybów, nie tylko dlatego, że jej przygotowanie jest znacznie szybsze (nie trzeba pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów), ale z uwagi na inny smak i kolor. Susz jednak jest w niej obecny, tyle

Wiem co jem
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy 124

Dzisiejsze grzybobranie okazało się totalną porażką. Najpierw planowałam sobie zrobić duszone grzyby, potem każdy kolejny przebyty metr weryfikował moje plany. Z duszonych grzybów zrezygnowałam na rzecz tarty z grzybami, z tarty na rzecz grzybowej zupy. Ilość tej zupy w mojej wyobraźni zatrważająco malała... Na koniec stwierdziłam, że z dziewięciu małych podgrzybków raczej nic nie zrobię, mogę je co najwyżej

Kuchenne zapiski Edyty
Krupnik ze świeżymi podgrzybkami 176

Zdaniem Powtwora najlepszy krupnik, to krupnik z grzybami, i nieważne czy są to grzyby świeże czy suszone. Dzisiaj polecam gęstą, sycącą, pachnącą zupę - remedium na jesienną szarugę :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji) 237

odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i  poddusić na patelni, wymieszać z kapustą i pokrojonymi grzybami po czym zmiksować w malakserze, doprawić do smaku. Naleśniki faszerować masą i zawijać ----> klik   (źródło grafiki: http://dariaanna.blogspot.com) ~2 jajka ~1-2 łyżki mleka ~40g bułki tartej

chili & sugar
Kopytka z sosem grzybowym 155

ziemniaków,które pozostały po np wczorajszym obiedzie. A sos grzybowy to bardzo fajny dodatek smakowy :) Składniki: Ziemniaki pozostałe po ugotowaniu (osolone) 1 jajko mąka pszenna     ok 20dag grzybów suszonych cebula łyżka mąki przyprawy(oregano, sól, pieprz, papryka ostra) natka pietruszki, 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przekładamy przez praskę (jeżeli jej nie posiadamy, to można je dokładnie ugnieść widelcem(...)wgłębienie. Dodajemy jajko i zagniatamy. Robimy rulon/wałek i ostrym nożem kroimy romby. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i szyko wyjmujemy jak tylko kopytka wypłyną na wierzch. Sos: Grzyby moczymy przez 3-4 godziny. Razem z wodą wlewamy do rondelka i gotujemy, dodając szklankę wody. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy i wkładamy do grzybów. Doprawiamy do smaku i dodajemy

ChilliJemy
Grzyby w białym winie z dodatkiem orzechów włoskich 106

grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek Tłuszcz do smażenia grzybów Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić i smażyć na tłuszczu cały czas mieszając. Gdy woda odparuje, wlać wino, dodać orzechy i chwilę poddusić. Doprawić do smaku, dodać zmiażdżony czosnek

Tradycyjna Kuchnia
Domowy smalec z grzybami 131

zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku Sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Słoninę drobno kroimy w kostkę i wkładamy do garnka- topimy słoninę bardzo powoli. Gdy tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy drobno pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość(...)doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety wieprzowe w sosie kurkowym 127

Sezon grzybowy w pełni trwa. Cieszę się, że w tym roku obrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym. Składniki: 4 wieprzowe kotlety ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 25 dag świeżych kurek 2 łyżki masła(...)łyżka sosu sojowego 1/8 litra śmietany sól natka pietruszki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso naciąć na brzegach (aby się nie skręcało podczas smażenia) posypać pieprzem i posmarować olejem. Grzyby dokładnie oczyścić, obmyć i odsączyć. Masło roztopić na niskiej temperaturze, wrzucić kurki i smażyć 5 minut. Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia
Włoskie risotto na winie wytrawnym z grzybami- prosty przepis 177

szklanki ryżu 2-3 kieliszki wina wytrawnego 3 szklanki rosołu (lub warzywnego wywaru) ½ szklanki suszonych grzybów 5 dag sera żółtego- najlepiej parmezan 1 cebula ½ seler 2 marchewki 1 pietruszka Ketchup kilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka masła Sól, pieprz Czosnek do smaku Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości. Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać aż ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce bulionu ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dolać następną chochelkę… i tak powtarzać czynność do wykorzystania całego bulionu. Gotowy ryż wymieszać z warzywami i ketchupem, doprawić do smaku , solą

Tradycyjna Kuchnia
Sos z portobello 169

ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron   Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej(...)oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni

mojewypiekiinietylko
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 166

podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki: 1-1,5 kg kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego wędzonego 2 zakwasy na żur 2 średnie cebule 2-3 grzyby suszone chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, sól, majeranek Przepis na żur Do garnka wkładamy 1-1,5 kg białej surowej kiełbasy, zalewamy wodą (ok. 2-2,5 litra) i gotujemy(...)zakwasy na żur. Teraz do żuru czas dodać 2-3 łyżki chrzanu, 2 liscie laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 3-4 grzyby suszone. Zostawiamy zupe na kuchence niech się cały czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko

Kulinarna Patilogia
Żywność liofilizowana - krem grzybowy :) 135

tłuszcze: 6 g węglowodany: 18 g Porcja: Idealnie dobrana. Najadłam się, a nie przejadłam :)   Smak: Bardzo smaczna zupka, która odznacza się naturalnym, aromatycznym i prawdziwym smakiem grzybów. Świetnie dobrane przyprawy. Wyważona ilość soli. Pycha! Konsystencja: Uwielbiam zupy w postaci kremu, dlatego też krem grzybowy bardzo mi odpowiadał. Nie był zbyt gęsty ani nie przypominał zawiesistego sosu. Dobrze dobrana konsystencja(...)gładka, sprawiła, że danie było jeszcze bardziej atrakcyjniejsze :) Widocznymi elementami były maluteńkie kawałki grzybków - podgrzybków i pieczarek :)  Zapach: Krem pachnie bardzo naturalnie, a zapach przypomina moment domowego suszenia grzybów z porannych zbiorów :) Bardzo przyjemny :) Podsumowanie: Świetna propozycja na szybkie w przygotowaniu ciepłe danie. Idealny na dłuższe podróże w zimne klimaty :) Choć nie tylko, ponieważ w warunkach domowych również smakuje

Zdrowie na języku :P
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 195

grzybów mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 180g zielonego tagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania