grzyby - 15226 przepisów (strona:357/1016)

Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 125

goździków sól, cukier i świeżo mielony czarny pieprz do smaku mała szczypta przyprawy korzennej 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 150-250 ml zakwasu z buraków Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej(...)wody i odstawić na godzinę. Obrane buraki pokroić w plastry i gotować do miękkości z octem jabłkowym i dużą szczyptą soli. Zagotować wywar warzywny. Dodać do niego suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, suszone śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, goździki. Gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z ugotowanych buraków. Dodawać

Czerwień i błękit
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 209

zostanie wody tym lepiej. Ziele i liście laurowe wyrzucamy, a kapustę drobno kroimy ostrym nożem lub kilkoma obrotami ostrzy malaksera. Rozdrobnioną kapustę przekładamy do miski i odstawiamy.   Suszone grzyby(...)zalewamy 400ml wrzątku, zostawiamy do napęcznienia na 20 minut, następnie w wodzie w której się moczyły gotujemy je pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, około 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty.   Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem

Karo in the Kitchen
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 132

minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę i całość dusimy pod przykryciem, na małym

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 150

przygotowaniu karp pieczony w całości, z dodatkiem dużej ilości pieczarek z pietruszką, zapieczony z masełkiem. W rezultacie otrzymujemy rozpływające się w ustach, delikatne mięso z karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Karp pieczony z pieczarkami (4-6 porcji) Składniki: 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy) 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki(...)odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie nafaszeruj go połową pietruszki i przełóż do naczynia do zapiekania. Na średniej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę. Polej całość masłem i włóż do nagrzanego

karmelowy
Rolady drobiowe z farszem pieczarkowo - pomidorowym z szybkowaru 213

kuchennego i delikatnie zmiksuj - wystarczą dosłownie dwa krótkie impulsy - składniki mają zostać tylko nieznacznie rozdrobnione, nie ma wyjść papka (patrz: zdjęcie poniżej) Cebulka na patelni. Dodane grzyby. Grzyby podsmażone z cebulką. Nieznacznie rozdrobione grzybki z cebulką, przełóż pieczarki z powrotem na patelnię, dodaj przetarte pomidory, czosnek i szczyptę cukru lub stewi (więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne

Szybko Szybkowar
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 248

pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe(...)szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz  Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić

Czerwień i błękit
Pizza z pieczarkami 178

dwie duże blachy dołączone przez producenta piekarnika; niżej podaję przepis w mniejszych proporcjach) na dwór, a chłopcy w tym czasie zajmują najlepsze miejsce i rozstawiają talerze. Tego lata grzybów nie było, więc żeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek.   Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 195

wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny(...)leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato

Plate of Joy
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 346

łyżki koncentratu pomidorowego - 4-5 grzybów suszonych - łyżeczka cukru - liść laurowy - chili - majeranek - ziele angielskie 2 szt. -sól - mąka pszenna - pieprz - czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka

W poszukiwaniu inspiracji
Krupnik 166

pokrojone w małą kostkę  1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora) 2 suszone grzyby 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę   4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej  4 ziarna ziela angielskiego duży(...)liść laurowy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz szczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia 4 brukselki Wykonanie: Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą , dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz

Gorący kąsek
Żurek Wigilijny z grzybami 144

tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować do miękkości grzybów na wolnym ogniu. Następnie zakwasić

Tradycyjna Kuchnia
ZUPA GRZYBOWA ZABIELANA 165

dag.suszonych GRZYBKÓW po 1 Marchewce i pietruszce 1/2 selera 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy ziele angielskie 10 dag.kaszy perłowej 150 ml.śmietany sól i pieprz ************************************** Grzyby opłukać,zalać 1 litrem(...)wody , moczymy je godzinę i Gotujemy 30 minut.Warzywa obrać i opłukać.Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na łyżce masła.Warzywa i cebulę dodać do grzybówi gotować 30 minut.Wywar przepędzić,grzyby posiekać.Ugotować kaszę w 300 ml.wywaru.Gdy już będzie miękka ,dodać 1 łyżkę masła i rozetrzeć ją, aby zbierała.Połączyć kaszę z pozostałym wywarem i posiekanym GRZYBKAMI ,doprawić , Wlać śmietanę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drobiowa rolada z kurkami 130

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Uwielbiam je w połączeniu z kurczakiem. Tym razem przygotowałam roladę z fileta z kurczaka z farszem z kurek. Dodałam aromatyczne zioła dzięki czemu mięso było pachnące i co tu dużo mówić, pyszne ;) Wiem, chwalę się ale roladka wyszła naprawdę wyśmienita. Przygotujcie ją i przekonajcie się sami :) Roladę podałam na talerzu "Scania" od Porcelany(...)świeżo zmielony pieprz łyżka oleju łyżka masła 3 plastry sera żółtego łyżka posiekanej natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu  Farsz: Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć posiekaną cebulkę. Grzyby oczyścić i pokroić (mniejsze mogą być w całości), dodać do cebulki i smażyć ok 10 minut, do wyparowania wody. Pod koniec dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Filety

Smakołyki Asi
Łopatka z jelenia pieczona z grzybami 382

mnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia(...)obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 187

dopiero powstają, dopiero nabierają charakteru.  Lasy, jeziora, pasieki i trunki Coraz głośniej mówi się, że specyfiką lubuskiego są dary natury. Nasz region to lasy bogate w dziczyznę, grzyby i jagody; to niezliczona ilość malowniczo położonych jezior (spójrzcie na zdjęcie powyżej) bogatych w ryby. Przy takim bogactwie nie sposób nie zagospodarować nadwyżek, których nie da się zjeść na bieżąco(...)nich zastanawiał się dość długo. Pierwszą reakcją wśród Gorzowian były bułeczki z pieczarkami, a po chwili wymieniali bliny, kartacze, pierogi z przeróżnymi farszami, kapustę z grochem czy też marynowane grzyby. Rosół z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami, zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, kotlet schabowy. Nikt nie potrafił jednoznacznie wskazać co jest najbardziej lubuskie. Myślę, że świadczy

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania