Ziarenka pieprzu – 20 sztuk Suszone grzyby – 5g Sos sojowy – 250-300ml (ewentualnie 200g soli) Olej – 50g Wykonanie: Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i grzyby rozgnieć w moździerzu lub zmiel za pomocą blendera, jeśli nie boisz się o noże. Warzywa zetrzyj na tarce lub zmiel w malakserze. Zioła posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużym
Blendmannigrella ze względu na swoje niewielkie rozmiary i czarny kolor nie jest tak łatwo dostrzegalna jak czarka austriacka . Ale jest równie piękna i warto się za nią rozejrzeć. To grzyb, którego większość osób nie spostrzeże nawet patrząc pod nogi a poza tym nie nadaje się do gara więc po co sobie zawracać głowę szukaniem takiego czegoś? Ano dlatego żeby lepiej(...)poznać świat grzybów i jego przedstawicieli, i nauczyć się czegoś nowego. Grzybnięci zrozumieją o czym mówię. Zajrzyj do mojego małego atlasu grzybów i sprawdź czy spotkałeś je już na swojej drodze ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamarchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia(...)róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem. Październik to sezon na: gruszki; pigwę; owoce dzikiej róży; kapustę; grzyby. Przetwory w listopadzie Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty. W sklepach i na straganach dostępna jest
Ukojenie Podniebieniaudek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody(...)pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy tak samo jak z pieczarkami jajka ugotowane na twardo lub z odrobinę płynnym żółtkiem świeży szpinak - kilka liści cebula dymka płaty wodorostów nori- wymoczone przez
Mango PapajaSKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy opłukane grzyby i gotujemy na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Dolewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą(...)pieprzem i cukrem. Nie bójcie się tego ostatniego, zdecydowanie nadaje wyrazistości potrawie. Podajemy z uszkami, pierogami lub pasztecikami z grzybami i kapustą
Czary - gary w kuchniraczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-) SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) ) 0,5 l zakwasu na żurek 3 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka(...)selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z wywaru warzywa
Czary - gary w kuchniGrzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele
Moje domowe kucharzeniePolecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej farsz: 500 g wołowiny 300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego ) 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 suszone grzyby, zmielone sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos: ok 750 ml bulionu 1 puszka pokrojonych pomidorów sól, pieprz czosnek przygotowanie Wolnowar nagrzać(...)kolei odrywać liście. W razie potrzeby wstawić na chwilę do mikrofalówki. Przygotować farsz: połączyć mięso z pęczakiem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, zmielone grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki
Stare GaryJest to niezwykle ważne – boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie. Ci którzy nie znają tego grzyba powiem że jest bardzo pyszny , można go przyrządzać na różne sposoby, kiedyś pokarzę Wam jak przyrządzić nap : flaczki :) Zapraszam na pyszne, proste i szybkie danie, podane z ziemniakami smakują wybornie(...)jajka bułka tarta z paluszków olej do smażenia sól, pieprz do smaku Wykonanie : Boczniaki myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Następnie solimy i pieprzymy. Jajka roztrzepać, zanurzać w nich grzyby i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone boczniaki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką
Sama słodycz i szczypta chilibyć treściwa, lekko ostra w smaku i lekko kwaskowa. Sam skład zupy może się nam znacząco różnić w zależności od regionu Polski. W niektórych częściach Polski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje(...)pieprzu, kawałek boczku wędzonego laska kiełbasy wędzonej lub białej 500 ml zakwasu na żurek włoszczyzna 4 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu sól, pieprz, majeranek gotowane jajka Śmietana opcjonalnie Wykonanie Grzyby namaczamy w osobnym naczyniu. po ok. 3-4h odcedzamy i gotujemy ok 15 min. Kroimy w paski. W tym czasie z wody, włoszczyzny, kiełbasy i boczku robimy wywar
Mieszam w Garnkumarchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do dużego(...)Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili
Apetyt na Zielonezsuwamy z patelni na talerzyk i podsmażamy grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia posolić. Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulą, grzyby, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy masłem
Kolizje Smakówgrzybów , kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół. Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( forma do tarty 24 cm ) * ciasto francuskie – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby
Ostra na SłodkoSkładniki: -schab (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -2 garści suszonych grzybów -1 cebula -1 kostka rosołowa -1,5 łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej wody(...)wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania. Smacznego
Magia jedzenia.korzeń galangalu – cm * mleko kokosowe – 400 ml * trawa cytrynowa – 1 łodyżka * szalotka – 2 szt * papryczka chili – 1 szt * liście limonki kaffir – 4 szt * grzyby mun – 1 pełna garść * sok z limonki – 3 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * cukier trzcinowy – 1 czubata łyżka * świeży kawałek imbiru – 1 cm * sól(...)obrane i pokrojone w paseczki korzeń galangalu i imbiru – gotujemy ok. 8 minut. Wrzucamy filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki oraz namoczone wcześniej i pokrojone w paseczki grzyby mun. Doprawiamy solą, sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem trzcinowym. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodko