posiekać na paseczki grzyby, usuwając nóżki - te mogą pozostać twarde nawet po długim gotowaniu. Łyżką cedzakową wyjąć miękkie już mięso, a w to miejsce włożyć do garnka grzyby. Gotować około 20 minut, lub do miękkości. Gdy mięso drobiowe lekko przestygnie, obrać je, odrzucając kości, posiekać na mniejsze kawałki, a żołądki pokroić w paski. Włożyć do garnka
Poezja Smaków - blog kulinarnygrupy. Pierwsza to potrawy węglowodanowe , po których uszczęśliwiamy się deserami bo też należą do węglowodanów, a druga to potrawy białkowe. Dania węglowodanowe: Barszcz czerwony z uszkami z grzybów lub grzybów i kapusty Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą Ciecieżyca
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDziś przedstawiam pomysł na absolutnie przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Cieniutkie plasterki ziemniaków przełożone serem i grzybami, zapieczone w śmietance pod kolejną warstwą sera z pewnością zachwycą wszystkich biesiadników. Jak dla mnie były też pyszne podgrzane z ketchupem, uwielbiam! Polecam gorąco zamiast klasycznych tłuczonych ziemniaków. Zapraszam także do zapoznania się z moimi innymi pomysłami na kreatywne wykorzystanie ziemniaków(...)tylko jako klasyczne puree! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem (6 porcji) Składniki: 5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki 1 łyżka masła 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 150 g sera mozzarella, cheddara, lub innego ulubionego
karmelowyChyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy - to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie. Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy
My World by Dagmara Rekznaczenia, bo pieczarki będą mielone wraz z kaszą. Zalewamy minimum 1 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut, aby grzyby zmiękły. Grzyby wyciągamy z wody. Wody nie wylewamy, tylko wrzucamy do niej przepłukany pęczak i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki wraz
Kuchnia od dwojgaDziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe
karmelowyPaweł odrzucił pomysł żeby do smalcu dodać grzyby i dzięki temu go podrasować. Pomysł tak bardzo mi się spodobał, że już 2 dni później jadłam taki właśnie smalczyk. Grzybów, jak widać, dodałam sporo bo mają być dobrze wyczuwalne. Szczerze Wam polecam taki grzybowy smalec bo jest przepyszny! A skoro Smaczna Pyza tak mówi to musi być prawda, prawda? ROZWIŃ
Smaczna PyzaDziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe
karmelowytermoobiegu. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem – nie lubią moczenia. Kroimy pieczarki na ćwiartki i pozbawiamy je trzonków. Na dużej, szerokiej patelni rozpuszczamy na wysokim ogniu masło, wrzucamy grzyby, mieszamy szybko i smażymy je do zezłocenia i skarmelizowania, tak żeby nie puściły wody. Ściągamy z patelni, wrzucamy przesmażone pieczarki do blaszki z gnocchi. Na patelnię wlewamy olej – wrzucamy
Karo in the Kitchenochotę. Od dziś będziecie mieli sajgonki bez wychodzenia z domu :) Składniki(na ok. 8 sajgonek): - 8 arkuszy papieru ryżowego - 200 g mięsa mielonego z łopatki - średnia cebula - 4 suszone grzyby(...)liście kapusty pekińskiej - ok 25 g makaronu ryżowego - łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta imbiru i chilli - dwie łyżki sosu sojowego - sól, pieprz biały do smaku - jajko - olej do smażenia Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy, kroimy w paski. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, odczekujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, także kroimy. Cebulę
Cook&Loveprzykryciem do ostygnięcia. Przygotowujemy zaprawę do sushi - podgrzewamy ocet ryżowy i rozpuszczamy w nim cukier. Taką miksturę dolewamy do quinoy i mieszamy dokładnie. Łososia, ogórek i namoczone wcześniej grzyby kroimy w paski, starając się, aby miały ładny równy przekrój. Na macie do sushi rozkładamy arkusz nori i nakładamy na nim równomiernie quinoę, zostawiając kawałek wolny. Przy nakładaniu warto moczyć(...)komosa ryżowa nie przyklejała nam się do rąk. Gdy już się z tym uporamy, kilka centymetrów od brzegu arkusza na warstwie z quinoy układamy łososia, kawałki ogórka i grzyby, a następnie zwijamy rolkę. Jeśli jeszcze tego nie robiliście to najlepiej prześledzić tą czynność na filmikach zamieszczanych w Internecie, z pewnością znajdziecie ;) Gdy już mamy uformowaną rolkę, kroimy
Quinoa Raz!być kolorowo, świeżo, wyraziście i smacznie! Składniki (na 4 porcje): 200 g suchego ryżu (krótki, kleisty) 1 cukinia 1 ogórek 1 marchewka kilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka(...)Wykonanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 5 minut na małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić w słupki lub cieniutkie paski i również tak samo podsmażyć. Grzyby pokroić w plasterki - podsmażyć. Tofu pokroić w większą kostkę - podsmażyć. Szpinak podsmażyć bardzo krótko. Kiełki (o ile nie są z puszki) krótko obgotować. Ogórek obrać, pokroić w bardzo cienkie
zadanie-gotowanieFlaczki z boczniaków możemy gotować na dwa sposoby. Według przepisu podanego niżej lub w wersji wegetariańskiej bulion mięsny zamienić na warzywny. Jeśli lubicie grzyby to zupa przypadnie Wam do gustu. Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy. W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie. Składniki: 2 średnie marchewki(...)łyżka mąki (wersja opcjonalna) W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, oraz por. Smażyć około 8 minut mieszając, na koniec dodać pokrojone w paski grzyby boczniaki, wlać bulion. Dodać pozostałe przyprawy i gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby możecie mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do zupy celem zagęszczenia. Flaczki
O kuchni z uczuciemokolicznych sklepów. W głowie kołatała mi się myśl o kuchni dalekowschodniej. Zaprowadziła mnie ona do stoiska z artykułami dedykowanymi różnym kulinarnym zakątkom świata. W koszyku znalazły się suszone grzyby mun, makaron ryżowy i kiełki fasoli mung. Tak powstał pomysł na moje danie, skądinąd bardzo smaczne. Często(...)takie improwizacje wychodzą nam na dobre :) Wystarczyło dodać kilka składników obecnych stale w domowej spiżarce i voila! Składniki: 200 g filetu z piersi kurczaka 30 g suszonych i krojonych grzybów mun 200 g fasoli szparagowej (mrożona) kiełki fasoli mung (u mnie z zalewy) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (lub więcej) makaron ryżowy sos sojowy olej sezamowy
zadanie-gotowanie