grzyby - 15226 przepisów (strona:344/1016)

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI 109

wprost rozpływa się w ustach. Wypróbujecie? Składniki: polędwiczka wieprzowa 0,7 kg sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki olej sos: kubek śmietany 12 % kubek bulionu warzywnego 30 dag grzybów kurek pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą , pieprzem, ziołami i suszonymi pomidorami w płatkach. Odkładamy do lodówki na min 3 godz * Polędwiczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy(...)minut w 180 st, następnie zmniejszamy temp na 140 st i pieczemy jeszcze 15 minut *Cebulę siekamy i szklimy, dokładamy obgotowane wcześniej kurki ( 10 minut w osolonej wodzie). Kiedy grzyby się przyrumienią dolewamy bulion, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy, sos się zagęści. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Polenta ze smażonymi prawdziwkami 106

kilka sztuk prawdziwków lub innych grzybów leśnych cebula natka olej rzepakowy sól pieprz ziele angielskie liść laurowy Polentę ugotuj w osolonej wodzie, kiedy zgęstnieje dodaj masło i parmezan. Wymieszaj.  Cebulę potnij w kosteczkę i zeszklij na oleju, wlej  odrobinę wody, dodaj ziele i liść laurowy. Kiedy cebulka będzie miękka dodaj pocięte grzyby. Duś do miękkości. Wyłóż danie

AZgotuj!
Borowiki w zalewie miodowej 166

Tyle grzybów co jest w tym roku w lesie i na straganach dawno już nie było. Trzeba wykorzystać ten dar natury i przygotować przetwory na zimę.  Dzisiaj proponuję grzybki w zalewie miodowej. Idealnie się sprawdzą na domowej imprezie, na kanapkach czy jako przystawka do obiadu. Składniki: 1 kg małych borowików 1 mała cebula Zalewa miodowa: 1 szklanka octu(...)przez 5 minut, dodać miód, rozmieszać i zdjąć z gazu.  Na dno każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli i napełnić grzybkami.    Gorącą  marynatą zalać  grzyby. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki

Gosia gotuje
Jajecznica z grzybami 124

Szybki przepis na wykorzystanie leśnych grzybków. Składniki: pół szklanki ugotowanych grzybów - sitaków, mała cebula, 2 jajka, łyżka masła, sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: Ugotowane wczeniej grzyby kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Podsmażamy na maśle, aż cebula się zeszkli. Dodajemy jajka, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy kilka chwil, do ścięcia się jajek

Lena Gotuje
KANIE PIECZONE - MARYNOWANE + FILMIK 263

PRZYGOTOWANIE: Kanie oczyszczamy, płuczemy w wodzie w celu pozbycia się insektów i zanieczyszczeń.  Grzyby solimy, maczamy w mleku, leciutko wyciskamy. Następnie panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na patelni, na gorącym oleju z jednej i drugiej strony, odkładamy(...)talerz i studzimy.  Do 0,5 litrowych słoiczków nakładamy po liściu laurowym, zielu i układamy pieczone kanie. Zalewa - składniki zalewy zagotowujemy. Wrzącą zalewę nalewamy do słoiczków z grzybami i od razu zakręcamy, uważając aby się nie poparzyć. Odkładamy do ostygnięcia. Kani nie trzeba już pasteryzować ponieważ mogą się rozgotować, słoiczki i tak złapią bo były zalane wrzącą zalewą. Idealne

Kulinarne Fantazje Marioli
Schabowe pierożki z mun 259

ząbki czosnku bułka tarta jajko smalec do smażenia farsz: 200 g mięsa mielonego garść grzybów mun 1/2 pora sos sojowy i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko. Posypujemy trochę solą , pieprzem  oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. farsz: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski. Obsmażamy je na odrobinie oleju(...)Pora kroimy w pióra. Mięso mielone (surowe) łączymy z obsmażonymi grzybami oraz porem, przyprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i odrobiną pieprzu. Na środku kotletów układamy farsz i składamy kotleta na pół, boki spinamy wykałaczkami, aby farsz nie "uciekł". Kotlety przypominają trochę pierożki. Schabowe sakiewki maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy

Bon appetit mon amie
Wytrawna owsianka z grzybami, jajkiem sadzonym, grillowaną cukinią, awokado. Śniadanie idealne! 108

wyobrazić sobie tego smaku. Dzisiaj jestem w niej szalenie zakochana i nie wiem czy nie smakuje mi bardziej niż ta na słodko. Gotowane na wodzie płatki owsiane z dodatkiem grzybów i ciemnego sosu uniwersalnego #lowicz smakują wyśmienicie. Do tego oczywiście odpowiednie dodatki i całość jest doprawdy przesmaczna! Śniadanie idealne, zapraszam Was do mojego stołu! Składniki (na 1 dużą porcję(...)łyżki płatków owsianych + 1 szklanka wody  200 gram grzybów leśnych  3-4 łyżki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz szczypta soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej  1/2 małej cukinii odrobina awokado jajko  oliwa z oliwek do smażenia  odrobina papryki czerwonej  odrobina pokruszonego sera feta natka pietruszki  Płatki gotuję w wodzie z dodatkiem pokrojonych grzybów

Mango Papaja
Jesienna zupa nie tylko z dyni 187

porcji Czas przygotowania : 40 min 1 dynia hokkaido 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 batat 1 czerwona cebula ok 4 szt. suszonych pomidorów bez zalewy Kilka suszonych grzybów 3 liście laurowe Sól, pieprz 1 łyżeczka wędzone ostrej papryki 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Oliwa z oliwek Ok 1/2 szklanki mleka kokosowego Ok 1 l bulionu(...)wyłożonej papierem, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i papryki wędzone, skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 25 min aż warzywa zmiękną 5. Suszone pomidory, grzyby i liście laurowe zalewamy 1 l wrzącej wody i odstawiamy na ok 20 min 6. W czasie kiedy warzywa się pieką przygotowujemy kukurydzę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy posiekane

Słodki Kompromis
roladki schabowe z prawdziwkami i mozzarellą 158

solą, pieprzem, papryką i startym czosnkiem. Natrzeć plastry mięsa z obu stron. Odstawić.  Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę posiekać. Na odrobinie oleju podsmażyć grzyby z cebulą, posolić i doprawić pieprzem. Rozsmarować farsz grzybowy na każdym plastrze mięsa. Na wierzch położyć po trochę mozzarelli i zwijać w roladki. Można owinąć je bawełnianą nitką, żeby

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Indyk w sosie winnym z podgrzybkami 158

weekendzie na działce u ukochanych dziadków w Kuchni pachnie lasem...także przeze mnie ukochanym! :) Leśne skarby w postaci okazałej ilości grzybów i trochę mniejszych zbiorów czeremchy okupują blaty i kawałek balkonu. Małą część tych pierwszych, najmniejszych i najładniejszych (podgrzybków znaczy) dodałam dziś do sosu, w którym kąpały się kawałki indyka. Sos na bazie białego wina z cebulą, czosnkiem i kawałkami(...)cząstki i pokrojony w plasterki czosnek - przełóż do garnka z mięsem. 4. Na tę samą patelnię wlej olej i podsmaż pokrojone w większe kawałki podgrzybki, dopraw pieprzem. 5. Kiedy grzyby zaczną się rumienić wlej na patelnię wino, sos Worcester i dodaj masło - gotuj przez około 5-7min. i przelej całość do garnka z mięsem. 6. Na tej samej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kremowa zupa grzybowa 144

Bardzo kremowa, gęsta i wyrazista w smaku. Składniki: 4 kg grzybów - podgrzybków 2 łyżki soli, pieprz, śmietana, natka pietruszki 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, dokładnie płukamy. Kroimy na pół lub na ćwiartki ( w zależności od wielkości). Zalewamy wodą około 1,5 -2 litra , solimy i gotujemy ok 45 minut. Doprawiamy pieprzem. Zaprawiamy wodą

Lena Gotuje
Bigos z wołowiną i boczkiem 172

bigos jest najlepszy po upływie trzech dni, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a bigos smakuje wybornie.   Składniki: kapusta biała 2 kg, kapusta kiszona 1 kg, suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki), cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, majeranek pół łyżeczki, cząber 1 łyżeczka, kminek 1 łyżeczka, liść laurowy(...)smaku, boczek wędzony surowy 300 g,  mięso wołowe 1 kg, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać  suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę gotujemy do miękkości na małym ogniu. W tym czasie pieczemy mięso. Możemy je wcześniej zamarynować lub przed samym pieczeniem natrzeć słodką papryką, solą

kulinarne odsłony pati
Piegowate mielone 213

wyszył bardzo dobre kotleciki mielone. PIEGOWATE MIELONE Składniki: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego garść grzybów mun 1/2 pora 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę do panierowania) sos sojowy lub sól do smaku pieprz do smaku smalec do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oleju. Pora kroimy w pióra(...)Mięso mielone łączymy z porem, grzybami oraz lekko namoczoną bułka tartą i jajkiem. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego lub odrobinę soli do smaku a także szczyptę pieprzu. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, dzielimy na kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a potem smażymy

Bon appetit mon amie
Krokiety z prawdziwkami i kapustą 122

ostatnich zbiorach grzybów do suszarki nie zmieściły mi się prawdziwki. Jako, że lubimy krokiety ugotowałam te grzyby co zostały i zrobiłam krokiety z kapustą i prawdziwkami. Panierka była nietypowa bo z bułki tartej i zmiksowanych płatków orkiszowych. Do krokietów obowiązkowo czerwony barszczyk. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Puder z kani 128

Składniki kapelusze kani (grzyb czubajka kania)     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapelusze oczyszczamy, suszymy albo w suszarce do grzybów, albo w piekarniku (70°C z termoobiegiem). Ususzone grzyby mielimy i „dewolaj!” (voila) mamy puder ;) Koniec ;) Pewnikiem pojechani będziemy przez panią wujot ;) st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania