grzyby - 15226 przepisów (strona:335/1016)

Kapusta wigilijna 120

Kapusta z grzybami (suszonymi i mrożonymi) oraz dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej. Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole 🙂 Można dodać więcej grzybów. U mnie zazwyczaj ilość grzybów zależy od tego

Bullio
Sałatka śledziowa „do wódki” 170

śledziową „do wódki”: 5 płatów śledziowych matiasów słoik około 200 ml grzybów leśnych marynowanych w occie 3 duże ogórki konserwowe 2 średnie cebule olej pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Następnie osuszamy je i kroimy na kawałki. Cebule drobno siekamy, grzyby jeśli są większe przekrawamy na pół, ogórki kroimy w dość grubą

e-PrzepisyKulinarne
Wegetariański bigos 179

mała marchewka spora garść suszonych owoców Helio 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu Przygotowanie: Grzyby zalewamy pół szklanki(...)gorącej wody i odstawiamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy przyprawy i wstawiamy na mały gaz. Po ok. 20 minutach dodajemy startą na tarce marchewkę, dolewamy grzyby z wodą w której się moczyły. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 1 godzinie dodajemy pokrojone suszone owoce oraz obie papryki. Gotujemy minimum

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wegański bigos z fasolą 133

będzie lepszy, ale z rozsądkiem!  Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy  Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie: pietruszka, seler(...)Przygotowanie: Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3h.  W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy. Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i opcjonalnie pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 2 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i fasolę. Zalewamy 3 szklankami wody. Doprawiamy. Gotujemy przez

Czarnawisienka
Czwartek: Kurczak w kuskusie i jarmużu 104

temperaturę i wsyp do niego cebulę z czosnkiem i smaż mieszając 5 minut. Krok 3 Dodaj do cebuli grzyby, zwiększ temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu aż grzyby lekko się przysmażą. Krok 4 Wsyp kuskus do rondla, zamieszaj całość i praż przez minutę. Umyj jarmuż i dołóż do kuskusu. Wmieszaj w kaszę. Smaż do momentu aż jarmuż

Niedzielny kucharz
Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka 177

Składniki: 2 litry wody 300-400 ml zakwasu na barszcz z mąki żytniej* 50 g suszonych prawdziwków (najlepiej same kapelusze) sól, pieprz do smaku Dodatkowo ugotowane osobno całe ziemniaki. Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut od zagotowania(...)Kiedy są miękkie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a wywar przecedzamy przez sitko. Wywar z powrotem stawiamy na małym ogniu, wlewamy zakwas na barszcz i mieszając zagotowujemy. Do barszczu dodajemy grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiedy barszcz jest już na talerzu, wkładamy do niego 3-4 ziemniaki. *Dla tych, którzy chcieliby zrobić zakwas sami, podaję przepis. To dokładnie

Trzeci talerz
Zupa grzybowa z ziemniakami 127

Wielbiciele grzybów, jeśli jeszcze są gdzieś do zdobycia grzyby, do kupienia na straganach lub jeśli macie je zamrożone to polecam na zakończenie tej jesieni pyszną, grzybową zupę. Jest syta bo z ziemniakami i z pyszną, chrupiącą grzanką. Myśmy się nią zajadali 2 dni i było nam malo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kremowe risotto z borowikami. Więcej smaku z grzybów wycisnąć się nie da [PRZEPIS] 99

znamy bardziej grzybowej potrawy z grzybów niż klasyczne włoskie risotto z borowikami. Właśnie teraz, gdy są one świeże, jest najlepszy czas, by je sobie ugotować. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 100 gramów ryżu arborio do risotto, masło, oliwa, trzy dorodne borowiki, średnia cebula, niepełna szklanka białego wina, około dwóch szklanek bulionu warzywnego, 100 ml słodkiej śmietanki, garść startego parmezanu, świeża natka pietruszki(...)czarny pieprz. Ilość na dwie porcje. Zrób tak: na mieszance oliwy z masłem przesmaż drobno poszatkowaną cebulę z pokrojonymi w plasterki grzybami. Gdy lekko się zarumienią, wsyp ryż, wymieszaj aż ziarna oblepią się tłuszczem, wlej wino, poczekaj aż prawie całe wsiąknie w ryż i odparuje, następnie porcjami wlewaj bulion do czasu aż ryż zrobi się miękki, ale nadal będzie stawiał

Kulinarna Polska
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 129

kapustą i pieczarkami duszone  na swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku

Pieprzyć z Fantazją
Faszerowana kapusta z sosem jak do gołąbków 150

obsmażona kapusta dodać cebulkę i pokrojone w paski pieczarki. Smażyć aż cebulka i grzyby zmiękną. Wlać pomidory z puszki i wodę. Wody można dodać trochę mniej. Dodać suszone grzyby, pokrojone w plasterki marchewki, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić

Kuchnia Pokoleń
Podgrzybki w occie 113

może ktoś w przyszłym roku skorzysta z przepisu. Ja pierwszy raz zbierałam grzyby w listopadzie ale patrząc na fotki w necie to właśnie listopad obfitować w wysyp grzybów. Tak więc zostawiam Was z przepisem, zapraszam do lektury. podgrzybki w occie

Ewa w kuchni
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 202

Bigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino.  Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki oleju(...)łyżka oleju 1 łyżka masła 100 g wędzonego lub parzonego boczku 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w plasterki. Suszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i zalewamy czerwonym winem. odstawiamy

cool and minty
Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej 101

Byłam w lesie w Święto Niepodległości, tak świętowałam 100 - lecie naszego kraju. Nazbierałam grzybów dużo w tym wodnichy późne. Nikt tych grzybków nie zbiera w moim lesie i mam dużo dla siebie, a są smaczne i idealnie nadają się na sosy czy jako farsz do pierogów. Jeśli nie macie grzybów leśnych zróbcie sos z pieczarek, będzie ok. Farsz do dzisiejszych(...)zrobiłam z dyni jaką dostałam od znajomych, nie wiem jak się nazywa, jednak piżmowa lub hokkaido będą ok. Zabieramy się za pierogi. Dyniowe pierogi z szałwią w sosie z grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krokiety z mięsem kurczaka i serem 167

przygotowywany jest z mięsa. Sięgnąć można po różne jego rodzaje, zaczynając od wołowego a kończąc na drobiu. Często do mięsa dodawane są także grzyby lub kapusta. Kapusta czy grzyby bez dodatku mięsa, są także częstym nadzieniem krokietów. Krokiety można oczywiście jeść same, polane np. ketchupem jednak bardzo często podawane są z barszczem czerwonym. Nie zapomnijcie też o konkursie

mecooks
Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą 80

pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,6kg) 100g kaszy bulgur 250g kiszonej kapusty 450g obgotowanych leśnych grzybów 1 małą cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminku 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 3 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć(...)Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać kminek i gotować do momentu miękkości kapusty. 4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, sparzoną kaszę i smażyć jeszcze 5-6 minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.  5. Kaczkę napełnić farszem

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania