grzyby - 15226 przepisów (strona:329/1016)

Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem 119

rosołu drobiowego 1 łyżeczka lubczyku 100 g ryżu ekologiczna przyprawa w płynie 100 g pomidorków koktajlowych 100 g wędliny 2 szalotki 2 marchewki oliwa z oliwek śmietana sól Przygotowanie Grzyby moczymy(...)gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy passatę i łyżkę koncentratu, chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień dodajemy grzyby, lubczyk, wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości, często mieszając. Do smaku doprawiamy ekologiczną przyprawą w płynie. Pomidorki kroimy na pół, szalotki na ćwiartki, marchew kroimy w słupki. Przekładamy

R'n'G Kitchen
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 214

rozpuszczamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz, smarujemy dokładnie musztardą i odstawiamy do wystudzenia (w tym czasie musztarda się wchłonie). Grzyby wrzucamy do blendera lub ścieramy na tarce. Masę grzybową wrzucamy na suchą patelnię(...)smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystudzenia. W oryginale było, by rozwinąć folię spożywczą ułożyć na niej plastry szynki na zakładkę, na nich rozsmarować grzyby, ułożyć mięso i wówczas wszystko razem ciasno zwinąć. Pakunek włożyć na ok.20 minut do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy, odwijamy z folii i przekładamy na rozwinięte ciasto francuskie, zwijamy bardzo

Smaczne Zdrowe
Bigos z brukselki 133

suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy(...)kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół. Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody w sobie mają. Dodajemy brukselki, zalewamy gorącym bulionem warzywnym (w trakcie podlewamy wodą) i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wsypujemy kminek

R'n'G Kitchen
Rosół wegetariański 138

łyżki posiekanej natki z pietruszki kilka sztuk suszonych grzybów kilka ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki sosu sojowego szczypta kurkumy 1 łyżeczka oleju sól do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i opalamy na ogniu. Marchew i pietruszkę obieramy. Przekładamy do garnka razem z cebulą. Dodajemy czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy sos sojowy oraz kurkumę

Moja smaczna kuchnia
BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty 121

przyprawy na barszcz biały : 2 litry wywaru jarzynowego kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 szklanka wody ok. 1 - 1,5 szklanki dobrego zakwasu pszennego na żur 1/2  - 3/4 szklanki śmietany 36% 1-2 ząbki czosnku sól do smaku Przygotowanie barszczu białego-przepis krok po kroku: Krok 1. grzyby dokładnie opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć około 30 minut(...)ugotować wywar jarzynowy przecedzić zakwas na żur dokładnie wymieszać z mąką Krok 2. W garnku zagotować wywar jarzynowy, wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz dobrze wymieszany żur-gotować kilka minut.. Barszcz zabielić śmietaną i doprawić czosnkiem przetartym z solą chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia. *Zakwas na żur dolewać stopniowo, kontrolując smak barszczu. Barszcz podawać z wkładką z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 138

boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych 2 liście laurowe 3 ziela angielskie olej rzepakowy Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuje aż będą miękkie, około 40 minut. Marchew, ziemniaki obieram i kroję(...)smażę. Dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam półtora litra wody, dodaje paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję pokrojona kapustę kiszoną, grzyby i dalej gotuję z 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, natką

wesoła kuchnia
Sałatka z grzybkami marynowanymi – pyszna i prosta 283

kukurydzy konserwowej około 150 g grzybów marynowanych – leśnych lub pieczarek 2 łyżki majonezu około 100 g ogórków konserwowych 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z marynowanymi grzybkami Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone jajka kroję na mniejsze kawałki. Ogórki kroję w drobną kostkę, odsączone grzyby również kroję na mniejsze kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Kapusta wigilijna 150

Kapusta z grzybami (suszonymi i mrożonymi) oraz dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej. Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole 🙂 Można dodać więcej grzybów. U mnie zazwyczaj ilość grzybów zależy od tego

Bullio
Sałatka śledziowa „do wódki” 201

śledziową „do wódki”: 5 płatów śledziowych matiasów słoik około 200 ml grzybów leśnych marynowanych w occie 3 duże ogórki konserwowe 2 średnie cebule olej pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Następnie osuszamy je i kroimy na kawałki. Cebule drobno siekamy, grzyby jeśli są większe przekrawamy na pół, ogórki kroimy w dość grubą

e-PrzepisyKulinarne
Wegański bigos z fasolą 155

będzie lepszy, ale z rozsądkiem!  Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy  Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie: pietruszka, seler(...)Przygotowanie: Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3h.  W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy. Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i opcjonalnie pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 2 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i fasolę. Zalewamy 3 szklankami wody. Doprawiamy. Gotujemy przez

Czarnawisienka
Czwartek: Kurczak w kuskusie i jarmużu 130

temperaturę i wsyp do niego cebulę z czosnkiem i smaż mieszając 5 minut. Krok 3 Dodaj do cebuli grzyby, zwiększ temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu aż grzyby lekko się przysmażą. Krok 4 Wsyp kuskus do rondla, zamieszaj całość i praż przez minutę. Umyj jarmuż i dołóż do kuskusu. Wmieszaj w kaszę. Smaż do momentu aż jarmuż

Niedzielny kucharz
Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka 222

Składniki: 2 litry wody 300-400 ml zakwasu na barszcz z mąki żytniej* 50 g suszonych prawdziwków (najlepiej same kapelusze) sól, pieprz do smaku Dodatkowo ugotowane osobno całe ziemniaki. Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut od zagotowania(...)Kiedy są miękkie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a wywar przecedzamy przez sitko. Wywar z powrotem stawiamy na małym ogniu, wlewamy zakwas na barszcz i mieszając zagotowujemy. Do barszczu dodajemy grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiedy barszcz jest już na talerzu, wkładamy do niego 3-4 ziemniaki. *Dla tych, którzy chcieliby zrobić zakwas sami, podaję przepis. To dokładnie

Trzeci talerz
Zupa grzybowa z ziemniakami 150

Wielbiciele grzybów, jeśli jeszcze są gdzieś do zdobycia grzyby, do kupienia na straganach lub jeśli macie je zamrożone to polecam na zakończenie tej jesieni pyszną, grzybową zupę. Jest syta bo z ziemniakami i z pyszną, chrupiącą grzanką. Myśmy się nią zajadali 2 dni i było nam malo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kremowe risotto z borowikami. Więcej smaku z grzybów wycisnąć się nie da [PRZEPIS] 135

znamy bardziej grzybowej potrawy z grzybów niż klasyczne włoskie risotto z borowikami. Właśnie teraz, gdy są one świeże, jest najlepszy czas, by je sobie ugotować. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 100 gramów ryżu arborio do risotto, masło, oliwa, trzy dorodne borowiki, średnia cebula, niepełna szklanka białego wina, około dwóch szklanek bulionu warzywnego, 100 ml słodkiej śmietanki, garść startego parmezanu, świeża natka pietruszki(...)czarny pieprz. Ilość na dwie porcje. Zrób tak: na mieszance oliwy z masłem przesmaż drobno poszatkowaną cebulę z pokrojonymi w plasterki grzybami. Gdy lekko się zarumienią, wsyp ryż, wymieszaj aż ziarna oblepią się tłuszczem, wlej wino, poczekaj aż prawie całe wsiąknie w ryż i odparuje, następnie porcjami wlewaj bulion do czasu aż ryż zrobi się miękki, ale nadal będzie stawiał

Kulinarna Polska
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 157

kapustą i pieczarkami duszone  na swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku

Pieprzyć z Fantazją