grzyby - 15226 przepisów (strona:336/1016)

PIZZA Z BOCZKIEM, PODGRZYBKAMI I SERKIEM MASCARPONE 194

boczku (pociętego w małe paseczki), 150 g tartej mozzarelli, 6 większych podgrzybków, 100 g mascarpone. Składniki sosu: 4 łyżeczki mascarpone, odrobina wody, sól, szczypta pieprzu chili cayenne, oregano. Przygotowanie: Grzyby oczyszczam, kroję w plastry. Mascarpone mieszam z wodą do uzyskania gładkiego sosu, doprawiam do smaku przyprawami. Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszam(...)wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam boczek i grzyby.  Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół

JejKuchnia
Kotlety mielone z dynią i grzybami 116

Dostałam trochę grzybów – za mało do suszenia czy marynowania, ale akurat w sam raz by zrobić pyszny obiadek Podsmażyłam je na maśle klarowanym z cebulką czerwoną, wymieszałam z serem i włożyłam do mięsa mielonego, a z reszty zrobiłam sosik na śmietance. Wyszło przepysznie, dlatego dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania Składniki na 12 kotlecików: – 1kg mięsa mielonego(...)około 20-25 minut. W tym czasie robimy sos:) Drugą połówkę cebuli czerwonej pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego, dodać pokrojone w kostkę grzyby, smażyć przez około 5-10 minut, dodać śmietankę, przyprawić, wymieszać, zagotować. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, wymieszać, kiedy ser całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia. Kotleciki

Smaki Armine
Tradycyjny tatar wołowy 118

łyżki wody – 1 łyżka oleju – sól, pieprz – 2-3 posiekane ogórki kiszone poleca Ci przepis na ogórki kiszone – pół cebuli – kapary – ewentualnie marynowane grzyby – pieczywo i masło do podania Przygotowanie : Mięso posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie. Do mięsa dodaj jedno żółto, olej, odrobinę wody i sól oraz pieprz(...)talerzu uformuj tatar i zrób wgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki

nietylkopasta.pl
Skrzydełka kurczaka z warzywami (danie jednogarnkowe) 93

boczniaków 600 g ziemniaków 1 szklanka mrożonego groszku 2 duże pomidory malinowe 200 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy w paski(...)Ziemniaki kroimy na większe kawałki. Czosnek rozgniatamy. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy w kostkę. Skrzydełka lekko oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu lekko szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy grzyby, ziemniaki, groszek, pomidory i mięso. Dolewamy bulion wymieszany z przyprawą, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 40 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Rydze w sosie winno – śmietanowym 187

można zastąpić zwykłą cebulą) Świeżo mielony czarny pieprz Świeżo otarta gałka muszkatołowa Sól Świeżo otarty parmezan Posiekana natka pietruszki Makaron spaghetti Spaghetti z rydzami w sosie winno-śmietanowym Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, dobrze myjemy i kroimy na paski o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz(...)opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Na talerze nakładamy makaron, sos, posypujemy parmezanem i natką pietruszki i gotowe. Inne przepisy z grzybami w roli głównej znajdziecie tutaj: CURRY Z BOCZNIAKAMI , PANIEROWANE BOCZNIAKI, ZUPEŁNIE WYJĄTKOWA ZUPA GRZYBOWA ZUPA Z PRAWDZIWKÓW NA RIESLINGU Bon appetit

Kate's Kitchen
Kanie a’la pizza 93

Smaczny sposób na przygotowanie tych pysznych grzybów. Składniki 6 sztuk kani 1 litr mleka 3,2% mąka 4 jajka bułka tarta masło do smażenia ketchup 1 strąk papryki marynowanej 1 pomidor malinowy 100 g czarnych oliwek 150 g szynki konserwowej 100 g startej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie Grzyby oczyszczamy, usuwamy trzpienie, moczymy w mleku przez około godzinę. Następnie osuszamy

R'n'G Kitchen
Pulpeciki drobiowe w sosie kurkowym 128

pulpecików (w wersji bez glutenu ryżowa) 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego Sos: 200 g kurek 200 ml śmietanki (tłustej) 1 ząbek czosnku masło klarowane lub oliwa do podsmażenia grzybów sól, pieprz, kurkuma natka do oprószenia dania Wykonanie: Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso(...)posypać natką. Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną białą, pęczak), ryż (najlepiej pełnoziarnisty) i sezonową surówkę. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne obiady z grzybami

Rodzinka w kuchni
Marynowane maślaki wg Aleex 135

grzybkami, które przyrządziłam trochę nietypowo, według przepisu z kwestii smaku. Koniecznie wypróbujcie, bo są naprawdę pyszne. Składniki: • 2 kg małych maślaczków (lub innych grzybków) • 1 cebula Zalewa octowa do grzybów marynowanych: • 4 szklanki wody • 1 szklanka octu 10% • 2 łyżki cukru • 2 łyżeczki soli • 8 ziaren ziela angielskiego • 4 liście laurowe • 1 łyżka gorczycy • 1 łyżka ziaren pieprzu Sposób przygotowania(...)Przygotować zalewę octową: w garnku zagotować wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz. 4. Zagotować duży garnek z wodą, wrzucić grzyby i cebulę, obgotować przez ok. 5 minut. 5. Odcedzić maślaczki i cebulkę, włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości. 6. Zalać

W mojej kuchni
Schab na plackach ziemniaczanych z sosem kurkowym 128

zapowiadało,że w tym roku będa grzyby. Gorące i suche lato i taka sama jesień. Tym bardziej z dziką rozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie!  SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia cebula(...)obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę, Kurki czyścimy, na patelnię dajemy masło, posiekaną drobno pozostałą część cebuli, pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik

Kopystką po garach
Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami 161

Kurki: 1. Kurki oczyść i większe z nich pokrój na mniejsze części. 2. Podsmaż grzyby na oleju z solą i rozmarynem do miękkości grzybów. Sos majonezowy: 1. Zmieszaj majonez z pieprzem. Całość: 1. Usmaż plastry boczku na chrupko. 2. Bułki przekrój na pół w poprzek i podgrzej na suchej patelni. 3. Dolną część bułki posmaruj musztardą i ułóż garść

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grzybki marynowane 109

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Grzybów w lesie, w moich rejonach jeszcze niedużo ale pierwsze już zebrane :) Decyzja podjęta, że będą marynowane.   Zalewa nie jest bardzo kwaśna, dobrze doprawiona a grzybki smakują wyśmienicie Składniki; Grzyby, u mnie to głównie borowiki i kilka maślaków Liść laurowy Ziele angielskie Opcjonalnie gorczyca

W garach u Gosi
Zalewajka łódzka 163

większa laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula 2 marchewki kawałek korzenia pietruszki 0,5 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 2 suszone grzyby barszcz(...)biały/zakwas (ok. 500ml) sól, pieprz Jak przygotować łódzką zalewajkę?  Do garnka włożyć kiełbasę i zalać około 1 lirem wody. Dodać cebulę, pietruszkę, obrany czosnek, listek laurowy, suszone grzyby, majeranek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie.  Gdy warzywa będą ugotowane stopniowo dolewać zakwas

Codzienne Gotowanie
Gulasz wołowy 93

kaszy gryczanej i parmezanu. Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 3/4 cup Czerwonego wina wytrawnego 1 tsp Suszonego rozmarynu 4 Ząbki czosnku Masło klarowane (do smażenia) Sól(...)skarmelizowały i żebyśmy uzyskali brązowy kolor. Odstawiamy na bok. Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso (nie myjemy jeśli pozostały jakieś lekko przywarte fragmenty mięsa) podsmażamy szalotkę i grzyby, a po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze jakieś 30-45 sekund, następnie wlewamy wino i mieszamy, by wszystkie wszystko co przywarło odkleiło się od patelni (technika

Oslov.
Carbonara z grzybami i parmezanem 202

dzisiaj szybka kolacja, carbonara z grzybami i parmezanem i…Oczywiście w carbonara nie może zabraknąć pietruszki. Przepis na carbonara jest bardzo łatwy. Danie jest gotowe w dosłownie 30 minut. Ostatnio oglądałam w telewizji, że powraca moda na kupowanie gotowych dań. Nigdy nie byłam fanką kupnego jedzenia z supermarketu, tym bardziej teraz, kiedy wiem, że dobry obiad lub szybka kolacja(...)dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Dodaj resztę masła. Postaw garnek na kuchni i wbij jajka. Mieszaj aż jajka równomiernie się zetną. Dodaj grzyby i parmezan. Wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze, posyp resztą pietruszki i parmezanowymi wiórami. Smacznego! The post Carbonara z grzybami i parmezanem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami 268

kroimy cebule i podsmażamy na maśle na złoto. Pieczarki kroimy w grubą "kostkę" i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy do miękkości grzybów często mieszając. Doprawiamy pieczarki (po ok. 1/2 łyżeczki soli oraz pieprzu - lub według uznania). Przesmażone grzyby dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Następnie gulasz doprawiamy szczyptą tymianku, majeranku oraz słodkiej papryki. Możemy także

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania