grzyby - 15226 przepisów (strona:328/1016)

Pęczotto ze szpinakiem i grzybami 147

odmiany zamiast ryżu arborio - kasza pęczak w wywarze warzywnym. Dodatek grzybów uczyni nasz obiad bardziej treściwym.… Czytaj dalej Pęczotto ze szpinakiem i grzybami

Pij soki wyciskane
Domowy obiad na sobotę 131

olej kokosowy do smażenia Woke to proste danie na obiad ale wymaga dużo krojenia. Przyrządzanie woke zacznij od warzyw. Marchewkę pokrój w cienkie słupki. Brokuły podziel na małe różyczki. Grzyby i chili pokrój na talarki. Imbir i czosnek bardzo drobno pokrój. Groszek cukrowy i dymkę potnij w piórka. Pak choi potnij w cienkie paski. Białą część warzywa możesz pokroić(...)warzywa szybko „więdnie”, więc nie ma potrzeby aby cienko ją kroić. Rozgrzej kokosowy olej w woke lub patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojony imbir, czosnek, chili i grzyby. Smaż w wysokiej temperaturze, aby pieczarki ładnie się zrumieniły. Następnie dodaj marchewkę i brokuły. Ważne jest aby smażyć poszczególne składniki chronologicznie pod względem ich twardości. Te, które są miękkie

codojedzenia
Pasztet z ciecierzycy 160

Składniki: 240 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 1 cebula 2 jajka 70 g płatków owsianych 20 g grzybów suszonych sól, pieprz curry, chili słodka papryka Przygotowanie: Grzyby namoczyć na … Czytaj dalej Pasztet z ciecierzycy

czarrna od kuchni
Pasztet żurawinowo-pistacjowy 115

selery 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 150 g ryżu risotto lub kaszy jęczmiennej 100 ml białego wina 500 ml wywaru z warzyw 200 g mieszanych grzybów leśnych 100 g pistacji 100 g migdałów 125 g sera Cheddar (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową) 1 świeże czerwone chili 1 cytryna 2 gałązki świeżej szałwii 2 gałązki świeżego(...)całkowitego wchłonięcia, około 20 minut. Mieszaj tyle, ile możesz - dzięki temu będzie kremowy. Gdy ryż będzie już al dente, przenieść do miseczki, aby ostygł. Rozgrzej piekarnik do 190ºC Smaż grzyby leśne w niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu przez 5–10 minut, aż zaczną chrupać. Przyprażyć na patelni orzechy, a następnie rozbij je na grube kawałki lub rozdrobnij

Apetyt na Zielone
GRZYBY W GALARECIE 80

żelatynę. Wystudź 250ml rosołu wymieszaj z grzybowym nadzieniem do foremki wlej połowę pozostałego rosołu (125ml) i wstaw do lodówki do stężenia gdy galaretka stężeje nałóż na nią rosół z grzybami – wstaw do lodówki do zastygnięcia gdy masa zastygnie wlej do foremki pozostały rosół i ponownie wstaw do lodówki do stężenia przed podaniem wstaw foremkę na chwilę do ciepłej wody(...)galaretka przy ściankach foremki się rozpuści i bez problemu przełożysz ją na talerz Smacznego! *galaretkę możesz podać np z sosem śmietanowym z koperkiem i szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł GRZYBY W GALARECIE pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie 92

wracać do beztroskich czasów i smaków dzieciństwa. Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie Czas przygotowania: 60 minut Składniki: pęczek włoszczyzny 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 suszone grzyby 6 białych surowych kiełbas 200 ml pszennego zakwasu 1 szklanka serwatki 200 ml śmietany sok z kiszonej kapusty do smaku sól pieprz 1 łyżka majeranku   Dodatkowo: 4 jajka(...)ugotowane na twardo 4 ugotowane ziemniaki Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, warzywa kroimy na mniejsze części i wkładamy do sporego garnka. Zalewamy ok 1,5 litra wody, dodajemy, grzyby, ziele i listki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie wkładamy do zupy surową kiełbasę i parzymy ją na małym ogniu przez 20 minut. Temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni. Po upływie tego

Kulinarne przygody Gatity
Żurek z pieczarkami i jajkiem zapiekanym 97

drobno i przesmażam w garnku, dodaję boczek pokrojony, szynkę i chwile smażę . Wlewam bulion, dodaję marchewkę, wlewam zakwas na żurek i gotuję 20 minut. Potem dodaję kiełbasę pokrojoną, suszone grzyby, czosnek sprasowany i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję śmietanę i majeranek roztarty. Nie solę zupy bo szynka jest słona. Grzyby nie moczę wcześniej bo pieczarki mają

wesoła kuchnia
Przechowywanie żywności - rób to dobrze 124

kwiaty - przytnij ich łodygi, włóż do wody, przykryj plastikowym woreczkiem i wstaw do lodówki, dzięki czemu zachowają świeżość tydzień, a nawet dłużej. Pamiętaj tylko, aby codziennie zmieniać im wodę! Grzyby trzymaj zawsze w papierowych woreczkach, ponieważ plastik nie przepuszcza wilgoci, przez co grzyby szybko gniją. Jak pisałam, chłód przedłuża trwałość większości warzyw i owoców - są jednak wyjątki: banany

Z notatnika dietetyka
Klopsiki w sosie grzybowym 102

muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz maka do obtoczenia olej do smażenia sos: 1 szklanka bulionu (warzywny, drobiowy) 1 kopiasta łyżka mąki 1 łyżka masła 100ml śmietanki 300g grzybów (u mnie mrożone borowiki) tymianek sól pieprz Mięso zmielić razem z cebulą. Dodać kaszę mannę, koncentrat pomidorowy, mleko, wymieszać, doprawić do smaku. Z masy formować nieduże kulki, obtaczać w mące(...)głębokiej patelni rozgrzać olej, wykładać klopsiki i smażyć na brązowy kolor z obu stron. Grzyby  pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię do klopsików. Osobno podprażyć mąkę z masłem, zalać bulionem, wymieszać żeby nie było grudek, wlać śmietankę, doprawić do smaku, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą

Obiad gotowy
Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną podane z sosem pieczarkowym 91

roku na Boże Narodzenie postanowiłam zrobić "inne" gołąbki. Przyznam się, miełam obawy co do smaku, ale wyszły naprawdę bardzo dobre. Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty(...)pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka oleju sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy warzywne kostki rosołowe 2 duże główki białej kapusty 2 l wywaru z gotowania grzybów (opcjonalnie) Na sos: 1 kg pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju 200 g  śmietany 30% sól i pieprz W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości

Krylowa Kuchnia
Farfalle w sosie kurkowym ze schabem 79

makaron uwielbiam i kocham całym moim serduszkiem to już wiecie, ale kocham też grzyby-wszystkie bez wyjątku, choć kurki znajdują szczególne miejsce w mym serduszku. No ale koniec tych wywodów miłosnych, przejdźmy do kuchni. Połączyłam te moje "uwielbiane" i wyszło ekstra danie, co prawda musiałam dołożyć schabu (inaczej miłość małżeńśka by ucierpiała), ale potrawie to nie zaszkodziło(...)patelni aż nabierze złotego koloru. Schab przełożyć n patelnię z cebulą i kurkami, patelnię od schabu deglasować 0.5 l zimnej wody, a następnie płyn wlać do patelni ze schabem, grzybami i kurkami., dodać sól i pieprz.Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie dodać śmietankę i zredukować ją aż sos stanie się gęsty, na końcu dodać do sosu

Krylowa Kuchnia
Kwaśnica 87

wędzonego surowego boczku 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka oraz boczek pokroić na części, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kminek, liście laurowe, ziela angielskie, jałowiec(...)suszone grzyby. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do garnka dołożyć kiszoną kapustę (nie płukać jej, a jeśli trzeba, to pokroić), wlać także sok z kapusty. Gotować 40-60 minut, do czasu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć boczek i po przestudzeniu pokroić go w kostkę, ponownie dodać do zupy. Na koniec wsypać roztarty w dłoniach

niecodziennikpary
Gulasz wołowy 87

minął nam dzień. Składniki na gulasz wołowy 500 g mięsa wołowego na gulasz 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 ząbki czosnku 3-4 suszone grzyby 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne(...)przełożyć do rondla z grubym dnem, a na patelni podsmażyć cebulę, czosnek z dodatkiem kminku, słodkiej i ostrej papryki, po czym dodać do mięsa. Do garnka wlać bulion, dodać grzyby, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i rozgniecione owoce jałowca. Mięso dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, do miękkości (ok. 2 godzin). Od czasu do czasu potrawę przemieszać

niecodziennikpary
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem 78

miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka papryki w proszku 1 / 4 łyżeczki chili Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby mun zalać gorącą wodą, odstawić do napęcznienia na 15 minut. Odcisnąć, pokroić w paski. Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Ananasa osączyć(...)garnka, a na patelni obsmażyć paprykę, następnie przełożyć ją do mięsa. Postawić na średnim ogniu, wlać pomidory w puszce oraz przygotowany wcześniej sos, dodać pędy bambusa, imbir i grzyby mun. Gotować pod przykryciem 20 minut, wsypać kawałki ananasa i gotować kolejne 10 minut. Kurczak słodko-kwaśny z ananasem nabierze głębszego smaku, gdy doprawi się go do smaku sosem sojowym

niecodziennikpary
Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) 104

szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te: Drożdżowe paszteciki z mięsem Paszteciki na przyjęcie – z serem, papryką i pieczarkami Kapuśniaczki, czyli paszteciki z kapustą i grzybami Składniki: 2 litry wody 500 g buraków + 2 opakowania suszonych buraczków Amkez (wzbogacają smak) włoszczyzna: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, pół selera, 1 cebula i kawałek pora(...)liście laurowe 3-4 ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 1-2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru do smaku (opcjonalnie, suszone buraczki dają słodkawy posmak) kilka suszonych grzybów 1 małe jabłko 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu 1 łyżeczka majeranku świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Wkładamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania