grzyby - 15226 przepisów (strona:323/1016)

Soczewiaki – pieczone pierogi z soczewicą 72

szybko ciasto (ja do soczewiaków dodałem ciemnej mąki chlebowej). Farsz jest mega prosty i nawet nie ma się nad czym specjalnie rozpisywać: ugotowaną soczewicę trzeba wymieszać z pieczarkami (lub grzybami leśnymi) przesmażonymi z cebulą. Soczewiaki można usmażyć w głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach(...)oleju na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu do momentu aż zmięknie – 5 minut. Dodaj pokrojone drobno pieczarki. Smaż do chwili aż odparuje woda z grzybów. Krok 2 Przesyp soczewicę do szerokiej misy. Rozgnieć widelcem część ziarenek. Dodaj grzyby i cebulę oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Krok 3 Przygotuj

Niedzielny kucharz
Wegańskie grillowanie 59

przystawki w tajskim stylu. W tym celu pokrój pół kilograma boczniaków w zgrabne paski, wrzuć je najpierw do miski i skrop olejem, dodając odrobinę pieprzu i soli. Potem przełóż grzyby na mocno rozgrzaną płytę i grilluj. To zajmie ci około 10 minut. W tym czasie przygotuj sos. Posiekaj drobniuteńko jedną trawę cytrynową, wsyp ją do małej miski i dodaj(...)limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczyptę papryki chili lub niewielki kawałeczek świeżej i łyżeczkę brązowego cukru.  Przygotowane na grillu grzyby przełóż do miski, dodaj sos i pokrojoną cieniutko szalotkę, wszystko wymieszaj, przełóż na półmisek i podawaj. Tofu w roli głównej Po takiej przystawce wszyscy biesiadnicy będą się zastanawiać, czy jeszcze coś bardziej pysznego może pojawić się

Blendman
PODUDZIA Z KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM 44

Podudzia z kurczaka w sosie własnym to jeden z naszych ulubionych obiadów . Podane z ziemniakami i tartymi buraczkami smakują wybornie. Do sosu dorzucam też kilka suszonych grzybów, przez co smak sosu jest jeszcze bardziej intensywny. Mięso jest pyszne, miękkie i kruche. Tak naprawdę jest to moje wspomnienie z dzieciństwa, klasyka niedzielnego obiadu na przemian z kotletami schabowymi ;) Znacie to danie(...)sosie własnym - składniki: * 6 podudzi z kurczaka * sól * pieprz czarny mielony * papryka słodka mielona * przyprawa do kurczaka * olej do smażenia * 3 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * garść grzybów suszonych * opcjonalnie 2 łyżki mąki wymieszane w pół szklanki wody do zagęszczenia sosu Wykonanie: Mięso z kurczaka natrzeć z obu stron solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i przyprawą do kurczaka

Zrób to smacznie
Roladki w sosie musztardowo- pieczarkowym 97

strony na rozgrzanym oleju. 4.    Roladki się smażą a my robimy sos, cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Pod koniec smażenia grzybów, sos zagęszczamy mąką pszenną ( jedna łyżka) rozrobioną z musztardą oraz śmietaną, hartując wlewamy do grzybów

Kulinarna Chwila
Bezglutenowe tagliatelle ai funghi porcini 78

Byłem w górach i nazbierałem grzybów. konkretnie borowików. Mających opinię tych najbardziej aromatycznych, choć sporo kucharzy jest #teampodgrzybek :) Znalazłem kilka, szczęśliwie zdrowe, więc pozostało z nich zrobić danie, w którym te kilka w zupełności wystarczy. Do głowy przyszli mistrzowie fast-foodu Włosi i ich proste dania. Danie genialne w swej prostocie. Zamiast makaronu pszennego użyłem ryżowego, gdyż jest to taki(...)symbol kryzysu powstały w sytuacji niedostatku ryżu w Tajlandii. Składniki: - makaron ryżowy wstążki - własnoręcznie zebrane borowiki - w sklepie są za drogie  - jakaś śmietana - sól - pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy, kroimy w kawałki i podsmażamy na patelni. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy. Sól i pieprz to jest to, co w tej prostocie stanowi o smaku tego dania, także dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 52

mielonego z szynki wieprzowej 150 g ryżu 500 g kapusty białej 250 g pieczarek 1 cebula 1 jajko sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego Sos: ok. 100 g suszonych grzybów 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku Przygotowanie 1. Kapustę obrać z wierzchniej warstwy, która jest zwiędnięta lub uszkodzona. Resztę zetrzeć(...)farszu uformować kulki o dowolnej wielkości, a następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. 7. Przygotować sos: cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie masła. Następnie dodać suszone grzyby, szczyptę soli oraz pieprzu i dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając. 8. Śmietankę 30% i śmietanę 18% wymieszać ze sobą. Do mieszanki śmietan dodać łyżkę grzybów z cebulą, wymieszać

Alle Dobre!
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 55

porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka masła – 1 łyżka oleju – 1 łyżka majeranku – 1/2 łyżeczki kminku – 1 liść laurowy – 2 ziela angielskie Cebulę kroimy w kosteczkę(...)dużym garnku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dokładnie je obsmażamy. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy 500ml gorącego bulionu i zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby (większe możemy połamać), przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz

Be Fit Be Strong
Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym... 81

piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie babkę trochę wystudzić. Prawdziwki lub pieczarki pokroić, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, gdy grzyby są usmażone dodać śmietanę, pieprz mielony, sól, natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia. Babka smakuje również później

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety wysepki 120

się nam mięso robimy pierzynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3.    Grzyby rozkładamy na upieczonych kotletach. 4.    Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. 5.    Do jajek dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty(...)oraz majonez. 6.    Masę jajeczną wykładamy na grzyby. 7.    Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C 8.    Kotlety gotowe. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Wieprzowina po syczuańsku. Przepis na pyszne danie chińskie 128

ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru – około 3 cm, 1 papryka czerwona papryczka chili – danie powinno być pikantne, ilość należy dobrać jednak według własnych upodobań, garść suszonych grzybów mun, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka dobrego ketchupu łyżeczka miodu 2 łyżki octu łyżeczka przyprawy curry, 2 łyżki octu ryżowego lub zwykłego, 4 łyżki sosu sojowego, Sól, Olej. Jak zrobić wieprzowinę(...)odrobiną soli na pastę. Smaż cały czas mieszając przez pół minuty – to zaromatyzuje olej, który później nada smaku całemu daniu. Dorzuć posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki i grzyby, które wcześniej należy zalać wrzątkiem, następnie moczyć przez minimum pół godziny, odcedzić i pokroić w paseczki. Smaż wszystko na dużym ogniu, często mieszając przez 3-4 minuty, na koniec

Kulinarna Polska
Ziemniaki "Ideał" przysmak kuchni belgijskiej 71

Chcecie najpyszniejsze i najszybsze ziemniaki pod słońcem?, no to proszę bardzo. Przepis pochodzi z książki Bołotnikowej i Wapielnika "500 potraw z ziemniaków". Musicie mieć do dania grzyby, najlepiej świeże ale jak nie ma to i mrożone będą idealne. Będzie szybko i bardzo smacznie. To idealne danie samodzielne ale i jako dodatek do mięs będzie idealne. Ziemniaki(...)grzybami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Soczewiaki 98

ziemniaków, a dwa, że jutro jadę na spływ tratwą w Dolinie Biebrzy, dlatego wybór padł na danie ze starych ziemniaków i z tamtego regionu. Składniki: - "wczorajsze" ziemniaki -  mąka - grzyby - soczewica zielona Wykonanie: Ziemniaki ugniatamy mieszamy z mąką w stosunku 4:1. Czyli dzielimy je na 4 części, wyciągamy jedną i na to miejsce wsypujemy tyle samo mąki. Ugniatamy(...)dobrze, ewentualnie dodając mąkę. Soczewicę gotujemy i podsmażamy z pokrojonymi grzybami. Moje soczewiaki trochę przypominają pierogi, bo ja robiłem kółko z ciasta, nakładałem trochę farszu i składałem zlepiając, ale można wkładać między dwa kółka.  Tak przygotowane formy wkładamy do piekarnika, który to piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Generalnie nie więcej raczej niż 20 minut, ale sprawdzajcie

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa tajska Tom yum z kurczakiem 73

Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem - jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, w kilka minut stawia na nogi.     Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem , trawą cytrynową, listkami kaffir, czosnkiem, grzybami, chili i cukinią. Zupa doprawiona sosem rybnym, sojowym i sokiem z limonki, z dodatkiem mleczka kokosowego i posiekanej kolendry. Bardzo łatwy przepis. Tajska zupa Tom yum z kurczakeim Kuchnia azjatycka(...)limonki kaffir 3 ząbki czosnku, posiekane około 3cm kawałek galangalu, pokroić w plasterki 1 tajska papryczka chili, pokroić w plasterki 1 łyżka tajskiej pasty Tom yum około 150g świeżych grzybów (np. shimeji, boczniaki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego  200g krojonych pomidorów z puszki 1/2 małej cukinii, pokroić w półplasterki około 150-200g mleka kokosowego

Moja Książka Kucharska
Gulasz wieprzowy z grzybami 69

Gulasz wieprzowy z grzybami suszonymi . 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, 2 - 3 cebule, 2 – 3 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 2 owoce jałowca, 30 - 40 g suszonych grzybów, sól, cukier, pieprz, 250 ml bulionu, tłuszcz do smażenia, łyżeczka soku z cytryny, Mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety(...)Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę razem dusić. Cebulę przełożyć do garnka z mięsem. Wlać bulion i tyle wody, aby mięso było przykryte. Dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec, wsypać pokruszone grzyby i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby wlać trochę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Podałam z pęczakiem. talerz

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania