grzyby - 15226 przepisów (strona:316/1016)

Kupuj lokalne produkty spożywcze 93

porach roku, może być niedostępność pewnych towarów poza sezonem. Jest na to jednak kilka sposobów. Po pierwsze, zamrażaj! Możesz mrozić owoce sezonowe, mięso, wędliny, garmażerię, a nawet niektóre grzyby. Jeśli podpiszesz pojemniki (wystarczy karteczka samoprzylepna) i dodasz datę zamrożenia, nigdy się nie pogubisz, a będziesz mieć zapasy na parę miesięcy. Po drugie, susz! Możesz suszyć owoce czy grzyby

ProstePesto.pl
Bunion grzybowy z gryczanym ramenem 96

makaron. Ramen to najpopularniejsza zupa w Azji. Przepisów (na tego rodzaju zupy) jest całe mnóstwo. Zapewniam Was, że ten jest też wspaniały! Składniki:  1,5 litra wody 3 grzyby shitake 2 kapelusze prawdziwków lub podgrzybków 2 marchewki ( dałam żółtą i pomarańczową) spory plaster selera kawałek pora mała cebula anyż szczypta cynamonu imbir 2 cm wielkości kciuka 1 łyżeczka(...)soli himalajskiej  pieprz do smaku 1-2 łyżki sosu sojowego olej makaron ramen gryczany 1 kapusta bok choy cząstka cytryny Przygotowanie:  Grzyby wymyć pod bieżącą wodą dodać do garnka i zalać wodą. Odstawić na 20 minut. Obrać warzywa. Marcheki przkroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka pora i selera. Dodać anyż i szczyptę cynamonu oraz imbir. Imbir

AZgotuj!
Słonina z grzybami 119

SUROWIEC I PRZYPRAWY  -słonika cienka bez skóry -sól nie jodowana 24 g/kg -czosnek 3 ząbki na kg -suszone grzyby 6-7 g/kg -grzyby można rozdrobnić na proszek bądź zrobić jak ja co widać na pokazanym wyżej zdjęciu. WYKONANIE Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wytrawne babeczki z grzybową sałatką 79

Wytrawne babeczki z grzybową sałatką Szukacie pomysłu na przekąskę na imprezę? Lubicie marynowane grzyby i szybkie sałatki? Jeśli tak, to mam dla Was dziś idealny przepis. Wytrawne babeczki z grzybową sałatką. Tak proste, a jednocześnie tak pyszne. Idealne na różne przyjęcia, imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Sałatka z grzybami w takim wydaniu cieszy się u mnie dużą popularnością. Takie

Słodkie okruszki
Szarpana sparasina 96

Zdjęcie jeszcze z wyjazdu, dlatego bardziej partyzancka stylówa. W każdym razie znalazłem bardzo smaczny grzyb, którym od kilku lat możemy się cieszyć (wcześniej był pod ochroną), który się nazywa siedzuń sosnowy, nazwa łacińska Sparassis crispa. Można zrobić z niego wiele rzeczy, ale samo ugotowanie go, a nawet przygotowanie go z sosem byłoby nudne, dlatego wymyśliłem takie coś, do czego(...)grzyb idealnie się nadaje z uwagi na jego specyficzny wygląd. Postanowiłem poszarpać go na kawałki i przygotować coś na kształt szarpanej wieprzowiny z tym, że posiłkując się jego łacińskim mianem, nazwać to "sparasina" :) Składniki: - siedzuń sosnowy - przyprawa gyros - bułka - cebula Grzyba dobrze czyścimy i gotujemy. Możemy pokroić go na mniejsze kawałki do czyszczenia, bo ostatecznie i tak go podzielimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Bieszczady mniej znane i makaron po Bieszczadzku 112

osób robi :) Takie pesto możecie też sobie zrobić samemu. Po prostu musicie zmiksować liście czosnku niedźwiedziego z olejem. Składniki: - makaron gryczany soba - pesto z czosnku niedźwiedziego - borowiki   Wykonanie: Grzyby kroimy i podsmażamy. Makaron gotujemy i mieszamy z grzybami i pesto

Kryzysowa Książka Kucharska
Zalewajka 115

miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 litry wody 1 butelka zakwasu na barszcz biały 600 g ziemniaków 2 laski dobrej kiełbasy 1 większa cebula 3 ząbki czosnku suszone grzyby 2 łyżeczki majeranku 3 - 4 łyżki śmietany 3 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo: jajka  1. Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie i przekładamy

kruche babeczki
Soczewiaki – pieczone pierogi z soczewicą 113

szybko ciasto (ja do soczewiaków dodałem ciemnej mąki chlebowej). Farsz jest mega prosty i nawet nie ma się nad czym specjalnie rozpisywać: ugotowaną soczewicę trzeba wymieszać z pieczarkami (lub grzybami leśnymi) przesmażonymi z cebulą. Soczewiaki można usmażyć w głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach(...)oleju na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu do momentu aż zmięknie – 5 minut. Dodaj pokrojone drobno pieczarki. Smaż do chwili aż odparuje woda z grzybów. Krok 2 Przesyp soczewicę do szerokiej misy. Rozgnieć widelcem część ziarenek. Dodaj grzyby i cebulę oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Krok 3 Przygotuj

Niedzielny kucharz
Wegańskie grillowanie 101

przystawki w tajskim stylu. W tym celu pokrój pół kilograma boczniaków w zgrabne paski, wrzuć je najpierw do miski i skrop olejem, dodając odrobinę pieprzu i soli. Potem przełóż grzyby na mocno rozgrzaną płytę i grilluj. To zajmie ci około 10 minut. W tym czasie przygotuj sos. Posiekaj drobniuteńko jedną trawę cytrynową, wsyp ją do małej miski i dodaj(...)limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczyptę papryki chili lub niewielki kawałeczek świeżej i łyżeczkę brązowego cukru.  Przygotowane na grillu grzyby przełóż do miski, dodaj sos i pokrojoną cieniutko szalotkę, wszystko wymieszaj, przełóż na półmisek i podawaj. Tofu w roli głównej Po takiej przystawce wszyscy biesiadnicy będą się zastanawiać, czy jeszcze coś bardziej pysznego może pojawić się

Blendman
PODUDZIA Z KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM 74

Podudzia z kurczaka w sosie własnym to jeden z naszych ulubionych obiadów . Podane z ziemniakami i tartymi buraczkami smakują wybornie. Do sosu dorzucam też kilka suszonych grzybów, przez co smak sosu jest jeszcze bardziej intensywny. Mięso jest pyszne, miękkie i kruche. Tak naprawdę jest to moje wspomnienie z dzieciństwa, klasyka niedzielnego obiadu na przemian z kotletami schabowymi ;) Znacie to danie(...)sosie własnym - składniki: * 6 podudzi z kurczaka * sól * pieprz czarny mielony * papryka słodka mielona * przyprawa do kurczaka * olej do smażenia * 3 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * garść grzybów suszonych * opcjonalnie 2 łyżki mąki wymieszane w pół szklanki wody do zagęszczenia sosu Wykonanie: Mięso z kurczaka natrzeć z obu stron solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i przyprawą do kurczaka

Zrób to smacznie
Roladki w sosie musztardowo- pieczarkowym 130

strony na rozgrzanym oleju. 4.    Roladki się smażą a my robimy sos, cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Pod koniec smażenia grzybów, sos zagęszczamy mąką pszenną ( jedna łyżka) rozrobioną z musztardą oraz śmietaną, hartując wlewamy do grzybów

Kulinarna Chwila
Bezglutenowe tagliatelle ai funghi porcini 109

Byłem w górach i nazbierałem grzybów. konkretnie borowików. Mających opinię tych najbardziej aromatycznych, choć sporo kucharzy jest #teampodgrzybek :) Znalazłem kilka, szczęśliwie zdrowe, więc pozostało z nich zrobić danie, w którym te kilka w zupełności wystarczy. Do głowy przyszli mistrzowie fast-foodu Włosi i ich proste dania. Danie genialne w swej prostocie. Zamiast makaronu pszennego użyłem ryżowego, gdyż jest to taki(...)symbol kryzysu powstały w sytuacji niedostatku ryżu w Tajlandii. Składniki: - makaron ryżowy wstążki - własnoręcznie zebrane borowiki - w sklepie są za drogie  - jakaś śmietana - sól - pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy, kroimy w kawałki i podsmażamy na patelni. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy. Sól i pieprz to jest to, co w tej prostocie stanowi o smaku tego dania, także dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska