grzyby - 15226 przepisów (strona:308/1016)

Krokiety Świąteczne 369

mięsa mielonego wołowego1,5 szkl suszonych grzybówsól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia2-3 jajkabułka tartaWykonanie:Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości.Grzyby obgotowujemy z brudu- do czystej wody.Na niewielkiej ilości oleju smażymy  mięso mielone, do momentu(...)będzie różowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę po ugotowaniu, odcedzamy i dokładnie odsączamy z wody ( możemy sobie pomóc gazą ) . Kroimy na desce na drobno.To samo robimy z grzybami. Na woku lub dużej patelni smażymy kapustę z grzybami z 3-4 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy mięso- doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.Warto doprawić

Smaki Edyty
Polędwiczki w sosie borowikowym 203

cebulaząbek czosnkukilka pieczarekgarść borowików suszonych2 łyżki gęstej śmietanyprzyprawy: sól, pieprznatka pietruszkiBorowiki zalewamy niedużą ilością wrzątku i moczymy godzinę, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu grzyby siekamy, zachowujemy wodę z gotowania. Polędwicę myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, obsypujemy pieprzem i solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie smażymy(...)mocno rozgrzanym tłuszczu (po 2 minuty z każdej strony). Polędwice odkładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane

Codzienna kuchnia niecodzienna
„Chińczyk” 357

pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego (przynajmniej)100 g masła50 g suszonych grzybów mun lub shitake4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)6 marchewek3 pietruszki1 duży seler1 por1 brokułszczypiorek4 ząbki czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejolej do smażeniasólPrzygotowanie:Filety z kurczaka umyć(...)kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka

Food Square
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 186

ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg ziemniaków-garść suszonych grzybów-4 pieczarki-2 cebule-2 jajka-mąkę pszenną-bułkę tartą-przyprawę warzywko-olej   Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimyna drobne cząstki.Pieczarki też kroimy na drobne cząstki(...)pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos.Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemyprzez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.  Wystudzone ziemniaki mielimy.   Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce

Maminek kulinarny
Bigos 149

Ugotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać(...)garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina).   W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się

Maminek kulinarny
Bigos Świąteczny i nie tylko 448

bigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny.Zaczynamy: Składniki:2 duże kapusty- biala1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów około 100-150 gr chudego boczku4 kiełbasy1 puszka pokrojonych pomidorów200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowyoliwa do smażenia  sól, pieprz, papryka.Wykonanie:Grzyby obgotowujemy " z brudu" - 2-3 razy zmieniamy wodę, aż przestanie pojawiać się piana.Boczek i kiełbasę kroimy(...)garnka i gotujemy 2-3 razy zmieniając wodę. Po trzecim razie , do garnka nalewamy 1/4 wody dodajemy do kapusty pomidory w puszce, passatę, usmażoną wędlinę oraz drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy dużą  ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i doprawiając.Po tym czasie bigos

Smaki Edyty
Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną 180

Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .PolecamSKŁADNIKI:1 kg filetu z indyka30 dag grzybów świeżych lub mrożonychgarść suszonej żurawiny1 łyżka przyprawy do indyka1 cebulaszklanka wody1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oleju do smażeniasol , pieprz do smakuWYKONANIE:Przygotowujemy  marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej(...)małym ogniu gotujemy  ok 5 min.W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.Danie gotowe podajemy

W kuchennym oknie Ewy
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 137

koniecznie ziemniaczki w mundurkachSkładniki:1 kg kapusty1/2 kg kapusty kiszonej20 dag boczku wędzonegopętko kiełbasy5 żeberek4 marchwiegarść suszonych grzybów3 liście laurowe Kamis5 ziaren angielskich Kamis4 pieprze ziarniste Kamissól do smakuWykonanie:Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą(...)wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami

Z Majeczką w kuchni
Sos Grzybowy 170

wywar lub wodę do podlania ok. 1/2 szklankiCebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek.  Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy

Pasje Jolki
Najprostszy gulasz wieprzowy 230

szynki2 cebule1 marchewkakilka suszonych grzybków3 łyżki śmietany 18%2 łyżki mąki pszennej2 listki laurowe5 kulek ziela angielskiegosólpieprzsmalec do smażeniaWykonanie:Godzinę przed przygotowaniem gulaszu grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mięso kroimy w kostkę o wymiarach mnie więcej 2 x 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę(...)również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku  zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała mięso z 2 centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać wodę z  grzybów. Dodajemy marchewkę, grzyby i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy

Kulinarne przygody Gatity
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 145

łyżka masłasól, pieprznatka pietruszkikromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz(...)tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle).3. Na suchej patelni prażymy czosnek do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i przekładamy mięsa. Na tę samą patelnię wrzucamy grzyby i odparowujemy z nadmiaru wody. Dodajemy cebulę i łyżkę masła, smażymy do zeszklenia cebuli (około 5 minut). Przekładamy do mięsa.4. Do garnka wlewamy taką ilość wody, aby zakryło

My Culinary Art
Opieńka marynowana 100

Grzyby obgotować (ok. 30 minut ) ,odcedzić. Cebulkę  pociętą w talarki lekko obgotować w osolonej wodzie- odcedzić. Zagotować wodę  z cukrem i przyprawami , na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut

Anioły w kuchni
Strudel grzybowy 131

Obraną cebulę, czosnek i grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając masła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować wodę z grzybów. Odstawić do schłodzenia. Ciasto oprószyć mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć na Stolnicę irozwałkować formując kwadrat 40x30. Posmarować ciasto przygotowanym farszem z grzybów zawinąć w rulon zaczynając od krótszego boku i włożyć

Anioły w kuchni
Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. 216

pietruszka 1 cebula 3 goździki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 50 g masła 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej Sól, pieprz Sos grzybowy. 250g pieczarek 3 suszone grzyby 1 średnia cebula 1 liść limonki 50 g masła 1 łyżka mąki 150g śmietany 1 żółtko Sól, pieprz Do garnka włożyć pokrojonego kurczaka,  z wbitymi goździkami ,warzywa(...)przyprawy. Wlać tyle wody ,aby była 5 cm nad kurczakiem. Szybko zagotować ,a potem trzymać na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga. Teraz sos. Ugotować grzyby suszone do miękkości. Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem i grzybami suszonymi oraz

Kulinarny karnet Christophera
Rydze z patelni. 156

pokroić na części. Na patelni rozpuścić masło, kłaść grzyby blaszkami do góry i smażyć 4 minuty. Odwrócić rydze na drugą stronę i smażyć jeszcze parę minut. Na początku grzyby puszczą sok, ale po chwili masło nabierze ładnego złocistego koloru. Posolić dobrze z obu stron i smacznego. Można jeść z grzanką i sałatą, ryżem ,jak i np. polędwicą

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania