grzyby - 15226 przepisów (strona:306/1016)

Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 204

się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż(...)była bardziej miękka, możemy podlać ją wodą i dusić do wyparowania.3. Do cebuli dodajemy filet z kurczaka. Smażymy kilka minut.4. Do składników, które już są w garnku dodajemy grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. 5. Podajemy z dowolnym dodatkiem. U mnie z pełnoziarnistym makaronem

Szefowa kuchni
Przepisy na domowe przetwory 327

cukinii IDżem z cukinii IIDżem z dyniDżem dyniowo-jabłkowyCukinia a'la ananas Cukinia waniliowaInneKeczup z cukinii Leczo z cukiniiPrzecier pomidorowy szybkiPuree z dyni PRZETWORY Z GRZYBÓWGrzyby leśne suszoneMarynowane grzyby Turki marynowanePRZETWORY Z ZIÓŁSyrop miętowySyrop z kwiatów z dzikiego bzuKonfitura z płatków róży

Kuchnia domowa Ani
Świąteczny barszczyk 167

pietruszki i 4 marchewki)1,5 kg burakówwoda pozostała z gotowania grzybów (na uszka)kilka grzybów2 liście laurowe4 ziela angielskiesok z cytryny lub kwasek cytrynowysproszkowany majeraneksól i pieprzPrzygotowanie:Włoszczyznę i buraki obieramy. Marchewkę i buraki kroimy na pół lub na 4 części. Warzywa, oprócz jednego buraka, oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy(...)zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody jak do rosołu).Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Burak, którego wcześniej zostawiliśmy, służy

Zakręcony Widelec
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 235

kamień musi się dobrze nagrzać ( 30  - 45 min)przygotować pozostałe składniki:Pokrojoną w krążki cebulę zeszklić na maśle, bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem.Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem(...)bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec 6-12 min. Po ok 3-4 min wysunąć z pod ciasta papier. Moja

Stare Gary
Krupnik 188

pietruszkisól, pieprzmasłook 2 l wodyprzygotowanieUmyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 1,5 l) dodać opieczoną cebulę i ugotować na nich wywar   - gotować tak długo aż żeberka będą miękkie. Grzyby zalać 1/2 szklanki wody, gotować parę minut.   Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę. Warzywa, za wyjątkiem ziemniaków zalać  wodą(...)były nią całkowicie zakryte  i zagotować. Po ok 10 minutach dodać ziemniaki, gotować aż wszystkie będą miękkie.  Ugotowany wywar przecedzić, wlać do garnka , wrzucić pęczak i grzyby razem z wodą w której się gotowały gotować 20 minut albo do czasu aż kasza będzie miękka. Do ugotowanego wywaru dodać warzywa wraz z wodą w której się gotowały, wymieszać

Stare Gary
Zupa z kurkami 227

Gotować 15 minut.  Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut.  Zupę można zabielić śmietaną. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego

Stare Gary
Farsz do uszek wigilijnych 269

Wigilia nie może się obyć bez uszek :) a  uszka bez farszu. Polecam pyszny grzybowy farsz :) Zapraszam i zaczynamy:Składniki :2 szklanki grzybów suszonych 1 cebula pieprz , sól Wykonanie:Grzyby obgotowujemy z brudu- 2-3 razy zmieniamy wodę. Cebulke kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na maśle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola

Smaki Edyty
Zurek na domowym zakwasie-znakomity 196

samym koncu.Skladniki na zurek z grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 160

jest jednym z najczesciej uprawianym grzybow.Nie wiem czy wartoscia smakowa i zapachowa nie przewyzszaja pieczarek,bo zdrowotna na pewno tak.Jakie to zdrowe grzyby przekonasz sie klikajac tutaj:klik.Ten grzyb o bialym,miekkim soczystym miazszu, powinien byc mlody,starsze okazy staja sie lykowate i wlokniste.Z boczniakow jada sie tylko kapelusze.Znakomicie nadaja sie do smazenia.Dzis propozycja najbardziej znana i popularna boczniak(...)twarde koncowki ogonkow.Jesli musicie je umyc ostroznie z myciem,by nie nasiakly woda od spodniej strony z blaszkami.Straca swoj delikatny smak i aromat.Posolic,posypac pieprzemrozmacic jajko na talerzu Maczac grzyby najpierw w jajku,potem w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka grzybowa 152

maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone ( dowolnie ) grzyby. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek , uduszone grzyby , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę( jeśli będzie zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim

Ostra na Słodko
Uszka wigilijne 639

uszek już ruszyła...a u Was??Składniki;Ciasto;150 g mąki,jajko,ciepła woda,sól,Farsz;80 g suszonych grzybów,30 g czerstwej bułki,bułka tarta,cebula,sól,pieprzWykonanie;Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka.Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno siekamy(...)przyrumieniamy na oleju. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy.Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy grzyby, cebulę i bułkę. Dodajemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. uformowane uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do wypłynięcia. potem jeszcze około 2 minut

Anioły w kuchni
Krokiety Świąteczne 379

mięsa mielonego wołowego1,5 szkl suszonych grzybówsól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia2-3 jajkabułka tartaWykonanie:Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości.Grzyby obgotowujemy z brudu- do czystej wody.Na niewielkiej ilości oleju smażymy  mięso mielone, do momentu(...)będzie różowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę po ugotowaniu, odcedzamy i dokładnie odsączamy z wody ( możemy sobie pomóc gazą ) . Kroimy na desce na drobno.To samo robimy z grzybami. Na woku lub dużej patelni smażymy kapustę z grzybami z 3-4 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy mięso- doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.Warto doprawić

Smaki Edyty
Polędwiczki w sosie borowikowym 214

cebulaząbek czosnkukilka pieczarekgarść borowików suszonych2 łyżki gęstej śmietanyprzyprawy: sól, pieprznatka pietruszkiBorowiki zalewamy niedużą ilością wrzątku i moczymy godzinę, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu grzyby siekamy, zachowujemy wodę z gotowania. Polędwicę myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, obsypujemy pieprzem i solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie smażymy(...)mocno rozgrzanym tłuszczu (po 2 minuty z każdej strony). Polędwice odkładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane

Codzienna kuchnia niecodzienna
„Chińczyk” 369

pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego (przynajmniej)100 g masła50 g suszonych grzybów mun lub shitake4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)6 marchewek3 pietruszki1 duży seler1 por1 brokułszczypiorek4 ząbki czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejolej do smażeniasólPrzygotowanie:Filety z kurczaka umyć(...)kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka

Food Square
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 194

ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg ziemniaków-garść suszonych grzybów-4 pieczarki-2 cebule-2 jajka-mąkę pszenną-bułkę tartą-przyprawę warzywko-olej   Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimyna drobne cząstki.Pieczarki też kroimy na drobne cząstki(...)pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos.Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemyprzez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.  Wystudzone ziemniaki mielimy.   Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania