koniecznie ziemniaczki w mundurkachSkładniki:1 kg kapusty1/2 kg kapusty kiszonej20 dag boczku wędzonegopętko kiełbasy5 żeberek4 marchwiegarść suszonych grzybów3 liście laurowe Kamis5 ziaren angielskich Kamis4 pieprze ziarniste Kamissól do smakuWykonanie:Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą(...)wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami
Z Majeczką w kuchniwywar lub wodę do podlania ok. 1/2 szklankiCebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy
Pasje Jolkiszynki2 cebule1 marchewkakilka suszonych grzybków3 łyżki śmietany 18%2 łyżki mąki pszennej2 listki laurowe5 kulek ziela angielskiegosólpieprzsmalec do smażeniaWykonanie:Godzinę przed przygotowaniem gulaszu grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mięso kroimy w kostkę o wymiarach mnie więcej 2 x 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę(...)również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała mięso z 2 centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać wodę z grzybów. Dodajemy marchewkę, grzyby i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy
Kulinarne przygody Gatityłyżka masłasól, pieprznatka pietruszkikromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz(...)tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle).3. Na suchej patelni prażymy czosnek do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i przekładamy mięsa. Na tę samą patelnię wrzucamy grzyby i odparowujemy z nadmiaru wody. Dodajemy cebulę i łyżkę masła, smażymy do zeszklenia cebuli (około 5 minut). Przekładamy do mięsa.4. Do garnka wlewamy taką ilość wody, aby zakryło
My Culinary ArtGrzyby obgotować (ok. 30 minut ) ,odcedzić. Cebulkę pociętą w talarki lekko obgotować w osolonej wodzie- odcedzić. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami , na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut
Anioły w kuchniObraną cebulę, czosnek i grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając masła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować wodę z grzybów. Odstawić do schłodzenia. Ciasto oprószyć mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć na Stolnicę irozwałkować formując kwadrat 40x30. Posmarować ciasto przygotowanym farszem z grzybów zawinąć w rulon zaczynając od krótszego boku i włożyć
Anioły w kuchnipietruszka 1 cebula 3 goździki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 50 g masła 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej Sól, pieprz Sos grzybowy. 250g pieczarek 3 suszone grzyby 1 średnia cebula 1 liść limonki 50 g masła 1 łyżka mąki 150g śmietany 1 żółtko Sól, pieprz Do garnka włożyć pokrojonego kurczaka, z wbitymi goździkami ,warzywa(...)przyprawy. Wlać tyle wody ,aby była 5 cm nad kurczakiem. Szybko zagotować ,a potem trzymać na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga. Teraz sos. Ugotować grzyby suszone do miękkości. Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem i grzybami suszonymi oraz
Kulinarny karnet Christopherapokroić na części. Na patelni rozpuścić masło, kłaść grzyby blaszkami do góry i smażyć 4 minuty. Odwrócić rydze na drugą stronę i smażyć jeszcze parę minut. Na początku grzyby puszczą sok, ale po chwili masło nabierze ładnego złocistego koloru. Posolić dobrze z obu stron i smacznego. Można jeść z grzanką i sałatą, ryżem ,jak i np. polędwicą
Kulinarny karnet Christopheragałkę muszkatołową i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku 200 ml śmietana 18% 2 łyżki natka(...)kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas. Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na maśle z oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do gotującej się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku, majerankiem
Kulinarny karnet Christopherapiersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda około(...)paski,marchewkę i kalarepkę w słupki (jak zapałki) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski. Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć
głodny alergikwegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól (po usmażeniu!) Przygotowanie: Wątróbkę(...)umyć, oczyścić z błonek i usmażyć na oleju aż przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem. Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta surówkowa 0,5 kg dwa jabłka olej lniany budwigowy 1 łyżka Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać
głodny alergikPachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i malinowymi pomidorami. Składniki: mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g cebula 3 szt grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g jabłka 2 szt skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek sól papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) Przygotowanie: Mięso pokroić(...)kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje. Kaszę gryczaną ugotować
głodny alergikdanie główne. Ciasto : 1 szklanka mąki 2 jajka Szczypta soli 1 szklanka letniej wody Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 10-15 dorodnych zdrowych grzybów borowików (mogą być kozaki , podgrzybki , kurki ), w sezonie jesiennym grzyby świeże , zimą mrożone 2 cebule 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej Pęczek zielonej pietruszki ( w zależności od upodobań domowników ) 2 jaka Sól(...)Pieprz Słodka papryka Wykonanie: Wyrobić cisto i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, trochę ciasta zostawiamy do zdobienia na górze. Grzyby kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie razem z drobno posiekanym cebulą i czosnkiem. Podduszona mieszankę grzybową łączymy z jajkami, solą, pieprzem, słodką papryką i bułką tartą, na sam koniec dokładamy pokrojoną zielona natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremki
Apetyczna babeczkakażdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir(...)papieru ryżowego, okrągły lub kwadratowy kiełki fasoli mung wg.uznania oliwa pieprz sól Sos sojowy: 1/4 szklanki sosu sojowego 3/4 szklanki wody łyżeczka sezamu 1. Grzyby mun moczyć w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, następnie obgotować przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać. 2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować
Apetyczna babeczkaziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 ząbki czosnku 2 szczypty majeranku kilka suszonych grzybów sól pieprz domowa kostka rosołowa warzywna 5 łyżek mleka sojowego 3 - 4 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe Grzyby zalewamy woda i odstawiamy, aż będą miękkie. Posiekaną drobno cebulę smażymy do zeszklenia na łyżce oleju, zalewamy wodą, dodajemy przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, majeranek, liście i kostkę rosołową. Grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy chwilkę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie z mąki i 1 łyżki oleju robimy zasmażkę i powoli rozrzedzamy zupą, następnie dolewamy ją do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy mleko
chwile dla mnie