grzyby - 15226 przepisów (strona:309/1016)

Rozgrzewające zupy 180

gałkę muszkatołową i  gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku 200 ml śmietana 18%  2 łyżki natka(...)kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość  dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas. Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na maśle z oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do gotującej się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku, majerankiem

Kulinarny karnet Christophera
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 447

piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda  około(...)paski,marchewkę i kalarepkę w słupki (jak zapałki) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski.  Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć

głodny alergik
Dawka żelaza - wątróbka drobiowa (bez glutenu, jajek) 220

wegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami.  Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól   (po usmażeniu!) Przygotowanie: Wątróbkę(...)umyć, oczyścić z błonek i usmażyć na oleju aż przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem. Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta surówkowa 0,5 kg dwa jabłka olej lniany budwigowy 1 łyżka Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać

głodny alergik
Gulasz grzybowy z kaszą gryczaną (bez glutenu, mleka i jajek) 149

Pachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i  malinowymi pomidorami.  Składniki: mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g cebula 3 szt grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g jabłka 2 szt skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek sól papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) Przygotowanie: Mięso pokroić(...)kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje. Kaszę gryczaną ugotować

głodny alergik
Kulebiak z borowikami w cieście 109

danie główne. Ciasto : 1 szklanka mąki 2 jajka Szczypta soli 1 szklanka letniej wody Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 10-15 dorodnych zdrowych grzybów borowików (mogą być kozaki , podgrzybki , kurki ), w sezonie jesiennym grzyby świeże , zimą mrożone 2 cebule 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej Pęczek zielonej pietruszki ( w zależności od upodobań domowników ) 2 jaka Sól(...)Pieprz  Słodka papryka Wykonanie: Wyrobić cisto i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, trochę ciasta zostawiamy do zdobienia na górze. Grzyby kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie razem z drobno posiekanym cebulą i czosnkiem. Podduszona mieszankę grzybową łączymy z jajkami, solą, pieprzem, słodką papryką i bułką tartą, na sam koniec dokładamy pokrojoną zielona natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremki

Apetyczna babeczka
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 213

każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir(...)papieru ryżowego, okrągły lub kwadratowy kiełki fasoli mung wg.uznania   oliwa pieprz sól Sos sojowy: 1/4 szklanki sosu sojowego 3/4 szklanki wody łyżeczka sezamu 1. Grzyby mun moczyć w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, następnie obgotować przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać. 2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować

Apetyczna babeczka
Zupa ziemniaczana z grzybkami, wegańska 134

ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 ząbki czosnku 2 szczypty majeranku kilka suszonych grzybów sól pieprz domowa kostka rosołowa warzywna 5 łyżek mleka sojowego 3 - 4 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe Grzyby zalewamy woda i odstawiamy, aż będą miękkie. Posiekaną drobno cebulę smażymy do zeszklenia na łyżce oleju, zalewamy wodą, dodajemy przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, majeranek, liście i kostkę rosołową. Grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy chwilkę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie z mąki i 1 łyżki oleju robimy zasmażkę i powoli rozrzedzamy zupą, następnie dolewamy ją do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy mleko

chwile dla mnie
Krokiety 139

kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe:  30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce. Gdy mięso już będzie miękkie, mielimy(...)wraz z odsączoną kapustą przez maszynkę. Cebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Grzyby drobno siekamy i też dodajemy do mięsa. Przekładamy nasz farsz na patelnię i dusimy podlewając bulionem, w którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników. Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety

Aga w kuchni
Makaron z gorgonzolą i brie 171

Dostałam mnóstwo maili z prośbą o ekspresowy obiad. I o to jest następna propozycja. Makaron z ciemnymi grzybami, gorgonzolą, brie i frankfurterkami. Jeżeli boisz się smaku ostrej gorgonzoli zastąp ją brie. Jako dodatek nie muszą  to być frankfurterki- możemy zastąpić je grillowaną piersią z kurczaka. Nie bójmy się eksperymentować  w kuchni. :)  Zaczynamy : Składniki: 300 gr brązowych pieczarek(...)gęstej śmietany 80 gr gorgonzoli 80 gr brie 400 gr makaronu frankfurterki sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę. Myjemy grzyby i kroimy na ćwiartki. Do śmietany dodajemy grzyby,  doprawiamy sola I pieprzem- dusimy od zagotowania na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 10 min. W międzyczasie

Smaki Edyty
Kurki w sosie śmietanowym 221

minut Składniki: 300 g kurek 200 g gęstej śmietany 18% 2 cebule 2 łyżki masła posiekany koperek sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło(...)smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się nie zważyła. Kurki dusimy przez około 30 minut, pod koniec przyprawiamy. Po zdjęciu

Kulinarne przygody Gatity
FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 204

flaczki był przepis znaleziony na Jadłonomii, doprawienie jest już mojego autorstwa, tak samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również. Składniki: - 1kg grzybów boczniaków - 2 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 cebule - 1-2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki aromatycznego majeranku - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku(...)smaku - słodka papryka - chili - 1-2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać do nich pokrojone w paski grzyby i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i wodą (lub tylko wodą), dodać marchew i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy

Smaczne Zdrowe
Schabowy w panierce z borowików 151

Sezon na grzyby trwa, więc trzeba to wykorzystać.  Dzisiaj kotlet schabowy - tradycyjny wcale nie musi być nudny :) Składniki: 4 porcje schabu na kotlety(...)suszonych borowików 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Rozklepać delikatnie kotlety, przyprawić solą i pieprzem - odstawić na 1h do lodówki. W miseczce bełtamy jajko, w blenderze blendujemy grzyby. Kotlety panierujemy w jajku następnie w grzybach. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej ze stron. Można podawać z sałatką z buraczków idealnie się razem komponują

Niezły Młynek
Sromotnik smrodliwy, sromotnik bezwstydny 329

Sromotnik smrodliwy, sromotnik bezwstydny Phallus impudicus albo po prostu śmierdziel - jeśli będzie rósł tam gdzie zbieracie grzyby to na pewno go poczujecie i to ze sporej odległości(...)zapach gnijącego mięsa i dzięki temu zwabia różne owady, które żywiąc się jego zarodnikami rozsiewają je. Koniecznie przeczytaj kto to są Leśne Duszki a dowiesz się skąd się wzięły grzyby! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzybobranie 2014 124

moim napiętym grafiku udało mi się znaleźć czas, by wybrać się na grzyby. Jak zwykle w towarzystwie Taty, który ten szczególny kawałek lasu zna bardzo dobrze. Ale niestety nawet jego obecność nie uratowała mnie przed zgubieniem się wśród chaszczy, gdy w zapale fotografowałam jagody i zbierałam żurawinę. Na szczęście łączność(...)telefoniczna była, więc dalej mogliśmy zbierać już razem. Naszym łupem padały głównie podgrzybki, ale w koszyku znalazło się też kilka borowików oraz prawie dwadzieścia kani. A Wy lubicie zbierać grzyby? Oto migawki z lasu

Pasja Smaku
Smażone kanie a'la schabowy 278

moja ulubiona pora roku. Jest odpowiedni temperatura, powietrze pachnie, a porankami można zobaczyć mgłę, która przepięknie wychodzi na zdjęciach. Jesień to też czas na... grzyby! A jak grzyby, to też gotowanie... Dzisiaj na obiad polecam smażone kanie :) Składniki: kapelusze kani jajka mąka  sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kanie oczyścić, sprawdzić czy kapelusze nie są robaczywe

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania