grzyby - 15226 przepisów (strona:304/1016)

Grzyby Portobello z kozim serem 179

składniki - 4 porcje 4 grzyby Portobello 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól, pieprz tymianek, pietruszka - posiekane oliwa z oliwek przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.  Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Wnętrze(...)każdego grzyba posypać czosnkiem, tymiankiem i pietruszką. Połozyć po 3 plasterki koziej roladki. Piec w  rozgrzanym wcześniej do 180 st C piekarniku, na  złoty kolor - około 15 minut . Podawać  z zieloną sałatą. Smacznego

Stare Gary
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 126

boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego z indyka 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików 2 ząbki czosnku pieprz, sól i papryka ostra mielona Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy mięso mielone wraz z pokrojonym w drobne kosteczki boczkiem. Grzyby zalewamy wrzatkiem i trzymamy pod przykryciem około 15 minut. Następnie grzyby odcedzamy i bardzo

ClauditteMissCooking
Tartinki z leśnymi grzybami 132

Grzybów nie nazbieraliśmy dużo, ale dal naszej czwórki starczy:-) mniaaam.  Składniki: Grzyby leśne ( dowolna ilość) Ciasto francuskie ( jedno opakowanie) 1 średnia cebula 4 suszone pomidorki ( można więcej) 250ml śmietany kremówki 30% natka pietruszki sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony ząbek czosnku  5 plasterków sera Brie Przygotowanie: 1. Podsmażyć grzyby i cebulę, dodać pomidorki. Przyprawić do smaku

Gaździnka warzy
Śledzik z grzybami 152

Składniki: śledzie w oleju ( opakowanie ) 1 cebula grzyby leśne, świeże lub suszone pęczek szczypiorku pieprz w ziarenkach szczypta szczypta jałowca olej Przygotowanie: Grzyby suszone namoczyć i podgotować do miękkości ( wystudzić ) świeże podsmażyć na masełku. Pokroić śledzia w paseczki lub kostkę ( jak kto woli ) Wymieszać śledzie z pokrojonymi grzybami. Cebulę cienko posiekać w piórka, dodać do śledzia wraz

Gaździnka warzy
Krokiety z kapustą i Kozakami 115

Mleko z wodą wymieszać z jajkiem szczyptą soli i mąką ( konsystencja śmietany ). Usmażyć naleśniki. Kapustę ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć i obgotować ( wody z nich nie wylewać , kilka grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić do smaku ) Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej(...)przygotowane krokiety usmażyć na złoty kolor. Z pozostałej z grzybów wody zrobić sos ( zagęścić mąką lub śmietaną, doprawić do smaku ) polać nim krokiety i ........................ Smacznego

Gaździnka warzy
Pizza z leśnymi grzybami 169

mąki tortowej 50 g leśnych suszonych grzybów 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać(...)niej olej i sól. Do kubka wlać 1-2 łyżki gorącej wody spod grzybów dodać cukier i drożdże.  Wlewać do mąki wodę (nie całą od razu) zagniatać. Wlać drożdże i kiedy już ciasto nie będzie się kleić do rąk, włożyć do miski, przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej

Gaździnka warzy
Bigos 140

niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo aromatyczny. Serdecznie polecam;)  Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy  2 łyżki majeranku  pieprz  1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę(...)cebulę i kiełbasę razem podsmażyć (bez tłuszczu). Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka i zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i kminek, gotować.W między czasie grzyby zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut, po tym czasie odcisnąć je z wody, pokroić na kawałki i dodać do gotującej się kapusty. Kolejno

Krakowskie smaki Ani
Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi 251

korzennego SEKO ok. 7 suszonych grzybów 4 cebule pokrojone w piórka olej do smażenia sól, pieprz ZALEWA: 0,7 l litr wody 1/2 szklanki octu 10 % 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Filety kroimy w paski 4 cm.  Suszone grzyby wcześniej moczymy w zimnej(...)wodzie. Następnie kroimy je w paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z cebulą. Zalewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Do zalewy dodajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gorącą zalewą zalewamy ryby. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 dobę

Bon Appetit Małgorzaty
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 179

Kotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)kulki i układać je na patelni lekko dociskając, żeby się spłaszczyły. Smażyć z dwóch stron, około 4 minuty z każdej. Skórka ma być zarumieniona, dzięki kaszy robi się chrupiąca. Grzyby opłukać, zagotować w rondlu z wodą, kiedy połowa wody odparuje a grzyby zmiękną dodać masło i sól. Dusić kilka minut, dodać śmietanę i mąkę. Gotować mieszając przez

w mojej kuchni
ZUPA KURKOWA 109

pietruszki, pół korzenia selera, pół pora, pół kg ziemniaków, , sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego, 30-40 dag kurek grzybów, 2 łyżki inuliny, 1 cebula, 1 łyżka masła, liście mięty; kilka łyżek gęstej śmietany, marchewka kawałek kurczaka, ...............................................................WYKONANIE ..................... .......................... Grzyby umyj, oczyść, osusz i pokrój dowolnie,a małe zostaw w calości. Wodę zagotuj w garnku,dodaj kurczaka i gotuj(...)przez 30minut.Wrzuć pokrojone w plasterki warzywa . Obierz i pokrój ziemniaki .Gotuj. Następnie wrzuć do garnka grzyby. Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle na patelni,dorzuc do zupy.Wszystko razem gotuj 20-30 min.,do miękkosci warzyw. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka posiekaną zieloną pietruszkę.Dodaj śmietankę. Smacznego

w mojej kuchni
Bigos bezmięsny 222

Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych (1 garść), 30 g suszonych grzybów (ja dałam podgrzybki), 3 mini suszone papryczki chili, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy(...)woka (lub garnka). Dolewamy ok. 0.5 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, papryczki chili, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki. (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). Do kapusty dodajemy grzyby razem

Moniki Smakołyki
Zupa grzybowa z podgrzybkiem brunatnym 209

zapraszam Was na ekspresową- bo w 15 minut- zupę grzybową firmy Iglotex. Zapach podgrzybka brunatnego jest niesamowity. Ten grzyb z rodziny borowikowatych, jest uważany za jeden z bardziej cennych grzybów. Jego zapach i aromat poczujecie zaraz po otwarciu torebki z zupą grzybową  Iglotex. Zupa robi się właściwie sama, ale ja dodałam ,jak zwykle, coś od siebie. Składniki - 2 opakowania(...)ostrych papryczek- pomoże naszemu zdrowiu, rozgrzeje -3 ząbki czosnku -natka pietruszki i koperek -parmezan -sól różowa himalajska Wsyp obydwie torebki zupy grzybowej do dużego rondla i zalej wrzątkiem.  Grzyby naprawdę są w środku. Po domu rozniesie się niesamowity zapach świeżo zebranych leśnych grzybów. Dodaj natkę pietruszki oraz koperek. Doprowadz do wrzenia. Dodaj łyżeczkę ostrego oleju. Następnie posól

Z Kuchni Do Kuchni
Sajgonki z mięsem mielonym i makaronem 368

fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 suszonych grzybów mun 100 g   makaronu ryżowego 1 marchewka 400 g mięsa mielonego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 opakowania papieru ryżowego do sajgonek olej sól, pieprz Grzyby mun zalać ciepłą wodą i moczyć przez(...)opakowaniu. Wystudzić i drobno pokroić.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mięso i grzyby. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy sos sojowy, ocet i makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy natkę. W szerokim

kulinarnyswiatdomi
Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 185

Chłopakom na obiad... Chcecie o niej posłuchać? Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g ryżu 200ml białego wina 200g grzybów leśnych (lub pieczarek) 1 pierś z kurczaka 2 litry bulionu drobiowego sól, pieprz parmezan Na rozgrzaną patelnie wlałam łyżkę oliwy i zeszkliłam drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodałam ryż, wymieszałam(...)czasu wchłonięcia całego płynu przez ryż. Ryż wrzuciłam do bulionu, w którym wcześniej ugotowałam pierś z kurczaka, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kolejne 15minut. Na patelni podsmażyłam grzyby, po czym dorzuciłam je do bulionu. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam jeszcze przez 5 minut. Pierś rozszarpałam na drobne kawałki. Każdą porcję zupy posypałam odrobiną tartego parmezanu

Zapiski Młodej Żony
Orientalny rosół z kaczki 235

skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar(...)garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz grzyby

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania