grzyby - 15226 przepisów (strona:313/1016)

Kurczak w sosie grzybowym 42

szybki obiad dla Ciebie i Twoich bliskich. Czas przygotowania:   40 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 400g piersi z kurczaka 300g grzybów 2 szalotki 1 czosnek 200ml bulionu warzywnego 200g śmietanki 30% 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej olej sól pieprz 1. Drobno pokrojoną szalotkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego(...)paski którego wcześniej przyprawiamy solą i pieprzem. 2. Teraz dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 5 minut. 3. Podlewmy wszystko bulionem , przykrywamy i dusimy 20 minut. 4. Po tym czasie wlewamy śmietankę i zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczak w sosie grzybowym

karolgotuje
Bitki wieprzowe w sosie własnym z suszonymi grzybami 469

Rate this post Bitki wieprzowe w sosie własnym z suszonymi grzybami Bitki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad. Smakują świetnie szczególnie w zimowe dni , kiedy pogoda za oknami nie rozpieszcza. Proste do zrobienia, ułatwiają bardzo codzienne życie, gdyż możesz zrobić je dzień lub nawet dwa wcześnie. To jedno z tych dań, które nie boją się odgrzewania i tylko zyskują(...)osoby: około 0,5 kg – 4 duże lub 8 małych plastrów, odtłuszczonej łopatki wieprzowej (może być karkówka jeśli lubisz ciut tłuściej ;)) 2 średniej wielkości cebule mała garść suszonych grzybów ( u mnie były własnoręcznie zebrane podgrzybki) 2 ząbki świeżego czosnku lub łyżeczka granulowanego 1 łyżka maggi w płynie 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny do smaku około 3 łyżek mąki

Ogrodnik w podróży
Gulasz zbójnicki 68

każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Polecam!     Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej 2 cebule 1 papryczka chilli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy garść suszonych grzybów 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być półwytrawne) Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia(...)samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli *** *** Całość zdejmujemy z patelni. Wkładamy ponownie mięso, a na wierzch podsmażone warzywa oraz suszone grzyby, liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego *** *** Całość zalewamy winem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, do miękkości mięsa

Blog z Apetytem
Kartacze z kapustą i grzybami 68

Uwielbiam to, tyle tylko mogę Wam powiedzieć. Jak zostaną Wam na drugi dzień, to radzę pokroić je w paski i obsmażyć na patelni. Farsz – grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić kapustę, smażyć mieszając co chwilkę aż zmieni kolor. Następnie dodać grzyby suszone razem z wodą. Dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki

Kuchnia Pokoleń
aromatyczna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem... 96

potrzeba Oczyszczone prawdziwki pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka i zalać nie dużą ilością wody, po zagotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, tak piasek z grzybów zniknie. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko z 10 minut co jakiś cza zamieszać. Wlać wodę, dodać(...)wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natką pietruszki, podawać z makaronem - pyszna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem jest naszą ulubioną zupą sezonową gdy jest wysyp polskich grzybów........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
FASZEROWANE PORTOBELLO 103

Portobello to odmiana naszej popularnej pieczarki. Różni się od białej pieczarki przede wszystkim wielkością, kolorem (jest ciemniejszy) i bardziej wyrazistym smakiem.  Ten duży, mięsisty grzyb wspaniale nadaje się do faszerowania. Postanowiłam to wykorzystać , zwłaszcza, że od faszerowanej papryki zostało mi sporo pysznego farszu. Oczywiście jak to bywa z każdym przepisem możemy go dowolnie modyfikować. Jeśli nie mamy możliwości kupić(...)papryka 80 g ugotowanego ryżu koncentrat pomidorowy starta mozarella Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone ogonki grzybów, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą mięsną. Do oczyszczonych portobello nakładamy nasz farsz. Układamy w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
USZKA Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ 117

Jakiś czas temu zrobiłam ankietę na instagramie, czy wolicie uszka czy pierogi. Bez cienia wątpliwości wygrywają oczywiście pierogi z grzybami i kapustą. Tak między Bogiem a prawdą, dla mnie jedno od drugiego różni się tylko wielkością. Dzisiaj w nagrodę za wzięcie udziału w ankiecie mam dla Was przepis na uszka 😈😈😈  Składniki na ciasto:  2 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)wody mocno gorącej ale nie wrzącej (można zaparzyć ciasto)  3 łyżki roztopionego masła  szczypta soli  Farsz: 1/2 ugotowanej kapusty  szklanka ugotowanych grzybów susznych  olej d smażenia  cebula 1 szt. sól, pieprz, majeranek  ząbek czosnku    Sposób przyrządzenia: Z w/w składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać krążki większym kieliszkiem (u mnie od jajka

pieprzny smaczek
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 97

dania zachwyci wszystkich zgromadzonych przy stole gości. Niektóre gospodynie korzystają też ze świeżej białej kapusty. Jedne dodają podsmażaną, inne surową cebulkę. W gotowej kapuście pojawiają się pieczarki lub leśne grzyby, suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki. Kapusta z grochem bywa natomiast zagęszczana zasmażką. Tradycyjna polska kapusta ma jedną jedyną tylko wadę. By była doskonała w smaku, potrzebuje nawet kilku(...)powolnego gotowania. Jeśli więc brakuje nam czasu lub cierpliwości, warto poszukać sprawdzonych, gotowych już produktów. Kapusta z grzybami ze Spiżarni Schroniska Smaków , pełna borowików, koźlarzy i podgrzybków będzie też doskonałą bazą do wykonania domowych pierogów, pasztecików i krokietów, które podamy do barszczu. Kapusta z grzybami ze Spiżarni Schroniska Smaków Świątecznych przepisów jest tyle, w ilu domach ludzie zasiadają do stołu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos grzybowy 1394

robi mój tata. Przepis jest tak prosty, a jednocześnie tak pyszny, że nie szukam innych receptur. Ta wersja sprawdza się świetnie. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: ok. 800/900 g ugotowanych grzybów (waga po ugotowaniu) 2 cebule 4 ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% po 1 łyżeczce soli i pieprzu odrobina kucharka (opcjonalnie) WYKONANIE: ZOBACZ MOJE WYKONANIE TEGO PRZEPISU. 1. Cebulę(...)czosnek drobno pokrój; 2. Na dwóch łyżkach masła podsmaż cebulę a następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Dodaj grzyby, wymieszaj z cebulką i podsmażaj ok. 5 minut; 4. Wlej śmietankę, dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj. Gotuj sos do pożądanej konsystencji ( u mnie to ok. 10 min). Przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Prosty przepis na
Karaś z sosem pieczarkowym 58

przewracając rybę. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć i obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić na piórka. Na patelnię z masłem wsypać pieczarki i cebulę, smażyć do puszczenia soku przez grzyby. Dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie Na półmisek wyłożyć sos pieczarkowy, następnie usmażonego

niecodziennikpary
Zupa cebulowa ze smardzami 208

Smardze to zdecydowanie jedne z moich ulubionych grzybów, jeśli nie ulubione. Zupa ze smardzami też należy do moich ulubionych zup. Cebula i grzyby to bardzo zgrana para więc razem trafiły do gara. Wyszła z tego cudowna, kremowa zupa cebulowa ze smardzami! Cudownie pachnąca, kremowa zupa cebulowa ze smardzami. Poezja smaku! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kaszotto z marchewką i groszkiem 180

Kaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
zupa grzybowa z makaronem... 127

Składniki: woda 2 ,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, gałka muszkatołowa 2 szczypty, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, wywar z grzybów zamrożony 1 litr, podgrzybki zamrożone 70 dag, smalec domowy ze skwarkami 2 łyżki, suszone prawdziwki 1 szklanka, śmietana 18% 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, makaron kokardki 250 gram(...)muszkatołową, pieprz zmielony, śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy mieszając podać z ugotowanym makaronem np. kokardki - zawsze zamrażam wodę z obgotowywania grzybów takich jak prawdziwki, podgrzybki, które po obgotowaniu robię jako marynowane, oczywiście też przy sortowaniu grzybów do suszenia część też po obgotowaniu zamrażam i jest pyszna zupa grzybowa lub inne potrawy

W Mojej Kuchni Lubię
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 164

kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozczyn; Do drożdży dodać cukier dokładnie wymieszać i odstawić aby wyrósł. Ciasto: Mąkę, jaja, olej wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-60 minut. Farsz: Kapustę, grzyby, liści laurowy

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania