kamień musi się dobrze nagrzać ( 30 - 45 min)przygotować pozostałe składniki:Pokrojoną w krążki cebulę zeszklić na maśle, bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem.Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem(...)bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec 6-12 min. Po ok 3-4 min wysunąć z pod ciasta papier. Moja
Stare Garypietruszkisól, pieprzmasłook 2 l wodyprzygotowanieUmyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 1,5 l) dodać opieczoną cebulę i ugotować na nich wywar - gotować tak długo aż żeberka będą miękkie. Grzyby zalać 1/2 szklanki wody, gotować parę minut. Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę. Warzywa, za wyjątkiem ziemniaków zalać wodą(...)były nią całkowicie zakryte i zagotować. Po ok 10 minutach dodać ziemniaki, gotować aż wszystkie będą miękkie. Ugotowany wywar przecedzić, wlać do garnka , wrzucić pęczak i grzyby razem z wodą w której się gotowały gotować 20 minut albo do czasu aż kasza będzie miękka. Do ugotowanego wywaru dodać warzywa wraz z wodą w której się gotowały, wymieszać
Stare GaryGotować 15 minut. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego
Stare GaryWigilia nie może się obyć bez uszek :) a uszka bez farszu. Polecam pyszny grzybowy farsz :) Zapraszam i zaczynamy:Składniki :2 szklanki grzybów suszonych 1 cebula pieprz , sól Wykonanie:Grzyby obgotowujemy z brudu- 2-3 razy zmieniamy wodę. Cebulke kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na maśle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola
Smaki Edytysamym koncu.Skladniki na zurek z grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest jednym z najczesciej uprawianym grzybow.Nie wiem czy wartoscia smakowa i zapachowa nie przewyzszaja pieczarek,bo zdrowotna na pewno tak.Jakie to zdrowe grzyby przekonasz sie klikajac tutaj:klik.Ten grzyb o bialym,miekkim soczystym miazszu, powinien byc mlody,starsze okazy staja sie lykowate i wlokniste.Z boczniakow jada sie tylko kapelusze.Znakomicie nadaja sie do smazenia.Dzis propozycja najbardziej znana i popularna boczniak(...)twarde koncowki ogonkow.Jesli musicie je umyc ostroznie z myciem,by nie nasiakly woda od spodniej strony z blaszkami.Straca swoj delikatny smak i aromat.Posolic,posypac pieprzemrozmacic jajko na talerzu Maczac grzyby najpierw w jajku,potem w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone ( dowolnie ) grzyby. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek , uduszone grzyby , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę( jeśli będzie zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim
Ostra na Słodkouszek już ruszyła...a u Was??Składniki;Ciasto;150 g mąki,jajko,ciepła woda,sól,Farsz;80 g suszonych grzybów,30 g czerstwej bułki,bułka tarta,cebula,sól,pieprzWykonanie;Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka.Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno siekamy(...)przyrumieniamy na oleju. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy.Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy grzyby, cebulę i bułkę. Dodajemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. uformowane uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do wypłynięcia. potem jeszcze około 2 minut
Anioły w kuchnimięsa mielonego wołowego1,5 szkl suszonych grzybówsól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia2-3 jajkabułka tartaWykonanie:Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości.Grzyby obgotowujemy z brudu- do czystej wody.Na niewielkiej ilości oleju smażymy mięso mielone, do momentu(...)będzie różowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę po ugotowaniu, odcedzamy i dokładnie odsączamy z wody ( możemy sobie pomóc gazą ) . Kroimy na desce na drobno.To samo robimy z grzybami. Na woku lub dużej patelni smażymy kapustę z grzybami z 3-4 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy mięso- doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.Warto doprawić
Smaki Edytycebulaząbek czosnkukilka pieczarekgarść borowików suszonych2 łyżki gęstej śmietanyprzyprawy: sól, pieprznatka pietruszkiBorowiki zalewamy niedużą ilością wrzątku i moczymy godzinę, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu grzyby siekamy, zachowujemy wodę z gotowania. Polędwicę myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, obsypujemy pieprzem i solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie smażymy(...)mocno rozgrzanym tłuszczu (po 2 minuty z każdej strony). Polędwice odkładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane
Codzienna kuchnia niecodziennapierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego (przynajmniej)100 g masła50 g suszonych grzybów mun lub shitake4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)6 marchewek3 pietruszki1 duży seler1 por1 brokułszczypiorek4 ząbki czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejolej do smażeniasólPrzygotowanie:Filety z kurczaka umyć(...)kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka
Food Squareziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg ziemniaków-garść suszonych grzybów-4 pieczarki-2 cebule-2 jajka-mąkę pszenną-bułkę tartą-przyprawę warzywko-olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimyna drobne cząstki.Pieczarki też kroimy na drobne cząstki(...)pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos.Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemyprzez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi. Wystudzone ziemniaki mielimy. Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce
Maminek kulinarnyUgotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać(...)garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina). W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się
Maminek kulinarnybigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny.Zaczynamy: Składniki:2 duże kapusty- biala1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów około 100-150 gr chudego boczku4 kiełbasy1 puszka pokrojonych pomidorów200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowyoliwa do smażenia sól, pieprz, papryka.Wykonanie:Grzyby obgotowujemy " z brudu" - 2-3 razy zmieniamy wodę, aż przestanie pojawiać się piana.Boczek i kiełbasę kroimy(...)garnka i gotujemy 2-3 razy zmieniając wodę. Po trzecim razie , do garnka nalewamy 1/4 wody dodajemy do kapusty pomidory w puszce, passatę, usmażoną wędlinę oraz drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i doprawiając.Po tym czasie bigos
Smaki EdytyIndyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .PolecamSKŁADNIKI:1 kg filetu z indyka30 dag grzybów świeżych lub mrożonychgarść suszonej żurawiny1 łyżka przyprawy do indyka1 cebulaszklanka wody1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oleju do smażeniasol , pieprz do smakuWYKONANIE:Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej(...)małym ogniu gotujemy ok 5 min.W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.Danie gotowe podajemy
W kuchennym oknie Ewy