Pyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy... Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 5 kiszonych ogórków 6 łyżek octu 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić, wlać olej i smażyć 5 minut. Następnie dodać startą marchew, smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Paprykę i cebulę pokroić, wrzucić do garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut
Tradycyjna Kuchniabazie kiszonej kapusty, kapuśniak natomiast na bazie świeżej. Składniki: 25 dag kapusty kiszonej 2 litry wody 1 cebula ½ szklanki suszonych grzybów ½ kg schabu 1 pęczek włoszczyzny 1 ząbek czosnku liść laurowy sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować. Kapustę dokładnie wypłukać , podgotować z pokrojoną cebulą. Włożyć umytą włoszczyznę, porcje schabu, przyprawy do smaku(...)grzyby z wywarem. Całość ugotować do miękkości i podawać z ugotowanymi ziemniakami
Tradycyjna KuchniaIdealna na coraz chłodniejsze nadchodzące dni.... Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego 1 ½ litra wody 1/3 szklanki suszonych grzybów 5 ziemniaków 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) sól do smaku pieprz ziołowy do smaku kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć i odstawić. Mięso opłukać, pokroić na większe kawałki, zalać osoloną wodą , wrzucić namoczone z wywarem(...)grzyby i gotować na wolnym ogniu z ziołami. Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Ugotować do miękkości, doprawić obficie pieprzem ziołowym i posypać natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa zupa z grzybów leśnych (ja użyłam prawdziwki i kurki). W połączeniu z pęczakiem smakuje wybornie. Składniki: grzyby leśne 1/2kg 1 szt cebula biała 1 szt marchew seler 1/2szt 4 łyżki mleko sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka mąka 1 łyżka masło śmietana 1/3szklanki kasza pęczak 1woreczek natka piertuszki Sposób przygotowania: Ugotować kaszę w osolonej wodzie(...)odstawić. Grzyby oczyścić z piasku, umyć i razem z masłem podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie włożyć pokrojone warzywa, wlać około 3 szklanki wrzącej wody, mąkę wymieszaną z mlekiem i gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku, wlać śmietanę, posypać natką pietruszki i włożyć wcześniej ugotowaną kaszę
Tradycyjna Kuchniacukinii Leczo z cukinii Mrożona papryka Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni Suszony seler Zakwas z buraków I Zakwas z buraków II PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby Mrożone duszone maślaki Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Miód z mniszka lekarskiego Syrop miętowy Syrop z kwiatów z dzikiego bzu Konfitura
Kuchnia domowa Aniwina 3 gałązki świeżego tymianku 200 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby są mrożone, odstawiamy do rozmrożenia, a następnie kroimy w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na 6 równych części. Nacieramy pieprzem, suszonym majerankiem i odrobiną soli, przekładamy do miski(...)obsmażamy ze wszystkich stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło, a następnie wrzucamy cebulę, ząbek czosnku i grzyby. Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy
My Culinary Artzachwala - miód na moje uszy :D Zdjęcia są trochę nieudane, bo danie robiłam na kolację - sztuczne światło to nie to samo... Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 15 g grzybów Mun 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1/2 dużego pora 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka(...)łyżeczka przyprawy curry szczypta pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej - dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody. Paprykę i cebulę drobno siekamy, por kroimy w pół talarki
Kolorowy Przepisownikostro :) bardzo szybka zresztą :) Składniki: 150 g ryżu Arborio 15 g grzybów Mun 1 marchewka 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko. Grzyby Mun moczymy we wrzątku 20 minut, następnie gotujemy przez około 25 minut, kroimy(...)część i wrzucamy ja na wrzącą wodę na 1 minutę, następnie siekamy. Marchewkę myjemy, obgotowujemy około 10 minut i kroimy w kosteczkę. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy ryż, dodajemy grzyby Mun i marchewkę. Dusimy razem około 3 minuty, następnie doprawiamy
Kolorowy Przepisownikznaleźć dlatego też ich ceny potrafią być bardzo wysokie. W Polsce trufle są pod ścisłą ochroną i można je spotkać praktycznie tylko w Borach Tucholskich. Oczywiście łatwo dostać te grzyby zakonserwowane w oliwie lub pod postacią pasty (najczęściej z masła z dodatkiem kilku procent trufli), ale najlepiej smakują świeże w połączeniu z makaronami lub jajkiem. Stąd też taki przepis(...)naszym blogu - makaron ze świeżą truflą czarną w sosie śmietanowym, z małą ilością przypraw, żeby nie w pełni wyeksponować smak i aromat tego wspaniałego grzyba
Milion SmakówPotrawa jak w tytule czyli włoski makaron kolorowy, hiszpańskie chorizo oraz polskie grzyby w rezultacie tego misz maszu międynarodowego powstało pyszne i sycące danie obiadowe. Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni. Makaron(...)tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią. Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku. Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie grzyby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać(...)wyjąć z piekarnika; temperaturę zmniejszyć do 160 stopni Celsjusza. Do mięsa wlać wino i bulion (bulionu tyle, by mięso było tylko nieznacznie przykryte). Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski grzyby, drobno posiekany czosnek i zioła - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić jak najniżej do piekarnika na 3 godziny. Do mięsa zaglądać mniej więcej
W SMAKtego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe smaki dodawać właśnie do pomidorowej. Tym razem podałam ją z muszelkami i grzybami leśnymi. Zupa wyszła znakomita i bardzo sycąca, zapraszam do eksperymentowania razem ze mną. Ja dodałam grzyby leśne - miałam mrożone ale tu pełna dowolność. Zupa pomidorowa z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj zapiekana wersja jajecznicy ze smardzami . Jajka i grzyby zapiekłam od razu razem z bułką i dodatkowo dodałam dwa sery. Całość wyszła po prostu przepyszna. Taką zapiekankę(...)można przygotować i podać na śniadanie, ale także jako inny posiłek w ciągu dnia. Taka porcja wystarczy dla przynajmniej 3 głodnych osób. Smardze to delikatne, ale też bardzo aromatyczne grzyby. Uwielbiam je i przygotowuję z nimi różne dania - oczywiście jeśli tylko mam możliwość legalnie je pozyskać. Zobacz moje propozycje potraw ze smardzami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaczosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać jeszcze łyżeczkę mąki owsianej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Cedzimy. Dodajemy soli, pieprzu
BaRepasbiałozielonkawe wprost z lasu a nie te fruwające ptaszki. Tak przyrządzam zarówno grzyby świeże jak i mrożone. Z pajdą świeżego chleba smakują wybornie, polecam. Przypominam że zbieramy tylko grzyby które znamy. Gołąbki - białozielonkawe - z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie