ząbek czosnku kilka grzybów mun olej do smażenia 2-3 łyżki sosu Pad Thai 2 łyżki sosu rybnego 2- 3 łyżki sosu sojowego opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Filet kroimy w paski, zalewamy sosem rybnym,sojowym i Pad Thai,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Paprykę, cebulę oraz grzyby (wcześniej namoczone(...)kroimy w paski. Na woku rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cały czas mieszając warzywa i grzyby, a następnie dodajemy kurczaka z zalewą. Podsmażamy kilka minut na końcu dodajemy makaron. Przesmażony makaron z warzywami i kurczakiem przekładamy na talerze. Można posypać prażonym sezamem lub skropić sokiem z limonki
Bon appetit mon amiePyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy :) Składniki: - 2 płaty tofu suszonego (yuba), - garść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili suszonej, drobno(...)posiekanej , - 1/2 puszki pomidorów bez skórki, - 1 łyżka sosu chili słodkiego, - sól, pieprz do smaku, - szczypiorek. Wykonanie: Suszone tofu namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na godzinę. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić w niej przez 20 min Przygotować makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną woda, odstawić. Odcedzone z wody tofu pokroić
Co na wege obiad?wlać ostrożnie jajko z miseczki (gdy wlewa się jajko w wir, wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka).Gotować dwie minuty. Ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz. Grzyby z rosołu pokroić w cienkie paski. Piersi kaczki wyjąć z wody, osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki. Makaron ugotować. Do talerza/miseczki włożyć gorący makaron, na nim ułożyć pokrojoną kaczkę, jajka(...)koszulkach, dodać paseczki grzybów, natkę pietruszki. Wlać gorący rosół. I niech ktoś powie, że ten rosół jest nie jest lepszy od ramenu. Pewnie mało kto wie, ale w Japonii, w domach nie przyrządza się ramenu. Zazwyczaj kupuje się gotowce, z „torebki”. zastawa
królestwo garówzrobić. Cóż muszę przyznać, że miło się zaskoczyłam. Składniki: -pierś z kurczaka -marchewka -5 grzybów Mun -kiełki fasoli Mung 100 g. -papryka czerwona i żółta -groszek zielony -papier ryżowy Tao Tao -1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego -olej roślinny lub arachidowy -sól -pieprz Sposób przygotowania: Grzyby Mun moczyć 20 min. w gorącej wodzie. Następnie cienko pokroić, usuwając twarde elementy oraz(...)pozostałą wodę. Rozgrzać łyżkę oleju w gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia
Magia jedzenia.wołowiny 1 cebula Garść suszonych grzybów Przyprawa do wołowiny Skworcu Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 łyżki mąki do zagęszczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w plastry, posypujemy przyprawą do wołowiny, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, dodajemy grzyby suszone, listki laurowe, ziarna
Bajeczna Kuchniacudownie pachnący. Połączenie tylu składników dało niesamowity smak. Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 g kiszonej kapusty garść suszonych leśnych grzybów 2 cebule 3 ząbki czosnku 150 ml passaty około 250 g suszonych pomidorów 4 szt.wędzonych śliwek kawałek papryczki chilli 0,5 łyżeczki kminku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka(...)olej bułka tarta Przygotowałam składniki. Ugotowałam kaszę jaglaną. Zacznijmy od podsmażenia na oleju pokrojonej cebulki. Lekko ją posoliłam i dodałam starty czosnek. W międzyczasie namoczyłam we wrzątku suszone grzyby. Odcisnęłam je i dodałam do cebuli wraz z papryczką chilli. Wrzuciłam też pokrojone wędzone śliwki. Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, kminek, cukier i wędzoną papryczkę. Następny składnik to kiszona kapusta
potrawyregionalnemożna nią zaspokoić nawet największy głód! Składniki: 4 białe kiełbaski 5 ziemniaków garść suszonych grzybów 1 cebula 450 ml żurku 200 ml śmietany 30 % woda 2 ząbki czosnku olej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ziarnistego majeranek sól Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin. Cebulę kroimy w kostkę(...)szklimy cebulkę. Białą kiełbasę kroimy w półplasterki, i podsmażamy razem z cebulką. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni zalewamy wszystko wodą do około 3/4 wysokości garnka. Dodajemy posiekane grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sporą ilość majeranku oraz solimy do smaku.Wszystko gotujemy razem (do czasu aż grzybki będą miękkie). W osobnym rondelku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę
Taste Therapyplasterki), marchewka (starta na tarce), drobno poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, albo grubo poszatkowana, natka pietruszki, ser roquefort i jogurt do przygotowania sosu roquefort. Przygotowanie: Kroimy grzyby. Marchewkę ścieramy na tarce. Grubo szatkujemy białą kapustę. Drobno kroimy cebulkę. Przygotowujemy sos roquefort, mieszając ser roquefort z odrobiną jogurtu lub śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość łączymy razem. Mieszamy(...)doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego INSTAGRAMU Zimowa salatka z bialej kapusty, startej marchewki, z grzybami i sosem roquefort #healthy #healthyfood #followall #fit #fitness #foodphotography #foodporn #instafood #instafollow #instafit #salad #yum #yummy #carrot #cuisinesaine #cuisine Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared) le 9 Févr. 2016 à 9h45 PST 16 total views
MODA NA BIOmlekiem kokosowym 1,5 litra wody 2 gałązki trawy cytrynowej 3 cm kawałek imbiru 2 dkg grzybów mun 25 dkg krewetek 2 ząbki czosnku 3 ostre papryczki 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru trzcinowego Pół puszki mleka kokosowego Świeże listki kolendry Grzyby zalej zimną wodą i po 10 minutach wstaw do gotowania, gotuj przez 10 minut. Krewetki(...)czasie zmiksuj papryczki z czosnkiem, imbirem oraz z sosem rybnym i cukrem trzcinowym, trawę cytrynową. Dodaj naszą mieszankę do wywaru, dodaj mleko kokosowe oraz przygotowane krewetki i grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotuj całość przez 10 minut. Przygotuj listki kolendry. Do miseczki nalej zupę, dodaj kolendrę i podawaj. Krewetki otrzymałam w ramach współpracy z Tesorodelmar.pl
Kuchnia na wzgórzuWielbiciele grzybów leśnych będą zachwyceni :) Składniki 300 g prawdziwków 50 g masła 1 posiekana cebula 1 roztarty ząbek czosnku pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 80 g startego żółtego sera pieprz sól Przygotowanie Grzyby pokroiłem w paski. Cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem czosnek i grzyby, doprawiłem solą i pieprzem. Zalałem śmietaną, gotowałem jeszcze chwilę. Przełożyłem do żaroodpornych
R'n'G Kitchenschab z duszonym porem Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone ze schabem i grzybami to przepis na danie proste i niezwykle smaczne. składniki dla czterech osób 4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze ok 200 g 3 duże pory 300 g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki oleju 7-10 łyżek wody(...)oprószamy pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie dokładnie myjemy pory i pieczarki. Warzywa kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części) , a grzyby kroimy w plastry. Na dno rozgrzanego dużego, garnka ( z przykrywką) wlewamy trzy łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez
Miód i pieprzłyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego ryżu 5 łyżek mleka kokosowego garść grzybów mun łyżka pędów bambusa (opcjonalnie) przyprawy: curry, imbir, słodka papryka, chili, majeranek, pieprz ziołowy WYKONANIE: ciecierzycę gotujemy do miękkości, makaron wrzucamy do gotującej się wody, po czym gotujemy ok 5 min grzyby mun zalewamy wrzącą wodą na ok 20 min, następnie kroimy je w paski warzywa(...)siekamy w paski rzucamy je na patelnię podlaną wodą wraz z grzybami mun i dusimy ok 7 min do warzyw dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, całość mieszamy - w razie potrzeby dolewamy wody - dusimy kolejne 3 min gotowe warzywa podajemy z makaronem i cieciorką
healthy dreamsdrobną kostkę, grzyby natomiast w kawałki o średnicy około 1 cm. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier i gotujemy pod przykryciem około
SzczyptaSmaQJeszcze nie zakończyłam sezonu grzybowego i dlatego dziś polędwiczka w sosie grzybowym. Tak przygotowania polędwiczka jest delikatna a grzyby dodatkowo podkreślają jaj wyśmienity smak . Polędwiczka(...)wieprzowa w sosie grzybowym Składniki: - 1 poledwiczka wieprzowa - 150 g grzybów leśnych - mała cebula - oliwa - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić w całości lub przecięte na pół). Chwilę
Kulinarne życiecebula 1 pęczek włoszczyzny 2 litry wody liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz makaron duże świdry 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany koniak- do smaku Sposób przygotowania: *Grzyby moczymy całą noc. Na drugi dzień kroimy w paski. Do wody(...)której się moczyły dodajemy jeszcze ok 3 szklanek wody. Wkładamy też obraną cebulę i włoszczyznę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść laurowy i ziele ang. Po ok 40 minutach, kiedy grzyby będą już miękkie ,dodajemy koniak ( kieliszek - pod wpływem temperatury alkohol wyparuje, pozostawiając swój aromat i smak), zestawiamy z kuchenki, blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. *Natkę
Z Majeczką w kuchni