grzyby - 15226 przepisów (strona:288/1016)

Grzybowo-warzywna zapiekanka z kaszą jęczmienną 159

małe 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 szklanka suszonych grzybów 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól morska z chili pieprz ziołowy tymianek majeranek 2 łyżki zmielonych migdałów masło klarowane do smażenia Kaszę ugotować w osolonej wodzie w dwóch szklankach wody Suszone grzyby zmielić na proszek Kalafior umyć i podzielić na różyczki Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć(...)dente Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby Dodać różyczki kalafiora Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja tarłam od razu do miski) Doprawić do smaku pieprzem, solą tymiankiem i majerankiem, dodać posiekany

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
MAKARON Z GRZYBAMI I SEREM gorgonzola 126

SKŁADNIKI : 300 g makaronu penne Malma  200 g grzybów 100 g sera gorgonzola  1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu  3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie(...)PRZYGOTOWANIE :  Makaro gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Grzyby oczyszczamy, szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie 20 minut, odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy część masła, dodajemy pokrojoną cebulę i grzyby, chwilkę smażymy aż cebula zmięknie, wlewamy bulion i dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku jarzynką, solą i pieprzem. W razie konieczności dolewamy wody, sos zagęszczamy śmietaną

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasztet z grzybami 165

foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1 liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić(...)wystygnięcia. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Grzyby trzeba wcześniej namoczyć,odsączyć i usmażyć na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki

Kolorowa kuchnia Elki
Klopsy z jajek idealne na piątkowy obiad :) 142

porcji. Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Cebulę obrać, grzyby umyć i pokroić wszystko drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulką, tylko tyle żeby zmiękła. Dodać grzyby i smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Jajka drobno posiekać, dodać do nich cebulę z pieczarkami, surowe jajko, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Zupa z wołowiną na bogato 151

wołowiny 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 duża cebula 250 gr pieczarek 100 gr grzybów leśnych (mieszanka kurek, prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka estragonu 1 i 1/2 łyżki soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 2 i 1/2 litra wody(...)ogniu przez około 4 -5 minut. Po 5 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty. Następnie wlać wodę, a wraz z nią pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż wołowina będzie

mecooks
BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY) 207

Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków  10 dkg  cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)Gotowej zupy 5 litrów.  Sposób wykonania: Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 4 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sajgonki z mięsem mielonym 108

mielonego z indyka lub wieprzowiny, wieprzowo - wołowego 200 g cienkiego makaronu chińskiego 5 grzybów mun paczka kiełków słonecznika lub rzodkiewki - 50 g 1 średnia cebula 1 marchewka 3 jajka papier ryżowy kapusta pekińska sos sojowy świeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: 1) Namoczcie grzyby przez kilka minut w wodzie, następnie lekko obgotujcie do miękkości, pokrójcie(...)namoczyć, pokroić drobno. 3) Teraz warzywa: cebulę obrać i posiekać drobno, marchewkę zetrzeć na tarce o większych oczkach, kapustę pekińską posiekać drobno. 4) W misce wymieszać makaron, kiełki, mięso, grzyby, cebulę i marchew. Dodać jajka i doprawić pieprzem. 5) Papier ryżowy namoczyć w wodzie, układać na deseczce i nakładać delikatnie farsz uważając by papier się nie przerwał. 6) Zwijać

Zasmakuj Kuchni
Szmaciak marynowany 107

plasterków marchewki     Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku zagotowałem wodę. Do wrzącej wody włożyłem grzyby . Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem je i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie. Wymieszałem(...)składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem je, aż do wystudzenia

R'n'G Kitchen
PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM 164

łopatki wieprzowej sól,pieprz, słodka papryka mąka do obtaczania pulpecików dodatkowo: szklanka śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków kilka gałązek natki pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się(...)moczyły. Odstawiamy. Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy ok 10 minut, dokładamy natkę pietruszki, wlewamy śmietanę. jeśli jest potrzeba doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
Makaron z kurkami w sosie mascarpone z chili - "1000 pomysłów, jedna Lubella", czyli danie na dwa smaki ..... 181

patelni rozpuszczamy kawałek masł a, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku , grzyby i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę majeranku). Wszystko mieszamy , tak aby przyprawy dobrze pokryły grzyby. Patelnię przykrywamy i duśmy kurki ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze

Projekty ze smakiem
Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi 160

udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie(...)sztuk). Na patelni rozgrzać olej (tak aby po ułożeniu pulpetów olej zakrywał je w mniej więcej 1/3 wysokości). Smażyć po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Główki maślaków dodatkowo obrać ze skóry. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem i co jakiś czas mieszać. Kiedy wyraźnie zmniejszą

Bullio
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 195

piatto perfetto per un pranzo della domenica in famiglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g mięsa wołowego mielonego 600 g ziemniaków 300 g grzybów  250 g sosu pomidorowego 25 g masła 4  ł y ż ki mleka   2  ł y ż ki koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 szalotki 2 ząbki(...)sale, pepe PRZYGOTOWANIE Posiekane szalotki i 2 ząbki czosnku szklimy na oliwie, dodajemy mięso, które podsmażamy kilka minut. Do mięsa dodajemy grzyby, posiekaną natkę pietruszki, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość zagotowujemy i podduszamy na małym ogniu

La grande e la piccola cuoca
Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 146

Jesień, złota jesień, czerwona, pomarańczowa. Pachnąca choinkami, igliwiem i mchem, winnicami. Pachnąca lasem i przede wszystkim grzybami! To cudowna pora na spacery w poszukiwaniu brunatnych grzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele(...)przywiozłam właśnie z okolic Turynu, z malowniczego Piemontu, z miasteczka Condove, gdzie fascynacja jesienią jest tak ogromna, że tej porze roku dedykuje się zjazdy, zloty i gotowanie pod chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne  wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz króluje grzyb, makaron ,kasztany i  wino. Gdzie gościom serwuje

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki gulasz ze schabu z leśnymi grzybami 226

Dzisiaj jeszcze jedno danie z moje wiejskiego, urlopowego repertuaru kulinarnego. Szybkie danie z duszonego schabu i świeżo zebranych leśnych grzybów . Taki leśny gulasz. Pachnące i szybkie do przyrządzenia danie bo będąc na urlopie nie mam ochoty tracić przy garach więcej czasu niż to konieczne. Schab to chude mięso, delikatne mięso , które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Wystarczy je krótko obsmażyć(...)potem dusić z grzybami przez kilka, kilkanaście minut bo grzybom też nie trzeba dużo czasu żeby się ugotowały. Kroję je grubo bo lubię kiedy są widoczne w potrawie i czuć je pod zębem. Takie danie podaję z domowymi kluskami bo tak smakuje najlepiej, ale dobrze będzie się komponowało z ziemniakami, makaronem czy ryżem. Sprawdźcie jaki pyszny jest schab duszony

Smaczna Pyza
Zupa grzybowa z gąsek 132

mnie gąska pobija wszystkie grzyby. Ma bardzo intensywny smak i aromat. Zupa z gąsek jest przepyszna. Gąski dokładnie umyć, zdjąć skórkę z kapeluszy i oskrobać nóżki grzybków. Pokroić(...)plasterki. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojoną w słupki marchewkę i korzeń pietruszki. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, vegetę. Na palniku opalić cebulę i wrzucić do zupy. Dodać grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż marchewka i pietruszka będą miękkie, około 20 minut. Lane kluski patrz Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami Powili za pomocą widelca wlewać

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania