grzyby - 15226 przepisów (strona:280/1016)

Gulasz drobiowy z borowikami i kurkami 160

zrobię duże zapasy na zimę. A tymczasem polecam gulasz z kurczaka z dodatkiem kurek i borowików! Składniki: 2 filety z kurczaka 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 12% sól i pieprz łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich(...)posiekanego rozmarynu i majeranku po 2 gałązki posiekanej natki pietruszki i lubczyku  Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby (kurki były małe, więc ich nie kroiłam) i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować

Czerwień i błękit
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 282

gotowego bulionu wyjmujemy żeberka i mięso kurczaka – wyrzucamy skórę i kości kurczaka, mięso dzielimy na równe fragmenty. Przecedzamy bulion na gęstym sicie do drugiego garnka – wyjmujemy z sitka grzyby i przekładamy je do zupy, resztę (cebulę, czosnek, anyż) wyrzucamy.     PODANIE Wyjęte z lodówki jajka ogrzewamy przez 5-6 minut w ciepłej wodzie. W średniej wielkości garnku zagotowujemy(...)porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula, 130-150g 4 łyżki jasnego sosu sojowego 5-6 łyżek sosu sojowego grzybowego 1 suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych

Karo in the Kitchen
Prosta zalewajka z ziemniakami 235

Składniki: 5 większych ziemniaków garść suszonych grzybów 2 laski wędzonej kiełbasy marchew większa cebula około 0,5 l barszczu białego w butelce (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź rozrobiony z torebki) 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego pieprz,sól płaska łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany Przygotowanie Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy(...)kilka godzin, najlepiej na noc. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, dodajemy marchew startą na tarce, czosnek w całości, ziele angielskie, liście laurowy, oraz posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję

e-PrzepisyKulinarne
Kluski ziemniaczane z pysznym farszem z mięsa i kapusty kiszonej 330

szkl mąki pszennej  -łyżeczka soli -2 jajka FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz  sól do smaku -majeranek-pół płaskiej łyżeczki Z podanych składników zagniatamy ciasto,jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy(...)być gładkie,nie klejące. FARSZ Cebulę siekamy w piórka,czosnek siekamy w kostkę,marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie) Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone. Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 222

dużej części wykarczowano – serce płacze, bo grzybobranie tam traci kompletnie swój klimat. Tym razem odwiedziłam zupełnie inny las – kilkanaście kilometrów dalej. Stary, naturalny i pełen zupełnie innych grzybów. Nauczyłam się znajdować siwe prośnianki (gąski) pod mchem i… rydze. Wylądowały oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie(...)razu. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możemy posypać płatkami dojrzewającego sera (np. bursztyn). Zobacz także: Rybki w macy Uwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, k... Kurczak faszerowany grzybami Kurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podan... Polędwiczka w sosie cydrowym Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, p... Dorsz pod grzybową kruszonką Dorsz pod grzybową kruszonką to proste

Poezja smaku
Sos grzybowy z makaronem 119

Składniki: 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz natka pietruszki Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Grzyby oczyścić  pędzelkiem, nie moczyć. Kapelusze pokroić na większe paski. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, zeszklić. Dodać grzyby, smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż grzybki zmiękną

kulinarnyswiatdomi
Podgrzybki w sosie winno-śmietanowym 87

sezonie grzybowym tego dania nie może zabraknąć na moim stole i robiłam je już kilkukrotnie. Warto wykorzystać ten czas, kiedy mamy grzyby świeże, ale polecam również zamrożenie  grzybów, ja je tylko lekko parzę przez 2-3 minuty. Po sezonie grzybowym, będą jak znalazł na przygotowanie tego pysznego sosu. Składniki: 700 g podgrzybków 2 średnie cebule 2 łyżki oleju(...)śmietany słodkiej 18%  1/2 pęczka koperku  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  pokrojoną w piórka cebulę,  zeszklić. Grzyby umyć i pokroić w plastry, dodać do cebuli. Wlać wino i dusić często mieszając około 30-40 minut, wino powinno odparować. Dodać śmietanę, masło, sól i pieprz,  doprowadzić

Gosia gotuje
Kanie smażone, marynowane w pomidorach, z warzywami 673

kanie jak i ich mniejsze siostry, czubajki gwiaździste. Te drugie spotkacie przeważnie w lesie, ale są bardzo podobne do kań i powinniście je rozpoznać. Zdarzało mi się zbierać te grzyby jeszcze w listopadzie i to wcale nie było dziwne. Jeśli tylko jest dużo czubajek, tak jak w tym roku, to część z nich pakuje w słoiki, najpierw smażąc(...)coś dodałam i mam na zimę kilka słoików kań smażonych, marynowanych w zalewie pomidorowej z warzywami. Już próbowałam i powiem krótko - to jest pyszne! Co powiecie na tak zakonserwowane grzyby ? Jeśli tylko traficie na czubajki to koniecznie przygotujecie je w taki sposób. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 187

podpalić i skarmelizować cebulkę zaraz po zeszkleniu, albo wlać alkohol na steki tuż po ich przełożeniu do sosu – wtedy podpalamy je długą zapałką.   Sos warto też wzbogacić leśnymi grzybami lub mocno aromatycznymi, polnymi pieczarkami (te z warzywniaka i dyskontu możecie sobie darować), a najlepiej – świeżą truflą.   Jest to całkowicie opcjonalne i warto pamiętać, że podstawowy sos Diany grzybów(...)sobie nie ma . Na te proporcje sosu potrzebujemy nie więcej niż 100g grzybów leśnych lub polnych pieczarek, pociętych w cienkie plasterki. Smażymy je zaraz po zeszkleniu cebulki – szybko, nie powinny puścić wody, mają się od razu zamknąć i smażyć do zezłocenia, nie dusić. Wlewamy i podpalamy brandy albo po od razu po wysmażeniu grzybów, albo tuż po włożeniu steków

Karo in the Kitchen
Jajecznica z kurkami na grzankach. 148

się rozpuści. 2. Jajecznica: Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno kroimy, wrzucamy je na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, gdy grzyby będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, dodajemy masło i smażymy aż będą chrupiące, następnie wbijamy jajka, smażymy aż się zetną przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 3. Podanie: Na grzanki nakładamy porcje

Izabelawkuchni
BOROWIKI MARYNOWANE + FILMIK 106

Prawdziwki są zaliczane do grzybów szlachetnych, ciężko je spotkać w lesie, jednak mi się udało ich uzbierać dość sporo. Przygotowałam je na sposób tradycyjny, w zalewie octowej. SKŁADNIKI : 2 kg prawdziwków 1 duża cebula osolona woda do gotowania(...)PRZYGOTOWANIE : Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki o ile są duże ( małe i średnie zostawiamy w całości ) ładnie się prezentują w słoiczku. Przekładamy je do garnka, zalewamy osoloną wodą  (1 łyżka soli na 1 l wody ) i gotujemy około 45 minut, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i uważamy aby piana nie wykipiała

Kulinarne Fantazje Marioli
Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku i bułce 158

Siedzuń sosnowy to grzyb który jest najsmaczniejszy jaki jadłam oprócz borowików oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie wiedza że jedzą grzyba są w stanie pomylić taki kotlet ze "schaboszczakiem". Siedzuń sosnowy - Sparassis crispa - w Polsce uważany za gatunek rzadki, wpisany na Czerwoną listę roślin(...)grzybów Polski . Wbrew ustaleniom Czerwonej listy w Polsce jest dość częsty. Do października 2014 roku podlegał ochronie prawnej, obecnie nie jest chroniony i może cieszyć nasze podniebienia. Występuje w lasach sosnowych i mieszanych. Jeśli uda się Wam znaleść szmaciaka vel kozią brodę, vel siedzunia warto go przyrządzić w panierce. Zapraszam na pyszne jedzenie. Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku

Moje Małe Czarowanie
Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki 170

plastry schabu 20g suszonych   grzybów 1 duża cebula 2 ziarenka jałowca Sól, pieprz do smaku 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz 8 świeżych śliwek węgierek lub 4 suszone ½ łyżeczka zmielonego rozmarynu 2 łyżeczki masła klarowanego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Plastry schabu doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozbijamy bardzo cienko. Grzyby namaczamy przez całą

Kuchnia w czekoladzie
Grzyby z kminkiem i kardamonem w pomidorach 134

Składniki 450gr grzybów ugotowanych 300 gr. pomidorów - można zastąpić przecierem około 3-4 łyżek ½ łyżeczki imbiru w proszku 6 ząbków czosnku ½ łyżeczki kurkumy 1 ½ łyżeczki chilli w proszku opcjonalnie 1/2 łyżeczki kminku 2 ziarna kardamonu rozłupane 5 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku nać pietruszki 100-150 ml. wody kawałek pora pokrojonego w plastry Wykonanie(...)Posiekać drobno pomidory i cebulę ,przełożyć do miseczek osobno. Grzyby pokroić na pół,lub ćwiartki. Zmiażdżony czosnek wymieszać z imbirem. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni ,dodać czosnek z imbirem, pokrojony por ,a po 1 minucie ,ziarna kardamonu,pieprz czarny ,kurkumę ,kminek i chilli w proszku. Smażyć około 2-3 minut. Dodać pomidory i wodę ,gotować całość do wrzenia

w mojej kuchni
Zupa grzybowa z makaronem 206

Lubella Wstążki długie Nr 11 1 kg pieczarek 20 g suszonych borowików 1 łyżka oleju 1 cebula 1,5 l bulionu 1 szkl śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (1 szkl) i odstawiamy. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu. W dużym garnku przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy pieczarki i namoczone pokrojone grzyby. Smażymy, aż puszczą sok a wtedy wlewamy bulion i wodę od moczenia grzybów i zagotowujemy ( gotujemy przez 10 minut).Śmietankę hartujemy dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem

słodkie i nie tylko historie kulinarne