grzyby - 15226 przepisów (strona:272/1016)

Jakie przyprawy do jakich potraw? 114

dodatków zamiast podkreślić ich smak jedynie je przytłoczy. Tutaj liczy się umiar, niezależnie od tego, czy gotujemy zupę grzybową czy też przyrządzamy sos. Smak grzybów wzmocnią podstawowe przyprawy – sól i świeżo mielony pieprz. Leśne grzyby doskonale komponują się z ziołami, szczególnie świeżymi. Natka pietruszki, rozmaryn czy tymianek nie tylko ożywią smak grzybów, ale także podkreślą ich aromat

Kulinarne Przeboje
Żurek z białą kiełbasą 109

liścia laurowego – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 szt. suszonych grzybów – 250 ml zakwasu na żur – 4 jaja – majeranek – sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy litr wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut. Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy(...)Otrzymany wywar odcedzamy za pomocą sita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno. Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy

I LOVE LIFE
BARSZCZ BIAŁY Z GRZYBAMI - przepis na czysty biały barszcz Wielkanocny 133

szybki przepis na świąteczny biały barszcz na Wielkanoc. Polecam :) Pyszny biały barszcz na zakwasie. Oto składniki i przyprawy na barszcz biały: ok. 2 litry jarskiego wywaru 1/2 szklanki suszonych grzybów 1,5 szklanki wody 1,5-2 szklanki dobrego zakwasu na żur 200g śmietanki 30% (1 mały kubeczek) 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka majeranku sól i pieprz do smaku(...)duszone lub gotowane mięso chrzan tarty biały ser pieczywo ziemniaki okraszone skwarkami ze świeżej słoninki lub boczku i zrumienioną cebulką Przepis na barszcz biały wielkanocny: Krok 1. Rosół przecedzić. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Przecedzić wywar.  Zakwas na żur rozmieszać. czosnek rozetrzeć z solą. Krok 2. Zagotować rosół, wlać do niego wywar z grzybów oraz dobrze wymieszany zakwas

Moja Książka Kucharska
Makaron Fregola - super sałatka 217

grzybów Shitake sok z 1/2 cytryny pieprz oliwa z oliwek Zabawę zaczynamy od ugotowania wody na makaron i fasolkę szparagową. Do osolonej wody wrzucamy fregolę i fasolkę, oczywiście do osobnych garnków. Gotujemy, aż będą aldente. W międzyczasie kroimy Shitake na plasterki i podsmażamy delikatnie na oliwie rozgrzanej na patelni. Możemy dodać do oliwy kilka kropel oleju sezamowego prażonego. Grzyby(...)jednej dużej miski. Przelewamy lekko oliwą z oliwek i dodajemy 2 duże łyżki pesto lub więcej, jeśli uznacie, że to za mało. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy grzyby. Teraz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, sosem chili i sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i na samym końcu dodajemy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Podajemy z grzankami, w naszej wersji

vegetanie
Krokiety z kaszą gryczaną i grzybkami mun 140

jajka sól olej do smażenia Składniki na farsz: szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 25 g grzybków mun 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby(...)namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części, a potem ugotować wg wskazówek na opakowaniu tj. ok.20 min Pokrojoną cebulę przesmażyć razem z osuszonymi, ugotowanymi grzybami Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół Obsmażyć w jajku i bułce Można

Proste Potrawy
Risotto grzybowe na białym winie 118

wina 300g ryżu do risotto 1,5 litra gorącego bulionu 2 cebule 500g grzybów świeżych lub mrożonych  2 marchewki 1 pietruszka  4 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 200g sera cheddar  1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz masło  1. Filet, cebulę i grzyby kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy(...)czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu.  3. Dolewamy śmietankę, wrzucamy

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie grzybowym 158

bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany(...)oleju do zarumienienia. Ściągamy z patelni, przekładamy na ręcznik papierowy.  2. Na tej samej patelni i tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Smażymy chwilę, zalewamy 1 litrem bulionu, posiekaną natkę pietruszki, dusimy do miękkości przez 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy solą, pieprzem

Szefowa kuchni
Bigos domowy 155

kapusty kiszonek 3-5 dag suszonych grzybów 4 cebule 2 łyżki smalcu 25 dag wołowiny 25 dag wieprzowiny 15 dag wędzonego boczku 25 dag kiełbasy 10 dag suszonych śliwek 3 jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego szklanka czerwonego wina wytrawnego (można pominąć) Śliwki suszone i grzyby oddzielnie namaczamy w wodzie (najlepiej(...)Kapustę drobno szatkujemy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby i śliwki oraz przyprawy. W osobnym garnku gotujemy posiekaną kapustę kiszoną z dodatkiem smalcu. Jak już będą ugotowane to należy je połączyć i dodać starte na tarce o grubych

Mam apetyt na ...
Barszcz ukraiński 161

ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone grzyby 1 szklanka zakwasu buraczanego (przepis na mój TU ) przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu, 3-4 goździki, 1 listek laurowy(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, w sezonie dodaję listek świeżego lubczyku 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego Dodatki: jogurt lub kwaśna śmietana grzanki natka Jak zrobić barszcz ukraiński? Grzyby namoczyć. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w plasterki (jeśli są duże, na mniejsze części). Ziemniaki w kostkę. Do grzybów (nie odlewać wody) dodać przyprawy: kminek, goździki, pieprz, ziele angielskie, goździki, listek

Rodzinka w kuchni
Ramen 130

źródeł umami w wolno gotowanym wywarze. A przy doborze dodatków możemy popisać się kreatywnością. W misce poza wywarem powinien znaleźć się makaron, jajko ugotowane na twardo, szczypiorek z dymki, grzyby shitake i warzywa jakie tylko przyjdą nam do głowy. Składniki: 1,5 kg kości wieprzowych 0,5 kg kurzych skrzydełek 2 marchewki, obrane przekrojone na pół 4 ząbki czosnku(...)plastry biała część pora 2 łodygi selera naciowego 2 szalotki 4 litry wody 150 ml sosu sojowego 6 suszonych grzybów shitake kawałek wodorostów kombu o wymiarach 10x20 cm (opcjonalnie) Dodatki: makaron ramen jajka ugotowane na twardo zielona część dymki ugotowane grzyby shitake wodorosty wakame plasterki papryczki chili marchew starta na tarce julienne rzodkiewka pokrojona w plasterki Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms 168

grzybów, przekrojonych na pół, lub ćwiartki jeśli są duże 2 ząbki czosnku, posiekane 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier Przygotowanie: Rozgrzej większy garnek na średnim ogniu, dodaj boczek i cebulę i podsmaż mieszając, do ładnego zarumienienia Dodaj kapustę, grzyby(...)heat for one hour, stirring occasionally. Season to taste with salt, pepper and sugar. Serve with a slice of bread or potatoes. Enjoy! Artykuł Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms pochodzi z serwisu Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

karmelowy
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ 118

Prosty i szybki sos pieczarkowy. Przepis na uniwersalny sos pieczarkowy ze śmietaną. Sos pieczarkowy z podsmażoną cebulką i natką pietruszki, doprawiony jasnym sosem sojowym. Wszystkie grzyby uwielbiają sos sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną , idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków. Jak zrobić(...)masło, dodać cebulę i poddusić razem ze startymi na tarce korzonkami pieczarek (do odparowania wody). Następnie dodać pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek i dusić razem około 10 minut, aż grzyby lekko się zarumienią. W między czasie doprawić sosem sojowym. Do pieczarek i cebuli wlać wywar i gotować dalsze 10 minut. Na koniec do sosu pieczarkowego dodać śmietanę rozmieszaną

Moja Książka Kucharska
Kaszotto z grzybami i piersią z kurczaka 149

długa. Jednym z nich jest zmiana diety zdrowej na bardzo zdrową. Wprowadzenie większej ilości zdrowych produktów do menu. Dziś przygotowałam kaszotto z grzybami i piersią z kurczaka. Danie wyszło pyszne, genialne w smaku, dodatkowych walorów smakowych dodawały grzyby leśne.. Kochani zróbcie koniecznie kaszotto z grzybami i piersią z kurczaka na pewno

Kulinarne pyszności Molki