grzyby - 15226 przepisów (strona:267/1016)

Czerwona kapusta z soczewicą i grzybami krótko smażona 136

stół usłyszałam komentarz: "Ale czad!" No to spróbujcie sami. Na cztery porcje: 1/2 niewielkiej czerwonej kapusty poszatkowanej czerwona cebula 200- 250 g małych brązowych pieczarek portobello lub innych grzybów 3/4 szklanki zielonej soczewicy 2 łyżki sosu sojowego a najlepiej Tamari sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu balsamicznego kremowego olej rzepakowy ok 2 łyżek Soczewicę ugotować al dente według(...)przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Czerwona cebulę pociąć w piórka, grzyby w plasterki. Usmażyć najpierw cebulę na niewielkim ogniu żeby zmiękła potem dodać grzyby. Kiedy się podsmażą wlać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem wrzucić poszatkowaną kapustę i zwiększyć temperaturę. Smażyć krótko na koniec wlać ocet i lekko odparować. Wrzucić ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać razem. Posypać natką ( ja posypałam

AZgotuj!
Boczniaki "po grecku" 99

Boczniaki to bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni. Nic dziwnego, mają wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze, min. komplet witamin z grupy B, wykazują działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Są zdrowsze od pieczarek i grzybów leśnych, także nie może ich zabraknąć w zdrowej kuchni. Na blogu jest już wiele przepisów z boczniakami w roli głównej, ponieważ je lubimy, zresztą wszystkie(...)inne grzyby również. Jeden z moich ulubionych przepisów to "flaczki" z boczniaków. Prawdziwa pychota, przepis znajdziesz tutaj . Dziś następny, równie smakowity, boczniaki "po grecku", czyli w aromatycznym sosie warzywnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem 137

Czerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor. w połączeniu z pysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też naszych(...)gości, podając tak kolorowe danie . 14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej 1 pierś z kurczaka 2 cebule 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1/2 litra dowolnego bulionu (u mnie warzywny) sól i pieprz  Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone w plastry

Krylowa Kuchnia
Kaszotto z kurkami i dynią 85

krótko. Seler kroimy w plasterki, dodajemy do cebulki. Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy przez ok. 10 minut. W tym czasie obieramy dynię i kroimy w bardzo drobną kostkę. Usmażone grzyby przekładamy do miseczki, a na patelnię wykładamy drugą łyżkę masła i dynię. Smażymy do czasu, aż dynia będzie miękka. Dodajemy odłożone grzyby, kaszę i mleko kokosowe. Mieszamy

Kucharzyca
Pasztet z grzybami suszonymi 133

Składniki : 35 dag tłustego karczku 70 dag boczku ok.40 dag wątróbki wieprzowej ok. grzybów suszonych 2 duże jajka ok. 3-4 łyżek bułki tartej mała kajzerka cebula, marchew, 3 ząbki czosnku, kawałek selera sól, pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego, liść laurowy przyprawa do mięsa (ryneczek Lidla) gałka muszkatołowa, koperek suszony Przygotowanie : Mięsa i wątróbkę gotujemy z liściem(...)laurowym, pieprzem ziarnistym, marchwią, selerem, cebulą i grzybami ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej na noc)  Wpierw ugotuje się wątróbka, cebula, potem mięsa, warzywa i grzyby i w takiej kolejności je wyjmujemy Po przestudzeniu wszystko mielimy,(można dwukrotnie) wbijamy roztrzepane jajka,  dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę ( ja umieściłam ją w wodzie po moczonych grzybach) Doprawiamy przyprawami, przeciskamy czosnek

Proste Potrawy
postna zupa na kwaśnicy 95

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 500 ml soku z odciśniętej kapusty kiszonej najlepiej domowej 500 ml rosołu 10 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 60 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy(...)osolonej wodzie. Sok z kiszonej kapusty mieszamy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz grzyby. Gotową zupę podajemy z ziemniakami i natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak po tajlandzku w panierce kokosowej. PRZEPIS 166

bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki, pół papryki czerwonej (jeśli lubisz pikantnie, użyj też chilli), 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka proszku curry, sos sojowy, płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi. Zrób(...)czosnkiem granulowanym. Panieruj najpierw jajku, następnie w bułce wymieszanej z wiórkami, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż panierka zrobi się ciemnozłota. Przygotowanie sosu zacznij od warzyw – grzyby zamocz w gorącej wodzie na około 15 minut, następnie odcedź i pokrój w paski, czosnek i imbir posiekaj oraz rozetrzyj za pomocą widelca z odrobiną soli, kapustę pekińską pokrój

Kulinarna Polska
Strogonow po chłopsku 860

chłopsku Klasyczny Boeuf Strogonow to smaczny i pożywny gulasz wołowy z dodatkiem papryki, kiszonych ogórków i pieczarek. Moja dzisiejsza wersja tej potrawy jest trochę zmieniona, zamiast pieczarek dodałam suszone grzyby, a pod koniec gotowania zagęściłam powstały sos koncentratem pomidorowym oraz słodką śmietanką, dzięki czemu danie stało się niezwykle aromatyczne i treściwe, takie bardziej „chłopskie”     Składniki(...)wołowiny 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 2 szklanki bulionu lub rosołu 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe olej do smażenia Marynata

Blog z Apetytem
Przekąskowe Sajgonki 99

innego? Składniki: ·        20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Jajko ·        Kilka grzybów Mun ·        10 dag kapusty pekińskiej ·        1 duża marchew ·        Sos sojowy(...)Papryka ostra ·        1 opakowanie papieru ryżowego ·        Olej Sposób przygotowania: 1.   Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. 2.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko. 3.   Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby. 4.   Kapustę drobno poszatkowaną. 5.   Marchew obraną i startą

Kulinarna Chwila
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą 126

Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 litra wody 2 suszone grzyby 4-5 ziemniaków 500 g białej kiełbasy 1 laska kiełbasy tradycyjnej 500 ml zakwasu ( przepis na domowy ) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wywar(...)pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora odcinamy zielone liście i obieramy z zewnętrznej warstwy, myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy suszone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-45 min. W między czasie: Ziemniaki

Kuchnia MagdaLeny
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą 126

Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 litra wody 2 suszone grzyby 4-5 ziemniaków 500 g białej kiełbasy 1 laska kiełbasy tradycyjnej 500 ml zakwasu ( przepis na domowy ) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wywar(...)pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora odcinamy zielone liście i obieramy z zewnętrznej warstwy, myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy suszone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-45 min. W między czasie: Ziemniaki

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków 76

około 800g 1,5-2l wody 500g buraki 300g ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 3 listki laurowe 3 ziarna ziele angielskie 10 ziaren pieprz czarny 3 suszone grzyby KAPUSTA 250g szatkowanej białej kapusty 1 łyżka masła 100ml czerwone wino wytrawne BARSZCZ 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1l zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku(...)talerz Wykonanie Wszystkie warzywa umyć i obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, buraki na paseczki. Do dużego garnka wrzucamy gicze cielęce, ziele angielskie, listki, pieprz w ziarnkach, suszone grzyby, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy cały czas mieszając

Tajemnice Smaku
Smak Bangkoku 113

Pieprz ·        czosnek ·        1 łyżka miodu ·        Kilka grzybów MUN ·        2 marchewki ·        2 papryki ( żółta, czerwona) ·        1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Makaron gniazdka Sposób przygotowania: 1.   Grzyby zalewamy gorącą wodę na co najmniej 30 minut. 2.   Udka obieramy ze skórki, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki. 3.   Doprawiamy solą i wlewamy sos sojowy. 4.   Na patelnie wlewamy olej, ocet oraz miód, mieszając podgrzewamy i dodajemy mięso. 5.   Mięso nam się pruży

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania