grzyby - 15226 przepisów (strona:273/1016)

Wigilijny barszcz czerwony 238

selera 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 pora 1 garść suszonych grzybów leśnych 2 – 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 – 4 ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 łyżka majeranku 2 1/2 l wody ok 1 l zakwasu z buraków ćwikłowych sól Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować. Buraczki, selera(...)stroną noża i dołożyć do warzyw. Zalać wszystko wodą i postawić na ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, aż się przyrumieni. Dodać do wywaru, wlewając również grzyby z wodą w której się gotowały. Gotować wszystko przez 30 minut, od momentu zagotowania. Odstawić na parę godzin, aż całkiem wystygnie. Wywar odsączyć z warzyw i ponownie zagotować razem

https:KKuchniaMniam
Kwasówka z Drohobyczki – kuchnia podkarpacka 249

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3/4 szklanki grubej kaszy jęczmiennej liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka kminku pieprz, sól Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i lekko odciskamy. Zalewamy ja 3 litrami wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 3-4 godziny. Na godzinę przed końcem gotowania dodajemy suszone grzyby. Pół godziny później wsypujemy kaszę i gotujemy(...)zupę aż kasza zmięknie. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi inne regionalne zupy wigilijne: Barszcz grzybowy z Cmolasu Kwas wigilijny z Cyganów Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) Kwaśnica z Dynowa

Trzeci talerz
KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH 140

Tradycyjny krupnik fot. Moja Książka Kucharska Tradycyjny krupnik jęczmienny na dróbkach.      Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami, marchewką i grzybami. Prawdziwy polski krupnik ugotowany na dróbkach, czyli szyjce i skrzydełkach kurczaka, zabielany śmietaną. Zamiast śmietany do krupniku można dodać serwatkę albo maślankę. Ciekawe i pyszne - warto wypróbować. Pyszny krupnik na żeberkach. Wyjątkowy smak(...)łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Krupnik przepis. Przygotowanie krupniku jęczmiennego: Krok 1. Mięso umyć i oczyścić. Kaszę opłukać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Krok 2. W garnku rozpuścić

Moja Książka Kucharska
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami 141

Wśród 12 potraw wigilijnych w wielu domach pojawią się łazanki z kapustą i grzybami. U mnie nie było takiej tradycji, ale poza świętami smakują równie rewelacyjnie i warto pokusić się o przygotowanie tego prostego dania. Można je również wykorzystać do wigilijnej zupy grzybowej. Ta super pyszna i aromatyczna potrawa ucieszy zapewne wegetarian. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo proste, oczywiście jeśli(...)masz czas je zrobić. Z gotowymi też będzie pysznie! Składniki: kapusta z suszonymi grzybami - przepis  tutaj 200 g mąki orkiszowej jasnej 2 jajka 2 łyżki oleju/dodatkowe żółtko/woda Przygotowanie: 1/2 porcji kapusty z suszonymi grzybami przygotuj wg  tego  przepisu przesiej mąkę na stolnicy, w środku zrób zagłębienie i wbij jajka, dodaj olej i zagnieć sprężyste, gładkie ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klops wołowy pieczony 165

duża garść suszonych grzybów 2-3 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dodatkowo: forma np. keksówka, papier do pieczenia Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na oleju podsmażamy cebulę, na koniec wrzucamy czosnek na kilka chwil, aby nabrał rumianego koloru. Grzyby przed gotowaniem moczymy(...)wodzie. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Studzimy i siekamy drobniej. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę oraz czosnek, ugotowane grzyby. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem ziołowym, oraz solą. Mieszamy, możemy użyć łyżki ale najlepiej zrobić to rękę gdyż mięso potrzebuje wyrabiania aby chociaż trochę nabrało kleistości. Przekładamy do formy np.pod

Życie zaczyna się w kuchni
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 563

tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne(...)mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany

Ola la LCHF
Wiedeński garnek husarski 117

cebule 300 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu z czerwonego wina 50 ml koniaku czerwony pieprz 2 listki laurowe 3 goździki 2 marchewki 1,5 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem(...)ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem mięso , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Wyjąłem mięso , osączyłem , marynatę pozostawiłem. Obrałem marchewki i pokroiłem w kostkę. Grzyby po namoczeniu pokroiłem w paski. Rozgrzałem olej, usmażyłem mięso ( 10 minut). Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat i grzyby. Wlałem marynatę i półtorej szklanki wody. Dusiłem 45 minut pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Kapuśniak wigilijny, postny 136

kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 cebula 2 oleju  0,5kg kiszonej kapusty 2 ziemniaki 2 litry rosołu jarzynowego po kilka ziarenek ziela i pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz i kminek Kapuśniak wigilijny przepis. Przygotowanie kapuśniaku: Krok 1. Groch namoczyć przez całą noc, następnie ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć, odgotować. Cebulę(...)kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą - ugotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Krok 2. W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę. Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby i zioła - podgotować. Krok 3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę, groch i gotować do miękkości. Krok 4. Mąkę uprażyć na suchej patelni na złoty kolor

Moja Książka Kucharska
Zupa z suszonych grzybów z makaronem 307

jadłam u cioci miesiąc temu... i przepadłam całkowicie. Idealna na obiad jak i kolację świąteczną. Składniki: 5-6 garści suszonych grzybów ok. 5 l wody 4 łyżki jogurtu naturalnego Odrobina mąki orkiszowej Sól Pieprz Natka pietruszki Makaron jajeczny Przygotowanie: Grzyby moczymy w wodzie przez 5h lub najlepiej całą noc. Kroimy na długie paski. Wrzucamy do garnka wraz z wodą

Czarnawisienka
Pierogi z pudrem grzybowym 96

Pierogi z pudrem z grzybów leśnych. Żeby zrobić taki puder potrzebujemy młynek do kawy. Polecam taki puder zrobić na zapas, przechowywać w słoiczku i dodawać go do sosów, ciasta pierogowego. Pierogi będą wam na pewno smakować. Idealne na Wigilie. W mojej rodzinie co roku robimy pierogi, jedne robię z pudrem a część bez. Tradycji musi stać się zadość(...)lepszego niż takie domowe pierożki pachnące grzybami i lasem. Ciasto: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej 2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela

wesoła kuchnia
Policzek wołowy w sosie grzybowym 148

złoty kolor. Cebulę kroimy w wiórka i dodajemy do mięsa. Po kilku minutach mięso zalewamy wodą i dajemy resztę przypraw z grzybami. Dusimy na małym ogniu przynajmniej 2 godziny, raz po raz polewając sosem. Cebula się rozpadnie, grzyby zmiękną… Można dodać łyżeczkę śmietany do sosu. Tak przygotowane mięso jest miękkie, pachnące i rozpływa się w ustach. Policzki wołowe

Latosiowydom
MAKARON PAPPARDELLE Z KREMOWYM SOSEM BOROWIKOWYM 148

czystej śmietany. Sposób przygotowania Czyścimy borowiki pędzelkiem z ewentualnego runa leśnego. Nie płuczemy w wodzie. Unikamy płukania grzybów w celu zachowania całkowitego smaku grzybów. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w kostkę grzyby oraz cebulę. Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor przez około 4 minut. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy solą

chefintheforest
Gulasz z dzika 168

ograniczeń w spożywaniu dziczyzny. Zatem dziś zapraszam Cię na gulasz z dzika.     Składniki mięso z dzika – 600 g masło klarowane cebula – 2 szt. bulion wołowy – 2 szklanki grzyby suszone mąka pszenna lub ziemniaczana śmietana 36% – 1 szklanka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy owoce jałowca sól, pieprz     Przygotowanie : Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon(...)pokrojoną w krążki marchew. W rondlu zagotowujemy szklankę wołowego bulionu. Przekładamy do niego usmażone mięso i dusimy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Grzyby suszone – najpierw je namaczamy, gotujemy na miękko, kroimy , przesmażamy i dopiero dodajemy do gulaszu. Gulasz podlewamy zredukowanym na patelni bulionem lub wodą z gotowania grzybów. Do całości dodajemy szklankę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 199

świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek Sposób przygotowania farszu: Grzyby namaczamy najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy je przez 20 minut, Kapustę- jeśli jest zbyt(...)kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą i odciskamy. Na odrobinie oleju rumienimy posiekaną cebulę, następnie pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sposób przygotowania ciasta: Składniki (prócz masła) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz pozostałe składniki łącznie ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by się nie kleiło

Kuchnia w czekoladzie