grzyby - 15226 przepisów (strona:274/1016)

Klops wołowy pieczony 161

duża garść suszonych grzybów 2-3 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dodatkowo: forma np. keksówka, papier do pieczenia Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na oleju podsmażamy cebulę, na koniec wrzucamy czosnek na kilka chwil, aby nabrał rumianego koloru. Grzyby przed gotowaniem moczymy(...)wodzie. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Studzimy i siekamy drobniej. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę oraz czosnek, ugotowane grzyby. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem ziołowym, oraz solą. Mieszamy, możemy użyć łyżki ale najlepiej zrobić to rękę gdyż mięso potrzebuje wyrabiania aby chociaż trochę nabrało kleistości. Przekładamy do formy np.pod

Życie zaczyna się w kuchni
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 557

tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne(...)mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany

Ola la LCHF
Wiedeński garnek husarski 114

cebule 300 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu z czerwonego wina 50 ml koniaku czerwony pieprz 2 listki laurowe 3 goździki 2 marchewki 1,5 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem(...)ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem mięso , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Wyjąłem mięso , osączyłem , marynatę pozostawiłem. Obrałem marchewki i pokroiłem w kostkę. Grzyby po namoczeniu pokroiłem w paski. Rozgrzałem olej, usmażyłem mięso ( 10 minut). Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat i grzyby. Wlałem marynatę i półtorej szklanki wody. Dusiłem 45 minut pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Kapuśniak wigilijny, postny 131

kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 cebula 2 oleju  0,5kg kiszonej kapusty 2 ziemniaki 2 litry rosołu jarzynowego po kilka ziarenek ziela i pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz i kminek Kapuśniak wigilijny przepis. Przygotowanie kapuśniaku: Krok 1. Groch namoczyć przez całą noc, następnie ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć, odgotować. Cebulę(...)kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą - ugotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Krok 2. W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę. Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby i zioła - podgotować. Krok 3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę, groch i gotować do miękkości. Krok 4. Mąkę uprażyć na suchej patelni na złoty kolor

Moja Książka Kucharska
Zupa z suszonych grzybów z makaronem 302

jadłam u cioci miesiąc temu... i przepadłam całkowicie. Idealna na obiad jak i kolację świąteczną. Składniki: 5-6 garści suszonych grzybów ok. 5 l wody 4 łyżki jogurtu naturalnego Odrobina mąki orkiszowej Sól Pieprz Natka pietruszki Makaron jajeczny Przygotowanie: Grzyby moczymy w wodzie przez 5h lub najlepiej całą noc. Kroimy na długie paski. Wrzucamy do garnka wraz z wodą

Czarnawisienka
Pierogi z pudrem grzybowym 95

Pierogi z pudrem z grzybów leśnych. Żeby zrobić taki puder potrzebujemy młynek do kawy. Polecam taki puder zrobić na zapas, przechowywać w słoiczku i dodawać go do sosów, ciasta pierogowego. Pierogi będą wam na pewno smakować. Idealne na Wigilie. W mojej rodzinie co roku robimy pierogi, jedne robię z pudrem a część bez. Tradycji musi stać się zadość(...)lepszego niż takie domowe pierożki pachnące grzybami i lasem. Ciasto: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej 2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela

wesoła kuchnia
Policzek wołowy w sosie grzybowym 143

złoty kolor. Cebulę kroimy w wiórka i dodajemy do mięsa. Po kilku minutach mięso zalewamy wodą i dajemy resztę przypraw z grzybami. Dusimy na małym ogniu przynajmniej 2 godziny, raz po raz polewając sosem. Cebula się rozpadnie, grzyby zmiękną… Można dodać łyżeczkę śmietany do sosu. Tak przygotowane mięso jest miękkie, pachnące i rozpływa się w ustach. Policzki wołowe

Latosiowydom
MAKARON PAPPARDELLE Z KREMOWYM SOSEM BOROWIKOWYM 145

czystej śmietany. Sposób przygotowania Czyścimy borowiki pędzelkiem z ewentualnego runa leśnego. Nie płuczemy w wodzie. Unikamy płukania grzybów w celu zachowania całkowitego smaku grzybów. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w kostkę grzyby oraz cebulę. Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor przez około 4 minut. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy solą

chefintheforest
Gulasz z dzika 166

ograniczeń w spożywaniu dziczyzny. Zatem dziś zapraszam Cię na gulasz z dzika.     Składniki mięso z dzika – 600 g masło klarowane cebula – 2 szt. bulion wołowy – 2 szklanki grzyby suszone mąka pszenna lub ziemniaczana śmietana 36% – 1 szklanka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy owoce jałowca sól, pieprz     Przygotowanie : Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon(...)pokrojoną w krążki marchew. W rondlu zagotowujemy szklankę wołowego bulionu. Przekładamy do niego usmażone mięso i dusimy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Grzyby suszone – najpierw je namaczamy, gotujemy na miękko, kroimy , przesmażamy i dopiero dodajemy do gulaszu. Gulasz podlewamy zredukowanym na patelni bulionem lub wodą z gotowania grzybów. Do całości dodajemy szklankę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 193

świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek Sposób przygotowania farszu: Grzyby namaczamy najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy je przez 20 minut, Kapustę- jeśli jest zbyt(...)kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą i odciskamy. Na odrobinie oleju rumienimy posiekaną cebulę, następnie pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sposób przygotowania ciasta: Składniki (prócz masła) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz pozostałe składniki łącznie ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by się nie kleiło

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety z kapustą i grzybami 159

krokiety z kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku 1/2 szklanki wody Farsz: sól i pieprz do smaku 1 cebula 30 dag kapusty(...)Całość ciasta dokładnie zmiksować. Z tak przygotowanego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Farsz: Cebulkę poszatkować i podsmażyć na oleju. Kapustę odsączyć z zalewy i pokroić. Dodać do niej grzyby i cebulkę. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.  Tak przygotowany farsz wykładać równomiernie na przygotowane naleśniki. Składać w "kopertę", a boki w rulon, aby farsz nie wydostał się

Gotuję Testuję
Mięso słodko-kwaśne z bambusem 78

chińska Składniki 600 g wieprzowiny ( u mnie schab ) 200 g grzybów mun puszka pędów bambusa 4 pory 200 ml bulionu 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 8 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki oleju sojowego pieprz sól Przygotowanie Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Grzyby gotowałem 15 minut w dużej ilości wody, osączyłem, pokroiłem(...)dokładnie oczyściłem, umyłem ( odciąłem zielone końce ) i również pokroiłem w paski. W woku rozgrzałem olej, przesmażyłem mięso, wyjąłem z woka. Na tym samym tłuszczu przesmażyłem pędy bambusa, pory i grzyby. Doprawiłem sosem sojowym, cukrem, octem, świeżo mielonym pieprzem i solą

R'n'G Kitchen
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 123

kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 2 jabłka sól, pieprz 100 g przecieru pomidorowego   Przygotowanie:   Grzyby namocz w letniej wodzie. W garnku(...)przez minutę. Dodaj posiekaną kapustę, jeżeli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeżeli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą.   Całość wymieszaj. Dodaj suszone grzyby razem z wodą z namaczania. Pamiętaj, że wodzie grzybowej może być piasek, warto przelać ją przez drobne sito.   Następnie wsyp śliwki suszone. Wlej wino

kuron.com.pl
Barszcz czerwony 141

koncentraktu z buraka 1,5 kg buraczków ćwikłowych 1 mały seler (korzeń) 1 mały por 1 duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli Jak przygotować barszcz(...)pietruszkę i selera także obrać, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych buraków. Pora umyć, pokroić w krążki. Włożyć do garnka. Do warzyw wlać wodę, dodać liście laurowe i grzyby. Wstawić na ogień, zagotować po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 1,5 godziny. Po 1,5 godziny dodać pokrojone w plastry jabłko (wraz ze skórką), sól

mecooks

Proponowane wyszukiwania