indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek • 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji • 3 jajka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżeczki majeranku • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Po ugotowaniu rosołu z kaczki zdjąć z wierzchu tłuszcz. • Wątróbkę gotować z wodzie ok. 10 minut, dodać suszone grzyby i gotować jeszcze(...)minut. • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, warzywa z rosołu – marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz wątróbkę z grzybami. • Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową. • Wymieszać mięso z orzechami, jajkami, tłuszczem z kaczki i rosołem. • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły
To co kochammałe 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 szklanka suszonych grzybów 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól morska z chili pieprz ziołowy tymianek majeranek 2 łyżki zmielonych migdałów masło klarowane do smażenia Kaszę ugotować w osolonej wodzie w dwóch szklankach wody Suszone grzyby zmielić na proszek Kalafior umyć i podzielić na różyczki Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć(...)dente Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby Dodać różyczki kalafiora Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja tarłam od razu do miski) Doprawić do smaku pieprzem, solą tymiankiem i majerankiem, dodać posiekany
Szczęśliwa kuchniadelikatny kurczak w śmietanowym sosie z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Liść lubczyku Biały pieprz 1 cebula ¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków 1,5 szklanki bulionu drobiowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet(...)liściem lubczyku oraz białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy filet z kurczaka. Grzyby odciskamy z wody, dokładamy do kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą
VioletoweKucharzenietajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 3 puszki mleka kokosowego House of Asia 8 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) pół opakowania krojonych grzybów moon House Of Asia 1/2 czerwonej papryki ćwiatrka kalafiora 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) pęczek szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego(...)chilli 2 4 łyżki pasty tom kha Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat ale się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Grzyby moon zalać wrzątkiem. Liście limonki kafir podrzeć na mniejsze kawałki aby puściły więcej aromatu. Trawę cytrynową, galangal, przekrojone na pół papryczki chilli oraz połowę posiekanej kolendry i liście kafir
Jemy Pijemy-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę, przykrywam i duszę do miękkości – w razie odparowania soku podlewam niewielką ilością wody, doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, gdy grzyby są już miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od czasu do czasu należy przemieszać. Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje
Wanilia i Kardamonprawdziwków 15 dag suszonych jabłek 2 marchewki 2 pietruszki 1 liść laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki miodu sok z ½ cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić do namoknięcia. Następnie włożyć do garnka(...)razem z warzywami, suszonymi jabłkami i przyprawami. Zalać dwoma litrami wody i gotować powoli przez godzinę. Doprawić sokiem z cytryny, miodem, pieprzem i solą do smaku. Po ugotowaniu wyjąć grzyby, a resztę składników zmiksować i rozlać na talerze razem z całymi grzybami. Można podawać z makaronem
Tradycyjna Kuchniaspaceru cieplutki, rozgrzewający czerwony barszcz. A do barszczu wiadomo, najlepsze są paszteciki lub drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami. U mnie w wersji z pieczarkami. Oczywiście, możecie dodać kapustę, ale nie jest ona tutaj niezbędna. Wystarczą nam leśne grzyby lub nawet pieczarki. Takie zawijańce możecie potem odgrzać w piekarniku, czy nawet na patelni. Doskonale tez smakują same. Farsz(...)wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem
Mieszam w Garnkuascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania(...)Wykonanie: Cebulę opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki
Kuchnia Bon Appetitmałe 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 szklanka suszonych grzybów 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól morska z chili pieprz ziołowy tymianek majeranek 2 łyżki zmielonych migdałów masło klarowane do smażenia Kaszę ugotować w osolonej wodzie w dwóch szklankach wody Suszone grzyby zmielić na proszek Kalafior umyć i podzielić na różyczki Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć(...)dente Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby Dodać różyczki kalafiora Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja tarłam od razu do miski) Doprawić do smaku pieprzem, solą tymiankiem i majerankiem, dodać posiekany
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSKŁADNIKI : 300 g makaronu penne Malma 200 g grzybów 100 g sera gorgonzola 1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu 3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie(...)PRZYGOTOWANIE : Makaro gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Grzyby oczyszczamy, szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie 20 minut, odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy część masła, dodajemy pokrojoną cebulę i grzyby, chwilkę smażymy aż cebula zmięknie, wlewamy bulion i dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku jarzynką, solą i pieprzem. W razie konieczności dolewamy wody, sos zagęszczamy śmietaną
Kulinarne Fantazje Marioliforemki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1 liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić(...)wystygnięcia. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Grzyby trzeba wcześniej namoczyć,odsączyć i usmażyć na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki
Kolorowa kuchnia Elkiporcji. Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Cebulę obrać, grzyby umyć i pokroić wszystko drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulką, tylko tyle żeby zmiękła. Dodać grzyby i smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Jajka drobno posiekać, dodać do nich cebulę z pieczarkami, surowe jajko, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńwołowiny 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 duża cebula 250 gr pieczarek 100 gr grzybów leśnych (mieszanka kurek, prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka estragonu 1 i 1/2 łyżki soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 2 i 1/2 litra wody(...)ogniu przez około 4 -5 minut. Po 5 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty. Następnie wlać wodę, a wraz z nią pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż wołowina będzie
mecooksSkładniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków 10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)Gotowej zupy 5 litrów. Sposób wykonania: Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 4 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier
Przepisy kulinarne babci Antoninyplasterków marchewki Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku zagotowałem wodę. Do wrzącej wody włożyłem grzyby . Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem je i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie. Wymieszałem(...)składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem je, aż do wystudzenia
R'n'G Kitchen