grzybów, królują w moim domu głównie w porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama nie wiem ile ich zjadłam...Zapraszam 😙 Składniki: ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 5 szklanek, mleko 5 szklanek, olej 9 łyżek, sól szczypta, farsz: kapusta młoda 2 główki, ser biały 275 g, grzyby(...)stron i odkładamy na talerz. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Następnie zalewamy wrzątkiem, solimy i stawiamy na palnik. Do gotowania kapusty dodałam również zmielone grzyby, możecie użyć całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kapustka będzie już zimna, to odciskamy ją z nadmiaru płynu. Cebulę obieramy, siekamy
kulinarne odsłony patiząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek ( Cykoria ) bazylia pieprz ziołowy pieprz naturalny sól Farsz: 300g grzybów 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo: olej Ponadto: ulubiony sos (u mnie czosnkowy z ziołami włoskimi - Fanex ) P rzygotować farsz. Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i doprawić do smaku
Di gotujeśliwek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego z butelki ,u mnie z bazylią opcjonalnie mała garść suszonych grzybów olej kokosowy extra virgin do smażenia Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody, której nie wylewaj. Kapustę odsącz i przepłucz jeśli bardzo kwaśna. Ponadto jeśli jest długa i kawałki są duże, poszatkuj(...)paseczki, a kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w kostkę. Cebulkę pokrój w cieniutkie piórka. Na gorącą patelnię włóż łyżkę oleju kokosowego i podsmaż cebulkę z kurczakiem. Po chwili dołóż grzyby razem z wodą , w której się moczyły. Duś pod przykryciem jakieś 5 minut. Dodaj resztę składników, w tym wino. Dosmacz solą, przemieszaj i przykryj. Duś całość pod przykryciem
Z Kuchni Do KuchniJestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie(...)szpinaku 6-8 plasterków wędzonego boczku 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1-2 ząbki czosnku sól pieprz grubo mielony parmezan Przygotowanie: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, smażyć na oleju przez 5-7 minut, dosolić. Na patelnię dodać masło, kiedy się roztopi, dodać szpinak i starty na drobnych oczkach czosnek. Smażyć
Kulinarne Inspiracjeśrednie marchewki garść suszonych grzybów mun dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki ok 1/2 cm. Grzyby mun namoczyć, odsączyć i pokroić(...)patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać selera i dalej lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby, imbir, przyprawy i sos sojowy - 2-3 łyżki. Solenie lepiej zostawić na koniec. Podsmażyć krótko i dodać mięso. Można dolać trochę wody, żeby mięso się rozpadło ale też należy je mocno mieszać i rozcierać łyżką. Farsz
Ze smakiem bez glutenuchińskiej:) Cechą charakterystyczną kuchni chińskiej jest jej praktyczność i wykorzystanie lokalnych produktów. Na morskim wybrzeżu jada się ryby i owoce morza, w górach dziczyznę i inne dary lasu, np. grzyby. W okolicach Harbinu, gdzie jest za zimno by uprawiać ryż, z rosnących tam zbóż produkuje się mąkę i przyrządza pierożki, makaron i kluski. Chińscy kucharze przywiązują duże znaczenie(...)Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego
Zasmakuj KuchniPiestrzenica pochyła Gyromitria fastigiata to grzyb rzadki. W Polsce prawdopodobnie jest dosłownie kilka stanowisk tego gatunku, oficjalnie udokumentowane jedno czy dwa . Ja oglądałam te grzyby w miejskim lesie, w Warszawie , gdzie na obszarze kilku metrów kwadratowych wyrosło chyba z 50-siąt owocników. Widok niesamowity i przepiękny. A ususzony egzemplarz trafi wkrótce pod mikroskop i do badań naukowych. Piestrzenica pochyła(...)jest objęta częściową ochroną gatunkową . To podobno gatunek grzyba jadalny , ale nawet z terenu prywatnego nie polecam jej zbierać. Raz, że jest naprawdę rzadka, a dwa to fakt, że tak jak piestrzenica kasztanowata, i prawdopodobnie inne piestrzenice , może zawierać gyromitrynę, choć w mniejszej ilości, a ta substancja kumuluje się w wątrobie uszkadzając ją. Nie warto ryzykować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaScroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół 250 g pora, oczyszczonego i krojonego w cienkie plasterki (biała i jasnozielona część) 2 ząbki czosnku, posiekane 120 ml białego wina listki(...)czym przełóż na talerz. Do tej samej patelni włóż pory i podsmażaj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do miękkości. Następnie dodaj czosnek, tymianek i grzyby i smaż przez około 3 minuty, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień do dużego, wlej wino i gotuj, aż prawie całkiem odparuje. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie
karmelowyodświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe(...)mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam
Pichceniomaniakiszonej kapusty 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów 2 cebule 2 jajka 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku sól pieprz tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół) tarta bułka do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Krok 2. Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, zasmażamy,mieszamy, aby smaki się połączyły(...)Krok 3. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze. *ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki. Krok 4. Do masy dodajemy jajko, zmiażdżony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy. Krok
Moja Książka KucharskaPolecam przepis na uszka z grzybami! SKŁADNIKI: kapelusze borowików ugotowane w wywarze cebula płaska łyżeczka masła sól, pieprz 2 łyżki tartej bułki ciasto: szklanka mąki szczypta soli surowe żółtko łyżka oliwy 1/2 szklanki ciepłej wody mąka do posypania stolnicy sól (do wody na gotowanie uszek) łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy(...)przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty
Moja Książka Kucharskabędzie kruszył się podczas krojenia. Polecam i pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek(...)bułka tarta do wysypania formy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięsa oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Krok 2. Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną
Moja Książka Kucharskasurowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe pęczek włoszczyzny Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę(...)mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Mięso oddzielamy od kości. Grzyby zalewamy pół szklanki wrzątku, odstawiamy do namoczenia na kilka godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy
Smak mojej kuchnikawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przyprawy do dań z fasoli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki Grzyby gotować w niewielkiej ilości(...)wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować ok 2,5-3l wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć kilka minut. Boczek dodać do gotującego
Smakołyki Asicontent='4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła dwie garści suszonych grzybów (np. borowików) 1 mały pęczek natki pietruszki (same listki) 1 świeża bułka kajzerka lub 3/4 szklanki bułki tartej 1 duży por 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia pora sól(...)mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera (rozdrabniacza) wkładamy suszone grzyby i rozdrabniamy na pył. Dodajemy do nich połamaną na kilka części kajzerkę (ewentualnie bułkę tartą), dwa obrane ząbki czosnku, pietruszkę, masło oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu. Ponownie
Poezja smaku