grzyby - 15226 przepisów (strona:289/1016)

RISOTTO GRZYBOWO – WIEPRZOWE 192

SKŁADNIKI : ryż arborio – 1 szklanka – 200 gram mięso wieprzowe – 150 gram grzyby suszone – 30 gram cebula – 1 sztuka bulion grzybowy – 2 szklanki(...)olej do smażenia świeżo mielony pieprz ser żółty sól opcjonalnie – jeśli bulion będzie za mało słony PRZYGOTOWANIE : Mięso pokroić na małe kawałki. Obrać cebulę i posiekać. Umyć grzyby i drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami smażyć na oleju, na średnim ogniu. Po 15 minutach dosypać ryż, zalać połową bulionu, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Risotto należy

kuchniabellissima.wordpress.com
Domowy pasztet w słoiku 172

sól morska świeżo mielony pieprz  1 łyżka majeranku szczypta mielon ej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać(...)mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Z zimnego wywaru

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczarki bezowe 154

Nadęta siedząc szyszka na wyniosłej sośnie, Drwiła sobie raz z grzyba, że tak nisko rośnie. Wiatr wionął, szyszka spadła, i rzekła w pokorze: „Czem kto wyżej wzniesiony, łatwiej upaść może”. Gdy nas losu igrzysko zrobiło wielkiemi, Nie gardźmy biednym grzybem rosnącym przy ziemi.” Autor: Stanisław Jachowicz Zbieranie grzybów jest prawdziwą przyjemnością dla wytrawnych grzybiarzy, ale co zrobić(...)tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - ½ płaskiej łyżeczki cream of tartar * Dodatkowo: - 2 łyżeczki kakao - polewa czekoladowa Białka przelewamy do dużej, czystej i suchej misy. Ubijamy na gęstą

mojewypiekiinietylko
Kurkówka. Nalewka grzybowa na kurkach 344

wódce owocowej, ziołowej albo z tymi dwoma składnikami. A co powiecie na nalewkę, której głównym składnikiem, poza alkoholem oczywiście, są grzyby? Tak, dobrze widzicie - kurkówka to nalewka na grzybach kurkach czyli pieprznikach jadalnych . Nie miałam dużo grzybów więc zrobiłam w tym roku tylko trochę tej nalewki, ale w przyszłym, jeśli tylko warunki pozwolą, nazbieram kurek na Podlasiu i nastawię

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Lisówka pomarańczowa 151

uważnie ogląda się zbierane grzyby pomyłka jest mało prawdopodobna. Dlatego jak zawsze zachęcam do przeczytania dokładnego opisu gatunku a potem sami w lesie ocenicie czy te wyżej wymienione grzyby są do siebie podobne tak bardzo. I pamiętajcie - nie zbieramy niczego czego nie jesteśmy pewni na 200% Dla przypomnienia - pieprznik jadalny czyli kurka ma ogólnie masywniejsze, grubsze owocniki. Jest

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Szyszkowiec łuskowaty 394

Dzisiaj przedstawię Wam grzyba, który ma na kapeluszu łuski jak szyszka. Nazwa dobrze określa jego wygląd bo mowa tu o grzybie, który nazywa się szyszkowiec łuskowaty Strobilomyces strobilaceus . Jest tak charakterystyczny, że nie sposób pomylić go z jakimś innym gatunkiem . Zdania na temat jadalności szyszkowca łuskowatego są mocno podzielone. Jedni mykolodzy uważają, że jest jadalny, chociaż mało smaczny(...)małej wartości. Inni twierdzą, że to grzyb niejadalny. Ja nie próbowałam i nie polecam tego rodzaju eksperymentów na swoim organizmie, szczególnie że jest to grzyb rzadki i podlegający w Polsce częściowej ochronie . Zdjęcia ilustrujące ten wpis zrobiła i udostępniła Ada z bloga Pora coś zjeść . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Białoporek brzozowy 334

tamowania krwawień bo ma właściwości higroskopijne. Wyciąg z tego grzyba ma działanie antynowotworowe a zawarte w nim związki chemiczne są trujące dla niektórych pasożytów układu pokarmowego. Dzisiaj nadal występuje bardzo często, ale mało kto zwraca na niego uwagę. W sezonie grzybowym warto przypomnieć sobie przypowieść o tym skąd się wzięły grzyby . Można wierzyć lub nie, ale przeczytać warto. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Piestrzyca kędzierzawa 360

Piestrzyca kędzierzawa Helvella crispa jest grzybem jadalnym, ale właściwie nie ma ani smaku ani zapachu, tylko kruchy i cienki miąższ więc nie warto jej zbierać. Ale warto ją poznać bo ciekawy świat grzybów to nie tylko te gatunki, które najchętniej zjadamy. Co do jadalności tego gatunku zdania są podzielone. Część źródeł podaje, że jest to grzyb jadalny, inne(...)kwestii tego, że jeśli ktoś koniecznie chce skonsumować to powinien najpierw dobrze go obgotować. Tylko czy warto wkładać go do koszyka a potem próbować skoro jest tyle innych, smacznych grzybów? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa miso 257

kawałek pora * 10 grzybów shitake * Garść grzybów mun * 3 łyżki pasty miso * 3 łyżki sosu sojowego * Makaron ryżowy * Sól, pieprz WYKONANIE: Bulion podgrzać z dodanymi grzybami mun i shitake. Jeżeli grzyby shitake były suszone to namaczamy je wcześniej (najlepiej na całą noc) i gotujemy do miękkości. Marchewkę pokroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu. W tym czasie

Mohiella
Pyszne krokiety z pieczarkami, grzybami i serem żółtym :-) 144

razem nie będzie to deser, a krokiety. Są bardzo pyszne, bezmięsne. Składają się wiadomo, jak każdy krokiet z cienkiego naleśnika, i genialnie prostego i pysznego farszu.  Cebulka, pieczarki, grzyby i ser żółty, wszystko doprawione pieprzem i wegetą, tworzą pyszny smak. Ale nie będę się rozpisywała, przepis jest niezwykle prosty(...)więc zaczynamy: SKŁADNIKI: FARSZ: -1 duża cebula -2 łyżki masła -troszkę grzybów leśnych, ja używałam mrożonych, pokrojonych prawdziwków około 0,5 szkl -około 40-50dag pokrojonych pieczarek -250g startego sera żółtego -pół łyżki wegety -2 szczypty pieprzu Cebulkę kroimy drobno, i szklimy na maśle.  Dodajemy grzyby, mieszamy i chwilkę podsmażamy.  Dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Krokiety z farszem na bazie młodej białej kapusty, z marchewką, pieczarkami i ryżem. Pyszne 186

jajka -4 łyżki oleju rzepakowego -mąka tortowa  FARSZ -0,5  dużej główki kapusty młodej, lub jedna mała kapusta młoda -1 duża marchewka -300 g pieczarek lub grzybów -1 kostka  rosołowa grzybowa  -1 duża cebula -100 g ryżu (1 torebka) -wegeta -pieprz -troszkę oleju PANIERKA -2 jajka -sól -pieprz -bułka tarta Na początku smażymy naleśniki. Wiem(...)się ładnie i łatwo rozprowadzać na patelni. Ciasto odkładamy na 10 minut i smażymy naleśniki. FARSZ cebulę szatkujemy i dajemy do garnka, smażymy na małej ilości oleju, dodajemy pokrojone grzyby lub pieczarki, chwilkę dusimy.  Następnie dodajemy kostkę rosołową grzybową. Wszystko mieszamy i dalej dusimy. Dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz poszatkowaną kapustę.  Wszystko razem dusimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sajgonki z kurczakiem 189

grzybami mun zalewamy wrzątkiem z dodatkiem łyżki sosu sojowego. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut a następnie odsączamy Na rozgrzany wok wlewamy nieco oleju i przesmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy sos Sambal oelek a następnie posiekaną w małą kostkę pierś z kurczaka i przesmażamy aż białko się zetnie. Dokładamy odsączone pędy bambusa, grzyby

Pyry na Gaz
Boczniaki w pomidorach z makaronem 224

zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe! Składniki na 2 porcje: 400-500 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów szczypta cukru sól, pieprz 1 łyżeczka octu balsamicznego natka zielonej pietruszki Wykonanie: obrany i posiekany czosnek i cebulę poddusić na oleju. Dodać pokrojone w paski grzyby ( ogonki(...)odrzucić) i dusić do odparowania wody. Powinny się zezłocić dodać pomidory, przyprawy i dusić 10-15 minut na patelnię z grzybami dołożyć ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Podawać suto posypane natką pietrusz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzyby gatunkami. Białokrowiak olbrzymi 471

Białokrowiak olbrzymi Leucopaxillus giganteus , nazywany też lejkówką olbrzymią, to grzyb, któremu mogłam się przyjrzeć w ubiegłym roku gdy wielki czarci krąg jego owocników wyrósł w ogródku różanym Warszawskiego Ogrodu Botanicznego. Mimo, że to dość rzadkie grzyby to chętnie wstawię go do mojego blogowego atlasu żeby móc Wam o nich opowiedzieć. Są ogromne i piękne, i na pewno robią wrażenie(...)niespodziewane i co dziwne nastąpiło w centrum wielkiego miasta. Któregoś dnia, mniej więcej rok temu, napisała do mnie koleżanka pracująca w Ogrodzie Botanicznym dołączając zdjęcie i prośbę o oznaczenie grzybów. Na zdjęciu było widać kilka owocników, ale nie wszystkie informacje, często potrzebne do oznaczenia, mogłam uzyskać właśnie z powodu miejsca, w którym wyrosły. W ogrodzie botanicznym nie można przecież niczego

Smaczna Pyza
Schab w sosie grzybowym 461

około 0,7 kg schabu bez kości 1 cebula około 4 łyżki mąki 6 łyżek oleju pieprz sól opcjonalnie Vegeta papryka słodka mielona woda 2-3 łyżeczki suszonych, zmielonych grzybów Sposób przygotowania: Schab myjemy i oczyszczamy z grubych błon. Następnie nacieramy schab w całości 1 łyżką oleju, solą (około 1 łyżeczką), pieprzem (około pół łyżeczki), papryką słodką (2-3 łyżeczki(...)około 1h- 1h15min. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć, ale może być jeszcze wodnisty. Należy go posmakować czy trzeba go jeszcze doprawić solą lub pieprzem. Następnie dodaję sproszkowane suszone grzyby i jeśli trzeba dodaję jeszcze mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie i czekam aż sos zgęstnieje, a nie będzie mączny. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wody

Anielska Kuchnia Ani

Proponowane wyszukiwania