grzyby - 15226 przepisów (strona:294/1016)

Pasztet mięsny 134

mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso odcedzamy (oczywiście wywar zachowujemy, będzie doskonałą baza do zupy). Grzyby i cebulę również odcedzamy. Mięso odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułki namaczamy(...)wywarze. Mięso mielimy w maszynce do mielenia wraz z cebulą, grzybami i bułkami. Przekładamy do misy malaksera, dodajemy przyprawy i żółtka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę. To bardzo istotny element przygotowania pasztetu, dlatego ja zawsze mieszam mięso w malakserze. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie mieszamy z mięsem. Pasztet przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch

Kulinarne przygody Gatity
Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami 121

ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Na następny dzień ugotować i odcedzić. Grzyby namoczyć na 2 godziny(...)czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, zalać 1 litrem zimnej wody i gotować do miękkości. Do wywaru z warzywami dodać ugotowaną fasolę, Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały, posiekaną natkę oraz przyprawy i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Zupę podawać z łazankami lub innym

Czerwień i błękit
Kapuśniaki 141

drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć,następnie ugotować , odcedzić i pokroić.Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić

Moje domowe kucharzenie
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 181

łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki Na stolnicę wysypujemy mąkę ( najlepiej ją przesiać przez sito ). Dodajemy jajka(...)Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Wigilijny barszcz z uszkami 187

Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie pieprz sól cukier 2 ząbki czosnku Wykonanie kwasu burakowego: 1 kg buraków 2 l wody ząbek czosnku Aby barszcz wigilijny był dobry należy najpierw zakisić(...)ciepłym pomieszczeniu (18-20 stopni C ) na około 5 dni. Po tym czasie gdy jest już odpowiednio kwaśny zlać do słoika i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki. Namoczone grzyby zalać wodą i zagotować. Do gotowanych grzybów dodać włoszczyznę i przyprawy. Gdy wywar się ugotuje odcedzić. Do odcedzonego wywaru dolać wcześniej przygotowany kwas z buraków, bardzo krótko zagotować, przyprawić

Gotowanie-uk
Zabielany barszcz czerwony z fasolą 138

wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu z buraków łyżeczka kminku, łyżka majeranku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie ugotować i odcedzić. Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać(...)zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać ocet (by zachować różowy kolor), szczyptę soli i cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kminek i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany czosnek, gotować ok. 20 minut. Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać

Czerwień i błękit
Barszcz wigilijny 133

surowo – pewnie ze względu na fakt „pokrzepiania przepitych”. Barszcz gotowano na wywarze warzywnym z dodatkiem mięty i doprawiano przyprawami „zagranicznymi”. Z czasem przyprawy zostały wyparte przez suszone grzyby. Tradycyjny barszcz wigilijny, jak wszystkie potrawy na wigilijnym stole, ma być potrawą postną. Poznajcie mój sposób na idealny barszcz. Sposób na zakwas znajdziecie tutaj . Do zrobienia barszczu potrzebujemy: 2 marchewki(...)suszonych grzybów 4 ząbki czosnku jedno kwaśne jabłko sól, pieprz, majeranek Obrane warzywa kroję na mniejsze kawałki, dodaję przyprawy, opaloną cebulę i zalewam około trzema litrami ciepłej wody. Tak gotuję wywar na wolnym ogniu, zajmuje mi to około 2h. Po ugotowaniu wywar odcedzam i czysty przelewam do garnka i znów gotuję dodając namoczone wcześniej suszone grzyby, czosnek, jabłko

ladykitchen
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 362

smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej(...)wody, zagotować, odcedzić. Wlać wodę z grzybów, dodać przyprawy, przesmażoną na oleju cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić

Smakołyki Asi
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 153

godz. 40 minut Składniki: 7 buraków odmiany  Chioggia, 600-800 ml kwasu buraczanego  z buraków Chioggia lub ocet jabłkowy do smaku, 1 pęczek włoszczyzny, garść suszonych grzybów shitake, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili bez pestek, 2 łyżki oliwy, 2 liście laurowe,  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 4 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku. Dodatkowo(...)tymianek. Przygotowanie: Shitake zalej 2 szklankami letniej wodą, odstaw na 30 minut. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w paski. W rondlu zagotuj litr wody, dodaj namoczone grzyby i przelaną przez gęste sitko wodę, w której się moczyły, dodaj włoszczyznę. Gotuj 20 minut, odcedź wywar przez sitko. Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika

SzczyptaSmaQ
Castellane z grzybami w sosie gorgonzola 152

mrożonych grzybów 100 g sera gorgonzola 150 g śmietany kremówki 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu, zalewamy gorącym bulionem i wrzucamy zamrożone grzyby. Gotujemy 15 min, po czym

R'n'G Kitchen
Domowy wigilijny barszcz - przepis 214

mnóstwo włoszczyzny, buraków, suszonych grzybów, ziół i domowej roboty zakwas buraczany klik i do dzieła. SKŁADNIKI : buraki 1kg  marchew 3 szt  seler 1szt (średni) korzeń pietruszki 2 szt  cebula 2 szt  imbir ok 3-4 centymetry  czosnek 3 ząbki por 1 szt  seler naciowy 3-4 pędy  grzyby suszone (prawdziwki, podgrzybki) garść(...)przygotowany wrzucamy do naszego barszczu (po wygotowaniu można spokojnie w całości to wyjąć i nikomu w ząb przypawa nie wejdzie:)) Dodajemy obrany imbir, zioła i nasze suszone grzyby. Całość powoli gotujemy na wolnym ogniu, aby jak najwięcej aromatu wydobyć. Aby, uzyskać barszcz bardziej kwaskowy przełamany słodyczą dodaję do niego 2-3 łyżki konfitury z żurawiny. Pod koniec dodajemy

Basia w kuchni
Krupnik z pęczakiem 153

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą.  Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone.  Można ją jeść także z kawałkami mięsa.   (Wikipedia)   mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki(...)pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Opcjonalnie: kilka grzybów suszonych śmietana 1 łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw

Di gotuje
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 638

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)litra wrzątku, zostawiamy do napęcznienia na 20 minut, następnie w wodzie w której się moczyły gotujemy je pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, około 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać

Karo in the Kitchen
Kapuśniak wigilijny 173

kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą i niewielką ilością suszu warzywnego. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy lekko

Maminek kulinarny
Tradycyjny bigos staropolski . 542

liście laurowe 2 łyżki s ł odkiej papryki   1 słoiczek przecieru pom idorowego Pudliszki 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku  5 suszonych grzybów  Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy i zalewamy nową wodą , wtedy(...)Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy . Mięso myjemy , kroimy na kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie . Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek ,   ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie

Sama słodycz i szczypta chili