grzyby - 15226 przepisów (strona:301/1016)

Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 156

furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka  (do obtoczenia mięsa) szczypta tymianku(...)czosnku. Obtaczamy w mące. Obsmażamy wraz z posiekaną cebulą na średnio rumiano. Następnie przekładamy mięso do garnka z ok. 3/4 litra gotującej się wody. Dodajemy sparzone i posiekane suszone grzyby, sos sojowy i koncentrat oraz ulubione przyprawy. Mięso dusimy do miękkości dość często mieszając i podlewając wodę (jeśli jest taka potrzeba) by nie przywierało. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną

Kuchnia po mojemu
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 188

kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana) ok 20 dag wędzonki garść grzybów suszonych 1 świeży prawdziwek 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach (10-15 sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona(...)złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku zagotowałam umyte kości wieprzowe. Zebrałam szumowinę. Do tak powstałego wywaru wrzuciłam kapustę białą, świeżego borowika i wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem i listkiem. W drugim garnku zagotowałam kapustę kiszoną z pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dodałam do niej osoloną i popieprzoną wołowinę przysmażoną w plastrach na posiekanej cebuli

Kuchnia po mojemu
Sajgonki pieczone w piekarniku 333

sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa 1/6 główki kapusty pekińskiej Sos: 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1/5 szklanki   wody Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki.  Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy

Mania Gotowania
Makaron w sosie grzybowo-winnym 143

trzygodzinnym poszukiwaniu grzybów w słynnych lasach chocianowskich wróciliśmy z 6 podgrzybkami :D Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...   Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól(...)samej wodzie przez ok 15 minut. Na patelni , na maśle zeszklić cebulkę posiekaną w kosteczkę, dodać białe wino. Dusić przez ok 5-10 minut. Z wywaru grzybowego wyłowić wszystkie grzyby, ale wody nie wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej

MarciochaKucharzy
Tarta z grzybami 132

razem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka sól, pieprz  Oczyszczone i pokrojone grzyby podgotować ok 20-30 minut. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone grzybki i dusić przez 15-20 minut. doprawić solą

MarciochaKucharzy
Pasta z podgrzybków 170

grzybów świeżych i z takich są zdjęcia ale teraz zrobiłam z mrożonych i też jest super, dlatego dziś ją przedstawiam. Myślę że spokojnie można użyć innych grzybów typu pieczarki albo grzyby leśne mieszane. Pastę zgapiłam od Izy [ klik ] Pasta z podgrzybków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bitki z karkówki z suszonymi grzybami 152

rozpływa się w ustach. Bitki można podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 50g suszonych grzybów, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję w grubsze plastry. Mięso rozbijam tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam solą oraz(...)pieprzem. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam płaty mięsa oraz cebulę. Podsmażone mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.  Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
szynka z grzybami moon 197

marchewka średni por papryka garść grzybów moon mała cebulka czosnek - 1 ząbek szynka - pół kilo makaron chiński pietruszka - pól pęczka sos sojowy mąka ziemniaczana - łyżka imbir - kawałek około 1 cm lub troszkę mniej przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka i ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi)   Wykonanie:   Grzyby moon zalewamy wrzącą woda(...)część idzie w słupki a biała w plasterki). Mięso pieprzymy i posypujemy ostrą papryką i polewamy sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny.  W międzyczasie podgotowujemy grzyby moon około 10 min po czym je studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe

Lubczyk i Wanilia
Bigos orientalny 179

drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)  6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych  1 strąk(...)duża szczypta gałki muszkatołowej  sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 171

wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych  pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu  pół łyżeczki mielonego kminku(...)ziarenka ziela angielskiego  szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kardamonu  sól i mielony pieprz do smaku  Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru 217

całych ząbków czosnku 3 cm  kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki 1 laska cynamonu dodatkowo 3 kapusty Pak Choi pokrojone w kawałki kilka świeżych grzybów  shitake - opcjonalnie do podania: ok 150 g  szerokiego makaronu ryżowego puszka kiełków fasoli mung   pęk  świeżych liści bazylii - pokrojone w paseczki po kilka listków mięty na każdy(...)wyrzucić. Na tym etapie możemy zupę i mięso wstawić do lodówki  i skończyć następnego dnia. Rosół w garnku zagotować, dodać pokrojoną kapustę pak choi i pokrojone w plasterki grzyby, gotować parę minut na małym ogniu aż kapusta i grzyby zmiękną. W międzyczasie czasie ugotować makaron.  Podgrzać obrane mięso - można zalać je mała ilością gorącego wywaru

Stare Gary
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 286

ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:) Scroll down for recipe in English Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką (4-6 porcji) Składniki: 400-500 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie(...)zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw. Do patelni dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej

karmelowy
Ryż smażony z wieprzowiną i warzywami 198

polędwicy wieprzowej pół puszki groszku konserwowego kawałek pora (biała część) 1 cebula 1 garść suszonych grzybów mun posiekany szczypiorek do dekoracji sos sojowy ciemny sos chili sól, pieprz 1 szklanka suchego ryżu basmati 2 jajka olej 1. Do szklanki dodać suszone grzyby mun i zalać wrzącą wodą. 2. Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.   3. Pora(...)oleju i rozgrzać go. Od razu wrzucić mięso i cebulę. Wszystko przesmażyć przez kilka minut, dodając odrobinę sosu sojowego  i sól/pieprz. 6. Następnie dodać pora, odcedzone grzyby i groszek. Wlać jeszcze trochę sosu sojowego i sosu ostrego. Gdy warzywa z mięsem będą miękkie dodać ugotowany ryż. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilkę przesmażyć

Ugotować
Bigos 142

świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej 50 dag wieprzowiny 25 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 opakowanie śliwek wędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych  przepis Suszone  grzyby  moczymy  kilka  godzin . Cebulę  dusimy  z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną  i  wędzonym(...)boczkiem . Kapustę świeżą  szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z  uduszoną  wieprzowiną  kiełbasę i  boczek  z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy  i  gotujemy  na  małym  ogniu

Smakowite Dania
Barszcz wigilijny 173

stracą koloru ) , następnie wszystko  zalewamy  2 litrami wrzącej  wody, dodajemy czosnek  i zagotowujemy . Do  barszczu  dodajemy  wywar z u gotowanych grzybówgrzyby zostawiamy przydadzą się do zrobienia uszek ) z liściem laurowym i zielem angielskim , całość doprawiamy solą i pieprzem

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania