przy kawie ,mimo dużej różnicy wieku.Duzo opowiadała mi o sobie i starej Warszawie,czasach które minęły gdzie była szczęśliwa,wojnie która odebrała wszystko.Basiu pamiętamy o Tobie.! Kilka grzybów " kań" sól olej *********************************** Grzyby czyścimy , kroimy w paski.Olej na patelni rozgrzewają , wkładamy na niego grzyby i smażymy na złoty kolor.Przed końcem smażenia posypujemy solą.Podajemy z koronką,świezego chlebą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśniadanie i odprawić do szkoły i przedszkola. Ale zamiast koncentrować się na mniej przyjemnych obowiązkach i niedogodnościach jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami(...)grzybów odkładamy do miseczki, przydadzą się do dekoracji gotowej tarty. Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto na tartę posypujemy połową sera, następnie rozkładamy kurki z boczkiem i cebulą, posypujemy pozostałym serem, równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i jajkami. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Grzyby
Smakowity Blog Kulinarnyświeżych drożdży ćwierć łyżeczki cukru ok. 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy Dodatki mały koncentrat lub sos pomidorowy 3 kulki mozzarelli ok. 200 g obgotowanych i pokrojonych grzybów leśnych mała cebula kilka małych cukinii (u mnie również z kwiatami) ok. 20 plastrów kiełbasy pepperoni lub salami suszone oregano sól Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać cukier(...)ciasto wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam lub wałkuję go w prostokąt). Ciasto posmarować koncentratem lub sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć plastry mozzarelli. Całość posypać piórkami cebuli i grzybami. Na wierzchu ułożyć kawałki cukinii (u nas po jednej stronie, bo nie wszyscy mieli na nią ochotę) i plastry pepperoni. Całość posypać suszonym oregano i solą. Piec (góra - dół
Weekendy w domu i ogrodzieTaki obiad mogłabym jeść codziennie :) Korzystam obecnie z grzybowego sezonu, więc nie mogło zabraknąć w moim menu takiego klasyka jak gulasz z grzybami :) a ponieważ mam świetne źródło zaopatrzenia w dziczyznę to chętnie łączę je z mięsem z dzika, lub sarny i podaję z komosą ryżową. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa z dzika (ja miałam(...)wódką) świeży rozmaryn jałowiec pieprz sól Wykonanie: Mięso z dzika i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, następnie polewamy nalewką i podpalamy, gdy płomień zgaśnie dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy wszystko razem, aż sok który puściły grzyby odparuje, następnie dodajemy pieprz, sól, trochę igiełek rozmarynu i utarty w moździerzu jałowiec. Dolewamy trochę gorącej wody i dusimy
Quinoa Raz!Nastał rewelacyjny okres dla grzybowych maniaków (czyli również dla mnie) :) Nawet krótkie przejażdżki do lasu skutkują przywiezieniem takiej ilości grzybów, że wystarcza na kilka porcji jakiegoś grzybowego dania. Mnie dziś sytuacja przymusiła do przygotowania szybkiego dania z kurkami przed wyjściem z mieszkania. Składniki : 100 g makaronu (u mnie rurki) garść małych i średnich kurek pół cebuli ok. 5 dag sera(...)włączonym palniku pod przykryciem aż do wyparowania z nich wody. Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić wodę i wrzucić makaron. Gotować al dente. Na patelnię z grzybami wlać olej i dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Całość podsmażyć. Wlać na patelnię ok. 150 ml wody i dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Przykryć patelnię pokrywką. Gotować do roztopienia sera
Weekendy w domu i ogrodzieGarść żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży (obrany ,ugotowany) 1 łyżka chrzanu Garść malin mogą być mrożone Przyprawa do dziczyzny albo rozmaryn ,owoc jałowca,morska sól ,pieprz ziarnisty rozcieramy w Moździerzu 100 ml oliwy 1 łyżka vinegar Sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposób : Namaczamy grzyby w garnuszku i gotujemy(...)pieprzu i soli *Kaszę gotujemy ,odcedzamy i wrzucamy na patelnię,wcześniej rozpuszczamy masło dodajemy śmietanę ,sól i kilka łyżek wody po naszych grzybach prażymy naszą Kaszę mieszając do czasu aż wszystkie płyny znikną z patelni. *orzechy prażymy na oddzielnej patelni dodając malutką łyżkę oleju
Viola cooks with passionSkładniki: makaron spaghetti (150 g) tofu naturalne (50 g) suszone grzyby(...)leśne (1/2 garści) natka pietruszki (1 pęczek) pestki dyni (2 łyżki) olej z orzeszków ziemnych lub oliwa (4 łyżki) sól woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i gotujemy. Odcedzamy. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Tofu kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki w garnku lub na patelni. Możemy podgrzać
Weganka gotujetarta do obtoczenia kotleta Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Surówka z kapusty kiszonej: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ posiekana drobno kapusta kiszona natka pietruszki posiekana sól pieprz cukier do smaku olej `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby gotujemy,odcedzamy i siekamy drobno ,dodajemy do zmielonych ziemniaków.Wsypujemy(...)ciasto się skleiło,solimy i pieprzymy oraz dodajemy jałowiec tłuczony.Wyrabiamy i kształtujemy owalne kotlety.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wodę z namoczonych grzybów (ok.1 szkl.)zagotowujemy,solimy i pieprzymy,wsypujemy łyżeczkę zmielonego jałowca,mieszamy.Mąkę ziemniaczaną 1 łyżeczkę mieszamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu.Chwilę zagotowujemy i ściągamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigorszego jak chrzęst niedomytego piasku w zębach z grzybów podczas pysznego obiadu, bolą mnie zęby na samo wspomnienie Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj niezawodny sposób na szybkie, a co najważniejsze skuteczne oczyszczenie kurek, który stosuję już od wielu lat. Już nie pamiętam gdzie go znalazłam ale zapewniam, że to działa. Inne grzyby zdecydowanie łatwiej oczyścić gdyż są bardziej mięsiste, poza(...)kurki. Całość mieszaj aż zobaczysz że cały brud opadł na dno naczynia, po czym przełóż kurki do cedzaka i przelej zimną wodą z kranu. Oczyść ewentualne zabrudzenia na nóżkach grzybów i gotowe! English version How to clean chanterelles (500 g) Ingredients: 500 g of fresh chanterelles 1 liter of boiling water 2-3 tablespoons of salt Preparation: Pour water into
karmelowyObowiązkowa z sezonie grzybowym, ale można wykorzystać tez mrożone grzyby Składniki 6 jajek 5 młodych prawdziwków 1 średnia cebula sól, pieprz Sposób przygotowania Grzyby pokroić i odgotować w osolonej wodzie. … Czytaj dalej Jajecznica z prawdziwkami
czarrna od kuchniefekt wyśmienity! Składniki: ok. 25 szt. makaronu typu muszle 1/3 szklanki mrożonych grzybów leśnych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 450g mięsa mielonego (wieprzowe) bazylia, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego sos beszamelowy ser grana padano (lub parmezan) olej do smażenia Przygotowanie: Odmrożone grzyby wrzuć na patelnię - smaż ok. 5 min. na małym ogniu. Zwiększ ogień(...)dolej 3 łyżki wody. Dopraw bazylią (1 łyżka), przyprawą do mięsa mielonego (3 łyżki) i papryką (2 szczypty). Całość smaż mieszając do momentu usmażenia mięsa - dodaj do miski z grzybami i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć muszle na wrzątek - gotuj wg wskazówek na opakowaniu. Do przestudzonych muszli nakładaj łyżeczką farsz. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem za pomocą
Alutka-GotujePyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki otrąb żytnich sól pieprz 1. Grzyby mielimy w młynku do kawy, mieszamy z … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyrozgniecione ząbki czosnku i przesmażamy do zeszklenia. Jeśli mamy świeże lub mrożone grzyby to dorzucamy je do cebuli, jeśli nie, to udka zalewamy bulionem/winem i wtedy dodajemy suszone grzyby. Gotujemy, ok 20 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5-10 minut. Młode ziemniaki Takie udka możemy podać z młodymi ziemniaczkami. Ziemniaki
Dobra karmaszklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny do rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso z każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry śmietanę wymieszać z mąką, wodą(...)wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje mięsa, jeśli trzeba to doprawić do smaku przyprawą w płynie, podać z ziemniakami, kaszą lub z czym lubisz - cielęcina jest krucha, delikatna i aromatyczna grzybami.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiężółtko sól FARSZ 80 g suszonych borowików lub podgrzybków 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE FARSZ ; Grzyby płuczemy, wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc do napęcznienia. Rano gotujemy pod przykryciem ( w wodzie w której się moczyły), na minimalnej mocy palnika, przez około 30 minut(...)około 5 minut, aż zrobi się miękka i szklista. Często mieszamy, uważamy, aby nie przypalić. Dolewamy 2 łyżki wody i podsmażamy, aż cały płyn odparuje. Dokładnie odsączone na sicie grzyby ( wywar zachowujemy) bardzo drobniutko siekamy lub razem z podsmażoną cebulką rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy natkę pietruszki. Podsmażamy mieszając przez około
cool and minty