grzyby - 15226 przepisów (strona:269/1016)

Wigilijna zupa z kapustą i grzybami 139

Woda, kapusta, suszone grzybki i trochę warzyw...jak to mówią prostota tkwi w szczególe.  Składniki na 6 porcji: 500 g kiszonej kapusty 2 kopiaste łyżki grzybów suszonych 2 litry wywaru warzywnego lub wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe cebula sól,świeżo zmielony pieprz dodatkowo: olej do usmażenia cebuli i ziemniaków 1 marchew 1/2 korzenia pietruszki  średnich(...)ziemniaków Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku w osolonej wodzie do miękkości.  Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kapustę kiszoną wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości, możemy dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodajemy

Życie zaczyna się w kuchni
Barszcz Wigilijny 130

Wigilijną kolację grzybowa czy barszcz ? Więc zazwyczaj są obie :) Grzybowa jako główna a barszczyk do popicia w bulionówkach :) 500 ml zakwasu buraczanego 500 gramów  buraków 20 gramów grzybów suszonych 1 duża pietruszka pół średniego selera 1 duża cebula  3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku majeranek 1 płaska łyżeczka domowej roboty wegeta sól pieprz(...)opcjonalnie łyżka octu Grzyby zalewamy zimną wodą ok. 0,5 litra i zostawiamy na jakiś czas najlepiej na noc, następnie w tej samej wodzie ugotować i przecedzić, wywar zachować. Buraki i warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wywarem z grzybów i dolewamy ok 1 i pól  litra zimnej wody. Dodajemy przyprawy oprócz octu i gotujemy na małym

Andzia Pichci
Sól ziołowa 116

pierwszą opcję, gdyż ładniej się prezentuje i ma ciekawszą fakturę. Proporcje każdej mieszanki podane są na jeden mały słoiczek widoczny na zdjęciach. To mój faworyt: sól z dodatkiem suszonych grzybów, dużej ilości rozmarynu i czosnku. Świetnie nadaje się do wołowiny, wieprzowiny, gulaszu czy sosów. Sól z suszonymi grzybami, rozmarynem i czosnkiem Składniki: 100 g soli gruboziarnistej 25 g suszonych grzybów(...)gałązek rozmarynu 2 ząbki czosnku Suszone grzyby, obrane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu zmiksować ze sobą na małe (ale nie drobne) kawałki. Wymieszać je z solą i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 60 minut. W międzyczasie raz lub dwa razy całość przemieszać. Wystudzić i całość zmiksować na drobne

My simple kitchen
Grzyby marynowane 144

Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Można użyć małych świeżych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy czy opieńków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Składniki: grzyby 1 szklanka octu 4 szklanki wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 1 marchewka pokrojona w plastry kilka ziarenek: pieprzu ziarnistego, gorczycy i ziela angielskiego kilka

Krokusowy Dom
Kasza gryczana jak łazanki z kapustą 149

kaszy gryczanej 2 szkl wrzątku sól 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg białej kapusty świeżej 100g boczku wędzonego – można pominąć w wersji postnej 5 dag suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego olej roślinny sól pieprz Jak zrobić kasza gryczana jak łazanki z kapustą: Zaczynamy od kaszy. Gryczaną płuczemy w wodzie(...)odcedzamy na sicie, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości (zobacz dokładną instrukcję Jak gotować kaszę gryczaną). Teraz czas na przygotowanie kapusty Najpierw grzyby suszone wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. W następnym kroku cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażamy aż się zeszkli. Boczek kroimy w kosteczkę

Dorota Smakuje
Krupnik drobiowy z grzybami 87

sytuacją w której znaleźliśmy się. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g ziemniaków 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui(...)zieloną część pora, łodygi natki, związujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy. Mięsny wywar przecedzamy przez drobne sito. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu. W tym czasie mięso oddzielamy od kości. Zwierzaczki były uradowane, bo część dostały, część przeznaczyliśmy na potrawkę, pozostałe ponownie dodaliśmy do zupy. Włoszczyznę

R'n'G Kitchen
Najlepsze przepisy na śledzie 111

pije, póki żywa. I dobrze, bo śledź zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe i zwiększa poziom serotoniny. Ale jak odświeżyć przepisy na śledzia, żeby nawet osoby sceptyczne go pokochały? Śledzie z grzybami i cebulą Składniki: Zalewa: 300 ml wody + łyżeczka soli + 4 łyżki octu 100 g grzybów – u mnie mrożone podgrzybki i kurki – oczyszczone i pokrojone na kawałki pół kilo(...)drobno posiekany 3 liście laurowe łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu kilka kulek ziela angielskiego – roztarte w moździerzu 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju Przepis na śledzie z grzybami i cebulą Składniki zalewy podgrzać w garnku. Grzyby zalać zalewą i gotować przez kilka minut. Zostawić do przestudzenia, Kiedy wystygną odsączyć i przełożyć do dużego słoika. Dodać śledzie, cebulę, koperek

Ugotowane pozamiatane
Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 71

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cudowne pierożki, które zagoszczą na Waszych stołach. Koniecznie zróbcie na święta. Składniki: Farsz: 500 g kapusty kiszonej 2 garści grzybów suszonych 2 cebule 50 ml oleju 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży 1 jajko(...)żółtko, pozostałą mąkę, olej i wyrabiamy na stolnicy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą, gotujemy do jej miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru płynu, szatkujemy. Grzyby zalewamy zimną wodą, gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy. Drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, wrzucamy grzyby i kapustę. Do smaku doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Barszcz z jabłkiem i pierożkami 155

łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz do pasztecików: 1 garść grzybów suszonych 25 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka masła pozostałe: 1 jajko olej do smażenia pieprz czarny ziarna Barszcz: Buraki dokładnie szoruję(...)minut. Na końcu wlewam koncentrat barszczu, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Już nie gotuję żeby nie stracił koloru. Najlepiej przygotować wcześniej barszcz, nabierze on smaku i koloru. Farsz do pierożków: Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę. Kapustę przekładam do drugiego garnka, dodaję liść laurowy, ziele

wesoła kuchnia
Pierogi sakiewki z kaszą dorszem i grzybami 167

GRACE   ciasto na pierogi: 30 dkg mąki pszennej  2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki gorącej wody farsz: 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 garść grzybów suszonych 30 dkg filetu z dorsza sól, pieprz masło klarowane natka pietruszki 1 cebula pozostałe: 1 cebula masło klarowane pieprz czerwony Farsz: Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam(...)minut. Odcedzam i kroję nożem. Cebul kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym. Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa. Do miski przekładam kaszę wystudzoną, grzyby, rybę, cebule, dodaję natkę pietruszki posiekaną, sól, pieprz i mieszam. Ciasto na pierogi: Do miski przesiewam mąkę, dodaj sól, gorącą wodę i olej. Mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam

wesoła kuchnia
Wieprzowina w grzybowym sosie 109

Wieprzowina w grzybowym sosie to pomysł na smaczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy wieprzowiny bez kości np karkówki, schabu lub szynki. Suszone grzyby dodane do sosu w którym dusi się mięso wnoszą niesamowity aromat i smak. Danie świetnie komponuje się z kaszami np pęczakiem, kaszą jęczmienną perłową, gryczaną, jaglaną czy bulgurem w towarzystwie sałaty. PRZEPIS NA WIEPRZOWINĘ(...)zrobić wieprzowinę w grzybowym sosie: Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy młotkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i panierujemy w mące. Na rozgrzanym ghee obsmażamy mięso na złoto. Grzyby przekładamy do miski, dodajemy kostkę bulionową, zalewamy 1,5 szkl wrzątku. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy minutę. Dodajemy bulion z grzybami, przyprawy. Dusimy wszystko ok 20 min. Doprawiamy

Dorota Smakuje
Szynka wieprzowa w sosie grzybowym 157

bazie świeżych grzybów z cebulą, czosnkiem, przyprawami, zabielony śmietaną. Pyszne kruche mięso szynki rozpływa się w ustach! Z podanych proporcji wychodzi solidny garnek smakowitości. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej, ok 600 g wcześniej obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione), 2 średniej wielkości cebule, 2 duże ząbki czosnku, ok 700 ml bulionu, 200 ml śmietany 30%, 50 g masła + łyżka(...)łyżce masła, aż cebula nam się lekko zeszkli. Dodajemy szynkę, zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby (pokrojone na średniej wielkości kawałki - wcześniej obgotowane przez 10 minut w osolonej wodzie). Gotujemy jeszcze około 35 - 40 minut - szynka musi być miękka. Na koniec zaprawiamy śmietaną, opcjonalnie doprawiamy

Lena Gotuje
Dorsz z sosem borowikowym 103

których głównymi składnikami są produkty sezonowe. Bardzo lubię sezonowość na naszym stole i staram się z  niej czerpać ile się da. Jednym z takich sezonowych produktów są oczywiście grzyby. Ja osobiście uwielbiam grzyby, i właśnie podczas jesiennych miesięcy staram się je łączyć z innymi produktami, które pojawiają się w mojej kuchni.  Tym razem na towarzysza pięknych

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony na zakwasie z buraków - wigilijny 86

dodać go do barszczu. Co potrzeba: 3 l wody, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 4 szt. ziela angielskiego, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka majeranku, 1 słoik 0,33 l buraków lub ugotowane i starte na grubych oczkach 4 średnie buraki, 1 l zakwasu z buraków z tego(...)przepisu Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, moczymy 30 minut, kilkakrotnie płuczemy w ciepłej wodzie, gotujemy na małym płomieniu 1,5 godziny, odcedzamy na sitku, zostawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na malutkie kawałki. Do garnka dajemy marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy bez przykrycia

Bułka z Chlebem