tworzą naprawdę syty i pożywny obiad. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować dzień wcześniej i szybko odgrzać po powrocie z pracy. Dodatek wina i suszonych grzybów sprawia, że jest naprawdę aromatyczny i smaczny :) 1 kg mięsa z szynki 2 cebule 2 garści suszonych grzybów 1l bulionu ew. wody 2 ząbki czosnku 1 szkl czerwonego wytrawnego wina(...)kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. W rondlu rozgrzać olej, przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać bulionem i winem. Wsypać grzyby, ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać pod koniec gotowania. W razie konieczności
Smakołyki Asiswoich przepisach, ale wegetariańska musaka taka jest i to bez dwóch zdań. Więcej wegetariańska musaka jest lepsza od musaki mięsnej! Zapiekanka skalda się z farszu z soczewicy i grzybów, oczywiście bakłażana i chyba przede wszystkim sosu beszamel z orzechów nerkowca. Jeśli nigdy go nie próbowałeś to musisz go zrobić! Beszamel z orzechów nerkowca bije na głowę tradycyjny sos beszamelowy(...)minut. Krok 2 Wsyp orzechy do miseczki i zalej gorącą wodą. Odstaw na pół godziny. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego pokrojoną cebulę i grzyby. Smaż do momentu aż grzyby przysmażą się i zbrązowieją, a cebula zmięknie. Wsyp do nich szklankę soczewicy, przemieszaj, zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj
Niedzielny kucharzZupa krem z grzybów suszonych i pieczarek jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna, aromatyczna, kremowa i pachnąca lasem. Doskonała na uroczysty obiad dla gości, a także doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia. Taka zupa zawsze kojarzy mi się ze świętami, jednak w moim domu gości dość często w ciągu całego roku. A po nalaniu jej do talerza wystarczy kleks śmietany(...)kilka groszków ptysiowych lub grzanek. Pyszności :) Składniki na zupę krem z grzybów suszonych i pieczarek : * 1 cebula * 300 g pieczarek * 2 szklanki suszonych grzybów (użyłam borowików suszonych Skworcu ) * 1 ząbek czosnku * 2 litry bulionu drobiowego * 1 łyżka oleju * 2 łyżki masła * 60 g ryżu basmati (waga przed gotowaniem) * sól, pieprz czarny mielony do smaku * śmietana 18% * groszek ptysiowy
Zrób to smaczniesurowych żeberek wieprzowych 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 400 g kiszonej kapusty 2 l wody 500 g ziemniaków 5 szt. suszonych grzybów 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku Wykonanie: Surowe żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje - najlepiej kawałki(...)części z 1 żeberkiem. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Obieramy czosnek. Kapustę kiszoną siekamy. Sok zostawiamy, aby dodać do potem do smaku do kwaśnicy. Suszone grzyby gotujemy ok 10 minut. Po ugotowaniu kroimy je na mniejsze kawałeczki. Do wywaru dodajemy wędzone żeberka, pokrojony boczek, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, grzyby i czosnek. Gotujemy
psgotujemysensu. Wegeburgery smakują inaczej niż mięsne odpowiedniki, ale smakują naprawdę super! Nawet jeśli jesteś fanem lub fanką wieśmaków to warzywnego kotleta wciągniesz z przyjemnością. Zobaczysz. Smak jest bardzo zrównoważony, grzyby nadają kotletom leśnego posmaku, orzechy tekstury, a kasza spaja wszystko. Do tego proste przyprawy i wegekotlety gotowe. Możesz je zjeść bez bułki, ale możesz przygotować szybkie bułeczki – gotowe(...)piekarnika na 30 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia. Krok 3 Burgery. Rozgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę oleju, a następnie wykładaj na patelnię pokrojone lub porwane na kawałki grzyby. Smaż do momentu aż lekko się przypieką. Pod koniec smażenia wsyp do grzybów orzechy, niech się przesmażą razem. Zdejmij z patelni i przełóż do misy. Wsyp do niej również ugotowaną
Niedzielny kucharzangielskiego,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","troch\u0119 wody,\r","0,5 s\u0142oika kurek marynowanych,\r","\u015bmietana 18%"],"name":"Udziec z indyka w kurkach","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, grzyby, obiady","cookTime":"PT0H40M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Ud\u017aca pokroi\u0107 w kostk\u0119.\r","Cebul\u0119 pokroi\u0107 w pi\u00f3rka.\r","Dusi\u0107 podlane wod\u0105 wraz(...)przyprawami.\r","Doda\u0107 kurki i razem poddusi\u0107.\r","Doda\u0107 \u015bmietan\u0119. Dusi\u0107."],"recipeYield":"4","keywords":"grzyby,indyk,kurki,mi\u0119so","totalTime":"PT0H50M"} Drukuj Udziec z indyka w kurkach Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y Czas całkowity: 50 minut/y Porcje: 4 Składniki: 0,5kg udźca z indyka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna
Bardzo Gruby Smokochota na wyjątkowe doznania smakowe, bowiem orientalny rosół z kaczki takie rozkosze nam zapewni. Znajdziecie w nim rozgrzewający imbir, czosnek, kurkumę, trawę cytrynową, ale także liście kaffiru, czy grzyby shimeji! Podstawa to oczywiście mięso z kaczki doskonale znane w naszej kuchni, ale przede wszystkim bardzo popularne w kuchni orientalnej! Zachęcam wszystkich do przygotowania sobie tego wyjątkowego rosołu z mojego(...)Składniki: 750 g porcji rosołowej z kaczki 1 por (biała część) 2 marchewki 4 liście kaffiru 2 cm imbiru 5 cm kurkumy 2 ząbki czosnku 75 g grzybów shimeji 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka trawy cytrynowej 100 ml sosu sojowego 4 jajka 200 g makaronu udon 2 kapusty pak choi pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenprzygotowujemy z kapusty kiszonej i świeżej, gotowanej. W bigosie łączymy te dwa rodzaje kapusty i wzbogacamy dodatkami. Ważnymi składnikami tradycyjnego bigosu są: mięso lub wędlina (boczek, kiełbasa) oraz suszone grzyby. Niestety, taki miks produktów – choć bardzo pyszny! – nie jest odpowiedni dla dzieci. Tradycyjny bigos jest potrawą tłustą i ciężkostrawną, dlatego będzie trudny do strawienia dla najmłodszych smakoszy(...)Bigos wegetariański dla dzieci Gdy przygotowujemy bigos dla dzieci, nie powinniśmy dodawać do niego suszonych grzybów leśnych. Według zaleceń dietetyków, grzyby leśne nie są odpowiednie dla dzieci do 10 roku życia ze względu na ryzyko zatrucia. Dlatego ja w moim bigosie użyłam pieczarek, które można podać nawet trzylatkom. Zrezygnowałam również z mięsa, co w moim przekonaniu zupełnie nie pogorszyło
Wiszniówkabigos domowy Składniki: 800 gramów kapusty kiszonej, 300 gramów boczku wędzonego, 3 kiełbasy śląskie, 400 gramów mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka), 3 cebule, garść śliwek suszonych, 20 gramów grzybów suszonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, opakowanie papryki słodkiej mielonej (20g), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej. Jak zrobić bigos domowy? Kapustę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, wymieszaj, wodę(...)odlej. Do garnka wlej ponownie około 2 szklanek wody, dodaj grzyby oraz wszystkie przyprawy poza papryką i solą, gotuj pod przykryciem. Boczek, kiełbasę i mięso pokrój w dość drobną kostkę. Posiekaj też cebulę. Na dużą patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju najpierw wrzuć boczek (niech się trochę wytopi), następnie dodaj kiełbasę, mięso i cebulę. Smaż wszystko do zrumienienia. Teraz
Kulinarna Polskapotrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą noc. Kapustę(...)razie potrzeby przepłukać raz i poszatkować. Przełożyć do dużego garnka, dodać grzyby i śliwki razem z wodą, zalać wodą aby przykryć kapustę. Dodać ziele i liście laurowe i masło (50g). Dusić na małym ogniu. Wędliny pokroić- szynka w paski, kiełbasa, boczek w kostkę. Łopatkę w kostkę 1×1 cm- przyprawić. Podsmażyć łopatkę na smalcu (50g) do zrumienienie, odłożyć
serzmiesemzawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos robi się godzinami, musi nabrać odpowiedniej smaku i aromatu, no i trzeba pilnować, aby się nie przypalił. W tym roku przygotowywanie poszło(...)kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek
Kulinarne przygody Gatitysmakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 duża cebula, 2 czubate łyżki masła, 4 łyżki mąki, 150 ml słodkiej śmietanki(...)sosów) sól, pieprz. W jednym garnku podgrzać bulion. W drugim garnku zagotować wodę. Grzyby (mogą być mrożone) umyć i wrzucić na chwilę do gotującej się wody. Po około 3 minutach grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do bulionu. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 20 minut. Cebulę obrać i pokroić na drobną
Świat Domowej Kuchniżeby kapustę zrobić odpowiednio wcześniej, najlepiej trzy dni przed Wigilią, ugotować, wystudzić, następnego dnia znowu podgrzać i wystudzić. Najlepsza jest po trzecim podgrzaniu. Zobacz przepis Piegi z kapustą i grzybami Ciasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Zobacz przepis Drożdżowe kapuśniaczki Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy(...)odżywcze. Zobacz przepis Faszerowany pieczony szczupak Pieczony szczupak jest danie dość wymagającym, ale praca warta jest końcowego efektu. Ryba ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Zobacz przepis Pieczona kapusta z grzybami Pieczona kapusta z grzybami jest aromatyczna, mięciutka, słodka, ale równocześnie kwaskowata za sprawą musztardowo-kaparowego dresingu. Zobacz przepis Pierożki gyoza Pierożki gyoza – pyszne, niezwykle aromatyczne, lekko pikantne i bardzo sycące
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ziarna jałowca sól pieprz olej rzepakowy(...)Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą
KardamonovyPyszne i bardzo aromatyczne połączenie kremowego sosu z boczku i grzybów z panierowanym kotletem, czyli sznycel schabowy po myśliwsku. Jak zrobić kotlet po myśliwsku? To wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis. Wystarczy usmażyć tradycyjne kotlety schabowe i odpowiednio przyrządzić sos grzybowy. Idealnym dodatkiem, tak jak do rodzimego schaboszczaka będą np. ziemniaki. Jägerschnitzel, bo o nim dziś będzie kilka słów, to klasyczne(...)zimną patelnię. Włącz palnik i pozwól mu się przesmażyć. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i wszystko przez chwilę smaż na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby puszczą wodę. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż płyn wyparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion lub wodę oraz sól, pieprz i paprykę do smaku. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu
Kuchnia Na Wypasie